Κυριακή 07 Ιουνίου 2020 | 05:15

ΕπικαιρότηταPointer

Κοροναϊκά ανάλεκτα (2)

 
► Δεν είναι και τίποτα τα 11 εκατ. ευρώ που δόθηκαν για την καμπάνια ενημέρωσης για τον κοροναϊό, λέει η κυβέρνηση. Ο ίδιος μας είπε προχθές ότι δεν υπάρχουν «λεφτόδεντρα». Δεν ήταν ακριβής. Επρεπε να πει ότι τα «λεφτόδεντρα» έχουν χαμηλή παραγωγή και οι καρποί τους φτάνουν μόνο για λίγους. Μεταξύ των οποίων είναι, προφανώς, οι καναλάρχες και λοιποί μιντιάρχες, οι οποίοι παίζουν ευρύτερο ρόλο στην προπαγάνδα. Πρέπει δε να αναγνωρίσουμε ότι οι καρποί του «λεφτόδεντρου», αυτά τα 11 εκατομμυριόπουλα, έπιασαν τόπο, αν κρίνουμε από την αρμονία που απολαμβάνει το πανελλήνιο ακούγοντας ραδιοκάναλα και διαβάζοντας φυλλάδες να υμνούν σε όλους τους τόνους την κυβερνητική πολιτική.
Η περίπτωση να μεταδοθεί δωρεάν αυτή η καμπάνια (με επίταξη των υπηρεσιών των ΜΜΕ, εν ανάγκη, αφού «βρισκόμαστε σε πόλεμο», όπως είπε ο Κούλης) εξετάστηκε; Ρητορικό είναι το ερώτημα, όπως αντιλαμβάνεστε.

Με την ευκαιρία, να ρωτήσουμε: ο ηθοποιός Παπαδόπουλος, που έχουμε σιχαθεί να τον βλέπουμε και να τον ακούμε στη γνωστή διαφήμιση, πληρώθηκε για να γυρίσει το σποτάκι; Δε ρωτάμε για τους τεχνικούς του γυρίσματος, που ναι μεροκαματιάρηδες και καλώς πληρώθηκαν. Για τον χρυσοκάνθαρο ρωτάμε.

► «Οι άνθρωποι που είναι στις πρώτες γραμμές τους ελέγχουμε, οι άνθρωποι που είναι αυξημένου κινδύνου τούς ελέγχουμε, οι άνθρωποι που κινδυνεύουν περισσότερο από διασπορά στο επίπεδο της ζωής τους της καθημερινής στα χρόνια ιδρύματα», έλεγε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σωτήρης Τσιόδρας την περασμένη Κυριακή. Κι εμείς ρωτάμε: οι έγκυες γυναίκες ανήκουν στην «πρώτη γραμμή»; Επειδή δε βρισκόμαστε στην εποχή της «κυράς μας της μαμής» και οι γυναίκες δε γεννούν στο σπίτι αλλά στα μαιευτήρια, δε θα ήταν σκόπιμο, κάθε γυναίκα που μπαίνει σ’ ένα μαιευτήριο για να γεννήσει να κάνει το τεστ, ώστε να υπάρχει το μέγιστο δυνατό επίπεδο ασφάλειας (όχι απόλυτο, φυσικά, αφού μπορεί να βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο του ιού και το τεστ να βγει ψευδώς αρνητικό) για την ίδια την έγκυο, για το μωρό που θα γεννήσει, για το ιατρονοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό που θα έρθει σε επαφή μαζί της και για τις υπόλοιπες έγκυες και λεχώνες, με τις οποίες θα συμβιώσει στον ίδιο θάλαμο για μερικές μέρες; Η περίπτωση της προσφυγοπούλας που γέννησε στο «Αλεξάνδρα» και μετά διαγνώστηκε θετική στον ιό δεν επιτρέπει δεύτερες σκέψεις επ’ αυτού. Και αν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος – ιεροψάλτης - λοιμωξιολόγος Σ. Τσιόδρας είχε στοιχειώδη προσωπική και επιστημονική εντιμότητα, θα έλεγε ότι «δυστυχώς, δε φροντίσαμε να προμηθευτούμε εγκαίρως κιτ και αντιδραστήρια και έχουμε δραματική έλλειψη», αντί να λέει τις μπούρδες που έλεγε την Κυριακή. Το ίδιο δραματικό ερώτημα για τα τεστ έχουν διατυπώσει δημόσια και γιατροί, Α, και πού ‘σαι, κυρ-Σωτήρη, την Τρίτη ο ΠΟΥ (που δεν είναι κάποιο επαναστατικό όργανο, τις κυβερνήσεις στηρίζει, όπως κι εσύ) έδωσε οδηγία να γίνονται όσο το δυνατόν περισσότερα τεστ, ως μέσο περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας. Εσύ την Κυριακή μας έλεγες ότι «δεν θεωρείς ότι είναι απαραίτητη επιδημιολογικά τώρα η μαζική στρατηγική», αλλά ότι αυτό θα γίνει μετά την ολοκλήρωση του κύκλου της πανδημίας στη χώρα μας! Ποιον να πιστέψουμε, τον ΠΟΥ ή εσένα;

