Κυριακή 07 Ιουνίου 2020 | 07:14

ΕπικαιρότηταPointer

Kοροναϊκά ανάλεκτα (1)

 

► Γεια σου συντρόφισσα γιαγιά απ’ το Παρίσι, με τον κοφτερό σου λόγο και με το σφυροδρέπανό σου. «Ανοίγουν ξανά τα εργοστάσια και μας βάζουν σε κίνδυνο για τα κέρδη τους. Οι πλούσιοι είναι ο θανάσιμος εχθρός μας» γράφει το πανό που κρέμασε στο μπαλκόνι της. Καιρός να γεμίσουν και τα δικά μας μπαλκόνια #ApomonomenoiOxiAfoplismenoi.

► «Δεν εξετάζεται κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή από την Κυβέρνηση», δήλωσε ο Πέτσας για τη φιλολογία περί μείωσης των μισθών των δημόσιων υπάλληλων (και των συντάξεων, θα προσθέταμε εμείς). Μερικές ώρες αργότερα, βγήκε ο Σταϊκούρας και «εξήγησε» ότι «με το βασικό σενάριο αυτό το ενδεχόμενο δεν υπάρχει». Για να συμπληρώσει απνευστί: «Εάν μου κάνετε την ερώτηση αν η κρίση κρατήσει πέντε έξι μήνες τότε, τότε όλα είναι στο τραπέζι». Επειδή έχουμε την εμπειρία των Μνημονίων (όλα τα αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα διαψεύδονταν μέχρι να υλοποιηθούν, οι «κόκκινες γραμμές» γίνονταν ροζ και μετά άσπρες εν ριπή οφθαλμού, υπουργοί απειλούσαν τάχα με παραίτηση αλλά παρέμεναν στη θέση τους κτλ.), ας ετοιμαζόμαστε από τώρα για τις μεγάλες μάχες. Για να καταργηθούν όλα όσα θεσπίζονται με αφορμή τη διαχείριση της πανδημίας και για να μην θεσπιστούν νέα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα για τη διαχείριση της αναπόφευκτης οικονομικής κρίσης. 

► Ο Πορδοτέτοιος συστήνει «να σταθούμε όρθιοι ως κοινωνία και η Ελλάδα θα γίνει άλλη χώρα». Ρε ουστ… 

► Ο έλληνας Σαλβίνι, κατά κόσμον Κώστας Μουτζούρης, τέως πρύτανης του ΕΜΠ και νυν περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, βρήκε την ευκαιρία να κοάξει: «Σε τρεις ημέρες τελειώνει ο μήνας, στη διάρκεια του οποίου η Ελλάδα δεν δέχεται αιτήσεις ασύλου. Το μέτρο αυτό είχε πολύ θετικά αποτελέσματα. Απεθάρρυνε εισοδους. Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΙ. Η προσπάθεια σωτηρίας της χώρας υπερέχει κάθε σχετικής καταγγελίας εναντίον της στα λεγόμενα “διεθνή φόρα“ (!).  Η Τουρκία έχει καταταγεί στις “ασφαλείς χώρες. Αιτήσεις ασύλου , συνεπώς, υποβάλλονται εκεί, ως χώρα πρώτης εισόδου των αιτουμένων. Γιατί ανέλαβε η χώρα μας τον καταστροφικό ρόλο αυτό;». Ας του πει κάποιος ότι οι Συνθήκες του ΟΗΕ δεν είναι «διεθνή φόρα». Αν και μάλλον το ξέρει… 

► Ο Βαγγέλης Αποστόλου του ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε την ακλόνητη πίστη του στην μετά θάνατον ζωή, αποχαιρετώντας τον Μανώλη Γλέζο με τη φράση: «Μανώλη μου αντίο, καλή αντάμωση με τον αδερφό σου Νίκο...» (ο κομμουνιστής Νίκος Γλέζος εκτελέστηκε από τους ναζί κατακτητές τον Μάη του 1944)! Αν, πάντως, ο μπουρδολόγος Βαγγέλης ήθελε να είναι συνεπής, θα ξεπροβόδιζε τον νεκρό Γλέζο με ένα σκέτο «καλή αντάμωση»… 

