Τετάρτη 01 Απριλίου 2020 | 15:11

ΕπικαιρότηταPointer

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ «ΚΟΝΤΡΑ» ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΜΑΡΤΗΣΤΟ ΨΑΧΝΟ / EDITORIAL

Ο δικός μας και ο δικός τους πόλεμος

Ο μόνος «πόλεμος» που δίνει ο Μακρόν (και ο Μητσοτάκης που τον αντιγράφει) είναι αυτός για την προστασία του καπιταλισμού και της προσωπικής πολιτικής του επιβίωσης, η οποία συνδέεται -αναγκαστικά- με τη διαχείριση της πανδημίας της ασθένειας CoviD-19. Υπερασπίστηκαν τη μη διασάλευση της ομαλής λειτουργίας του καπιταλισμού μέχρις εσχάτων. Αρχισαν να παίρνουν κάποια μέτρα περιορισμού της πανδημίας μόνο όταν δεν πήγαινε άλλο. Συνειδητοποιώντας ότι ρισκάριζαν πολλά περισσότερα. Ακόμα και μια γιγαντιαία λαϊκή εξέγερση, όταν ο κόσμος θα συνειδητοποιούσε ότι εγκλημάτισαν, οδηγώντας χιλιάδες ανθρώπους στο θάνατο. Είτε έπαιξαν τις ζωές των ανθρώπων στα ζάρια, όπως ο Τζόνσον, είτε ξεκουνήθηκαν πιο γρήγορα, όπως ο Μητσοτάκης, είτε βρέθηκαν κάπου στη μέση, όπως ο Κόντε, ο Σάντσεθ, ο Μακρόν, η Μέρκελ, γνώμονάς τους υπήρξε η προστασία του καπιταλισμού.
ΣΕΛΙΔΑ 6

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Να ανασταλεί άμεσα κάθε παραγωγική, εμπορική και οικονομική δραστηριότητα, εκτός απ’ ό,τι αφορά είδη πρώτης ανάγκης και κοινή ωφέλεια

- Να απαγορευτούν οι απολύσεις – Πλήρης μισθός και ασφάλιση για κάθε εργαζόμενο
- Nα αγωνιστούμε για δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας
- Με συντροφικότητα και κοινωνική αλληλεγγύη να προστατέψουμε τις ζωές των ανθρώπων μας

Αποτελεί πλέον κοινό τόπο ότι η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια επικίνδυνη πανδημία, η οποία έχει ήδη κοστίσει πολλές ζωές παγκόσμια και -δυστυχώς- θα κοστίσει και άλλες. Ο βασικός λόγος για τον οποίο η ανθρωπότητα πληρώνει τόσο βαρύ τίμημα σε ανθρώπινες ζωές είναι η διαχείριση της πανδημίας από τις αστικές κυβερνήσεις.
Μοναδικό κριτήριό τους υπήρξε (και εξακολουθεί να είναι) η μη διασάλευση της «κανονικότητας» του καπιταλισμού. Επαιξαν και εξακολουθούν να παίζουν στα ζάρια τις ζωές των ανθρώπων, για να μη διασαλευτεί το εμπόριο, ο τουρισμός, η παραγωγή, όλες οι δραστηριότητες με τις οποίες το κεφάλαιο βγάζει το μέγιστο κέρδος, που είναι ο μοναδικός σκοπός του, ο μοναδικός θεός που πιστεύει.
ΣΕΛΙΔΕΣ 8-9

Από μια νοσοκομειακή γιατρό με «πολλά χιλιόμετρα»

Πληρωμένη απάντηση στη σύζυγο Μητσοτάκη

Τι έχει προσφέρει η σύζυγος του Μητσοτάκη σ' αυτόν τον τόπο; Απολύτως τίποτα. Μόνο πήρε. Και εξακολουθεί να παίρνει. Με τη βοήθεια της «οικογένειας» έστησε μια καλή μπίζνα, δίπλα στις μπίζνες της οικογένειας. Τι έχει προσφέρει η Ολγα Κοσμοπούλου; Ρωτήστε τους ασθενείς της στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας. Ρωτήστε τους συναδέλφους της. Είναι από τους γιατρούς που έχουν γράψει «πολλά χιλιόμετρα» δίπλα στους ασθενείς, στους αδικημένους, στους κατατρεγμένους. Γι' αυτό «λυσσάει» ο Πρετεντέρης. Θρασύδειλος, όπως πάντοτε, έγραψε για «κάποια ακροαριστερή γιατρό που δεν γουστάρει τη Μαρέβα». 
ΣΕΛΙΔΑ 13

