Σάββατο 04 Απριλίου 2020 | 06:26

ΕπικαιρότηταPointer

Στέλνουν γιατρούς και νοσηλευτές στη μάχη δίχως όπλα!

Small_img_35201
Η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών είχε προειδοποιήσει: «Κύριε Μητσοτάκη, μάσκες προστασίας από τον κορονοϊό να μας δώσετε, όχι “φίμωτρα“ για να μην μιλάμε. Κύριε Μητσοτάκη, αυτό που χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή πρώτα και κύρια δεν είναι “ένα οικονομικό αντάλλαγμα“ που υπαινιχθήκατε ότι θα μας δώσετε. Στη μάχη ενάντια στον “αόρατο εχθρό“ χρειαζόμαστε: ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ (μόνιμο προσωπικό), ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ ΟΠΛΑ (αναπνευστήρες και κλίνες ΜΕΘ), ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΟΠΛΑ (ατομικά μέσα προστασίας για το υγειονομικό προσωπικό ώστε να μην βγει εκτός μάχης). Αυτά διεκδικούμε για να αντιμετωπίσουμε την επιδημία» (δείτε εδώ).
 
Γιατρός του «Σωτηρία» έβγαλε κραυγή απόγνωσης: «Δεν υπάρχουνε, λοιπόν, στολές και δεν υπάρχουν και μάσκες. Και τι κάνουνε οι πονηροί του ΕΟΔΥ και ο κύριος Τσιόδρας; Στέλνουνε οδηγίες αλλαγμένες. Ότι δε χρειάζονται οι μάσκες υψηλής προστασίας και φτάνουνε οι απλές χειρουργικές! Όχι απλώς ψέμα. Είναι αναίσχυντο αυτό. Αυτό είναι σκάνδαλο! Αυτό πρέπει να τονιστεί. Επίσης δεν έχει γίνει κάτι για τα ποδονάρια. Τα ποδονάρια είναι για να μη διασπείρεις με τα πόδια σου τον ιό, και μας λένε ότι αρκεί να ψεκάζεις το κάτω μέρος των παπουτσιών με ένα απλό αντισηπτικό. Κι όμως δεν αρκεί! Γιατί δεν είμαστε κρέας για κανόνια» (δείτε εδώ).
 
Ο ίδιος ο ΕΟΔΥ, ξεδιάντροπα, δίνει οδηγίες στους γιατρούς για το πώς θα δουλέψουν χωρίς μέσα ατομικής προστασίας. Μπορεί να βρει κανείς αυτές τις οδηγίες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, με τελευταία επικαιροποίηση στις 21 Μάρτη! Παραδέχονται, δηλαδή, ότι δεν έχουν τα απαραίτητα μέσα που απαιτεί το νοσοκομειακό σύστημα, για να δουλέψουν γιατροί και νοσηλευτές με ασφάλεια. Η ασφάλεια γιατρών και νοσηλευτών δεν είναι μόνο ζήτημα προστασίας τους ως ατόμων. Είναι ζήτημα προστασίας της κοινωνίας. Γιατί αν αρχίσουν αυτοί να βγαίνουν εκτός μάχης, ποιοι θα δώσουν τη μάχη της προστασίας όσων νοσήσουν βαριά;
 
Δείτε τι αναφέρει ο ΕΟΔΥ στην ιστοσελίδα του:

«Οδηγίες για τη χρήση του εξοπλισμού ατομικής προστασίας σε περίπτωση ελλείψεων

Επικαιρότητα

 21.03.2020
 
Νοσηλεία ασθενών με ύποπτη ή επιβεβαιωμένη λοίμωξη από το  νέο κορωνοϊό
  • Σε περίπτωση έλλειψης μασκών υψηλής αναπνευστικής προστασίας, αυτές χρησιμοποιούνται ΜΟΝΟ κατά τη διάρκεια χειρισμών που μπορεί να προκαλέσουν αερόλυμα (χειρισμοί υψηλού κινδύνου για μετάδοση του ιού Covid-19).
  • Σε περίπτωση έλλειψης προστατευτικών ρομπών, αυτές χρησιμοποιούνται ΜΟΝΟ κατά τη διάρκεια χειρισμών που μπορεί να προκαλέσουν αερόλυμα, εκτίναξη ή πιτσίλισμα με βιολογικά υγρά του ασθενή ή άλλων χειρισμών που προϋποθέτουν στενή επαφή με τον ασθενή.
Σε περίπτωση σοβαρών ελλείψεων σε εξοπλισμό ατομικής προστασίας, το προσωπικό υπηρεσιών υγείας μπορεί να μη χρησιμοποιεί γάντια ή προστατευτική ρόμπα αλλά να χρησιμοποιεί την ίδια οφθαλμική προστασία (γυαλιά) ΚΑΙ την ίδια μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας, τα οποία αφαιρούνται αν καταστραφούν, λερωθούν ή με την αποχώρηση από τη νοσηλευτική μονάδα. Σε περίπτωση που χρησιμοποιείται απλή χειρουργική μάσκα, αυτή πρέπει να αντικαθίσταται όποτε υγρανθεί η εσωτερική πλευρά. Αντί γαντιών προτείνεται η εφαρμογή της υγιεινής των χεριών κα η χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού μετά από κάθε επαφή με ασθενή. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις χειρισμών με κίνδυνο πρόκλησης αερολύματος». (βλ. https://eody.gov.gr/odigies-gia-ti-chrisi-toy-exoplismoy-atomikis-prostasias-se-periptosi-elleipseon/))
Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020