Τετάρτη 01 Απριλίου 2020 | 15:13

ΕπικαιρότηταPointer

Αχόρταγοι εφοπλΗστέςΟι φτωχούληδες… εφοπλιστές της ακτοπλοΐας, αυτές οι βδέλλες που με τα σαπάκια τους σοδειάζουν τεράστια κέρδη εδώ και δεκαετίες, εκμεταλλευόμενοι -πάντα με τις πλάτες του αστικού κράτους- τις ανάγκες των νησιωτών και των ταξιδιωτών του καλοκαιριού, σήκωσαν και πάλι την παντιέρα των πιο ιταμών απαιτήσεων, απειλώντας ότι θα παροπλίσουν τα βαπόρια τους, αν οι απαιτήσεις τους δε γίνουν δεκτές.

Την επιχειρηματολογία την αντιλαμβάνεστε. «Ηδη αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ως αποτέλεσμα της κρίσης COVID-19», στα οποία «έρχεται να προστεθεί και η βέβαιη κατακόρυφη πτώση της επιβατικής κίνησης μετά τη σημερινή εξαγγελία μέτρων για την απαγόρευση μετακινήσεων των μη μόνιμων κατοίκων, αλλά και τη δραστική μείωση της χωρητικότητας των πλοίων μας». 

Τι απαιτούν, απειλώντας με «διακοπή των δρομολογίων»; «Πρέπει να εξασφαλιστεί η οικονομική ενίσχυση των ακτοπλοϊκών εταιρειών αναδρομικά από 21.3.20, ούτως ώστε να εξασφαλισθεί η κάλυψη των αναγκών και η ασφάλεια των νησιών» - «Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες μετά από σχετικό αίτημά σας, σάς έχουν ενημερώσει για τον αριθμό των πλοίων και δρομολογίων τα οποία πρέπει να εκτελούνται την τρέχουσα περίοδο, επίσης για τα έξοδα των πλοίων αυτών τα οποία πρέπει να καλυφθούν. Συνεπώς πρέπει να ληφθούν άμεσα αποφάσεις για την εξασφάλιση των απαραίτητων κεφαλαίων» - «Σας υπενθυμίζω ότι πρέπει να προχωρήσουν οι νομοθετικές ρυθμίσεις για την προσωρινή απαλλαγή των ακτοπλοϊκών εταιρειών από την υποχρεωτική απασχόληση των πληρωμάτων και συγκεκριμένα για την αναστολή εφαρμογής των παραγράφων 6 και 7 του άρθρου 6 του Ν 2932/01 καθώς επίσης για την επέκταση της χειμερινής περιόδου που προβλέπεται από το άρθρο 29 του Ν 4150/13 μέχρι την 31/10/2020»!

Τα θέλουν όλα! Και οικονομική ενίσχυση, και κάλυψη από το κράτος των εξόδων των βαποριών και να απολύσουν τους ναυτεργάτες! Μιλάμε για πραγματικά… εθνική συμβολή!

(Ολόκληρη η επιστολή του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας προς τον υπουργό Πλακιωτάκη εδώ).
Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020