Κυριακή 07 Ιουνίου 2020 | 06:01

ΕπικαιρότηταPointer

Αδειάστε τις «δομές» προσφύγων ΑΜΕΣΑ – Δώστε χαρτιά σε όλους ΤΩΡΑ!

Βασάνων συνέχεια για τους πρόσφυγες που αυτήν τη στιγμή αποτελούν μέρος των πιο εκτεθειμένων πολιτών στη μάστιγα της πανδημίας. Oπως γράψαμε σε προηγούμενο άρθρο, μόνο ένα μικρό ποσοστό αυτών είναι επαρκώς ενημερωμένο για τις συνθήκες και τα μέτρα αυτοπροστασίας που πρέπει να λαμβάνονται ενώ ακόμα μικρότερο μπορεί να τα εφαρμόσει. Πλέον δε, με την κυβέρνηση να έχει προχωρήσει στον περιορισμό των μετακινήσεων και στην επιβολή προστίμων για τη μη τήρηση των μέτρων, εμφανίζονται και φαινόμενα ανθρώπων που δε γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν, ποιον πρέπει να ενημερώσουν και πώς.

Σ’ αυτό το χάος μέσα, η κυβέρνηση επιλέγει να σφυρίζει αδιάφορα, ασχολούμενη μόνο με το να ικανοποιήσει τις «τοπικές κοινωνίες» και να εξαγγέλει μέτρα «μαντρώματος» των ανθρώπων στις «δομές» - στρατόπεδα συγκέντρωσης. Λίγες μέρες νωρίτερα, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Μηταράκης, έδωσε στη δημοσιότητα τα νέα μέτρα που λαμβάνονται ενόψει της προσπάθειας του περιορισμού της εξάπλωσης του κορονοϊού. Πρόκειται ουσιαστικά για την ικανοποίηση των αιτημάτων των «τοπικών κοινωνιών», κυρίως των νησιών, να μένουν οι πρόσφυγες εγκλωβισμένοι μέσα στις «δομές», χωρίς τη δυνατότητα να βγουν απ’ αυτές για να προμηθευτούν τα απαραίτητα για το σπίτι τους ή χωρίς τη δυνατότητα να λάβουν μέσω ATM το ισχνό χρηματικό βοήθημα που παίρνουν ανά διαστήματα.

Για να πετύχει τα παραπάνω, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προέβη σε κινήσεις ματ. Πρώτον, αποφάσισε την αναβολή της καταβολής του χρηματικού βοηθήματος στους πρόσφυγες μέχρι να εγκατασταθούν μηχανήματα αυτόματης ανάληψης στους χώρους των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης! Αυτό πρακτικά μπορεί να πάρει μήνες, ειδικά δεδομένων των συνθηκών που υπάρχουν. Αυτό όμως δεν αφορά τον υπουργό. Αυτόν τον αφορά μόνο να προφυλάξει την πολύτιμη καρέκλα. Ποια καλύτερη ευκαιρία θα βρει για να «ξεπλυθεί», αν όχι το να εκμεταλλευτεί στο έπακρο την ευκαιρία της πανδημίας για να ικανοποιήσει έστω και εν μέρει τους κατοίκους των νησιών που έχουν ήδη σηκώσει το βάρος του προσφυγικού; 

Σηκώνουν λοιπόν οι «πατριώτες» των νησιών τη σημαία της ανάγκης για μη συνωστισμό και τι κάνει η κυβέρνηση; Αντί να αδειάζει τις «δομές», αντί να αφήνει τους ανθρώπους να εγκατασταθούν όπου θέλου,ν με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, που θα εξασφαλίζουν και συνθήκες υγιεινής, τους φυλακίζει. Ολοι φωνάζουν ότι οι «δομές» αυτές έπρεπε να έχουν αδειάσει από καιρό, όλοι φωνάζουν για τον κίνδυνο που διατρέχουν αυτοί οι άνθρωποι που δεν επέλεξαν να μένουν εκεί (ούτε καν στην Ελλάδα) κι όμως η κυβέρνηση δεν έχει πρόβλημα να τους θυσιάσει σα να μην πρόκειται για ανθρώπινες ζωές. Την αξία των οποίων, κατά τ’ άλλα, προασπίζει ως μέγιστο αγαθό.