Στόχος τους μόνο η πολιτική υπεραξία

Επειδή ο Κικίλιας δεν είναι και… φωστήρας για να μπορεί να τα λέει με περικοκλάδες, οι δηλώσεις του είναι χρήσιμες, γιατί αποτελούν τον καθρέφτη μιας κοινωνικά ανάλγητης κυβέρνησης. Τον κρίσιμο χρόνο, τότε που έπρεπε να πάρουν αποφασιστικά μέτρα για τη μη μετάδοση της επιδημίας στη χώρα μας (μέτρα σε όλους τους σταθμούς εισόδου ταξιδιωτών), αυτοί παρουσιάζονταν μακάριοι, κήρυσσαν τον εφησυχασμό, έλεγαν χοντρά ψέματα στον ελληνικό λαό. Ο Κικίλιας, ως αρμόδιος υπουργός Υγείας (τι δυστυχία κι αυτή: ο Κικίλιας υπουργός Υγείας!), διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, την ώρα που η covid-19 έκανε θραύση στην Κίνα (γράφουμε αναλυτικά στη σελίδα 3). Ο ίδιος έσπευσε στα σύνορα για να κάνει συσχετισμό της εθνικιστικής προπαγάνδας με τη μάχη που δίνουν γιατροί και νοσηλευτές για να σώσουν κόσμο (την ώρα που η κυβέρνηση τους βάζει τη μια τρικλοποδιά μετά την άλλη). Επένδυση στην εκλογική του πελατεία κάνει. Γιατί την κουτοπονηριά για να καταλάβει ότι ο Μητσοτάκης χτίζει το έδαφος για πρόωρες εκλογές, τη διαθέτει (ακόμα και αυτός).
ΣΕΛΙΔΑ 13

Ζήτημα εξουσίας

Τα γεγονότα είναι πλέον ευρέως γνωστά. Την ώρα που παίρνονταν (με μεγάλη καθυστέρηση, ως γνωστόν) τα πρώτα μέτρα «κοινωνικής απομόνωσης», για να καθυστερήσει η διασπορά της νέας νόσου, το ιερατείο στήλωνε τα πόδια και διακήρυσσε: «Η προσέλευση στην Θεία Ευχαριστία και η κοινωνία από το Κοινό Ποτήριον της Ζωής, ασφαλώς και δεν μπορεί να γίνει αιτία μετάδοσης ασθενειών». Είχαν βρει και τα φάρμακα. Ενα ατομικό («Οσοι προσέρχονται “μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης“ και απολύτως ελεύθερα χωρίς κανένα δυναστικό καταναγκασμό, κοινωνούν το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, που γίνεται “φάρμακο αθανασίας“, “εις άφεσιν αμαρτιών και εις ζωήν αιώνιον“») και ένα κοινωνικό («Να τελεσθεί Δέηση σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπέρ της αποτροπής εξαπλώσεως της νόσου»).
ΣΕΛΙΔΑ 16

ΕΡΓΑΤΙΚΑ

Κυβερνητικά μέτρα

Πλούσιες παροχές στους καπιταλιστές, μετρημένες σταγόνες στους εργάτες

Δεν περίμενε κανείς ότι οι τρεις υπουργοί του Μητσοτάκη (Σταϊκούρας, Βρούτσης, Γεωργιάδης) θα έλεγαν τίποτα το διαφορετικό. Ισχυρίστηκαν ότι με τα μέτρα που εξήγγειλαν την Τετάρτη 18 Μάρτη ανακουφίζουν τους εργαζόμενους των καπιταλιστικών επιχειρήσεων που έκλεισαν με κυβερνητικές αποφάσεις λόγω της πανδημίας του κοροναϊού. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, οι εργαζόμενοι των 220.000 καπιταλιστικών επιχειρήσεων, που «ανέστειλαν εν συνόλω ή εν μέρει την λειτουργία τους» με κυβερνητική απόφαση, λόγω του κοροναϊού, ανέρχονται σε 600.000, ενώ υπάρχουν και άλλες 100.000 επιχειρήσεις που έκλεισαν από μόνες τους και απασχολούσαν 200.000 εργαζόμενους. Αρα, μιλούν για ένα σύνολο 800.000 εργαζόμενων.
ΣΕΛΙΔΑ 3

