Τετάρτη 01 Απριλίου 2020 | 14:04

ΕπικαιρότηταPointer

Αμερική προς Ιράν: Ο κοροναϊός δε θα σας σώσει!

Μπορεί κάθε δέκα λεπτά να πεθαίνει ένα Ιρανός από την πανδημία του κοροναϊού και να μολύνονται περισσότεροι από 50, όμως το αυτί των αμερικάνων ιμπεριαλιστών δεν ιδρώνει. Συνεχίζουν το εμπάργκο στη χώρα, επιδεινώνοντας την υγειονομική κρίση που υφίσταται ο ιρανικός λαός.
 
Τα κυνικά λόγια του ειδικού συμβούλου της αμερικάνικης κυβέρνησης για το Ιράν, Μπράιαν Χουκ, ότι αν το Ιράν δεν ξόδευε τόσα πολλά χρήματα για πολεμικό εξοπλισμό, δε θα αντιμετώπιζε τόσα μεγάλα προβλήματα με την πανδημία, είναι τουλάχιστον εξοργιστικά, αν αναλογιστεί κανείς τα χρήματα που ξοδεύει το αμερικάνικο κράτος για τις όπου γης ιμπεριαλιστικές εκστρατείες και επεμβάσεις, ενώ ταυτόχρονα ο αμερικάνικος λαός δεν έχει δωρεάν πρόσβαση ούτε καν στην πρωτοβάθμια υγειονομική φροντίδα, κατάσταση που έχει οδηγήσει ήδη σε εκατοντάδες θανάτους από τον κοροναϊό στις ΗΠΑ.
 
Ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πόμπεο, δήλωσε ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο Ιράν δεν επηρεάζουν την ανθρωπιστική βοήθεια που προορίζεται για την χώρα. Αυτό όμως είναι ψέμα, καθώς οι κυρώσεις επηρεάζουν συνολικά το εμπόριο, μέρος του οποίου είναι και η αγορά ιατρικού υλικού από το ιρανικό κράτος, καθιστώντας πολύ δύσκολες τις οικονομικές συναλλαγές. Ο ιατρικός εξοπλισμός συμπεριλαμβάνεται στις κυρώσεις και δε θεωρείται ανθρωπιστική βοήθεια, παρά το γεγονός ότι οι ελλείψεις του έχουν προκαλέσει και συνεχίζουν να προκαλούν τη ραγδαία επιδείνωση της υγεινομικής κρίσης στο Ιράν.
Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020