Τετάρτη 01 Απριλίου 2020 | 13:52

ΕπικαιρότηταPointer

Κοινωνικά αλληλέγγυοι ή παπαγαλάκια της κυβερνητικής πολιτικής;

«Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό» είναι το σύνθημα που συνδυάζει από τη μια τη συντροφικότητα και την κοινωνική αλληλεγγύη απέναντι στους ανθρώπους μας για τη μάχη της ζωής και από την άλλη τη διεκδίκηση για αποφασιστικά μέτρα από το αστικό κράτος.

Το σύνθημα αυτό έκαναν πράξη οι φοιτητικοί σύλλογοι των Ιατρικών Σχολών των Πανεπιστημίων Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Ιωαννίνων, ζητώντας να συμβάλλουν (οι απόφοιτοι και τελειόφοιτοι) «με οργανωμένο τρόπο, με δεδομένο τις γνώσεις -θεωρητικές και πρακτικές- και την αντίστοιχη περιορισμένη πείρα που έχουμε, στον αγώνα που διεξάγεται αυτήν τη στιγμή στα δημόσια νοσοκομεία για την προστασία και την υπεράσπιση της υγείας του λαού».
Στην ανακοίνωση-κάλεσμα οι φοιτητές δηλώνουν, μεταξύ άλλων τα εξής:

«Δεν κλείνουμε τα μάτια στην οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το σύστημα Υγείας στην χώρα μας. Ξέρουμε καλά ότι τα δημόσια νοσοκομεία “πάσχουν” από τη χρόνια υποστελέχωση αφού τα κενά σε υγειονομικό προσωπικό φτάνουν τις 30.000, ενώ η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι ανύπαρκτη.

Ωστόσο, δεν μένουμε αμέτοχοι απέναντι στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, έχουμε διάθεση να συμβάλουμε πλάι στους εργαζόμενους υγειονομικούς. Στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες που έχουν ήδη πάρει τα σωματεία τους, η ΟΕΝΓΕ, καθώς και την πρωτοβουλία συναδέλφων αυτοαπασχολούμενων γιατρών που θέτουν τις υπηρεσίες τους απαιτώντας να ενταχθούν στο σχεδιασμό μαζί με τους μισθωτούς συναδέλφους τους στο δημόσιο σύστημα Υγείας».

Οι φοιτητές στηρίζουν τα δίκαια αιτήματα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών:
  1. Να επιταχτούν άμεσα τα χειρουργεία, οι κλίνες ΜΕΘ, τα κρεβάτια, τα διαγνωστικά και τα εργαστηριακά κέντρα των ιδιωτικών νοσοκομείων.
  2. Το ίδιο να γίνει και με τους ιδιώτες γιατρούς που είναι επί το πλείστον έμπειροι επιστήμονες. Να ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα Υγείας και με κρατική ευθύνη και χωρίς πληρωμή των ασθενών να αναλάβουν την εξέταση, συνταγογράφηση, θεραπεία.
  3. Να επιταχτούν τα αναγκαία υλικά για την υποδομή του δημόσιου συστήματος Υγείας και για τον άμεσο εφοδιασμό των υγειονομικών.
  4. Αμεσα χωρίς άλλη καθυστέρηση να προσληφθεί το αναγκαίο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό για να λειτουργήσει το σύνολο των κλειστών κρεβατιών ΜΕΘ.
  5. Να εξασφαλιστεί ο κατάλληλος εξοπλισμός των ΜΕΘ ώστε να πληρούν τις σύγχρονες προδιαγραφές και να μπορούν να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες νοσηλείας των ασθενών με κορονοϊό (αναπνευστήρες για μηχανικό αερισμό αυξημένων, κλπ.).
  6. Να εξασφαλιστεί επάρκεια σε ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό του υγειονομικού προσωπικού (μάσκες, πλαστικά γυαλιά χειρουργείου μιας χρήσης, αδιάβροχες φόρμες μιας χρήσης κλπ.).
  7. Αμεση στελέχωση με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό των νοσοκομείων, με προτεραιότητα τα ΤΕΠ και τις ΜΕΘ αλλά και των δομών ΠΦΥ ώστε να εξασφαλιστεί η 24ωρη λειτουργία τους και να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.
  8. Αμεσα, χωρίς χρονοτριβή, να προσληφθούν οι επικουρικοί ακόμα και αν δεν έχει παρέλθει το τρίμηνο από τη λήξη της προηγούμενης σύμβασης. Διορισμούς σε μόνιμες θέσεις όλων των υπηρετούντων σήμερα επικουρικών γιατρών.
  9. Να χορηγούνται οι άδειες ειδικού σκοπού σε όσους υγειονομικούς τις δικαιούνται. Μέτρα προστασίας για τους υγειονομικούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος έκθεσής τους στον κορονοϊό
  10. Να επιταχτούν ξενοδοχεία, στα οποία θα μπορούν να διαμένουν οι υγειονομικοί των δημόσιων νοσοκομείων στη διάρκεια της επιδημίας προκειμένου να προφυλάσσονται οι οικογένειές τους και οι ίδιοι από τη διασπορά του ιού και τη νόσο.
Παράλληλα, απαιτούν «να διασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ατομικής ασφάλειας των φοιτητών που θα συμβάλλουν σε αυτή την προσπάθεια».

