Τετάρτη 01 Απριλίου 2020 | 14:37

ΕπικαιρότηταPointer

Καπιταλιστές και αστικές κυβερνήσεις: Να σταματήσουν να μας κουνούν το δάχτυλο οι εγκληματίεςΔεν είναι κανένας επαναστάτης ή έστω αριστερός ο δήμαρχος της Μπρέσια, Εμίλιο Ντελ Μπόνο. Ως περιφερειακός γραμματέας της δεξιάς Χριστιανικής Δημοκρατίας ξεκίνησε, μετά πέρασε στο συνονθύλευμα της Ελιάς, μετά στο δεξιό Λαϊκό Κόμμα, μετά στο σοσιαλδημοκρατικό Δημοκρατικό Κόμμα. Μιλάμε δηλαδή για καριερίστα αστό πολιτικό υπεράνω… υποψίας. Σε συνθήκες σαν τις σημερινές, όμως, ακόμα και συντηρητικοί πολιτικοί, είτε επειδή καταρρέουν υπό το βάρος του δράματος που καλούνται να διαχειριστούν είτε επειδή απλά θέλουν «να φυλάξουν τον κώλο τους», αναγκάζονται να πουν αλήθειες.

Στις 17 του Μάρτη, ο δήμαρχος Ντελ Μπόνο, σε συνέντευξή του στο giornaledibrescia.it, αφού πρώτα διεκτραγώδησε την κατάσταση («δεν ξέρουμε πού να βάλουμε τα φέρετρα: τα μεταφέρουμε στην εκκλησία του Σαν Μικέλε, στο κέντρο του νεκροταφείου»), αποκάλυψε ότι για την εξάπλωση της επιδημίας φταίνε τα αφεντικά της βιομηχανίας.  Δώδεκα δήμαρχοι των μεγαλουπόλεων της Λομβαρδίας, λέει ο Ντελ Μπόνο, στις 7 του Μάρτη ζητήσαμε τόσο από την Περιφέρεια όσο και από την κυβέρνηση να κλείσουν τις παραγωγικές δραστηριότητες, αφήνοντας μόνο την αλυσίδα υγιεινής και τα τρόφιμα. Ο αριθμός των ανθρώπων στα εργοστάσια είναι πολύ μεγάλος, όμως μέτρησε το βάρος του βιομηχανικού κόσμου τόσο στη Ρώμη όσο και στο Μιλάνο!

Ο Τζιόρτζιο Κρεμάσκι, σε άρθρο του στο contropiano.org υπό το χαρακτηριστικό τίτλο «Η βρώμικη συνείδηση των αφεντικών», επικαλείται τις δηλώσεις του Ντελ Μπόνο και σημειώνει: «Οι δύο επαρχίες του Μπέργκαμο και της Μπρέσια συγκεντρώνουν το ένα τέταρτο όλων των κρουσμάτων και σχεδόν το 30% των θανάτων σε ολόκληρη την Ιταλία. Η εξήγηση είναι απλή: είναι οι δύο πιο βιομηχανοποιημένες επαρχίες στη χώρα. Αρα, το να ζητείται να παραμείνει ο κόσμος στο σπίτι και να αφήνουν τα εργοστάσια ανοιχτά σημαίνει στην πραγματικότητα ότι δεν κλείνει τίποτα, αφού δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι υποχρεώνονται να βρίσκονται μαζί σε κλειστούς χώρους για ώρες. Τα εργοστάσια στο Μπέργκαμο και την Μπρέσια ήταν, επομένως, η κύρια πηγή της ανεξέλεγκτης εξάπλωσης της μετάδοσης της νόσου και της βίαιης και ξαφνικής πίεσης στις δομές υγείας, που σχεδόν κατέρρευσαν.(…) Τώρα, όλα σχεδόν τα εργοστάσια στο Μπέργκαμο και τη Μπρέσια σταματούν. Εκλεισαν ή κλείνουν επειδή οι εργάτες επαναστάτησαν ή απήργησαν εκεί που είχαν τη δύναμη ή, πολύ απλά, δηλώνοντας ασθένεια. Κάποια έκλεισαν επειδή ορισμένοι βιομήχανοι φάνηκε ότι είχαν μεγαλύτερη επίγνωση της κατάστασης. Και τελικά. έκλεισαν επειδή τα κρούσματα άρχισαν να πολλαπλασιάζονται στα ίδια τα εργοστάσια».

