Σάββατο 04 Απριλίου 2020 | 04:30

ΕπικαιρότηταPointer

Η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου απελευθέρωσε τη δράση κουμπουροφόρων μπάτσωνΑστυνομικός με πολιτικά μέσα στον προαύλιο χώρο του Οικονομικού Πανεπιστήμιου (πρώην ΑΣΟΕΕ), εντός δηλαδή του πανεπιστημιακού ασύλου, βγάζει το υπηρεσιακό του όπλο, απασφαλίζει και σε ευθεία βολή απειλεί φοιτητές. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία περί αυτού, καθώς υπάρχει άφθονο φωτογραφικό υλικό και βίντεο. Στη συνέχεια, δυνάμεις των ΜΑΤ εισβάλλουν στο Πανεπιστήμιο ενώ ακούγονται χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Κατακραυγή ακολούθησε το παραπάνω περιστατικό, που ήρθε να προστεθεί σε μια σειρά επεμβάσεων των δυνάμεων καταστολής στους πανεπιστημιακούς χώρους, επειδή είχαμε όχι μόνο ξυλοδαρμούς φοιτητών μετά την εισβολή των ΜΑΤ, αλλά και ευθεία απειλή με όπλο, που σε αυτήν την περίπτωση δεν «εκπυρσοκρότησε τυχαία», κάτι που μπορεί να συμβεί σε επόμενη φάση, με... απρόσμενα αποτελέσματα. 

Οι φοιτητές καταγγέλλουν (Ενωτική Πρωτοβουλία ΑΣΟΕΕ και ΕΑΑΚ-ΑΣΟΕΕ) ότι ο μπάτσος (με πολιτικά) μπήκε στο Πανεπιστήμιο καταδιώκοντας μικροπωλητή και όταν οι φοιτητές που υπήρχαν στο χώρο αντέδρασαν στο περιστατικό, αυτός έβγαλε όπλο στοχεύοντας τους φοιτητές, ενώ απειλούσε ότι θα τους ρίξει. Ο μπάτσος φυγαδεύτηκε με τη βοήθεια διμοιρίας των ΜΑΤ, που έκανε χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης και προέβη σε ξυλοδαρμούς φοιτητών.

Το περιστατικό δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Είναι το φυσικό επακόλουθο της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου, που ήρθε ως επιστέγασμα ενός συντονισμένου ορυμαγδού παραπληροφόρησης που είχε στόχο να παρουσιαστούν τα Πανεπιστήμια ως «άντρα ανομίας». Το δόγμα της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης Μητσοτάκη «νόμος και τάξη» είχε εδώ την εφαρμογή του, άσχετα αν ο τρόπος -η απειλή εναντίον φοιτητών με όπλο σε ευθεία στόχευση- προκάλεσε την αντίδραση των αστικών κομμάτων της αντιπολίτευσης και έφερε σε δυσχερή θέση την κυβέρνηση και τον υπουργό των μπάτσων Χρυσοχοΐδη, που, προκειμένου να «μαζέψει» το θόρυβο που δημιουργήθηκε, διέταξε «διοικητική διερεύνηση του περιστατικού».   

Αλλά αυτά έχει η ζωή, όταν με τον τρόπο σου λες στις δυνάμεις καταστολής ότι «εσείς είστε το κράτος» και το αποδεικνύεις αυτό εμπράκτως μήνες τώρα με το όργιο βίας και καταστολής σε όλα τα επίπεδα.

Τα περιστατικά ωμής παραβίασης του πανεπιστημιακού ασύλου από τις δυνάμεις των ΜΑΤ, οι ξυλοδαρμοί και οι διώξεις φοιτητών (βλέπε και γεγονότα ΑΣΟΕΕ, όπου οι διμοιρίες τους μπούκαραν στο Πανεπιστήμιο απειλώντας εκατοντάδες φοιτητές που διαμαρτύρονταν για το λοκ άουτ της σχολής από τη Σύγκλητο το Νοέμβρη του 2019. Περισσότερα στην Κόντρα αρ.φύλ. 1028 «Μέρες του ‘73») αποδεικνύουν ότι στόχος είναι το φοιτητικό κίνημα, οι συλλογικές διαδικασίες μέσα στα Ιδρύματα, η πολιτική αφύπνιση, συνειδητοποίηση και δράση των φοιτητών ενάντια στα αντιδραστικά μέτρα και παράλληλα η αποστολή ενός τρομοκρατικού μηνύματος σε όλη την εργαζόμενη κοινωνία. 