► Kι ένα απτό παράδειγμα που δε σηκώνει δεύτερες ερμηνείες, αφού η καταγγελία είναι σαφής και επώνυμη. Προέρχεται από μεταπτυχιακούς φοιτητές που ήρθαν σε επαφή με τον Γερμανό επισκέπτη ερευνητή στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, που πέθανε από την CoviD-19. Παραθέτουμε την ανακοίνωσή τους:

«Το προηγούμενο διάστημα, η τοπική πανεπιστημιακή κοινότητα ήρθε αντιμέτωπη με τον χαμό του Γερμανού επισκέπτη ερευνητή του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης, που είχε προσβληθεί από τον SARS-CοV-2. Από την ίδια κιόλας μέρα, ρεπορτάζ αφιερωμένα στην υπόθεση του καθηγητή άρχισαν να δημοσιεύονται σε τοπικής, αλλά και πανελλαδικής εμβέλειας μέσα. Σε ένα από αυτά τα ρεπορτάζ, ο διευθυντής καθηγητής της πνευμονολογικής κλινικής του ΠΑ.Γ.Ν.Η., ο οποίος είχε αναλάβει την παρακολούθηση του ασθενή, άφησε να εννοηθεί ότι έπειτα από έλεγχο όλοι οι φοιτητές, καθώς και όλοι όσοι είχαν έρθει σε επαφή μαζί του, είναι υγιείς.

Στην πραγματικότητα όμως, δεν διενεργήθηκε το διαγνωστικό τεστ σε κανένα από τα άτομα που συμμετείχαν στο σεμινάριο του καθηγητή. Αντ’ αυτού, καθηγητές και φοιτητές έπειτα από δική τους πρωτοβουλία επικοινώνησαν, παρά τις δυσκολίες, με τον Ε.Ο.Δ.Υ .και απομονώθηκαν για 14 μέρες περιμένοντας την πιθανή εμφάνιση κάποιου συμπτώματος, επικοινωνώντας τακτικά μεταξύ τους σε μια προσπάθειά τους να χαρτογραφήσουν την πιθανή συμπτωματολογία.

Το περιστατικό αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί μία “αθώα παρεξήγηση”. Έχει περάσει ένας μήνας από τότε που εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα και ενώ ο αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων παραμένει χαμηλός σε σχέση με άλλες χώρες, το διαχρονικά αποδυναμωμένο σύστημα υγείας έχει ήδη αρχίσει να καταρρέει. Το κράτος εν μέσω πανδημίας, επιλέγει να ξοδεύει εκατομμύρια σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και κανάλια ενώ όσον αφορά την υγεία ψάχνει εθελοντές να “πληρώσουν τα σπασμένα”.