Το υποκριτικό ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την κοινωνική αλληλεγγύη φρόντισαν να μας κάνουν λιανά οι φοιτητές της ΔΑΠ στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Σύμφωνα με καταγγελία που έκανε η παράταξη της ΠΚΣ στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου Πάτρας, η ΔΑΠ, που έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο φοιτητικό σύλλογο, καταψήφισε το ψήφισμα για να συμμετάσχει ο Σύλλογος στην προσπάθεια που γίνεται να συντονιστούν οι ΦΣ, ώστε να στηριχτεί ο αγώνας των υγειονομικών, να διεκδικήσουν να καλυφθούν όλες οι ελλείψεις και να συμβάλλουν έμπρακτα στην προσπάθεια αντιμετώπισης της επιδημίας, όπως έχουν αποφασίσει οι φοιτητικοί σύλλογοι Ιατρικής σε ΕΚΠΑ, ΑΠΘ και Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Η ΔΑΠ γίνεται σφουγγοκωλάριος της κυβερνητικής πολιτικής, μιας πολιτικής λήψης μέτρων με το σταγονόμετρο για τη στέρεα και ολόπλευρη ενίσχυση του κρατικού συστήματος υγείας δηλώνοντας: «Εχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στο υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ για τις αποφάσεις και τα μέτρα που λαμβάνονται».

Πώς ανταποκρίνεται η κυβέρνηση σε μια τέτοια πρωτοβουλία, όπως αυτή των απόφοιτων και τελειόφοιτων φοιτητών των Ιατρικών Σχολών;

Με σιγή ιχθύος. Και όχι μόνον αυτό. Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 68/20 Μαρτίου 2020, Τεύχος Α’, αρνείται να δώσει κίνητρα στους απόφοιτους της Ιατρικής που θέλουν να προσληφθούν χωρίς να έχουν κάνει ειδικότητα. Οχι μόνο η σχέση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου που θα συνάψουν θα έχει ανώτατη τετράμηνη ισχύ, αλλά και ο χρόνος απασχόλησής τους δεν θα λογίζεται ως χρόνος εκπαίδευσής τους για τη λήψη τίτλου ειδικότητας!

Η διάταξη αναλυτικά έχει ως εξής:

Αρθρο τεσσαρακοστό έκτο 
Πρόσληψη ιατρικού προσωπικού άνευ ειδικότητας 

Ιατροί, που έχουν λάβει την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και έχουν υποβάλλει κατά την έναρξη ισχύος της παρούσας αιτήσεις για ειδίκευση οι οποίες εκκρεμούν σε περιφέρειες ή περιφερειακές ενότητες, δύνανται, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, να προσέλθουν άμεσα για ανάληψη καθηκόντων στο νοσοκομείο προτίμησης των αιτήσεων ειδίκευσής τους. Η απασχόλησή τους διενεργείται με σχέση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, με ανώτατη διάρκεια τετραμήνου ενόψει της ανάγκης αντιμετώπισης της διασποράς του κορωνοϊού COVID 19. Η τοποθέτησή τους γίνεται με απόφαση του αρμόδιου οργάνου διοίκησης του νοσοκομείου σε κενή θέση ειδικευόμενου, οποιασδήποτε ειδικότητας. Κατά τη διάρκεια της ανωτέρω απασχόλησης οι καταβαλλόμενες αποδοχές τους είναι ισόποσες με τις αποδοχές ειδικευόμενων ιατρών. Ο χρόνος απασχόλησης των τοποθετούμενων ιατρών κατά τα ανωτέρω δεν λογίζεται ως χρόνος εκπαίδευσής τους για τη λήψη τίτλου ειδικότητας.
Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020