► Προς Χαχόλους επιστολή υφυπουργού Φωτεινής Αραμπατζή, το ανάγνωσμα, πρόσχωμεν: «Το φετινό Πάσχα “μένουμε σπίτι“ και “τρώμε πιστοποιημένο ελληνικό αρνί και κατσίκι“»! Αν δεν αισθάνεστε Χαχόλοι, ρίξτε μια ματιά εδώ

► Aπό εφημερίδα της σιωνιστικής οντότητας (Jerusalem Post) πληροφορηθήκαμε ότι το «άγιον φως» θα αφιχθεί και φέτος στην Ελλάδα με ειδική πτήση. Τόσα λεφτά για την παραμύθα! Σε κάθε εκκλησιά υπάρχει ένα κουτί σπίρτα, ένας αναπτήρας (υλικά που, ως γνωστόν, χρησιμοποιούνται και κατά την «αφήν του αγίου φωτός» στην «αγία κρύπτη»). Ας τ’ ανάψει ο κάθε παπάς μόνος του κι ας δώσουν τα λεφτά της χολιγουντιανής υπερπαραγωγής για ν’ αγοράσουν καμιά στολή για γιατρούς. Εναλλακτικά, αν επιμένουν σώνει και καλά στο σόου, να μην αναμιχτεί καθόλου το κράτος. Ούτε με μέσα ούτε με λεφτά. Να τα βάλει όλα το ιερατείο. Τίγκα είναι τα παγκάρια των δεσποτάδων. 

► Με καμιά διακοσαριά χιλιάδες νεκρούς ο Τραμπ θα είναι ευχαριστημένος! Λογικό το βρίσκουμε από την πλευρά του. Στον Β’ παγκόσμιο πόλεμο οι ΗΠΑ είχαν τετρακόσιες χιλιάδες νεκρούς στρατιώτες. Αυτοί ήταν σε μάχιμη ηλικία, άρα παραγωγικοί. Ενώ αν πεθάνουν διακόσιες χιλιάδες από τον κοροναϊό, θα είναι στην πλειοψηφία τους ηλικιωμένοι και ασθενείς. Αρα, θα γίνει οικονομία στα ασφαλιστικά ταμεία και στο σύστημα υγείας. 

► «Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, καταβάλλεται σήμερα η πρώτη δόση του επιδόματος γέννησης σε 7.203 μητέρες, παρά τις έκτακτες συνθήκες, λόγω των μέτρων περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού», ανακοίνωσε η υφυπουργός Δόμνα. Δηλαδή τους κάνει και χάρη που τους δίνει αυτό το θεσμοθετημένο γλίσχρο επίδομα; Εξέστω Κλαζομενίοις ασχημονείν… 

► Μπορεί οι ΗΠΑ να πλήττονται άγρια από την πανδημία της CovoD-19, όμως ο Τραμπ δεν ξεχνά τα αγαπημένα του θέματα. Ενα απ’ αυτά είναι η Μέγκαν Μαρκλ, η οποία –προτού γίνει δούκισσα, όσο ακόμα ήταν ηθοποιός- του την έπεφτε με μπηχτές. Μόλις, λοιπόν, η προεδράρα πληροφορήθηκε ότι το τέως πριγκηπικό ζεύγος Χάρι+Μέγκαν έφυγε από τον Καναδά και εγκαταστάθηκε στο Λος Αντζελες, αισθάνθηκε προεκλογική απειλή, τα πήρε στο κρανίο και πλάκωσε το Twitter: «Βεβαίως, οι ΗΠΑ δε θα πληρώσουν για την ασφάλειά τους. Πρέπει να πληρώσουν αυτοί!». Αυτό θα πει άσκηση υψηλής πολιτικής σε καιρό κρίσης… 