Η πάταξη του παραεμπορίου έξω από την ΑΣΟΕΕ και της χρήσης και διακίνησης ναρκωτικών είναι απλά η πρόφαση, αφού τα κυκλώματα του είδους παραμένουν στο απυρόβλητο και διώκονται οι κακομοίρηδες μικροπωλητές (συνήθως μετανάστες) που πέφτουν στα νύχια των κυκλωμάτων για να βγάλουν ένα ψευτομεροκάματο.

Η πρυτανεία του Οικονομικού Πανεπιστήμιου

Το περιστατικό με τον κουμπουροφόρο αστυνομικό ήταν «βαρύ» ακόμη και γι’ αυτήν την Πρυτανεία του Οικονομικού Πανεπιστήμιου, που εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι ενημερώνει τις εισαγγελικές αρχές.

Σημειώνουμε, όμως, ότι η Πρυτανεία στην ανακοίνωσή της έσπευσε να δώσει «ελαφρυντικά» στον κουμπουροφόρο μπάτσο, αναφέροντας ότι η ενέργειά του ήρθε ως αποτέλεσμα «καταδίωξής του από ομάδα φοιτητών». Ανεξάρτητα από το το πώς εξελίχθηκαν τα γεγονότα, εμείς υπογραμμίζουμε ότι οι φοιτητές, στο χώρο τους, έχουν κάθε δικαίωμα να αντιδρούν στην εισβολή δυνάμεων καταστολής υπερασπιζόμενοι το άσυλο, πολλώ δε μάλλον που στην περίπτωσή μας ο αστυνομικός ήταν καμουφλαρισμένος με πολιτική περιβολή. Και βέβαια έχουν δικαίωμα και καθήκον, όπως άλλωστε κάθε ταξικός άνθρωπος, να υπερασπίζονται απροστάτευτους και αβοήθητους μεροκαματιάρηδες.

Ιδού η ανακοίνωση της Πρυτανείας:

«Με αφορμή το αναφερόμενο περιστατικό εισόδου στον προαύλιο χώρο του Ιδρύματος αστυνομικού εκτός υπηρεσίας και πρόταξης  όπλου σε ομάδα που τον καταδίωκε (σ.σ. η έμφαση δική μας), δηλώνουμε τα ακόλουθα:

Καταδικάζουμε την είσοδο κάθε είδους οπλοφόρων εντός των εγκαταστάσεων του Ιδρύματος χωρίς νόμιμη αιτία, καθώς και την παράνομη απειλή χρήσης οποιουδήποτε όπλου. Τέτοιες συμπεριφορές είναι δυνατόν να προκαλέσουν ανεξέλεγκτες και ανεπιθύμητες καταστάσεις. Για το αναφερόμενο περιστατικό θα ενημερωθούν οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, προκειμένου αυτές να προβούν στις νόμιμες ενέργειες.

Η προσπάθειά μας παραμένει διαρκής για τη διασφάλιση συνθηκών, εντός των εγκαταστάσεων του Ιδρύματος, κατάλληλων για την εκπαίδευση και την έρευνα με ακαδημαϊκή ελευθερία και ασφάλεια για όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής μας κοινότητας».