Αδίστακτοι καπιταλιστές, νεοφιλελεύθεροι δήμαρχοι

Κραυγή αγωνίας από εργαζόμενους της Teleper-formance Greece, μιας εταιρίας που έχει μακρά παράδοση στην εφαρμογή ιδροκοπικών εργασιακών μοντέλων που αντιμετωπίζουν τους εργάτες σαν σκλάβους. Η TP είναι η μεγαλύτερη εταιρία παροχής κάθε είδους τηλεφωνικών υπηρεσιών, απασχολώντας στην Αθήνα πάνω από 8.500 εργάτες, το 70% από τους οποίους είναι αλλοδαποί, από 91 διαφορετικές εθνικότητες. Κι ενώ παίρνονται μέτρα «κοινωνικής απομόνωσης», ενώ υπάρχει απαίτηση αυτά τα μέτρα να γίνουν πιο αποφασιστικά για να υπάρξει αποτελεσματικότερη άμυνα στην πανδημία της CoviD-19, «εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε την εργασία μας στα συνωστισμένα από κόσμο γραφεία μας, και μάλιστα, τα γραφεία μας είναι γεμάτα από προσωπικό που ταξίδεψε πρόσφατα σε χώρες υψηλού κινδύνου», καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι. «Φοβόμαστε,    γιατί γνωρίζουμε ότι η εταιρία εκθέτει τις ζωές μας σε κίνδυνο, αλλά ο φόβος να χάσουμε τη δουλειά μας και κατ'επέκταση την άδεια παραμονής μας στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερος, οπότε συνεχίζουμε να δουλεύουμε», συνεχίζει η ανακοίνωση, παρουσιάζοντας ανάγλυφα το δράμα που ζει ένα μεγάλο κομμάτι της εργατικής τάξης.
ΣΕΛΙΔΑ 11

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Για την κρίση του COVID-19

Με δεδομένη την εξάπλωση του COVID-19 παγκοσμίως, η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία λίγες μέρες πριν μάς διαβεβαίωνε ότι «η χώρα είναι θωρακισμένη» (Β. Κικίλιας, 24/2), κλείνει με ΠΝΠ τον ένα χώρο μετά τον άλλο και επιβάλλει μέτρα σε όσους μένουν ανοιχτοί. Των ΠΝΠ εξαιρούνται οι εκκλησίες, άλλωστε στο βαθιά ελληνορθόδοξο κράτος, «κανείς δεν μπορεί να πει στην εκκλησία τι να κάνει» (Μ. Βορίδης, 10/3).
ΣΕΛΙΔΑ 11

Αποχή διαρκείας στα ΚΕΠ

Εξώδικη δήλωση έστειλαν στην κυβέρνηση οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, ανακοινώνοντας αποχή διαρκείας από τη Δευτέρα 23 Μάρτη. Με το εξώδικο κάλεσαν το Δημόσιο «σε δημόσιο διάλογο ενώπιον του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας προς το σκοπό υλοποίησης των ως άνω αιτημάτων μας». Ποια είναι τα αιτήματα; Αυτά που θα έπρεπε να έχει ήδη υλοποιήσει η κυβέρνηση: α) Αναστολή υποδοχής κοινού στα ΚΕΠ με φυσική παρουσία πολιτών και β) Αναστολή λειτουργίας των ΚΕΠ που δεν έχουν λάβει μέτρα προστασίας, την απολύμανση, τη λήψη μέτρων και την επαναλειτουργία τους.
ΣΕΛΙΔΑ 13

ΥΓΕΙΑ

Πίσω από τα χειροκροτήματα η αδιαφορία και για τους γιατρούς και για το δημόσιο σύστημα

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αρνείται να δεχτεί σε συνάντηση τους εκπροσώπους των νοσοκομειακών γιατρών και η Ομοσπονδία τους (ΟΕΝΓΕ) πραγματοποίησε την Πέμπτη παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας! Ακούγεται εξωφρενικό, αλλά έτσι είναι. Αν τους είχε δεχτεί ο Κικίλιας (που δεν προλαβαίνει να στέλνει πακέτα με φωτογραφίες από τα σόου του, πότε στον Εβρο και πότε στην κινέζικη πρεσβεία), δε θα χρειαζόταν η παράσταση διαμαρτυρίας.
ΣΕΛΙΔΑ 8

Κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό με άθλια μπαλώματα στα νοσοκομεία

Και τι μαθαίνουμε; Οι γιατροί (παθολόγοι και λοιμωξιολόγοι) κοντεύουν να πάθουν αποπληξία. Γιατί αντί να τους στείλουν ειδικευμένους νοσηλευτές, τους έστειλαν βοηθητικό προσωπικό από γηροκομεία που εκκενώθηκαν! Γυναίκες που ξέρουν να στρώνουν τα κρεβάτια και να περιποιούνται τους ηλικιωμένους ασθενείς, όχι όμως νοσηλευτές έμπειρους που θα σταθούν δίπλα στους γιατρούς σε σοβαρές ιατρικές πράξεις. Πώς να μην έχουν φτάσει σε κατάσταση απελπισίας γιατροί με χρόνια πείρα στην αντιμετώπιση λοιμώξεων, που ξέρουν τι πρόκειται να αντιμετωπίσουν όταν θα τους στείλουν ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα από CoviD-19; Και δε φταίνε, βέβαια, οι εργαζόμενες από τα γηροκομεία που το υπουργείο Υγείας τις βάφτισε νοσηλεύτριες, για να μην προσλάβει πραγματικές νοσηλεύτριες.
ΣΕΛΙΔΑ 8

Εγκληματική αδιαφορία

Ποια ήταν η επίσημη κυβερνητική θέση στις 31 του Γενάρη, μια μέρα μετά την κήρυξη παγκόσμιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης (ένα βήμα πριν από την πανδημία) από τον ελεγχόμενο από τις αστικές κυβερνήσεις ΠΟΥ; Η απόλυτη μακαριότητα. Ο ιός «μπορεί και να έρθει κάποια στιγμή» στην Ελλάδα, αλλά εμείς «είμαστε πανέτοιμοι». Εξάλλου, και να έρθει, δεν τρέχει και τίποτα, μια… γριπούλα είναι, με χαμηλή μεταδοτικότητα και μέτρια θνητότητα. Λες και ο ιός θα… το έκοβε με τα πόδια από τη Γουχάν για να έρθει στην Ελλάδα. Λες και δεν ήταν δεδομένη η πάρα πολύ υψηλή μεταδοτικότητα του συγκεκριμένου ιού, που σημαίνει ότι θα ερχόταν μέσω ταξιδιωτών από το εξωτερικό, στους οποίους θα έπρεπε αμέσως να επικεντρωθεί ο κρατικός μηχανισμός προστασίας. Πράγμα που φυσικά δεν έκανε για τις επόμενες σαράντα μέρες, όταν άρχισαν να παίρνονται κάποια μέτρα.
ΣΕΛΙΔΑ 3

Business as usual

Σε μια υποκριτική ανακοίνωσή της, η ΔΟΕ έκανε λόγο για «απρόσμενα μεγάλη προσέλευση πλήθους στην Τελετή του Ολυμπιακού φωτός στη Σπάρτη». Δεν το ήξεραν ότι θα γίνει αυτό; Αυτός δεν ήταν ο λόγος που τα έσκασε ο Δούκας στον Μπάτλερ; Για να μαζέψει κόσμο δεν τον έφερε; Σκόπιμα, λοιπόν, άφησαν τη λαμπαδηδρομία  να εξελιχθεί μέχρι τη Σπάρτη, για να μην πάνε χαμένα τα λεφτά που έχωσε ο Δούκας για τη διαφημιστική μπίζνα με τον Μπάτλερ. Οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία δεν μετράνε μπροστά σε κάποιες… ειδικές μπίζνες.
ΣΕΛΙΔΑ 12

Τι συνέβη στην Καστοριά;

Οι άνθρωποι γύρισαν στην Ελλάδα, όπου επίσης δεν τέθηκαν σε κάποια μορφή καραντίνας. Το αποτέλεσμα το ξέρουμε πλέον. Η Καστοριά επλήγη (αναλογικά με τον πληθυσμό) όσο καμιά άλλη πόλη της Ελλάδας. Επλήγησαν και οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο της πόλης. Ενα νοσοκομείο υποστελεχωμένο, οι εργαζόμενοι του οποίου ήδη εκπέμπουν SOS.
ΣΕΛΙΔΑ 12

ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

Το κράτος δολοφονεί

Νεκρό εξάχρονο παιδί στη Μόρια!