► Την περασμένη Κυριακή, εμφανίστηκε στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ ο πρύτανης του ΑΠΘ για να ανακοινώσει ότι το πανεπιστήμιο θα διαθέσει τον μεγαλύτερο 3D εκτυπωτή που διαθέτει για να κατασκευάσει μέσα προστασίας για γιατρούς. Παρατήρηση πρώτη: Την ίδια δουλειά είχαν ήδη ξεκινήσει, μέρες πρωτύτερα, ιδιώτες ιδιοκτήτες 3D Printers, οι οποίοι μάλιστα ζήτησαν να τους δώσουν ως χορηγία την πρώτη ύλη που χρειάζονται. Επίσης, ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (από κοινού το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και η Πνευμονολογική Κλινική) είχε ήδη προχωρήσει στο σχεδιασμό και την παραγωγή με 3D Printers προστατευτικών ασπίδων προσώπου, βαλβίδων για αναπνευστικές συσκευές αποκατάστασης και υποστήριξης της αναπνοής, φίλτρων αναπνευστικών συσκευών και Hands free λαβών. Αρα, ο πρύτανης του ΑΠΘ ήρθε τελευταίος και καταϊδρωμένος και μάλιστα με μικρότερες δυνατότητες παραγωγής από αυτούς που προηγήθηκαν. Είχε, όμως, τα «κονέ» να τον βγάλουν στην ΕΡΤ και να μοστράρει ως πρωτοπόρος. Παρατήρηση δεύτερη: Η χρήση 3D Printers για την παραγωγή κάποιων ανταλλακτικών χρησιμοποιήθηκε στην Ιταλία, στις εφιαλτικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν εκεί τα νοσοκομεία και οι γιατροί. Είναι μια λύση απελπισίας, επειδή τα κράτη δεν οργανώθηκαν έναντι της επερχόμενης πανδημίας και δεν προμηθεύτηκαν τον απαραίτητο εξοπλισμό. Οι 3D Printers είναι για την παραγωγή πρωτοτύπων, όχι για μαζική παραγωγή. Επομένως, το αίτημα δεν είναι «βάλτε 3D Printers να κάνουν παραγωγή», αλλά να φροντίσει η κυβέρνηση κατεπειγόντως να προμηθευτεί όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό (που έπρεπε ήδη να έχει προμηθευτεί). Επιτέλους, αντί να κάνει ο κάθε πρύτανης το «κομμάτι» του, να καταγγείλουμε την κυβέρνηση για την έλλειψη στοιχειώδους προετοιμασίας (ενώ ο Κικίλιας διαβεβαίωνε ότι «η χώρα είναι θωρακισμένη») και να απαιτήσουμε να κινηθεί έστω και τώρα, εξαντλώντας κάθε περιθώριο. Οχι να κρύβει τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις της πίσω από την ισχνή παραγωγή που μπορεί να γίνει με τους 3D Printers που υπάρχουν στη χώρα.

 

► Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης αποφάσισε να μοιράσει στα μέλη του πέντε χιλιάδες ασπίδες προσώπου κι άλλες πέντε χιλιάδες υφασμάτινες μάσκες. «Είναι γνωστές και καταγεγραμμένες οι ελλείψεις -σε τοπικό και σε παγκόσμιο επίπεδο- και ο ΙΣΘ δεν μπορούσε να καθίσει με σταυρωμένα χέρια. Κινηθήκαμε γρήγορα όπως έπρεπε ώστε να εφοδιαστούν οι συνάδελφοι με μια έξτρα προστασία. Αυτές οι ασπίδες προσώπου αλλά και οι υφασμάτινες μάσκες είναι η απόδειξη ότι όταν συνεργάζονται φορείς, εθελοντές κ.α. δεν μπορεί παρά το αποτέλεσμα να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της μάστιγας», δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΣΘ Νίκος Νίτσας. Οπως εξήγησε, τις ασπίδες προσώπου τις αγόρασε από την «εθελοντική δράση COVID-19 Response Greece» (πρόκειται για «υποκατάστατο προστατευτικής ασπίδας προσώπου», όπως έχει εξηγηθεί, δηλαδή για «πατέντα», που μπήκε στην παραγωγή από… βιομηχανία υλικών συσκευασίας τροφίμων στην περιοχή της Πέλλας), ενώ τις υφασμάτινες μάσκες τις παρήγγειλε σε… βιοτεχνίες ρούχων! 