«Αν το κλείσιμό των εργοστασίων είχε αποφασιστεί πριν από δέκα ημέρες, όταν η κατάσταση ήταν ήδη σοβαρή, θα είχαμε, πιθανότατα, λιγότερα κρούσματα και νεκρούς και το σύστημα υγείας θα άντεχε περισσότερο στην επιδημία», γράφει ο Κρεμάσκι.

Τι συμβαίνει στη χώρα μας; Οταν η επιδημία ήταν ακόμα απειλή, το κράτος σφύριζε αδιάφορα και μας έλεγε ότι είναι πανέτοιμο. Για να μη διασαλεύσει τη λειτουργία του τουρισμού και του εμπορίου, καθώς και την κυκλοφορία των στελεχών των επιχειρήσεων, άφησε ανεξέλεγκτα τα σύνορα με τις χώρες που είχαν ήδη πληγεί από την CoviD-19. Θυμόσαστε πότε σταμάτησε η κίνηση από την Ιταλία; Μόλις την προηγούμενη βδομάδα! Εχουν, όμως, το θράσος να μας κουνούν το δάχτυλο μιλώντας για ατομική ευθύνη.

Στη συνέχεια, αντί να πάρουν αποφασιστικά μέτρα αμέσως, άρχισαν να παίρνουν μέτρα με το σταγονόμετρο. Εκλεισαν τα μαγαζιά, όχι όμως τα εργοστάσια και τις κάθε είδους επιχειρήσεις που έχουν μεγαλύτερη συγκέντρωση ανθρώπων σε σχέση με τα μαγαζιά. Απαγόρευσαν την κυκλοφορία, υποχρεώνουν τους εργαζόμενους να κινούνται το πολύ δύο ανά αυτοκίνητο, για να πάνε στη δουλειά και να δουλεύουν ο ένας πάνω στον άλλο στο εργοστάσιο, στην αποθήκη, στο γραφείο. Και χωρίς μέσα ατομικής προστασίας, πέρα από κάτι στοιχειώδη που μπορεί να φιλοτιμηθεί ο εργοδότης να διαθέσει και τα οποία έτσι κι αλλιώς καθίστανται άχρηστα στην πράξη σε συνθήκες συνωστισμού ανθρώπων. Μ' άλλα λόγια, εγκληματούν σε βάρος των εργαζόμενων παίζοντας στα ζάρια την υγεία τους. Εχουν, όμως, το θράσος να μας κουνούν το δάχτυλο Είμαστε πανέτοιμοι, καθ' όλα θωρακισμένοι, δήλωνε ο Κικίλιας. Και ο διορισμένος από την κυβέρνηση Μητσοτάκη πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Αρκουμανέας, διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, διότι ο ιός αυτός είναι ελάχιστης μεταδοτικότητας και μέτριας θνησιμότητας! Ο δε υπουργός Τουρισμού, Θεοχάρης, δήλωνε ότι ο κοροναϊός μπορεί να έχει και θετική επίπτωση στον τουρισμό! Διότι  «πολλοί ευρωπαίοι τουρίστες που επέλεγαν την Ασία ως προορισμό τους, τώρα θα στραφούν σε νέες αγορές»! Υπάρχει μια αύξηση στις προκρατήσεις φέτος, και από την καμπάνια που ξεκινήσαμε φέτος για πρώτη φορά από τόσο νωρίς, η εικόνα είναι θετική», προσέθετε το σαΐνι της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που έδινε και συμβουλές: «Είναι πιο σημαντικό από την όποια ακύρωση συμβαίνει αυτήν τη στιγμή η χώρα μας να προβάλλει μια εικόνα ασφάλειας, ότι πράγματι τα μέτρα που λαμβάνουμε είναι ικανά να μας προστατέψουν»! Αυτοί οι άνθρωποι έχουν το θράσος να μας κουνούν το δάχτυλο μιλώντας για ατομική ευθύνη.

