Σάββατο 04 Απριλίου 2020 | 06:02

ΕπικαιρότηταPointer

Ιντριγκες και βυζαντινισμοί σε ροζ και πράσινο φόντο

Τι σας γράφαμε στο προηγούμενο φύλλο; Ο Τσίπρας είναι καλύτερος στην πόκα από τους εσωκομματικούς του αντιπάλους. Τους πήγε «ξεψειρισμένους» στην κεντρική επιτροπή και τους άφησε «ταπί και ψύχραιμους». Και δεν μπορούν κιόλας να τον κατηγορήσουν για αντιδημοκρατική συμπεριφορά.
 
Για να καταλάβετε τι εννοούμε, σας ενημερώνουμε ότι ο περιβόητος Λακόπουλος, ο οποίος είχε αναφωνήσει το «άντε γεια και καλή τύχη μάγκες», χολωμένος επειδή η πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ είχε βγάλει (κατ' απαίτηση Σκουρλέτη, όπως γράφηκε) ανακοίνωση καταγγελίας, η οποία τον φωτογράφιζε ως υπηρέτη των πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ, επανάκαμψε με άρθρο υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο «Παν. Σκουρλέτης: Ο γραμματέας της ήττας δεν μένει πια εδώ»! Κάνοντας αντιπαραβολή αποσπασμάτων από την εισήγηση Τσίπρα με θέσεις του Σκουρλέτη, ο αρθρογράφος κατέληξε στο συμπέρασμα: «Το κόμμα που διαμορφώνει ο Αλέξης Τσίπρας, κατ’ εντολή των ψηφοφόρων της 7ης Ιουλίου, είναι ένας πολιτικός φορέας που δεν χωράει τον Πάνο Σκουρλέτη - ούτε καν ως ακόλουθο του Ευκλείδη Τσακαλώτου»!
 
Υπερβολές, από έναν άνθρωπο που έχει προσωπική εμπάθεια με τον Σκουρλέτη (τα αισθήματα είναι σίγουρα αμοιβαία). Πέρα όμως από την υπερβολή του ταχύτατα επανακάμψαντος (αυτό το είχαμε σίγουρο) Λακόπουλου, υπάρχει η ουσία. Ο Τσίπρας πέτυχε όλα όσα ήθελε και βαδίζει προς το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-«Κάτι» ως απόλυτος κυρίαρχος. Θα είναι ένας ακόμα προσωπικός του θρίαμβος, με χειρότερους όρους για τους εσωκομματικούς του αντιπάλους, καθώς οι αριθμητικοί συσχετισμοί θα είναι γι' αυτούς χειρότεροι. Οι πρώην πασόκοι που γράφονται στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν ως μοναδικό σημείο αναφοράς τον Τσίπρα και κανέναν άλλο. Αυτοί μαζί με τους υπάρχοντες «προεδρικούς» θα δώσουν στην επικράτηση του Τσίπρα τα χαρακτηριστικά θριάμβου.
 
Ολοι αυτοί οι πρώην πασόκοι και δημαρίτες, βέβαια, δε θα εξαρτήσουν την πολιτική τους επιβίωση αποκλειστικά από τον Τσίπρα. Χρόνια στο κουρμπέτι, έχουν μάθει στην ίντριγκα, στις μετατοπίσεις, στο χτίσιμο και το γκρέμισμα συμμαχιών. Κάποιοι τα έχουν καταφέρει καλύτερα από τους άλλους, όμως αυτό είναι το μόνο που ξέρουν να κάνουν, γιατί σε κοινωνικό επίπεδο δεν εκφράζουν τίποτα. Αυτή τη στιγμή ο Τσίπρας τους προσφέρει τη δυνατότητα να βγουν από την πολιτική ναφθαλίνη όπου βρίσκονταν (ορισμένοι για χρόνια) και να διεκδικήσουν πολιτικό ρόλο, βουλευτικές έδρες ακόμα και υπουργεία όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ξανασχηματίσει κυβέρνηση. Αμα σταθεροποιηθούν στον ΣΥΡΙΖΑ και δυναμώσουν εσωκομματικά, θα μπορέσουν να αποκτήσουν άλλου τύπου φιλοδοξίες, αφού θα έχουν πλέον καταστεί συνιδιοκτήτες του ΣΥΡΙΖΑ-«Κάτι» (όπως είναι συνιδιοκτήτες του ΣΥΡΙΖΑ οι παλαιότεροι: ο Κουρουμπλής, ο Σπίρτζης, η Τζάκρη. Αλλά και νεότεροι: ο Ραγκούσης και η Μαριλίζα που κατάφεραν να εκλεγούν βουλευτές). Για παράδειγμα, άμα ο Τσίπρας ξαναχάσει από τον Κούλη δυο φορές (στις επόμενες εκλογές που θα είναι δίδυμες) και τεθεί έντονα ζήτημα αντικατάστασής του με φρέσκο «προϊόν», θα είναι από τους πρώτους που θα τον εγκαταλείψουν. Θα κριθούν τότε από τις επιλογές που θα κάνουν ως προς το πρόσωπο του επόμενου αρχηγού. Αυτή η στιγμή, όμως, αργεί ακόμα. Προς το παρόν, όλος αυτός ο συρφετός είναι «προεδρικός μέχρι το μεδούλι».
 