Το υγειονομικό προσωπικό ανταμείβεται με χειροκροτήματα αντί για ικανοποιητικούς μισθούς και ασφαλείς συνθήκες εργασίας και στα ύποπτα κρούσματα αντί για τεστ και νοσηλεία, “χορηγείται” εγκλεισμός κατ’ οίκων μέχρι την επιδείνωση των συμπτωμάτων. Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας (Π.Ο.Υ.) έχει δηλώσει ρητά ότι αναγκαίο μέτρο αποτελεί η διενέργεια διαγνωστικών τεστ σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού, με έμφαση στα άτομα που έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Ωστόσο, το κράτος επιμένει να μεταθέτει την ευθύνη στον καθένα ατομικά, αποφεύγοντας να αναλάβει τις δικιές του ευθύνες, ενώ αποκρύπτει το κόστος που θα έχει σε ανθρώπινες ζωές η εγκληματική πολιτική του. Εγκλεισμός και μέτρα απομόνωσης δεν συνεπάγονται αδράνεια και σιωπή. 

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ 
ΔΩΡΕΑΝ ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ Π.Ο.Υ.
ΑΜΕΣΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ 

Δηλώνουμε αλληλέγγυοι στο υγειονομικό προσωπικό και στηρίζουμε τα αιτήματα της ΟΕΝΓΕ.
Πρωτοβουλία Μεταπτυχιακών Φοιτητών Θετικών Επιστημών Πανεπιστημίου Κρήτης».
 
► Μετά από μερικές μέρες βροχής έκανε λιακάδα και κάποιοι Θεσσαλονικείς βγήκαν βόλτα στη νέα παραλία. Ξεσηκώθηκαν οι ρουφιάνοι των ΜΜΕ. Μέχρι και φωτογραφίες άλλων εποχών έδειξαν, σαν καλοί προβοκάτορες, για να δείξουν την «ανευθυνότητα». Αν αυτοί που βγήκαν για βόλτα είχαν ξεπεράσει τα μέτρα ασφάλειας, θα μπορούσαν να στείλουν μερικούς μπάτσους για να τους υποδείξουν ευγενικά ότι πρέπει να αραιώσουν. Κι αν δεν αραίωναν, ας τους έκοβαν και πρόστιμα. Οπως έκαναν με τους συγκεντρωμένους έξω από τα ΑΤΜ των τραπεζών. Οι μπάτσοι δεν πήγαν για να τους διώξουν, αλλά για να τους αραιώσουν. Βλέπετε, οι μισοί απ’ αυτούς κρατούσαν στα χέρια λογαριασμούς που έπρεπε να εξοφλήσουν. Και το παραδάκι σε κρατικές ή ιδιωτικές επιχειρήσεις έπρεπε να πέσει. Αλλιώς θα έλεγαν στον κόσμο: «Μη στριμώχνεστε εδώ, πηγαίνετε στα σπίτια σας και μην ανησυχείτε για τους λογαριασμούς, έχει ανασταλεί η πληρωμή τους μέχρι να λήξει η καραντίνα». Οι άλλοι μισοί ήταν συνταξιούχοι που έπρεπε να βγάλουν τη σύνταξη για να ζήσουν το μήνα που έρχεται. Και οι οποίοι δεν έχουν, βέβαια, e-banking.
 
Εμείς διακηρύξαμε από την πρώτη στιγμή ότι χρειάζονται τα πιο αυστηρά μέτρα «κοινωνικής αποστασιοποίησης». Οχι όμως με επιλεκτική εφαρμογή (οι πιο επικίνδυνοι χώροι είναι οι χώροι εργασίας, που λειτουργούν ακόμα, ενώ δεν παράγουν ή διακινούν είδη πρώτης ανάγκης). Κι όχι με επιδεικτική αστυνομική καταστολή (υποστηριζόμενη από προβοκατόρικα ρεπορτάζ), αλλά με λογική κοινωνικής ευθύνης. Γιατί αν μείνει μόνο η παρουσία του μπάτσου-σερίφη και δε λειτουργήσει η κοινωνική ευθύνη, τότε θ επιτευχθεί το αντίθετο αποτέλεσμα: ακόμα κι αν αδειάσουν οι δρόμοι και οι πλατείες, θα δημιουργηθεί μια αόρατη αλυσίδα μετάδοσης του ιού, με επίκεντρα τις πολυκατοικίες και τις γειτονιές. Τότε, κανένας δε θα μπορέσει να ελέγξει πόσοι μαζεύονται σ’ ένα σπίτι και μετακινούνται από σπίτι σε σπίτι, στο επίπεδο της πολυκατοικίας και της γειτονιάς. Ναι στα μέτρα «κοινωνικής αποστασιοποίησης», επέκτασή τους ώστε να περιλάβουν την αναστολή κάθε αναγκαίας καπιταλιστικής δραστηριότητας, με «εργαλεία» τη γνώση, την ανάπτυξη της κοινωνικής ευθύνης, τη συντροφικότητακαι την αλληλεγγύη.
 
