Σάββατο 04 Απριλίου 2020 | 05:03

ΕπικαιρότηταPointer

Οργιο καπιταλιστών με απολύσεις και εκ περιτροπής εργασία

Eκατοντάδες εργαζόμενοι απολύθηκαν με SMS στα κινητά τους (!) από τις εταιρίες Swissport και Skyserv που δραστηριοποιούνται στην επίγεια εξυπηρέτηση στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Πρόκειται για εργαζόμενους που δουλεύουν εδώ και χρόνια (κάποιοι και για 10 χρόνια) με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι οποίες ανανεώνονται κάθε μήνα.
Οι εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου ενημερώθηκαν ότι «θα ενταχθούν στο καθεστώς της εκ περιτροπής απασχόλησης», ενώ ο προϊστάμενος επιφυλάσσεται για «περισσότερες πληροφορίες».

Πρόκειται για το καθεστώς που προβλέπει η ΠΝΠ της 20ής Μάρτη (ΦΕΚ 68Α) στο ένατο άρθρο: «Λειτουργία επιχειρήσεων με προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας». Σ’ αυτή τη ρύθμιση και σε άλλα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα θα αναφερθούμε αναλυτικότερα σε δημοσίευμα που ετοιμάζουμε και θα αναρτήσουμε τις επόμενες ώρες. Η κυβέρνηση δίνει στους καπιταλιστές το δικαίωμα να απασχολούν τους εργαζόμενους μόνο δύο εβδομάδες το μήνα. Δηλαδή, να τους κόψουν το μισθό στη μέση.
Αυτή την εκ περιτροπής εργασία έχει ήδη εφαρμόσει για το προσωπικό της και η Goldair.

Εχουμε, λοιπόν, έμπρακτα παραδείγματα για το τι σημαίνει η «δέσμευση» του Μητσοτάκη ότι έχουν παρθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των εργαζόμενων, καθώς και οι φανφαρόνικοι τηλεοπτικοί μονόλογοι των υπουργών του. Προστασία προσφέρουν στο κεφάλαιο, ώστε να μπορέσει να φορτώσει τα βάρη της κρίσης (τη μείωση της αεροπορικής κίνησης εν προκειμένω) στους εργάτες.

Μπροστά σ’ αυτή την επίθεση απαιτείται να ακουστεί με μια φωνή η εργατική απάντηση: κανένας εργαζόμενος να μη χάσει τη δουλειά του – πλήρης μισθός και πλήρης ασφάλιση για όλους, με δαπάνες των καπιταλιστών και του κράτους τους.

ΥΓ. Ανακοινώσεις καταγγελίας έχουν εκδώσει τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας και Λαυρίου - Αν. Αττικής.
Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020