Μήπως είναι καλύτερος ο λοιμωξιολόγος-ψάλτης Σωτήρης Τσιόδρας, που επιστρατεύτηκε κάποια στιγμή για να παίξει το ρόλο του αποσμητικού στη βρόμικη τουαλέτα της κυβέρνησης Μητσοτάκη; Την ώρα που κανένας δεν πίστευε τον Κικίλια, βγήκε μπροστά αυτός για να επαναλάβει αυτά που έλεγε ο Κικίλιας, πασπαλισμένα με επιστημονική αληθόσκονη. Με τη θεωρία ότι δεν μπορούμε να κλείσουμε τον ιό έξω από τα σύνορα (η Σιγκαπούρη, δίπλα στην Κίνα, που τον «έκλεισε», παίρνοντας από την αρχή αυστηρά μέτρα επιτήρησης, προφανώς δεν είχε την επιστημοσύνη του Τσιόδρα).

Θυμόσαστε, μήπως, τι έγινε με το δεύτερο διαγνωσμένο κρούσμα; Φώναζαν οι γιατροί από την Αμαλιάδα, τον Πύργο, την Πάτρα (διαδοχικά) ότι πρέπει να πάρουν δείγμα για τεστ από τον άνθρωπο, αλλά οι υπηρεσίες του Τσιόδρα απαντούσαν ότι δεν τρέχει τίποτα, γιατί το… πρωτόκολλο λέει ότι το Ισραήλ είναι ασφαλής χώρα. Τη συνέχεια την ξέρουμε, αλλά τα αστικά ΜΜΕ φρόντισαν να πνίξουν την ουσία. Το ίδιο κάνουν και με την περίπτωση της 41χρονης γυναίκας από την Καστοριά. Το ασθενοφόρο που στάλθηκε να την πάρει, μετά την τελευταία δραματική έκκληση, τη βρήκε νεκρή! Η γυναίκα πήγε σαν το σκυλί στ' αμπέλι, αβοήθητη, γιατί το… πρωτόκολλο του Τσιόδρα έλεγε να μείνει στο σπίτι της! Απτόητος ο… βαθιά θρησκευόμενος καθηγητής προσπάθησε να ρίξει την ευθύνη στην ίδια τη γυναίκα, λέγοντας ότι οι ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα πρέπει να έχουν επαφή με τον γιατρό τους! Τέτοια ξεδιαντροπιά. Οταν βγήκε ο περιφερειάρχης και δήλωσε ότι η γυναίκα είχε πάρει «οδηγία από τον ΕΟΔΥ να παραμείνει σπίτι της», φόρεσε τη στολή του φαρισαίου και δήλωσε ότι «ιδιαίτερα στις περιπτώσεις υποκειμένων νοσημάτων και όταν δεν υπάρχει επικοινωνία με προσωπικό θεράποντα ιατρό, πρέπει να κατευθύνονται στα κατά τόπους νοσοκομεία αναφοράς, ώστε να γίνεται έγκαιρα η διάγνωση και να χορηγείται η κατάλληλη θεραπεία». Χωρίς ίχνος αυτοκριτικής και πάλι. Εχει, όμως, και αυτός το θράσος να μας κουνά το δάχτυλο μιλώντας για ατομική ευθύνη.

ΥΓ. Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη στο Μετρό του Λονδίνου, μια μέρα μετά το διάγγελμα του Τζόνσον περί μέτρων καραντίνας. Δημοσιεύτηκε από το BBC, επομένως δεν είναι fake news. Οι άνθρωποι στοιβάζονται σαν τις σαρδέλες για να πάνε στη δουλειά τους. Ο καπιταλισμός δεν έχει περιθώρια για… ευαισθησίες.
Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020