Και εντάξει, ας υποθέσουμε ότι το θέμα με τα χρήματα επιλύεται κατά τον παραπάνω τρόπο. Με τις προμήθειες και τη σίτιση των ανθρώπων τι γίνεται; Μαγαζιά εντός των «δομών»! Για να μη χρειάζεται, λέει, να βγαίνουν ούτε για τα βασικά. Μιλάμε, δηλαδή, για κανονικότατη φυλακή, κανονικότατο γκέτο. Και μάλιστα, σε συνθήκες που απειλούνται ζωές σε ολόκληρο τον πλανήτη. Μιλάμε για την άσκηση μιας ξεδιάντροπης πολιτικής που δε λογαριάζει τους πρόσφυγες ως ανθρώπους, ως πολίτες αυτού του κόσμου. Η ελληνική κυβέρνηση, όπως θυσιάζει τον εργαζόμενο λαό και υπερασπίζεται ακόμα και τώρα τα καπιταλιστικά συμφέροντα, έτσι κάνει και με τους πρόσφυγες: η ζωή τους είναι στον πάτο του βαρελιού. Για να μην πούμε για το παραθυράκι που ανοίγεται για τη δημιουργία γενικώς -και τυπικά πλέον- «κλειστών δομών – φυλακών».

Την ίδια στιγμή, ελάχιστα είναι τα μέτρα που έχουν ληφθεί και αφορούν την αντιμετώπιση ενός κρούσματος κοροναϊού σε μια πολυπληθή «δομή», όπου μπορεί να διαμένουν εκατοντάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών και με επιβαρυμένη ή όχι υγεία. Και σ’ όλην αυτή την εικόνα θα πρέπει να αναλογιστούμε και τα «τυπικά» προβλήματα που αντιμετωπίζουν ήδη οι πρόσφυγες. Η έλλειψη εγγράφων και κατ’ επέκταση η έλλειψη ΑΜΚΑ οδηγεί στην πλήρη ανικανότητα πρόσβασης στο δημόσιο σύστημα υγείας. Αυτό θα μπορούσε να ξεπεραστεί αν δινόντουσαν έγγραφα σε όλους τώρα και θεωρούνταν άμεσα όλοι τους ως έλληνες και ευρωπαίοι πολίτες. Και για να μη νομίζουμε ότι αυτό είναι μια ακραία πρόταση, η πορτογαλική κυβέρνηση προσανατολίστηκε ήδη στο να αποφασίσει τη χορήγηση εγγράφων σε όλους, τουλάχιστον μέχρι να περάσει το μεγάλο κύμα της πανδημίας. Ημίμετρο; Προφανώς. Αλλά σ’ αυτές τις συνθήκες υπάρχει και μια αστική κυβέρνηση που βρήκε αυτόν τον τρόπο να «μεριμνήσει» προσωρινά για τους πρόσφυγες.

Εμείς τώρα πιο πολύ από ποτέ θα πούμε: δώστε χαρτιά σε όλους τώρα! Αδειάστε τις «δομές» των προσφύγων τώρα!

ΥΓ. Η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβούλιου ανακοίνωσε σήμερα, ότι «θα εξετάσει την κατάσταση στα σύνορα με την ελληνική κυβέρνηση, την Επιτροπή, την Προεδρία της ΕΕ, την Frontex και τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων». Αυτό είναι το πρώτο τους μέλημα: να δουν αν όντως εξακολουθούν να φυλάγονται δρακόντεια τα ελληνοτουρκικά σύνορα και το Αιγαίο. Για ξεκάρφωμα, προσθέτουν ότι «εντείνονται οι ανησυχίες για τις δραματικές συνθήκες στις οποίες διαβιούν οι αιτούντες άσυλο στις υπερπλήρεις δομές στα νησιά του Αιγαίου, ειδικά εν μέσω της πανδημίας του COVID-19». Η τηλεδιάσκεψη θα γίνει την Πέμπτη το μεσημέρι και από ελληνικής πλευράς θα συμμετάσχουν ο Μηταράκης και ο Χρυσοχοΐδης (από ευρωπαϊκής οι επίτροποι Σχοινάς και Γιόχανσον και ένας υφυπουργός της προεδρεύουσας Κροατίας). Οπως αντιλαμβάνεστε, όλοι θα διαβεβαιώσουν την Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβούλιου ότι… έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα και οι πρόσφυγες είναι απόλυτα προστατευμένοι!
Τρίτη 31 Μαρτίου 2020