Αλλος ένας νεκρός προστέθηκε στη μαύρη λίστα των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μόρια της Λέσβου. Μετά τον Σεπτέμβρη του 2019, που είχαμε νεκρούς μια μητέρα με το βρέφος της, και μέσα σε λιγότερο από έξι μήνες, ξέσπασε και πάλι πυρκαγιά το μεσημέρι της Δευτέρας στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένα εξάχρονο παιδί.
ΣΕΛΙΔΑ 15

Πανδημία CoviD-19

Να σταματήσει άμεσα το έγκλημα κατά των προσφύγων

Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι δε μιλάμε για κάτι παροδικό ή για κάτι που αφορά μόνο συγκεκριμένο κομμάτι πληθυσμού. Ολοι μπορεί να γίνουν φορείς ή να νοσήσουν και ο χρονικός ορίζοντας επαναφοράς στην προηγούμενη κατάσταση είναι μάλλον αβέβαιος. Κι ενώ για τον γενικό πληθυσμό σε όλα τα κράτη λαμβάνονται σκληρά μέτρα περιορισμού, για τους πρόσφυγες στη χώρα μας ακούσαμε κάποιες πρώτες αναφορές μόλις την περασμένη Τρίτη! Μιλάμε για ανθρώπους που ζουν στοιβαγμένοι κατά χιλιάδες στα νησιά και σε πολλές «δομές» της ενδοχώρας (δε μιλάμε καν για όσους βρίσκονται σε αστεγία), με άθλιες συνθήκες υγιεινής, με κοινές τουαλέτες και χώρους μαγειρέματος, με όση βοήθεια μπορούν να λαμβάνουν από τις υποστελεχωμένες (στην πλειοψηφία τους) ομάδες του ΕΟΔΥ, με… με… με… (η λίστα με τα προβλήματα δεν έχει τελειωμό).
ΣΕΛΙΔΑ 16

ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία

Στα ζάρια παίζει τη δημόσια υγεία ο Τζόνσον

Πόσο γομάρι πρέπει να είσαι για να κάνεις ό,τι κάνει ο Μπόρις Τζόνσον, τη στιγμή που ο νέος κοροναϊός είναι μια απειλή που πρέπει να αντιμετωπιστεί με πρακτικά μέτρα και όχι με ευχολόγια; Oταν τα κρούσματα στη χώρα σου αυξάνονται κι όταν υπάρχει το παράδειγμα της Ιταλίας που η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο; Και μάλιστα, όταν σε προειδοποιούν οι ίδιες σου οι υπηρεσίες, ότι στη Βρετανία η ίωση αυτή μπορεί να κρατήσει ως του χρόνου την άνοιξη, οδηγώντας στα νοσοκομεία ενδεχομένως μέχρι και 7,9 εκατομμύρια άτομα; 
ΣΕΛΙΔΑ 5

Συγκλονιστική καταγγελία γιατρού στη Βρετανία

Μας θεωρούν αναλώσιμους, αδιαφορώντας για την εξάπλωση του ιού!

Μεταφράσαμε και αναδημοσιεύουμε τη συγκλονιστική καταγγελία βρετανού γιατρού για την κατάσταση που επικρατεί στα βρετανικά νοσοκομεία και στις πτέρυγες των ασθενών που έχουν βγει θετικοί στο τεστ του νέου κοροναϊού (βλ. https://www.theguardian.com/world/2020/mar/16/im-losing-faith-in-the-leadership-a-doctors-story-coronavirus).  «Εργάζομαι στην πτέρυγα μολυσματικών ασθενειών ενός μεγάλου βρετανικού νοσοκομείου. Εχει γίνει τώρα η πτέρυγα του κοροναϊού. Είναι μία “κόκκινη ζώνη” – μία από τις πιο μολυσματικές περιοχές. Εχουμε όλους τους ασθενείς που βρέθηκαν θετικοί στα τεστ, ξεχωριστά από εκείνους που είναι σοβαρά άρρωστοι και χρειάζονται εντατική θεραπεία. Ξέρουμε ότι ορισμένοι από τους ασθενείς μας θα πεθάνουν.
ΣΕΛΙΔΑ 5