► Και ρουφιανάκος ο Τραμπ. Αποκάλυψε ότι σε τηλεφωνική τους επικοινωνία ο Μπόρις Τζόνσον του εξέφρασε τους φόβους του για την έλλειψη αναπνευστήρων στη Βρετανία. Με το χαρακτηριστικό του ύφος και τα λιπόσαρκα αγγλικά του ο Τραμπ είπε: «Λέω πώς αισθάνεστε» και το πρώτο πράγμα που μου είπε ο Μπόρις είναι «χρειαζόμαστε αναπνευστήρες». Και βέβαια, ο Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ –σε αντίθεση με την ΕΕ- «μπορούν να βοηθήσουν τη Βρετανία, τον Μπόρις Τζόνσον ιδιαίτερα»! 

► Επειδή στην Αμερική έχουν και προεδρικές εκλογές τον Νοέμβρη, η αντιμετώπιση της πανδημίας του κοροναϊού γίνεται και με το βλέμμα στις κάλπες. Τα επιτελεία προπαγάνδας των υποψήφιων και των κομμάτων επεξεργάζονται καθημερινά την τακτική τους, μετρώντας κάθε λέξη που θα ειπωθεί ή θα γραφεί. Ξεχώρισε, πάντως, μια πραγματικά πετυχημένη ατάκα της Χίλαρι Κλίντον για τον Τραμπ στο Twitter: «Παρακαλώ μην παίρνετε ιατρικές συμβουλές από έναν άνδρα που κοίταξε απευθείας μια έκλειψη ηλίου»! Αναφερόταν στη γνωστή φωτογραφία με τον Τραμπ να κοιτάζει την έκλειψη χωρίς να φορέσει τα προστατευτικά γυαλιά, όπως όλοι οι υπόλοιποι γύρω του.

 

► Το πόσο τρέμουν οι νεοδημοκράτες το κοινωνικό κλίμα που δημιουργείται, μολονότι ελέγχουν καταθλιπτικά την προπαγάνδα των αστικών ΜΜΕ, αποκαλύφθηκε από την αντίδρασή τους σε αναρτήσεις κάποιων σκίτσων που έκανε ο Κούλογλου. Κατάφεραν να κάνουν «φίρμα» τον συριζαίο. Και να γίνουν οι ίδιοι καταγέλαστοι (πέραν των άλλων), μιλώντας για καλλιέργεια εμφυλιοπολεμικού κλίματος (αν ενθυμείστε, τα ίδια έλεγαν και το τελευταίο διάστημα της κυβέρνησης των Σαμαροβενιζέλων). Εμείς, πάντως, θα συμφωνήσουμε με τον σκιτσογράφο και όχι με την κουλόγλεια σπέκουλα.

► Προ ημερών, ο Αμβρόσιος φόρτωσε κάτι παπάδες στην καρότσα ενός «ντάτσουν» και τους έβαλε να γυρίζουν το Αίγιο και να ραίνουν με «αγιασμό» τον κόσμο. Ελπίζουμε να μην τους μπουν τίποτα ιδέες για την Κυριακή των Βαΐων και δούμε τον κόσμο να στριμώχνεται στα πεζοδρόμια για να τον ράνουν με «αγιασμό» εποχούμενοι παπάδες (και να πετάει και τον «οβολόν» του στην καρότσα, γιατί αλλιώς «δεν πιάνει ο αγιασμός»). 

