Τετάρτη 01 Απριλίου 2020 | 15:01

ΕπικαιρότηταPointer

Με το βλέμμα στραμμένο και στην περίοδο μετά την επιδημία: Κυβέρνηση και καπιταλιστές προσπαθούν να στήσουν πιο αντεργατικό καθεστώς

- Εκ περιτροπής εργασία με μισό μισθό
- Επαναφέρουν και την πολιτική επιστράτευση
 
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με το ένατο άρθρο της ΠΝΠ (Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου) της 20ής Μάρτη, άναψε το πράσινο φως στους καπιταλιστές εργοδότες να αλλάξουν μονομερώς τις συμβάσεις εργασίας όλων των εργατών και εργαζόμενων και να τις μετατρέψουν σε συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας. Να δουλεύουν δηλαδή εναλλάξ μόνο τις δύο από τις τέσσερις εβδομάδες του μήνα, με το πρόσχημα να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος μόλυνσης των εργατών από τον κοροναϊό. Ο τίτλος αυτού του άρθρου της ΠΝΠ, «Λειτουργία επιχειρήσεων με προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας», προκαλεί αρχικά θυμηδία και στη συνέχεια οργή.

Μιλάμε για πρόσχημα, γιατί με τη μείωση της ταυτόχρονης απασχόλησης των εργαζόμενων σε μια επιχείρηση, π.χ. από 200 σε 100 άτομα την ημέρα, δεν αντιμετωπίζεται ο κίνδυνος της μόλυνσης από τον κοροναϊό. Οι εμπνευστές αυτής της αντεργατικής διάταξης δεν είχαν στο μυαλό τους την προστασία της υγείας των εργαζόμενων, αλλά τη διασφάλιση των κερδών των καπιταλιστών.

Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι στο κύριο σώμα του άρθρου δεν ορίζεται με σαφήνεια το ύψος των αποδοχών των εργαζόμενων στο νέο αυτό καθεστώς της εκ περιτροπής εργασίας. Απλά, για το θεαθήναι, στην παράγραφο 3 του άρθρου προβλέπεται: «3. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος».

Τι εννοεί ο συντάκτης αυτής της απροκάλυπτα αντεργατικής ρύθμισης, όταν αναφέρει ότι οι λεπτομέρειες εφαρμογής της θα ρυθμιστούν με απόφαση του υπουργού Εργασίας; Εννοεί μήπως, ότι οι εργαζόμενοι που θα δουλέψουν μόνο το μισό μήνα θα πάρουν το μισό μισθό από τον εργοδότη-καπιταλιστή και τον άλλο μισό από τον κρατικό προϋπολογισμό; Εννοεί μήπως, ότι θα καταβληθεί από τους εργοδότες- καπιταλιστές και τον κρατικό προϋπολογισμό το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ (υπολογιζόμενων με βάση τις ειδικότητες των εργαζόμενων και όχι με βάση τον ονομαστικό μισθό, όπως πονηρά εισήγαγε η κυβέρνηση για όσους σταμάτησαν να εργάζονται, εξισώνοντας μάλιστα τον ονομαστικό μισθό με το προνοιακό βοήθημα);

Αν εννοούσε ότι αυτά θα προβλέπονται από την υπουργική απόφαση, γιατί δεν την εξέδωσε ο λαλίστατος Βρούτσης, με σκοπό να μπλοκάρει τις αυθαιρεσίες των καπιταλιστών, που ήδη άρχισαν να εφαρμόζουν την εκ περιτροπής εργασία της ΠΝΠ (δείτε εδώ); Δεν εξέδωσε την απόφαση, για να αφήσει ελεύθερο το πεδίο δράσης στους καπιταλιστές να κόψουν στη μέση το μισθό των εργαζόμενων.

