Σάββατο 04 Απριλίου 2020 | 04:37

ΕπικαιρότηταPointer

Ο Βρούτσης νομίζει ότι απευθύνεται σε Χαχόλους

Σήμερα (24 Μάρτη) το πρωί, δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ (993Β’ και 994Β’) δύο αποφάσεις του υπουργού Εργασίας Βρούτση.

Η πρώτη αφορά τους εργαζόμενους που εργάζονταν σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με απόφαση της κυβέρνησης, αυτούς που εργάζονταν σε επιχειρήσεις που έκλεισαν μόνες τους, με το επιχείρημα ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν λόγω της επιδημίας του κοροναϊού, και αυτούς που είχαν απολυθεί παράνομα από τις επιχειρήσεις από την 1η μέχρι τις 18 Μάρτη.
Η δεύτερη απόφαση αφορά την υποχρέωση των ιδιοκτητών των καπιταλιστικών επιχειρήσεων να δηλώσουν τους εργαζόμενους των οποίων οι ατομικές συμβάσεις τέθηκαν σε προσωρινή αναστολή και αυτούς που απέλυσαν παράνομα.

Σε σχέση με τη δεύτερη απόφαση, πρέπει να σημειώσουμε ότι  οι τρεις υπουργοί, στις αβανταδόρικες αρχικές ανακοινώσεις τους, είχαν δηλώσει ότι οι επιχειρήσεις που απέλυσαν εργαζόμενους μέχρι τις 18 Μάρτη δε θα τύχουν των ευεργετικών μέτρων για τους επιχειρηματίες, που θα οριστούν με ΚΥΑ. Τώρα, «γλυκαίνουν» την αρχική απαγορευτική εξαγγελία και περιορίζονται στην απαγόρευση ένταξης στα ευεργετικά μέτρα μόνο στην περίπτωση που οι καπιταλιστές δεν δηλώσουν όσους απέλυσαν. Αυτό προβλέπεται στην ΠΝΠ της 20ής Μάρτη (ΦΕΚ 68Α’).

Η πρώτη απόφαση, που αφορά τους εργαζόμενους, προβλέπει γι’ αυτούς που εργάζονταν σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κυβερνητική απόφαση:

Πρώτον, μείωση του μισθώματος όσων νοικιάζουν κατοικία, χωρίς να αναφέρει ποσοστό μείωσης. Θυμίζουμε πως όταν οι τρεις υπουργοί έκαναν τις φανφαρόνικες ανακοινώσεις τους, είχαν αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι θα καταβάλλουν μόνο το 60% του ενοικίου. Για να γίνει κάτι τέτοιο, η κυβέρνηση θα πρέπει με νόμο να επιτάξει τα σπίτια και να υποχρεώσει τους ιδιοκτήτες τους –μικρούς και μεγάλους- να μειώσουν το μίσθωμα για το διάστημα της κρίσης λόγω κοροναϊού. Θα το κάνει; Θέτουμε το ερώτημα γιατί, όπως θα δούμε παρακάτω, δεν προβλέπεται μείωση του μισθώματος για άλλη κατηγορία εργαζόμενων.

Δεύτερον, καταβολή «έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης», χωρίς όμως να αναφέρεται το ύψος της.

Για όσους εργάζονταν σε επιχειρήσεις που έκλεισαν μόνες τους προβλέπεται μόνο η καταβολή «έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης» (όχι και μείωση ενοικίου), χωρίς να αναφέρεται το ύψος της.

Με αυτή την απόφαση Βρούτση επιβεβαιώνεται αυτό που αποκαλύψαμε χθες (23 Μάρτη) στο δημοσίευμά μας με τίτλο «Μαυρογιαλούρικα ψέματα των υπουργών του Μητσοτάκη». Οτι, δηλαδή, η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπαναχωρεί από την εξαγγελία της για καταβολή προνοιακού βοηθήματος ύψους 800 ευρώ για την περίοδο από τις 15 Μάρτη μέχρι τις 30 Απρίλη (δείτε εδώ).