► Και για να καταλάβετε τι εννοούμε όταν λέμε μπάτσος-σερίφης, μεταφέρουμε την καταγγελία αναγνώστη μας γι’ αυτό που υπέστη στην Καλλιθέα χθες. Δυο μέλη της ίδιας οικογένειας (δηλαδή, άνθρωποι που βρίσκονται καθημερινά σε στενή επαφή μεταξύ τους) βγήκαν να κάνουν έναν περίπατο στη γειτονιά τους. Και οι δύο τηρούν αυστηρά τα μέτρα απομόνωσης. Συνειδητά, όχι επειδή επιβάλλονται. Εστειλαν τα απαιτούμενα SMS, έκαναν τη βόλτα τους, πήραν από ένα παγωτό και καθώς επέστρεφαν στο σπίτι τους έπεσαν πάνω στους «σερίφηδες» της ΔΙΑΣ, που τους σταμάτησαν για έλεγχο. Εδειξαν τα κινητά με τις απαντήσεις στα SMS και ο ένας από τους «σερίφηδες» απεφάνθη: «Αυτό που κάνετε, να τρώτε παγωτό, δεν είναι σωματική άσκηση. Εγώ είμαι αθλητής και ξέρω τι είναι σωματική άσκηση»! Ο αναγνώστης μας «έκανε το λάθος» να του πει ότι δεν είναι αυτός (ο μπάτσος) αρμόδιος να αποφανθεί τι είναι και τι δεν είναι σωματική άσκηση και πως σωματική άσκηση μπορεί να είναι ακόμα κι ένας περίπατος συνοδεία παγωτού. Αυτό ήταν! Ο μπάτσος απεφάνθη ότι έπρεπε να τους κόψει πρόστιμο 150 ευρώ στον καθένα. Επρεπε, όμως, και να τους καψονάρει. Τους είπε πως του έχει τελειώσει το μπλοκ και πως θα ειδοποιήσει περιπολικό να έρθει. Αφού περίμεναν ώρα (οι τέσσερις Διάδες έκαναν έλεγχο χωρίς κανένα μέτρο προστασίας) ήρθε ένα περιπολικό. Οι «καπελάκηδες» ήταν ευγενέστατοι, όμως ο «σερίφης» της ΔΙΑΣ πήρε το μπλοκ και έκοψε και στους δύο πρόστιμο, διότι… περπατούσαν χωρίς να τηρούν την επιβεβλημένη απόσταση του ενάμισι μέτρου μεταξύ τους! Οταν έφυγαν οι «σερίφηδες», οι δύο αστυνομικοί του περιπολικού ενημέρωσαν τον αγανακτισμένο πολίτη να πάει και να κάνει ένσταση. Μόνο που για να κάνει την ένσταση θα πρέπει να φύγει από την Καλλιθέα και να πάει στην Καισαριανή όπου εδρεύουν οι Διάδες!

