Κυριακή 07 Ιουνίου 2020 | 06:43

ΕπικαιρότηταPointer

Κρέας για τα κανόνια!

Η «παγκόσμια μέρα υγείας» έδωσε για μία ακόμα φορά στις κυβερνήσεις την ευκαιρία να «χειροκροτήσουν» το υγειονομικό προσωπικό. Περίσσεψε η υποκρισία, την ίδια στιγμή που σε μία σειρά ανεπτυγμένες χώρες τα μέτρα προστασίας του προσωπικού που είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του νέου κοροναϊού αποδείχτηκαν τουλάχιστον ελλιπή, δείχνοντας πώς αντιμετωπίζουν τα αστικά κράτη τους εργαζόμενους της Υγείας: σαν κρέας για τα κανόνια!

Ο κίνδυνος για τους εργάτες της Υγείας

Είναι πλέον πασίγνωστο ότι η ραγδαία εξάπλωση του νέου κοροναϊού στον πλανήτη έχει θέσει σε μεγάλο κίνδυνο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στην Ισπανία ένα 14% περίπου των κρουσμάτων αφορά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, σύμφωνα με στοιχεία του ίδιου του υπουργείου Υγείας της Ισπανίας (βλ. https://www.nytimes.com/2020/03/24/world/europe/coronavirus-europe-covid-19.html). Το ποσοστό είναι μεγαλύτερο από την Ιταλία που το ποσοστό αυτό είναι γύρω στο 9% με 10%.

Στην Ιταλία, μέχρι στιγμής έχουν πεθάνει γύρω στους εκατό γιατροί και νοσηλευτές, ενώ ο πρόσφατος θάνατος δύο νεαρών νοσοκόμων στη Βρετανία (ηλικίας κάτω των 40), που δεν είχαν υποκείμενα νοσήματα, έχει ανάψει τη συζήτηση γύρω από την επικινδυνότητα του νέου κοροναϊού για το προσωπικό των νοσοκομείων. Oπως μας πληροφορεί ο βρετανικός Γκάρντιαν (https://www.theguardian.com/world/2020/apr/05/severe-covid-19-illness-in-young-down-to-genes-or-viral-load-scientists-say), διάφορες θεωρίες έχουν επιστρατευτεί για να εξηγήσουν πώς νέοι άνθρωποι πεθαίνουν από τον κοροναϊό. Ορισμένοι θεωρούν ότι το πρόβλημα είναι γενετικό, δηλαδή ότι ορισμένοι άνθρωποι, λόγω γενετικής κατασκευής, είναι πιο ευάλωτοι στη δράση του ιού, ενώ άλλοι θεωρούν ότι κρίσιμο είναι το φορτίο του ιού που μολύνει το άτομο. «Ενα άτομο με υψηλό φορτίο του ιού έχει περισσότερα σωματίδια του ιού από αυτό με χαμηλότερο φορτίο». Αυτό υποστηρίζει η ιολόγος Αλιζον Σινκλέρ από το πανεπιστήμιο του Σάσεξ στη Βρετανία, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα. Και συνεχίζει: «Δε γνωρίζουμε ακόμα τον αντίκτυπο που έχει το φορτίο του ιού στα συμπτώματα ενός ατόμου που μολύνθηκε με Covid-19. Είναι σημαντικό να μάθουμε αν υπάρχει συσχετισμός μεταξύ υψηλού φορτίου του ιού και των χειρότερων επιπτώσεων». 

Ο Εντουαρντ Πάρκερ, από τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, αναφέρει ότι «για τον Covid-19, αρχικές εκθέσεις από την Κίνα δείχνουν ότι το φορτίο του ιού είναι μεγαλύτερο σε ασθενείς με περισσότερο σοβαρή ασθένεια, πράγμα που επίσης ισχύει στον SARS και τη γρίπη».