Tο πρωί της 24ης Μάρτη, ο Βρούτσης, ως νέος Μαυρογιαλούρος, αναφερόμενος στην πρώτη απόφασή του ισχυρίστηκε ότι σ’ αυτήν προβλέπεται να δοθεί στους εργαζόμενους το προνοιακό βοήθημα των 800 ευρώ. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας, ενώ ήταν σε εξέλιξη το δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, βγήκαν κατά σειρά Σταϊκούρας, Γεωργιάδης και Βρούτσης και επανέλαβαν τις αρχικές βερμπαλιστικές τους ανακοινώσεις, που δεν έχουν καμία σχέση ούτε με την ΠΝΠ της 20ής Μάρτη, ούτε με τις δύο αποφάσεις του Βρούτση, που δεν αναφέρουν ούτε το ποσό του προνοιακού επιδόματος ούτε το ποσοστό μείωσης του ενοικίου.

Ειδικά ο Βρούτσης έδωσε ρέστα, επαναλαμβάνοντας τα παλιά και προσθέτοντας νέα ψέματα (σ’ αυτά θα αναφερθούμε σε επόμενο δημοσίευμά μας, για να μην πλατειάσουμε εδώ με τα ψέματα του Βρούτση, που είναι μόνιμο χαρακτηριστικό του). 

Ο υπουργός Οικονομικών Σταϊκούρας, ο καθ’ ύλην αρμόδιος να καθορίσει με ΚΥΑ το ύψος του προνοιακού βοηθήματος και των άλλων μέτρων, απέφυγε συνειδητά να αναφερθεί σ’ αυτόΤο πιο σημαντικό είναι ότι με τα λεγόμενά του για την τωρινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, φρόντισε να προετοιμάσει το έδαφος για να δικαιολογήσει στο «πόπολο» την υπαναχώρηση από τις βερμπαλιστικές εξαγγελίες της 18ης και 20ής Μάρτη. 

Ο Σταϊκούρας είπε, ανάμεσα στ’ άλλα: «Προφανώς η κατάσταση στην πραγματική οικονομία έχει επιδεινωθεί ραγδαία τις τελευταίες ημέρες. Και συνεχίζει να επιδεινώνεται. (…) Και δεν γνωρίζουμε ακόμη τη διάρκεια της κρίσης. Απαιτείται συνεπώς σωφροσύνη και ρεαλισμός, μακριά από δημαγωγικές εξάρσεις. Θέλω να είμαι ειλικρινής: Η κρίση είναι βαθιά, θα γίνει βαθύτερη και η οικονομία θα γυρίσει, σύμφωνα με τις σημερινές προβλέψεις, σε ύφεση το 2020».

Αντιλαμβάνεστε πού το πάει ο Σταϊκούρας. Αν μέσα στον Απρίλη εκδώσουν την ΚΥΑ, ορίζοντας το ακριβές ποσό του προνοιακού βοηθήματος και ίσως κάποιων μέτρων για τους εργαζόμενους, υπάρχουν δύο σενάρια: η κυβέρνηση να δώσει τα 800 ευρώ, όχι όμως μόνο για την περίοδο 15 Μάρτη-30 Απρίλη, αλλά και για τον Μάη για παράδειγμα, δεδομένου ότι και τον Μάη θα συνεχιστεί το κλείσιμο των επιχειρήσεωνή να δώσει προνοιακό βοήθημα μικρότερο από τα 800 ευρώ.

Η εργατική τάξη και όλοι οι εργαζόμενοι μισθωτοί πρέπει να αγωνιστούν απαιτώντας το σύνολο των αποδοχών τους και πλήρη ασφάλιση στον ΕΦΚΑ από τους καπιταλιστές και το κράτος τους. Η απάντηση στον Σταϊκούρα πρέπει να είναι πανεργατική και ηχηρή: να αφήσει κατά μέρος τις θεωρίες για σωφροσύνη και ρεαλισμό. Γιατί ο παραγωγός του κοινωνικού πλούτου δεν είναι αρκούδα για να χορεύει στους σκοπούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη και της κεφαλαιοκρατίας.
Τρίτη 24 Μαρτίου 2020