Δυο μέτρα και δυο σταθμά, αλλά δεν του πέρασε

Μπορεί ο Εμανουέλ Μακρόν να απαγόρευσε όλες τις συγκεντρώσεις άνω των 100 ατόμων στη Γαλλία, λόγω κοροναϊού (μετά, έστειλε τα μαντρόσκυλά του να ξυλοφορτώσουν τους διαδηλωτές των Κίτρινων Γιλέκων), όμως τις δημοτικές εκλογές τις διεξήγαγε κανονικά! Ολα κι όλα, μη διασαλευτεί η… «εκλογική τάξη»! Τελικά δεν του βγήκε. Ο πρώτος γύρος των δημοτικών εκλογών την περασμένη Κυριακή ολοκληρώθηκε με μια πρωτόγνωρη αποχή της τάξης του 55%, με τη συμμετοχή να είναι μειωμένη κατά 20% σε σχέση με το 2014. Ο δεύτερος γύρος δε θα γίνει (προγραμματιζόταν για τις 22 Μάρτη), αφού από την περασμένη Τρίτη ο Μακρόν αναγκάστηκε να κηρύξει τη χώρα σε καραντίνα και να επιβάλει ακόμα και απαγόρευση κυκλοφορίας. Οποιος βγει έξω από το σπίτι του χωρίς ειδική άδεια θα πληρώνει πρόστιμο από 38 μέχρι 135 ευρώ, ενώ 100 χιλιάδες μπάτσοι θα επιτηρούν την απαγόρευση κυκλοφορίας. Το παράδειγμα της Ιταλίας στοιχειώνει την Ευρώπη…
ΣΕΛΙΔΑ 4

Ο Τραμπ δωροδοκεί για να πάρει το εμβόλιο!

Εκεί που λέγαμε να ζητήσουμε… δημόσια συγγνώμη από τον Τραμπ που τον λοιδορούσαμε όταν επέβαλε την απαγόρευση εισόδου σε άτομα από την Κίνα (φυσικά το έκανε για άλλους λόγους, όχι για τη δημόσια Υγεία), μας τα χάλασε πάλι ο «πλανητάρχης»! Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, πηγές μέσα από τη γερμανική κυβέρνηση αποκάλυψαν ότι η αμερικάνικη κυβέρνηση ψάχνει τρόπους για να αποκτήσει πρώτη πρόσβαση στο εμβόλιο κατά του νέου κοροναϊού (όταν αυτό βγει στην αγορά), που σήμερα προσπαθεί να παράξει η γερμανική εταιρία CureVac.
ΣΕΛΙΔΑ 5

Στρατιωτική χούντα στη Χιλή, με πρόσχημα τον κοροναϊό

Η κυβέρνηση του δεξιού Σεμπαστιάν Πινιέρα στη Χιλή κήρυξε τρίμηνη κατάσταση συναγερμού λόγω καταστροφής, προκειμένου να εμποδίσει την εξάπλωση του κοροναϊού στη χώρα, όπου μέχρι τώρα υπάρχουν 238 καταγεγραμμένα κρούσματα. Στη διακύρηξή του ο Πινιέρα δεν ανακοίνωσε συγκεκριμένα μέτρα για την ανάσχεση της προϊούσας υγειονομικής καταστροφής. Απλά δήλωσε ότι ο βασικός σκοπός της κήρυξης κατάστασης συναγερμού είναι η προστασία και ο ανεφοδιασμός των υποδομών δημόσιας υγείας και των μεταφορών και η διατήρηση της ολικής καραντίνας που έχει επιβληθεί στη χώρα. Την ευθύνη υλοποίησης των όποιων μέτρων αποφασιστούν προς αυτή την κατεύθυνση αναλαμβάνει ο στρατός!
ΣΕΛΙΔΑ 4

Η Παλαιστινιακή Αντίσταση στη μάχη ενάντια στην πανδημία

Με κοινό διάγγελμά τους, τα ένοπλα τμήματα των οργανώσεων της Αντίστασης στη Γάζα θέτουν τις δομές τους σε εγρήγορση, έτοιμες να στηρίξουν τις προσπάθειες των υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών της κυβέρνησης της Γάζας, για την ανάσχεση της εξάπλωσης του κοροναϊού στον αποκλεισμένο από τους σιωνιστές παλαιστιανιακό θύλακα, όπου διαμένουν περισσότεροι από δυο εκατομμύρια Παλαιστίνιοι.
ΣΕΛΙΔΑ 4