 
► Η εικόνα διαδόθηκε ευρέως στο Διαδίκτυο. Είναι από τη Σμίνθη, έδρα του δήμου Μύκης, και δείχνει σύσκεψη που έκανε ο Χαρδαλιάς (πλάτη, κάτω αριστερά στη φωτογραφία), με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη, του δημάρχου, άλλων στελεχών και πλήθους υπηρεσιακών παραγόντων. Πατείς με πατώ σε, όπως βλέπετε. Ο Χαρδαλιάς, αντί για μια (υποκριτική έστω) αυτοκριτική, είπε ότι η φωτογραφία τραβήχτηκε την ώρα που ήταν στην αίθουσα και τα ΜΜΕ, τα οποία στη συνέχεια αποχώρησαν (οι καθιστοί, πάντως, δεν ανήκουν στα ΜΜΕ) και πως όλοι φορούσαν μάσκες και απολύμαναν τα χέρια τους στην είσοδο του χώρου. Θα μπορούσε να κάνει τη σύσκεψη σε ανοιχτό χώρο, θα μπορούσε να διώξει τους μισούς από τους συμμετέχοντες, θα μπορούσε να μην επιτρέψει την είσοδο στα ΜΜΕ. Δεν ενδιαφέρθηκε για τίποτα, δεν ενδιαφέρθηκε να δώσει «το καλό παράδειγμα», γιατί όπως δείχνει η εν γένει στάση του, είναι συνεπαρμένος από την αλαζονεία της εξουσίας. Μπουλούκι περπατούσαν από το ελικόπτερο μέχρι το δημαρχείο, μπουλούκι στήθηκαν μπροστά στις κάμερες για να κάνει δηλώσεις ο Χαρδαλιάς έξω από το δημαρχείο, μπουλούκι στοιβάχτηκαν και μέσα στο δημαρχείο, κι όταν μιλούσαν έβγαζαν τις μάσκες για να δείχνουν το μούτρο τους στην κάμερα. Ο δε Χαρδαλιάς έβγαλε και σέλφι σε στιλ… χολιγουντιανού αστέρα, όπως η συγκεκριμένη με την εκτελεστική γραμματέα της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, την οποία βρήκαμε στο aftodioikisi.gr. 

 
► Μπορεί να επαίνεσε τα κυβερνητικά μέτρα, αλλά μάλλον δεν έχει πλήρη εικόνα του τι ακριβώς συμβαίνει στην Ελλάδα ο καθηγητής του ΜΙΤ Κωνσταντίνος Δασκαλάκης. Σε συνέντευξή του στο in.gr του Συγκροτήματος Μαρινάκη είπε μεταξύ των άλλων: «Οταν βλέπω κυβερνήσεις να κρύβουν τα πραγματικά νούμερα, να μη λαμβάνουν μέτρα, να μη διεξάγουν τεστ και να μην έχουν μάσκες ακόμη και για τους γιατρούς, όπως συμβαίνει στις ΗΠΑ, φοβάμαι και εξαγριώνομαι». Τα δύο τελευταία (ελάχιστα τεστ και έλλειψη μέτρων προστασίας ακόμα και για τους γιατρούς) αφορούν και την Ελλάδα, όχι μόνο τις ΗΠΑ. Και ο Τσιόδρας έχει κάνει την αδυναμία αρετή, δηλώνοντας ότι δε χρειάζονται περισσότερα τεστ τώρα, αλλά μετά τη λήξη της πανδημίας!
 
► Η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αμπελοφιλοσοφώντας από το facebook, έγραψε: «Μας υπενθυμίζουν επίσης ότι, πάνω από όλα, μας δένει μια κοινή μοίρα που δεν είναι άλλη από την πανανθρώπινη υποχρέωση απέναντι στον Αλλον. Σκεφτόμενη αυτό, μου έρχεται στο νου μια φράση του Michel de Montaigne, ενός από τους πιο σημαντικούς ουμανιστές του 16ου αιώνα: “Σε κάθε άνθρωπο αναγνωρίζω τον συμπατριώτη μου“». Η κυρία Σακελλαροπούλου δέχτηκε να εκλεγεί ΠτΔ ενός κράτους που όχι μόνο δεν αναγνωρίζει τον συμπατριώτη σε κάθε άνθρωπο, αλλά που βαφτίζει κάποιους ξεριζωμένους ανθρώπους «εισβολείς» που συνιστούν «κίνδυνο για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας». Επειδή αποκλείεται να μην τα γνωρίζει αυτά, δικαιούμαστε να πούμε ότι η κυρία Σακελλαροπούλου μας δουλεύει, νομίζοντας ότι απευθύνεται σε ηλίθιους. Και μιας και της αρέσουν οι ρήσεις σημαντικών στοχαστών, να της θυμίσουμε κι εμείς μία: «Τι οφελεί να κρατάς τα νύχια των χεριών σου καθαρά, όταν είσαι βουτηγμένος ως το λαιμό μέσα στα σκατά;». Μπέρτολτ Μπρεχτ (ως θεατρόφιλη, ασφαλώς δεν αγνοεί το όνομα και το μέγεθος).
 