Τα παραπάνω, αν και δεν αποτελούν απόδειξη ότι το υψηλό φορτίο του ιού παίζει καθοριστικό ρόλο στην πορεία του ασθενούς, οδηγούν αβίαστα στο συμπέρασμα ότι το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων με ασθενείς από το  νέο κοροναϊό θα πρέπει να λαμβάνει πολύ αυξημένα μέτρα προστασίας, γιατί ο κίνδυνος να εκτεθεί σε μεγάλο φορτίο του ιού είναι προφανώς μεγαλύτερος από άλλους εργαζόμενους.

Ελλιπή μέτρα προστασίας

Ωστόσο, σε πολλά κράτη το προσωπικό των νοσοκομείων διαμαρτύρεται, γιατί η έλλειψη των μέσων προστασίας αποτελεί μέγα πρόβλημα. Πρόβλημα που θα έπρεπε να είχε λυθεί, αν τα κράτη είχαν προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο εξάπλωσης του κοροναϊού. 

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
 
Δείτε για παράδειγμα τη Βρετανία. Θυμηθείτε τι έλεγε ο βρετανός γιατρός που περιέθαλτε ασθενείς του νέου κοροναϊού στις 16 Μάρτη (την επιστολή είχε στείλει στον βρετανικό Γκάρντιαν, βλ. https://www.theguardian.com/world/2020/mar/16/im-losing-faith-in-the-leadership-a-doctors-story-coronavirus,  από όπου την αναδημοσιεύσαμε στο: http://www.eksegersi.gr/issue/1044/Διεθνή/35163.Μας-θεωρούν-αναλώσιμους-αδιαφορώντας-για-την). Είχε χάσει εντελώς την εμπιστοσύνη του στο σύστημα Υγείας!

Μόλις την προηγούμενη Πέμπτη (2/4), η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να εφαρμόσει πιο αυστηρές οδηγίες για τα προστατευτικά μέτρα για το προσωπικό των νοσοκομείων, που ενδέχεται να έρθει σε επαφή με ασθενείς με κοροναϊό (βλ. https://www.gov.uk/government/news/new-personal-protective-equipment-ppe-guidance-for-nhs-teams).
Να πως χαρακτηρίζει τα μέτρα αυτά η οργάνωση EveryDoctor (βλ. https://actionnetwork.org/petitions/ppe-now): «Την Πέμπτη 2 Απρίλη, η Κυβέρνηση δημοσίευσε νέες οδηγίες για τον εξοπλισμό ατομικής προστασίας. Η αναθεωρημένη οδηγία εξακολουθεί να μην είναι αρκετά καλή: αντί να συνιστά μακριές στολές, η οδηγία επιβάλει aprons (σ.σ. προστατευτική ενδυμασία με δέσιμο στην πλάτη) για τους περισσότερους εργαζόμενους στην Υγεία, πράγμα που είναι φτωχή κάλυψη».

Η νέα οδηγία παραδέχεται ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) συνιστά στολές πλήρους προστασίας (full armgowns), όταν έρθει κανείς σε επαφή με ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19. Ομως η βρετανική οδηγία συνιστά τέτοιες στολές μόνο σε διαδικασίες υψηλού κινδύνου και στις υπόλοιπες aprons, τα οποία χαρακτηρίζει συμβατά με την πολιτική “bare below the elbow” (γυμνός κάτω από τον αγκώνα), ως τμήμα της μακροχρόνιας στρατηγικής για μείωση των μολύνσεων.

Ειδικοί επί του ζητήματος δεν είμαστε, όμως αυτό που έχει αποδειχτεί στην πράξη είναι ότι η βρετανική ιατρική ηγεσία βρίσκεται πίσω από τον κοροναϊό και οι οδηγίες της αποδείχτηκαν λανθασμένες, υποτιμώντας σημαντικά τον κίνδυνο από το νέο ιό. Συγκρίνοντας μάλιστα με τις εικόνες από την Κίνα, οι βρετανικές πρακτικές είναι πολύ πιο πίσω.

