Σάββατο 04 Απριλίου 2020 | 05:11

ΕπικαιρότηταPointer

Υπαναχωρούν ακόμα και από το άθλιο επίδομα των 800 ευρώ! – Να απαιτήσουμε πλήρεις αποδοχές και πλήρη ασφάλιση για κάθε εργαζόμενο!Η κυβέρνηση Μητσοτάκη απαναχωρεί ακόμα και στο άθλιο επίδομα των 800 ευρώ που υποσχέθηκε σε εργάτες και εργαζόμενους μικροαστούς! Σωστά διαβάζετε. Δεν κάνουμε λάθος, ούτε κίτρινη δημοσιογραφία.
 
Στην ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) των Γεωργιάδη, Χρυσοχοΐδη, Βρούτση, Κικίλια και Θεοδωρικάκου για το κλείσιμο των «τουριστικών καταλυμάτων συνεχούς λειτουργίας» σε όλη της χώρα, από τις 23 Μάρτη έως τις 30 Απρίλη, απόφαση που υπογράφηκε ανήμερα Κυριακή στις 22 Μάρτη και δημοσιεύτηκε αυθημερόν στο ΦΕΚ 987Β’, δεν προβλέπεται δαπάνη από τον κρατικό προϋπολογισμό για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία όλης της Ελλάδας!
 
Στα «έχοντας υπόψη» η ΚΥΑ αναφέρει «την υπ’ αρ. Β1α/οικ. 19963/20.3.2020 βεβαίωση της Διεύθυνσης Προϋπολογισμού και Δημοσιονομικών Αναφορών, σύμφωνα με την οποία η έκδοση της παρούσας απόφασης δεν προκαλεί δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού»!
 
Η κυβέρνηση της ΝΔ υπαναχωρεί από τις δηλώσεις των τριών υπουργών της (Σταϊκούρα, Γεωργιάδη, Βρούτση) στις 18 και στις 20 Μάρτη, ότι στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που θα κλείσουν με κυβερνητική απόφαση θα δοθεί το προνοιακό βοήθημα των 800 ευρώ.
 
Η περίπτωση των ξενοδοχείων δεν είναι η μοναδική. Στην ΠΝΠ της 20ής Μάρτη (ΦΕΚ 68Α’) δε γίνεται ρητή αναφορά στην καταβολή του προνοιακού βοηθήματος των 800 ευρώ, τόσο στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που κλείνουν με κυβερνητική απόφαση όσο και στους ελευθεροεπαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων.
 
Για τους εργαζόμενους, σ’ αυτή την ΠΝΠ (ενδέκατο άρθρο, παράγραφος 2Βα), που εκδόθηκε μετά τις δηλώσεις των τριών υπουργών, διαβάζουμε: «Β. α) Οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή, είτε λόγω απαγόρευσης της λειτουργίας της επιχείρησης με εντολή δημόσιας αρχής, είτε λόγω εφαρμογής του μέτρου της περ. α) της υποπαρ. 2Α, είναι δικαιούχοι έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως αποζημίωσης ειδικού σκοπού». Πόσο είναι το ποσό; Γιατί δεν αναφέρεται συγκεκριμένα, αλλά γίνεται μόνο γενικόλογη αναφορά σε έκτακτη οικονομική ενίσχυση απροσδιόριστου ποσού; Ποιοι και πότε θα καθορίσουν το ποσό;
 
Η απάντηση δίνεται στην παράγραφο 2Ε της ίδιας ΠΝΠ: «Ε. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, καθορίζονται οι όροι και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των υποπαρ. 2Α και 2Β». Αν η απόφασή τους ήταν αυτή που ανακοίνωσαν (800 ευρώ σε όλους), αν δεν είχαν υπαναχωρήσει και ως προς το ύψος του επιδόματος και ως προς τους δικαιούχους, δε θα μιλούσαν αόριστα για «δικαιούχους έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης», θα όριζαν το προνοιακό βοήθημα στα 800 ευρώ, χωρίς να παραπέμπουν στην έκδοση ΚΥΑ και, βέβαια, δε θα το στερούσαν από τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας.
 