Αντιμετώπιση του κοροναϊού

Το παράδειγμα των χωρών απ' όπου είχε περάσει ο SARS

Η ραγδαία εξάπλωση του κοροναϊού στην Ευρώπη, που πλέον έχει μετατραπεί σε επίκεντρο της νόσου, ανατρέπει σημαντικά την καθημερινότητα των κατοίκων της και θέτει προβλήματα που μέχρι τώρα δεν τα είχαμε καν φανταστεί. Από την άποψη αυτή, έχει νόημα να ασχοληθούμε με τη μέχρι τώρα πείρα στην αντιμετώπιση του νέου κοροναϊού, από χώρες που πριν από 17 χρόνια επλήγησαν από παρόμοιο κοροναϊό (πολύ πιο θανατηφόρο από τον σημερινό) με το όνομα SARS (κοροναϊός σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόµου). Ο SARS αν και πολύ επικίνδυνος (με ποσοστά θνητότητας της τάξης του 8%), είχε πολύ πιο λίγα κρούσματα (μόλις 8.403 πιθανά κρούσματα παγκοσμίως, μέσα σε ενάμιση χρόνο) και γύρω στους 775 θανάτους, το ένα τρίτο των οποίων σημειώθηκε στο Χονγκ Κονγκ. Θα αναφερθούμε στη Σιγκαπούρη, την Ταϊβάν και το Χονγκ Κονγκ.
ΣΕΛΙΔΑ 4

ΝΕΟΛΑΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ

Δημαγωγία και πραγματικότητα

Καταρχάς κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας τρόμαξαν να πάρουν απόφαση να κλείσουν τα σχολεία, μετά από συνεχείς εκκλήσεις και καταγγελίες. Στη συνέχεια, η Κεραμέως ανακοίνωσε με πολλά ταρατατζούμ ότι το υπουργείο προχωρά στην εξ αποστάσεως διδασκαλία, της οποίας «στόχος δεν είναι η κάλυψη της διδακτέας ύλης, αλλά η συνέχιση της επαφής των μαθητών με τη μαθησιακή διαδικασία». 
ΣΕΛΙΔΑ 10

Τυπικά ακαδημαϊκά προσόντα

Και η ΚΥΑ (ΦΕΚ 868 Β/16 Μαρτίου 2020) με τίτλο «Καθορισμός διαδικασίας έκτακτης πρόσληψης επικουρικού προσωπικού για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από την εμφάνιση και διάδοση του κορωνοϊού COVID-19», που αφορά την προκήρυξη πρόσληψης επικουρικού προσωπικού, στέλνει στα αζήτητα τις ρυθμίσεις Κεραμέως για τα κολλέγια. Συγκεκριμένα στο άρθρο 3: «Προσόντα πρόσληψης επικουρικού προσωπικού» ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ
ΣΕΛΙΔΑ 10

Εγκληματική αδιαφορία του υπουργείου Παιδείας

Με τα χίλια ζόρια, μετά από συνεχείς εκκλήσεις και την ύπαρξη επιβεβαιωμένου κρούσματος στο ΚΕΣΥ (Κέντρο Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης) Αττικής, το υπουργείο Παιδείας αναγκάστηκε να δώσει οδηγίες για κάποια περιοριστικά μέτρα στη λειτουργία των ΚΕΣΥ (είναι οι δημόσιες εκπαιδευτικές δομές στις οποίες προσφεύγουν οι μαθητές με ειδικές ανάγκες και μαθησιακές δυσκολίες, προκειμένου να τους γίνει διάγνωση), όπως αναστολή όλων των προγραμματισμένων ενεργειών που απαιτούν φυσική παρουσία μαθητών/τριών.
ΣΕΛΙΔΑ 15

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Χατζηδάκης-Μητσοτάκης συνεχίζουν την πολιτική λεηλασίας του δάσους

Παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Φάμελλο, ο Χατζηδάκης συνεχίζει την καταστροφική επίθεση στο δασικό πλούτο της χώρας, προς όφελος των κάθε είδους καταπατητών και πλιατσικολόγων. Εκτός από την προσπάθεια νομιμοποίησης των περιβόητων «οικιστικών πυκνώσεων», έβαλε στο στόχαστρο τις εποικιστικές εκτάσεις και τα ξεχερσωμένα δάση, ενώ παροπλίζει την Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος (ΓΔΔΔΠ), για να διευκολυνθεί στην υλοποίηση των καταστροφικών του σχεδίων.
ΣΕΛΙΔΑ 12
 
Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020