ΙΣΠΑΝΙΑ
 
Δεν είναι όμως μόνο η Βρετανία. Στην Ισπανία,, τη δεύτερη χώρα με τα περισσότερα κρούσματα στην Ευρώπη μετά την Ιταλία και με το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων στην Υγεία που μολύνθηκαν από το νέο κοροναϊο, η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Στο περιοδικό Time της προηγούμενης Πέμπτης 2/4 (βλ. https://time.com/5813848/spain-coronavirus-outbreak-doctor/), σε άρθρο με τίτλο «Είναι σαν να είσαι πολεμικός γιατρός. Μια γιατρός από τη Μαδρίτη μιλά για τις μεγάλες ελλείψεις σε προστατευτικό εξοπλισμό», αναφέρονται τα εξής αποκαλυπτικά: 

«Πριν από ένα μήνα, ήταν υποχρεωτικό να φοράμε αδιαπέραστες στολές και μάσκες υψηλής προστασίας ακόμα και για περιπτώσεις χαμηλότερου ρίσκου. Οχι πλέον. Αν δεν έρχεσαι κοντά με τον ασθενή και δεν πρόκειται να κάνεις συγκεκριμένες εργασίες, σου λένε ότι αρκεί μία χειρουργική μάσκα και κανονικές στολές. Τώρα ξαναχρησιμοποιούμε στολές ξανά και ξανά, ενώ κανονικά θα έπρεπε να τις αλλάζουμε κάθε φορά που βλέπουμε νέο ασθενή ή κάνουμε διάλειμμα. Αυτό αυξάνει πολύ τον κίνδυνο να μολυνθείς. Δεν το σκέφτομαι αυτό, όταν περιθάλπω ασθενείς. Ομως η μείωση των στάνταρντ με κάνει να νοιώθω ανασφαλής. Ανησυχώ για τον άντρα και τα παιδιά μου».

Η γιατρός, η οποία έδωσε τη συνέντευξη τηλεφωνικά από το σπίτι της στις 31 Μάρτη, δήλωσε ότι στην αρχή, ασυνήθιστοι, πολλά περιστατικά με αναπνευστικά προβλήματα δεν τα αντιμετώπιζαν με τα κατάλληλα μέτρα προστασίας, γιατί η Μαδρίτη δε θεωρούνταν μέρος με πιθανότητα τοπικής διάδοσης του ιού, καθώς πίστευαν ότι τα κρούσματα είναι όλα εισαγόμενα από Ιταλία και Κίνα. Αυτό οδήγησε πολλούς γιατρούς στο να κολλήσουν.

ΗΠΑ
 
Στις ΗΠΑ υπάρχουν καταγγελίες ότι δυο βδομάδες μετά από τον πρώτο θάνατο ασθενή με κοροναϊό (στα μέσα Μάρτη), το υπουργείο Εργασίας αρνούνταν να εκδώσει κανόνες έκτακτης ανάγκης στα νοσοκομεία, ώστε να προετοιμάσουν κατάλληλα τους εργαζόμενους από πιθανή έκθεση στον ιό. Επίσης, η ομοσπονδιακή υπηρεσία για την Επαγγελματική Ασφάλεια και Υγεία (OSHA) δεν έδωσε κατευθύνσεις στους επιθεωρητές της, ώστε να μπορέσουν να ελέγξουν τα νοσοκομεία και να επιβάλουν πρόστιμα όπου χρειαστεί. Αυτό το αναφέρει η αμερικάνικη ΜΚΟ Center for PublicIntegrity (βλ. https://publicintegrity.org/health/coronavirus-and-inequality/the-labor-department-wont-take-steps-to-protect-health-care-workers-from-the-coronavirus/).

Η απελπιστική κατάσταση που υπάρχει στα νοσοκομεία έχει προκαλέσει οργή σε χιλιάδες νοσοκόμες που κατέβηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την έλλειψη προστατευτικών μέτρων (βλ. https://www.nbcnews.com/news/us-news/nurses-multiple-states-protest-over-lack-preparedness-n1174971).
Τρίτη 07 Απριλίου 2020