Η ανακοίνωση των μπάτσων

Είναι γνωστές οι μέθοδοι με τις οποίες η αστυνομία κατασκευάζει ενόχους και δικαιολογεί τις αγριότητες και την κατασταλτική της μανία. Γι’ αυτό δεν προκαλεί εντύπωση η ανακοίνωση που εξέδωσε προσπαθώντας να παρουσιάσει τον κουμπουροφόρο ασφαλίτη ως «θύμα». Επειδή, όμως, η πράξη του να απειλήσει με όπλο φοιτητές μέσα στον προαύλειο χώρο του Πανεπιστήμιου ήταν πολύ βαριά, έσπευσε να ενημερώσει ότι διετάχθη «διοικητική διερεύνηση του περιστατικού», η οποία όταν ξεχαστεί η υπόθεση, προϊόντος του χρόνου, θα πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων.

«Μεσημβρινές ώρες σήμερα (24 Φεβρουαρίου 2020) αστυνομικός της Ομάδας ΔΙΑΣ Πειραιά μετέβη, εκτός υπηρεσίας με την ιδιωτική του μοτοσικλέτα, έξωθεν του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, για να παραλάβει οικείο του πρόσωπο.   Στο σημείο δέχτηκε επίθεση από 30 περίπου άτομα, τα οποία τον χτύπησαν προκαλώντας του σωματικές βλάβες, ενώ επιπλέον προκάλεσαν φθορές στη μοτοσικλέτα και του αφαίρεσαν το προστατευτικό κράνος.   Ακολούθως τον έσυραν στον προαύλιο χώρο του Πανεπιστημίου, όπου, αμυνόμενος στην επίθεση που συνεχιζόταν, προέταξε το υπηρεσιακό του όπλο για εκφοβισμό, χωρίς να κάνει χρήση.   Ο αστυνομικός απεγκλωβίστηκε από αστυνομικές δυνάμεις και διακομίσθηκε τραυματίας στο 401 ΓΣΝ Αθηνών.   Από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής διατάχθηκε διοικητική διερεύνηση του περιστατικού». 

Οι σκευωρίες καταρρέουν

Την ώρα που εκτυλίσσονταν τα ανωτέρω περιστατικά, οι δύο φοιτητές που είχαν συλληφθεί στα γνωστά γεγονότα της ΑΣΟΕΕ το Νοέμβρη του 2019 αθωώνονταν από το δικαστήριο, αφού η σκευωρία που έστησαν οι μπάτσοι κατέρρευσε πανηγυρικά.

Πρόκειται για τον φοιτητή Ιατρικής Δημήτρη Κατρινάκη, που συνελήφθη έξω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, και τον φοιτητή του Μετσόβειου Πολυτεχνείου Γιάννη Παχάκη, που τα ξημερώματα της ίδιας μέρας απήχθη στην κυριολεξία από τις αστυνομικές δυνάμεις έξω από το σπίτι του και οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑ, όπου παρέμεινε απομονωμένος επί ώρες, για να του απαγγελθούν στη συνέχεια κατηγορίες για τη συμμετοχή του στην πρωινή κινητοποίηση στο Ο.Π.Α.

Οργή και συνάμα γέλιο προκαλεί η κατάθεση του αστυνομικού που αναφέρεται στον φοιτητή που συνελήφθη έξω από την ΑΣΟΕΕ. Ο μπάτσος δήλωσε ότι τον συνέλαβε επειδή μετά τη διάλυση της συγκέντρωσης των φοιτητών που δεν είχαν κατορθώσει να μπουν στο Πανεπιστήμιο και απέμειναν έξω στο δρόμο, του φώναξε «ελάτε ρε», πράγμα που το θεώρησε ότι συνιστούσε «απειλή»!

Οσον αφορά δε στον φοιτητή που συνελήφθη κάτω από το σπίτι του, ο μπάτσος-μάρτυρας κατηγορίας είπε ότι ήταν μεν στην ΑΣΟΕΕ, πλην, όμως, δεν τον είδε να κάνει κάτι. 

Η δημοσιότητα που είχε δοθεί στα γεγονότα της ΑΣΟΕΕ, συνάμα με ένα ευρύ καταγγελτικό κίνημα ενάντια στην αστυνομική βία έφερε αποτέλεσμα. 
Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020