Ας δούμε τα «ρέστα» των εσωκομματικών του αντιπάλων που πήρε ο Τσίπρας στο «καρέ» της κεντρικής επιτροπής.
 
• Ως γνωστόν, οι Τσιπραίοι είχαν περάσει από την πολιτική γραμματεία απόφαση για εσωκομματικό συμβουλευτικό δημοψήφισμα σχετικά με την τσόντα που θα προστεθεί δίπλα στη λέξη ΣΥΡΙΖΑ (αυτό το «Κάτι»). Οι άλλοι αντέδρασαν και επανέφεραν το θέμα στην επόμενη πολιτική γραμματεία. Οι Τσιπραίοι δέχτηκαν να μη γίνει δημοψήφισμα, σε αντάλλαγμα όμως πέρασαν απόφαση να είναι ο Τσίπρας αυτός που θα προτείνει το όνομα. Κι εκεί που περίμεναν να τους το πει στην κεντρική επιτροπή, ο Τσίπρας δήλωσε ότι δεν είναι σωστό να αποφασίσει γι' αυτό το ζήτημα η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πρέπει να αποφασίσει η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης. Ξέρετε, αυτό το θηριώδες όργανο των 700 μελών, στο οποίο συμμετέχουν συριζαίοι μαζί με (πρώην) πασόκους, δημαρίτες και ανελίτες. Δεν τους έκανε τη χάρη ούτε την πρότασή του να πει. Θα την πει στην ΚΕΑ, έχοντας προηγουμένως συνεννοηθεί με τους (πρώην) πασόκους και δημαρίτες. Και φυσικά θα την περάσει αέρα πατέρα.
 
• Ο Τσίπρας επαναβεβαίωσε την απόφαση για συμμετοχή αριστίνδην συνέδρων στο συνέδριο. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος Τζουμάκας ή κάποιος Μπίστης δεν εκλεγεί αντιπρόσωπος, θα τον καλέσουν στο συνέδριο ο Τσίπρας με την παρέα του. Και θα είναι σύνεδρος με πλήρη δικαιώματα.
 
• Επαναβεβαίωσε την ποσόστωση 20% των μελών της «Προοδευτικής Συμμαχίας» στην κεντρική επιτροπή που θα εκλεγεί από το συνέδριο. Αυτό σημαίνει ότι οι φρέσκοι πασοκοδημαρίτες θα έχουν ένα 20% στη νέα κεντρική επιτροπή, χωρίς να χρειαστεί να κουραστούν για να το πάρουν.  Οι δε προεδρικοί δε θα χρειαστεί να διασκορπίσουν τις ψήφους τους, για να εκλέξουν και κάποιους από τους πασοκοδημαρίτες. Θα ψηφίσουν οργανωμένα τη δική τους λίστα, με τη βεβαιότητα ότι τα μέλη που θα εκλέξουν θα προστεθούν στο 20% των πασοκοδημαριτών και όλοι μαζί μπορεί να ξεπεράσουν το 70%, αφήνοντας τους 53+ και τους Σκουρλετοφίληδες με μια ισχνή μειοψηφία. Τόση όση αναλογεί στον παλιό ΣΥΡΙΖΑ «του 3%».
 
• Το σημαντικότερο είναι πως ο Τσίπρας πέρασε την πρότασή του να θεωρούνται κανονικά μέλη όσοι γραφούν μέσω Ιντερνετ (isyriza), ακόμα κι αν δεν πατήσουν ούτε μια φορά στα γραφεία κάποιας τοπικής οργάνωσης. Ο Τσίπρας την έπεσε στον Σκουρλέτη, φωτογραφίζοντάς τον: «Εγώ λοιπόν θέλω με ευθύτητα στην ΚΕ να εκφράσω τη διαφωνία μου με μία άποψη που είναι καθόλα σεβαστή: Οτι όσοι σύντροφοι εγγράφονται στην πλατφόρμα και θέλουν να συμμετάσχουν στην κομματική μας ζωή -προφανώς και δια ζώσης, στις συγκεντρώσεις και στη δράση μας σε τοπικό ή κλαδικό επίπεδο- αλλά δεν έχουν τον χρόνο ή τη διάθεση να παρακολουθούν τις συνεδριάσεις των οργανώσεων μας, δεν πρέπει να είναι ισότιμα μέλη, αλλά ενδεχομένως να είναι απλοί υποστηρικτές ή ενδεχομένως να τους θεωρήσουμε υποτιμητικά ως followers, όχι καν υποστηρικτές». Και πέρασε απόφαση πως όποιοι εγγράφονται στην πλατφόρμα isyriza θα είναι κανονικά μέλη. Γράφηκε ότι η απόφαση πέρασε οριακά, με 55-50 και 5 λευκά. Για τον Τσίπρα σημασία έχει ότι την πέρασε και έτσι η φράξιά του απέκτησε περισσότερες δυνατότητες διαμόρφωσης των συσχετισμών στο συνέδριο.
 