Yπάρχει και ένα ακόμα σοβαρό ζήτημα. Πολλοί από τους εργαζόμενους σε διάφορες επιχειρήσεις έχουν προσληφθεί απ’ αυτές με προγράμματα του ΟΑΕΔ (για την καταπολέμηση της ανεργίας, όπως τα παρουσίαζαν). Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, οι καπιταλιστές επιδοτούνται με το μισό μισθό του εργαζόμενου για ένα χρόνο και μετά τη λήξη της επιδότησης είναι υποχρεωμένοι να κρατήσουν τον εργαζόμενο για ένα εξάμηνο με πλήρη απασχόληση και να του καταβάλλουν όλο το μισθό. Αυτή η υποχρέωση καταστρατηγείται τώρα με τη ρύθμιση του ένατου άρθρου της ΠΝΠ για την εκ περιτροπής εργασία.

Η προστασία των εργαζόμενων από τον κίνδυνο μόλυνσης από τον κοροναϊό στις καπιταλιστικές επιχειρήσεις που εξακολουθούν να λειτουργούν δεν εξασφαλίζεται με μέτρα όπως η εκ περιτροπής εργασία, που εξυπηρετεί μόνο τους καπιταλιστές. Η προστασία της υγεία της εργατικής τάξης, της τάξης που παράγει τον πλούτο της χώρας, διασφαλίζεται με δύο μέτρα: Πρώτον με την προσωρινή διακοπή λειτουργίας της καπιταλιστικής παραγωγής, εκτός απ’ αυτήν που είναι απαραίτητη για την διατροφή του ελληνικού λαού και για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας, και δεύτερον με την καταβολή πλήρους μισθού και πλήρους ασφάλισης, με δαπάνες των καπιταλιστών και του κράτους τους, και με την αναστολή της πληρωμής των χρεών στις τράπεζες και στις εφορίες.

Επαναφέρουν και την επιστράτευση

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν αρκέστηκε μόνο στο τσαλαπάτημα των δικαιωμάτων των εργαζόμενων στις επιχειρήσεις που έκλεισαν (για τους οποίους δεν προβλέπεται η καταβολή όλου του μισθού, αλλά ένα προνοιακό βοήθημα, που ακόμα δεν αποφάσισαν πόσο θα είναι και πόσο χρονικό διάστημα θα αφορά) και στην καθιέρωση της εκ περιτροπής εργασίας με την καταβολή του μισού μισθού, για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που εξακολουθούν να λειτουργούν.

Εχοντας στο σχεδιασμό της να παγιώσει αυτή την κατάσταση που επέβαλε στους εργαζόμενους, κρατώντας τα αντεργατικά μέτρα και μετά το προσωρινό ξεπέρασμα του κινδύνου από την επιδημία, ενεργοποιεί (με το δωδέκατο άρθρο της ΠΝΠ της 20ής Μάρτη) τον αντιδραστικό θεσμό της πολιτικής επιστράτευσης και της κάθε μορφής επίταξης των εργατών και εργαζόμενων που θα αποφασίσουν να απεργήσουν διεκδικώντας το δικαίωμα να ζουν αξιοπρεπώς και χωρίς κίνδυνο και βλάβη της υγείας τους.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχώρησε στην επαναφορά αυτού του αντιδραστικού και αντεργατικού θεσμού επειδή φοβάται ότι αργά ή γρήγορα η εργατική τάξη και ο λαός θα αντιδράσουν, και μάλιστα πολύ «ζόρικα».

Ηξεις αφήξεις

Σε ό,τι αφορά τις φορολογικές υποχρεώσεις των εργαζόμενων, Σταϊκούρας και Βρούτσης έχουν κάνει αντικρουόμενες ανακοινώσεις.
Ο Σταϊκούρας στις 18 Μάρτη είπε: «Παράλληλα, γι’ αυτούς τους εργαζομένους, αναστέλλεται η πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων Μαρτίου, για 4 μήνες».

Ο Βρούτσης στις 24 Μάρτη μίλησε για «παροχή έκπτωσης 25% επί των βεβαιωμένων οφειλών ΔΟΥ και των δόσεων ρυθμίσεων βεβαιωμένων φορολογικών οφειλών εφόσον καταβληθούν στην προβλεπόμενή τους ημερομηνία».

Γελιούνται οικτρά Σταϊκούρας και Βρούτσης, αν νομίζουν ότι απευθύνονται σε Χαχόλους.
Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020