► 393 νεκροί στο Ηνωμένο Βασίλειο μόνο την Τρίτη! Ο… καραντινιασμένος Μπόρις, όμως, δε μασάει. Σε τηλεδιάσκεψη με το υπουργικό του συμβούλιο είπε ότι «η κατάσταση πρόκειται να χειροτερεύσει προτού καλυτερεύσει- αλλά σίγουρα θα καλυτερεύσει»! Ο δε εκπρόσωπος Τύπου της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε: «Ο πρωθυπουργός είπε ότι ο αυξανόμενος αριθμός θανάτων των τελευταίων ημερών έδειξε ότι έχει ζωτική σημασία, το κοινό να συνεχίσει να τηρεί τις κατευθυντήριες γραμμές για κοινωνική αποστασιοποίηση, που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση, βάσει επιστημονικών και ιατρικών συμβουλών»! Πρόκειται για τον ίδιο πρωθυπουργό και την ίδια κυβέρνηση που μέχρι πριν από μερικές μέρες επέλεγαν τη στρατηγική της ανάπτυξης «ανοσίας αγέλης», που θα οδηγούσε σε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους. Και τώρα, ο κόσμος στη Βρετανία περιμένει με αγωνία να δει σε τι ύψη θα φτάσει η μακάβρια λίστα.
 
► Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ, Γιώργο Τσακούμη, «τα ανοιχτά εργοτάξια αποτελούν τον “αναπνευστήρα” της οικονομίας». Ο ίδιος παραδέχεται ότι «παρά τα μέτρα που λαμβάνονται, με μείωση του αριθμού εργαζομένων στα εργοτάξια ή τα όποια μέτρα προσωπικής προστασίας που δεν είναι πάντα διαθέσιμα, ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού είναι ένα υπαρκτό ενδεχόμενο», όμως κομμάτια να γίνει. Τα εργοτάξια πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά «αποτελώντας τον “αναπνευστήρα” της οικονομίας, για να υπάρξει μια γρηγορότερη επανεκκίνηση την επόμενη μέρα. Αν έκλειναν και τα δημόσια έργα δεν θα λειτουργούσε τίποτα εκτός από το εμπόριο τροφιμων»! Και τι ζητάει ο Τσακούμης ως αντάλλαγμα; «Ζητήσαμε να ενταχθούν και οι εργοληπτικές επιχειρήσεις στις πληττόμενες, για να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις ευεργετικές διατάξεις περί φόρων και εισφορών»! Οι εργάτες τον κίνδυνο της μόλυνσης, οι εργολάβοι τις οικονομικές «αβάντες» της κυβέρνησης.

► «Ελπίζω η Ευρώπη να λογικευτεί. Μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει φρέσκο χρήμα και χωρίς αυτό η κρίση δεν πρόκειται να ξεπεραστεί. Δεν είναι λογικό οι ΗΠΑ να εγκρίνουν πακέτο 2.2 τρισεκατομμυρίων και η Ευρώπη να τους κοιτάει. Οταν με το καλό η Ευρώπη “ξυπνήσει“ και πάρει αυτές τις αποφάσεις που πρέπει,  η ζωή μας θα γίνει ευκολότερη. Ως κυβέρνηση προετοιμαζόμαστε και για το αρνητικό σενάριο -όπως η Ευρώπη να μη δώσει φρέσκο χρήμα- και για αυτό κινούμαστε όσο πιο ήπια και προσεκτικά γίνεται». Ποιος έκανε αυτή τη δήλωση στις 31 Μάρτη; Ο ίδιος που στις 24 Μάρτη δήλωνε: «Δεν θα ήθελα καν να σκεφτώ -γιατί η πατρίδα μας πέρασε τα προηγούμενα χρόνια και μια μεγάλη φάση αντιευρωπαϊσμού- τι θα συνέβαινε εάν  στην παρούσα κρίση, είμαστε χωρίς την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ολοι το καταλαβαίνουμε και καλό είναι να το συνεκτιμήσουμε για να συνειδητοποιήσουμε πόσο σημαντικό είναι ότι καταφέραμε να είμαστε πλήρες μέλος της ΕΕ και της ευρωζώνης παρά τις προηγούμενες περιπέτειες». Αδωνις Γεωργιάδης, γνωστός ως Μπουμπούκος, ακροδεξιός, νεοφιλελεύθερος και ευρώδουλος.
 
