Τετάρτη 01 Απριλίου 2020 | 13:08

ΕπικαιρότηταPointer

Ιταλία: Απεργία φρένο στην καπιταλιστική ασυδοσία

Μια 24ωρη απεργία στη βιομηχανία της Λομβαρδίας από τους μεταλλεργάτες, τους εργάτες στη χημική βιομηχανία και στην κλωστοϋφαντουργία και η απειλή των τραπεζοϋπάλληλων ότι ετοιμάζονται να κατέβουν και αυτοί σε απεργία τις επόμενες μέρες, ανάγκασε σε αναδίπλωση την ιταλική κυβέρνηση, με τον Κόντε να δηλώνει ότι «ο κατάλογος θα αλλάξει. Δεν μπορούμε να έχουμε απεργίες». Δεκάδες χιλιάδες εργάτες αρνήθηκαν να πάνε στη δουλειά, ενώ πολλές ήταν οι περιπτώσεις που οι εργάτες απήργησαν χωρίς την έγκριση του εργοστασιακού σωματείου τους, όπως οι εργάτες στην παραγωγή ατσαλιού και στη FIAT, όπου τα σωματεία αναγκάστηκαν να καλύψουν την αυθόρμητη κίνηση των εργατών κηρύσσοντας απεργία εκ των υστέρων.
 
Ο κατάλογος των επιχειρήσεων που επιτρέπεται να συνεχίσουν την παραγωγή, όπως ανακοινώθηκε την Κυριακή 22 Μάρτη με βάση το προεδρικό διάταγμα για περιορισμό της βιομηχανικής δραστηρίοτητας, καταρτίστηκε καθ' υπόδειξη της συνομοσπονδίας των βιομηχάνων Confindustria, με πλήρη αδιαφορία για την υγεία των εργατών εν μέσω πανδημίας και με τους νεκρούς από τον κοροναϊό στην Ιταλία να έχουν ξεπεράσει τους 7.500 μέχρι την Τετάρτη 25 Μάρτη.
 
Ο επικεφαλής της Confindustria προειδοποίησε ότι η παύση του 70% της βιομηχανικής δραστηριότητας θα προκαλέσει απώλεια κερδών για τον ιταλικό καπιταλισμό που θα υπερβαίνει τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ το μήνα. Τόσο αποτιμά το βιομηχανικό κεφάλαιο τις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων εργατών της Λομβαρδίας και του Λάτσιο.
Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020