Στο κλείσιμο, ο Τσίπρας έκανε και μια επίθεση στον Λάμπρου, που κινεί τα νήματα οργανωτικά, θυμίζοντάς του τους παλιούς φραξιονισμούς. Ετσι, πάει σε ένα συνέδριο προσωπικής του αποθέωσης, με τους άλλους να ξεμένουν από «πολεμοφόδια» στη μάχη οπισθοφυλακών που δίνουν και χωρίς να έχουν τη δύναμη που είχε κάποτε ο Λαφαζάνης. Απλά, θα περιμένουν πότε θα ξαναχάσει (αν ξαναχάσει) ο Τσίπρας, για να προσπαθήσουν τότε να τον ξεφορτωθούν.
 
ΥΓ1. Κορυφαίο στο κείμενο των «τριών σοφών» είναι το σημείο που «εξηγεί» ότι το 2015 οι συριζαίοι δεν είχαν «εκτιμήσει επακριβώς» ότι «η ΕΕ και η Ευρωζώνη είχαν προετοιμαστεί αποτελεσματικά για την περίπτωση πιστωτικού επεισοδίου σε βάρος της χώρας μας, δηλαδή και τυπικής χρεοκοπίας της», οπότε «ένας “εκβιασμός“ που θα επικαλούνταν το κόστος της Ευρώπης από μια άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας και τη συνακόλουθη έξοδό της από την Ευρωζώνη δεν μπορούσε, πέρα από όλα τα άλλα, να αποβεί αποτελεσματικός».
 
Σε ποιον τα πουλάτε αυτά, ρε αλητήριοι; Αφού ήταν γνωστό ήδη (από τον Βενιζέλο), ότι ο Σόιμπλε του είχε προτείνει να φύγει προσωρινά η Ελλάδα από το ευρώ. Θα έκανε τέτοια πρόταση αν δεν υπήρχε η δυνατότητα αντιμετώπισης του Grexit; Και πώς ακριβώς θα τους εκβιάζατε; Για τόσο μαλάκες τους περνούσατε, ώστε να φάνε την μπλόφα σας, ενώ ήξεραν πολύ καλά ότι δεν τολμούσατε να βγάλετε τη χώρα από το ευρώ; 'Η δεν έβλεπαν ότι στραγγίζατε κάθε ταμείο στο δημόσιο προκειμένου να αποπληρώσετε κάθε δόση μέχρι τελευταίου σεντ;
 
Αν επιβεβαιώνει κάτι αυτό το κείμενο, με την πρόστυχη «αυτοκριτική», είναι αυτό που μετ' επιτάσεως γράφαμε όλο εκείνο το εξάμηνο της μαϊμού σκληρής διαπραγμάτευσης. Οτι η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δε διαπραγματεύεται με τους ιμπεριαλιστές δανειστές, αλλά με τον ελληνικό λαό. Οτι χτίζει σιγά-σιγά το άλλοθι για να υπογράψει το τρίτο Μνημόνιο, με το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική.
 
ΥΓ2. Μπορεί να πλακώθηκε με τον Πολάκη, όμως ο Βούτσης εμφανίστηκε ως «κεντριστής». Κι αυτό, φυσικά, διευκολύνει τους Τσιπραίους. Φαίνεται πως έκανε «δουλίτσα» ο κυρ-Αλέκος στο παρασκήνιο. Και αυτός και ο Βούτσης, άλλωστε, είναι έμπειροι φραξιονιστές από την εποχή του «εσωτερικού». Δεν είναι «γατάκια» τύπου Σκουρλέτη και Τσακαλώτου.
 
ΥΓ3. Ο Σκουρλέτης, σύμφωνα με τις διαρροές (η συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ήταν κλειστή), αφού δήλωσε ότι «σήμερα φαίνεται πως δεν έχουμε στρατηγικές διάφορες ανάμεσα μας, έχουμε ενδεχομένως διαφορετικές προσεγγίσεις σε επιμέρους ζητήματα», κατέληξε σε… κλάμα: «Ανακαλύψαμε εσωτερικούς εχθρούς και φτιάξαμε καρικατούρα αντίθετης άποψης για να την πολεμήσουμε»! Ανευ όρων παράδοση στο νικητή, τον οποίο παρακαλάει να μην τον «τελειώσει», αλλά να του δώσει μια θέση στο νέο σύστημα που χτίζει.
 
 
Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020