Σάββατο 04 Απριλίου 2020 | 05:53

ΕπικαιρότηταPointer

Αμεση ένταξη στα μέτρα των «περιπλανώμενων» εργαζόμενων και όσων εργάζονται με «μπλοκάκι»

Υπάρχουν εργαζόμενοι που δεν έχουν σταθερό εργοδότη, αλλά παρέχουν υπηρεσίες για σύντομο χρονικό διάστημα σε διάφορους εργοδότες. Υπάρχουν και εργαζόμενοι με «μπλοκάκι». Ολοι αυτοί έχουν αποκλειστεί ακόμα και από το ισχνό επίδομα των 800 ευρώ!
 
Το Σωματείο Τεχνικών Απασχολούμενων σε Ζωντανές Οπτικοακουστικές Εκδηλώσεις, σε Υπόμνημα που έστειλε στα υπουργεία Οικονομικών και Πολιτισμού-Αθλητισμού και στον ΕΦΚΑ, ζητά να περιληφθούν άμεσα οι πολυάριθμοι τεχνικοί, εργαζόμενοι σε συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, συνέδρια, ομιλίες και γενικά εκδηλώσεις στο μέτρο του επιδόματος των 800 ευρώ, καθώς έχουν μείνει όλοι άνεργοι.
 
Οι τεχνικοί αυτοί προσλαμβάνονται με συμβάσεις έργου ή συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, που είναι κατά βάση μικρής χρονικής διάρκειας. Οπως σημειώνει το σωματείο, «το καθεστώς αυτό συνεπάγεται αναπόφευκτα επισφαλείς εργασιακέςσχέσεις, υποδηλωμένες και ψευδεπίγραφες, εμφανιζόμενες ως δήθενπαροχή ανεξάρτητων υπηρεσιών (“μπλοκάκι“] κλπ». Και σήμερα, λόγω της πανδημίας, ακυρώνονται όλες οι ζωντανές εκδηλώσεις, ακόμα και αυτές που προγραμματίζονταν να γίνουν αρκετά αργότερα, με συνέπεια οι εργαζόμενοι να αντιμετωπίζουν  προβλήματα επιβίωσης. Γιατί είναι μεροκαματιάρηδες, όχι καπιταλιστές. Εχουν μόνο τα χέρια τους και την τέχνη τους. Μάλιστα, η εκδήλωση της πανδημίας συνέπεσε με την περίοδο που κάθε χρόνο γίνονται οι περισσότερες εκδηλώσεις και οι τεχνικοί κάνουν τα περισσότερα μεροκάματα (με πολλές υπερωρίες), ρεφάροντας εν μέρει την ανεργία που τους πλήττει σε άλλες χρονικές περιόδους. Γιατί το επάγγελμά τους χαρακτηρίζεται από εποχικότητα: άνοιξη-καλοκαίρι δουλεύουν.
 
Το ΣΤΑΖΟΕ ζητάει:
 
«Να συμπεριληφθούν οι τεχνικοί ζωντανών εκδηλώσεων, που δεν απασχολούνται με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας αόριστου χρόνου στα γενικότερα έκτακτα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης, άλλως να θεσπιστεί το συντομότερο ιδιαίτερο πακέτο μέτρων οικονομικής ενίσχυσης της προαναφερόμενης κατηγορίας εργαζόμενων-μελών μας με διαδικασία πιστοποίησης και χορήγησης που θα εναρμονίζεται με το ιδιότυπο εργασιακό μας καθεστώς».
 
Το ίδιο ζήτημα εγείρει και το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών. Είναι γνωστό ότι στο χώρο τους το «μπλοκάκι» κάνει θραύση. Σημειώνει το σωματείο σε ανακοίνωσή του: « Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το πώς τα μέτρα, τόσο τα τρέχοντα, όσο και τα επόμενα, θα εφαρμοστούν στους επισφαλώς εργαζόμενους, τους εργαζόμενους με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (το γνωστό “μπλοκάκι“), τους αδήλωτους εργαζομένους. Οι εργοδότες θα επιχειρήσουν να τους συμπεριφερθούν, και σε αυτή την κρίσιμη φάση, ως εάν να μην υπάρχουν, ή να είναι “συνεργάτες“ ή “αυταπασχολούμενοι“. Μόλις την προηγούμενη Τρίτη, 10/3/2020, σε συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι του Σωματείου με το “Τμήμα Ανθρωπίνων Πόρων“ του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ενός από τους μεγαλύτερους ομίλους του κλάδου, οι εκπρόσωποι του ομίλου επαναλάμβαναν ότι κατά την άποψή τους, οι εργαζόμενες με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, ακόμα και αν έχουν δηλωθεί στη διάταξη του άρθρου 39/9 των νόμων Βρούτση – Κατρούγκαλου, “δεν είναι μισθωτοί“ και άρα δεν δικαιούνται αυτόματα τα δικαιώματα που σχετίζονται με τη μητρότητα. Είναι εύκολο να καταλάβουμε τι γραμμή θα ακολουθήσουν και τώρα.
 
Ως Σωματείο του οποίου τα μέλη εργάζονται στη συντριπτική τους πλειονότητα με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, απαιτούμε την άμεση μετατροπή όλων των σχέσεων που υποκρύπτουν εξαρτημένη σχέση εργασίας, σε εξαρτημένες σχέσεις εργασίας. Για όσους έχουν ενταχθεί στο άρθρο 39/9, τα στοιχεία είναι ήδη διαθέσιμα. Για τους υπόλοιπους, τα στοιχεία υπάρχουν στις εφοριακές δηλώσεις όλων των προηγούμενων ετών, όπου οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες δηλώνουν ότι φορολογούνται “με τις διατάξεις περ. στ' παρ. 2 αρθρ. 12 Κ.Φ.Ε.“, δηλαδή ότι έχουν μέχρι τρεις εργοδότες ή 75% των εσόδων τους από έναν εργοδότη και πληρούν τις υπόλοιπες προϋποθέσεις που αποδεικνύουν ότι είναι στην πράξη μισθωτοί (έχουν για έδρα τον τόπο κατοικίας τους κλπ). Τα τρέχοντα στοιχεία προκύπτουν από τις “τραπεζικές συναλλαγές“, που στην πράξη είναι οι μισθοδοσίες των προηγούμενων μηνών. Απαιτούμε επίσης όλες οι ΠΝΠ που αφορούν τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες να περιλαμβάνουν και όσους και όσες εργάζονται με ΔΠΥ, ανεξαρτήτως του αν έχουν ενταχθεί ή όχι στο άρθρο 39/9.
 
Είμαστε εργαζόμενοι και όχι “συνεργάτες“ και δεν θα πληρώσουμε εμείς τα σπασμένα!».
Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020