► Και για να μην ξεχνιόμαστε:
 
«Στο νοσοκομείο της Χαλκίδας δεν έχουν ούτε χειρουργικές μάσκες. Στο Δρομοκαΐτειο τις ράβουν. Σε άλλα νοσοκομεία δίνουν ψεύτικες μάσκες “καρναβαλικού“ τύπου. Στο Αττικό οι 8 αναπνευστήρες που προστέθηκαν είναι από το νοσοκομείο της Βέροιας. Σε όλα σχεδόν τα νοσοκομεία οι γιατροί και οι νοσηλευτές υπογράφουν για να πάρουν μία μάσκα και να την κρατήσουν για ένα 24ωρο λες και χρεώνονται όπλο από τον οπλοβαστό. Αυτή είναι η πραγματικότητα και είναι ντροπή η στάση κάποιων διοικητών και άλλων προθύμων που κουκουλώνουν τα προβλήματα και καλλιεργούν τον εφησυχασμό. Δεν προσφέρουν. Παροπλίζουν. Τίποτα δεν εξομαλύνεται με λόγια και εξαγγελίες. Αυτές τις μέρες άλλωστε τα λόγια δεν έχουν καμία σημασία. Οι πράξεις μετράνε.
 
Εχουμε δει ελάχιστους συναδέλφους που μόλις πριν δυο-τρεις μέρες έπιασαν δουλειά. Στο Αττικό ο αριθμός αυτός αγγίζει το αστρονομικό νούμερο των 21 (!!!). Καταλαβαίνετε ότι αυτές οι προσλήψεις δεν έφταναν ούτε ως μια μικρή ανάσα και πριν την COVID-19 εποχή. Οι συνάδελφοι που ήρθαν είναι κυριολεκτικά μία σταγόνα στον ωκεανό των ελλείψεων. Πόσο μάλλον τώρα. Οι κενές οργανικές θέσεις πανελλαδικά είναι 6.000 στους γιατρούς και 30.000 στο υπόλοιπο προσωπικό. Αυτές πρέπει να καλυφθούν τώρα.
 
Είναι αναγκαία η επίταξη όλου του ιδιωτικού τομέα υγείας και αν δεν γίνει θα είναι εγκληματική. Ακόμα και σήμερα που μιλάμε, διάφοροι ιδιωτικοί διαγνωστικοί όμιλοι πλουτίζουν με τα test. Ένας το χρεώνει 275 ευρώ, άλλος 310 άλλος 120. Μιλάμε για τρομακτική κερδοφορία εις βάρος της αγωνίας του κόσμου. Πρέπει να επιταχθούν όλα τα αποθέματα σε κιτ και αντιδραστήρια και να γίνονται test με την ευθύνη του κράτους. Να επιταχθούν τα 350 κρεβάτια ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα. Η κυβέρνηση αντί να τα επιτάξει τα νοικιάζει και μάλιστα σε διπλάσια τιμή από ό,τι πριν την πανδημία! Δίνει 1.600 ευρώ αντί για 800 που έδινε. Αλλο ένα δωράκι προς τους πρίγκιπες της υγείας. Να επιταχθούν τώρα οι ιδιώτες γιατροί, έμπειροι συνάδελφοι, που μπορούν να συμβάλλουν στη συνταγογράφηση και σε κατ’ οίκον επισκέψεις. Η υγεία δεν είναι εμπόρευμα».
 
Γιώργος Σιδέρης, γιατρός, αντιπρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων του νοσοκομείου ΑΤΤΙΚΟΝ και μέλος του γενικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (από συνέντευξή του στο Newsbomb.gr).
 
 
 
 
Τρίτη 31 Μαρτίου 2020