► Ο ίδιος ακροδεξιός-νεοφιλελεύθερος υπουργός του Μητσοτάκη, σε μια από τις καθημερινές τηλεοπτικές εμφανίσεις του, είπε ακόμα: «Πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας ότι αυτές δεν είναι δωρεάν διακοπές πληρωμένες από το κράτος. Είναι μια συμφορά που προσπαθούμε να τη διαχειριστούμε με υπευθυνότητα, σκληρή δουλειά και σύνεση. Θα πρέπει όλοι να βάλουμε πλάτη. Ολοι κάτι θα χάσουμεαπό αυτή την κρίση. Τα αιτήματά μας πρέπει να είναι λογικά». Η προτροπή για «λογικά αιτήματα» δεν απευθύνεται, φυσικά, στους καπιταλιστές, που διατυπώνουν απαιτήσεις στο παρασκήνιο, όντας σίγουροι ότι αυτές θα ικανοποιηθούν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως ήδη γίνεται. Στους εργάτες και τους εργαζόμενους απευθύνεται. Εξ ου και το «όλοι κάτι θα χάσουμε». Μόνο που εκείνος που χάνει το μεροκάματο ή το μισό μισθό δεν χάνει «κάτι» αλλά τα πάντα. Γι’ αυτό και δεν πρέπει «να βάλει πλάτη», όπως τον καλούν. Γιατί έτσι και «βάλει πλάτη», θα τον πατήσουν στο στήθος και δε θα μπορεί να σηκωθεί.
 
► Η Θεανώ Φωτίου, πρώην υπουργός Γεμιστών και Παπάρας και νυν αναπληρώτρια τομεάρχης κοινωνικής αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ, εξέδωσε δελτίο Τύπου για να μας ενημερώσει ότι μαζί με άλλους 30 συριζαίους βουλευτές κατέθεσε ερώτηση για να ζητήσει «άμεσα μέτρα στήριξης του Γηροκομείου Αθηνών για να ανταπεξέλθει στην πανδημία και να μη θρηνήσουμε θύματα». Οπως γράφει, «στην ερώτηση περιγράφεται αναλυτικά η σημερινή τραγική κατάσταση του Γηροκομείου και αναφέρονται μεταξύ  άλλων τα εξής: Είναι γνωστή η νοσηρή κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα το Γηροκομείο Αθηνών,  εξ αιτίας της κακοδιαχείρισης της προηγούμενης διοίκησης υπό τον αρχιμανδρίτη Προκόπιο Μπούμπα ο οποίος διώκεται από το 2015 για 6 κακουργήματα και οδήγησε το γηροκομείο σε πλήρη απαξίωση, με χρέη 30 εκ. €. Το Γηροκομείο υπολειτουργεί καθώς, αν και διαθέτει 9 πτέρυγες, λειτουργούν μόνο τρείς και φιλοξενεί περίπου 140 ηλικιωμένους, ενώ έχει δυνατότητα φιλοξενίας 650 ατόμων. Το Γηροκομείο έχει περιέλθει σε αυτήν την κατάσταση αν και διαθέτει  900  τουλάχιστον ακίνητα αντικειμενικής αξίας δεκάδων εκατομμυρίων, 55 στρέμματα τεράστιας αξίας στο Ψυχικό και 11 κτίρια δυναμικότητας 650 κλινών που μένουν ανεκμετάλλευτα» κτλ. κτλ. Ετσι και χειρότερα έχουν τα πράγματα. Οι ένοικοι του Γηροκομείου αντιμετωπίζονται σαν σκουπίδια. Αυτό, όμως, δεν είναι κάτι που δημιουργήθηκε στους εννιά μήνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Μήπως μπορεί η κυρία Θεανώ να μας πει τι έκανε επί τέσσερα και κάτι χρόνια η κυβέρνηση Τσίπρα, της οποίας υπήρξε μέλος αδιάλειπτα; Γιατί δεν άλλαξε, έστω και λίγο, την τραγική κατάσταση που βιώνουν ανήμποροι άνθρωποι;
 