Επειδή με την τελική της απόφαση η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα αποδειχτεί ανακόλουθη σε σχέση με την εξαγγελία των τριών υπουργών για το βοήθημα των 800 ευρώ, οι υπουργοί της συσκέπτονται με τον Μητσοτάκη για να βρουν πώς θα δικαιολογήσουν στο «πόπολο» την υπαναχώρησή τους.
 
Για τους ελευθεροεπαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων, στην ΠΝΠ (όγδοο άρθρο, παράγραφος 1) προβλέπεται επίσης η έκδοση ΚΥΑ των Σταϊκούρα, Γεωργιάδη και Βρούτση (που φανφαρόνικα είχαν εξαγγείλει προνοιακό βοήθημα ύψους 800 ευρώ). Αναφέρεται συγκεκριμένα: «1. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία για τη λήψη μέτρων οικονομικής ενίσχυσης για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολουμένους, όπως αυτοί ορίζονται στο άρθρο 2 του ν. 4387/2016 (Α΄ 85), όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 22 του ν. 4670/2020 (Α΄ 43), και για τους ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων».
 
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη παίζει με την ανέχεια και τη δύσκολη θέση στην οποία έχουν βρεθεί η εργατική τάξη και οι εργαζόμενοι. Εταξαν χάντρες και καθρεφτάκια στους «ιθαγενείς» και τώρα ψάχνουν να βρουν πόσο θα μειώσουν το προνοιακό βοήθημα.
 
Η εργατική τάξη της χώρας μας, με μεγάλη παράδοση αγώνων και πείρα από τη συμπεριφορά όλων των αστικών κυβερνήσεων, δεν πρέπει να παγιδευτεί και να αρκεστεί στις χάντρες και τα καθρεφτάκια. Πρέπει ν’ απαιτήσει από τους καπιταλιστές και το κράτος τους το σύνολο των καταβαλλόμενων αποδοχών και την πλήρη ασφάλιση κάθε εργαζόμενου. Γιατί δεν ευθύνεται αυτή ούτε για την επιδημία του κοροναϊού ούτε για τη διαχείρισή της.
 
(Και) η σημερινή πανδημία είναι προϊόν του βασικού οικονομικού του καπιταλισμού στο μονοπωλιακό του στάδιο, που συνίσταται στην «εξασφάλιση του ανώτατου καπιταλιστικού κέρδους μέσω της εκμετάλλευσης, της καταστροφής και της εξαθλίωσης της πλειοψηφίας του πληθυσμού της δοσμένης χώρας, μέσω της υποδούλωσης και της συστηματικής καταλήστευσης των λαών των άλλων χωρών, ιδιαίτερα των καθυστερημένων χωρών, τέλος, μέσω των πολέμων και της στρατιωτικοποίησης της λαϊκής οικονομίας που χρησιμοποιούνται για την εξασφάλιση των πιο υψηλότερων κερδών» (Στάλιν).
 
ΥΓ1. Σε ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας στο Ηράκλειο Κρήτης, εργαζόμενοι ζήτησαν από τους ξενοδόχους καπιταλιστές να τους χορηγηθεί μέρος ή όλη η τακτική άδεια που δικαιούνται. Οι ξενοδόχοι αρνήθηκαν να ικανοποιήσουν το αίτημα, προφανώς για να μη βάλουν χέρι στα τεράστια κέρδη που αποκόμισαν κατά την τελευταία σεζόν και τα προηγούμενα χρόνια.
 
ΥΓ2. Οπως έχουμε ξαναγράψει (δείτε εδώ), οι καπιταλιστές που βάζουν σε διαθεσιμότητα τους εργαζόμενους είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν το 50% των συνολικών αποδοχών τους και να τους ασφαλίζουν πλήρως για όλο το χρονικό διάστημα της διαθεσιμότητας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη απαλλάσσει εντελώς τους καπιταλιστές από μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές, τάζει ένα προνοιακό επίδομα και υπαναχωρεί ακόμα και απ’ αυτό και δηλώνει ότι θα πληρώνει όχι πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές, αλλά εισφορές στο ύψος αυτού του άθλιου επιδόματος.
Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020