► Mπορεί οι υγειονομικοί –περισσότερο οι γιατροί του ΕΣΥ- να ζητούν με ένταση, σχεδόν με αγωνία, να επιταχτούν τα ιδιωτικά νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα και να ενταχθούν στον κεντρικό σχεδιασμό του δημόσιου συστήματος Υγείας, όμως η ΑΔΕΔΥ δεν υιοθετεί το αίτημά τους. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε στις 27 Μάρτη με τίτλο «Στήριξη του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και των υγειονομικών - Αμεση κάλυψη όλων των αναγκών σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και σε υγειονομικό υλικό», περιλαμβάνονται όλα τα αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών εκτός από αυτό της επίταξης.
 
► Ο κοροναϊός κοροναϊός και ο ιμπεριαλισμός ιμπεριαλισμός (να μην ξεχνιόμαστε κιόλας). Η Κομισιόν μας ενημέρωσε με ανακοίνωσή της ότι χθες (31 Μάρτη) «η ΕΕ εγκαινίασε την επιχείρηση IRINI της EUNAVFOR MED στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας». Οπως αναφέρει η ανακοίνωση «η επιχείρησηIRINI έχει πάρει το όνομα της από τη θεά Ειρήνη των αρχαίων Ελλήνων και είναι αποτέλεσμα της δέσμευσηςπου ανέλαβαν οι ηγέτες της ΕΕ στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη λήψη επειγόντων και συγκεκριμένωνμέτρων για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Λιβύη. Προκειμένου η Λιβύη να επανέλθει στη σταθερότητα, ηΕυρωπαϊκή Ενωση πρέπει να αναλάβει τον ρόλο που της αναλογεί και να βοηθήσει τους Λίβυους ναδημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μόνιμη κατάπαυση του πυρός. Για τον σκοπό αυτό, η επιχείρηση IRINIθα αναπτύξει αέρια, θαλάσσια και δορυφορικά μέσα ώστε να διασφαλίσει ενεργά την εφαρμογή του εμπάργκοόπλων του ΟΗΕ στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης στη Μεσόγειο, παράλληλα με ορισμένα άλλα καθήκοντα». Πόσο θα κοστίσει η «επιχείρηση Ειρήνη» δεν μας λέει η ανακοίνωση. Αν σκεφτούμε, όμως, ότι θα κινηθούν πολεμικά πλοία και αεροσκάφη, το κόστος θα φτάσει ίσα με καναδυό μεγάλα νοσοκομεία. Απ’ αυτά που λείπουν σήμερα, με τόσο τραγικά αποτελέσματα.
 
► Μετά το γόνο του εφοπλιστή, που χωρίς να έχει βαριά συμπτώματα της CoviD-19, διακομίστηκε με στρατιωτικό αεροσκάφος από την Ικαρία στο «Θριάσιο» (αφού προηγουμένως διέσπειρε τον ιό σε άγνωστο αριθμό ανθρώπων, ενώ έπρεπε να βρίσκεται σε καραντίνα), ένα ακόμα παράδειγμα «πολίτη πρώτης κατηγορίας» έρχεται να μας δείξει πόσο ταξικά αντιμετωπίζει το σύστημα ακόμα και την αρρώστια. Ενας 52χρονος Ματάς ήταν το πρώτο κρούσμα που παρουσιάστηκε στις τάξεις του… ευγενούς αυτού σώματος. Μετά από μια βδομάδα καραντίνας, στον Ματά έγινε το τεστ και διαγνώστηκε θετικός. Αμέσως μεταφέρθηκε στο «Σωτηρία». Οπως διαβάσαμε, «ο λόγος που κρίθηκε ότι πρέπει να γίνει η εισαγωγή του στο νοσοκομείο ήταν ότι είχε για πολλές ημέρες πυρετό. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, ο 52χρονος δεν έχει σήμερα σοβαρά συμπτώματα που να ανησυχούν τους γιατρούς». Αλλο Ματάς, άλλο 41χρονη μάνα τριών παιδιών από την Καστοριά…
 

Τετάρτη 01 Απριλίου 2020