Παρασκευή 03 Ιουλίου 2020 | 19:40

ΕπικαιρότηταPointer

Μαλλιά κουβάρια, κουκούλες και γραβάτες

Ο ίδιος ο Τσίπρας, παριστάνοντας τον έμπειρο ποινικολόγο, βγήκε μπροστά για να υπερασπιστεί το δικαίωμα των προστατευόμενων μαρτύρων «Μάξιμου Σαράφη» και «Αικατερίνης Κελέση» να μην καταθέσουν αυτοπροσώπως στην Προανακριτική Παπαγγελόπουλου της Βουλής.
 
«Εδώ δεν μιλάμε απλά για αρμούς της εκτελεστικής εξουσίας, αλλά για πλήρη αποσυναρμολόγηση τόσο του κράτους δικαίου, όσο και του Διεθνούς νομικού πλαισίου για την προστασία και τα δικαιώματα των προστατευόμενων μαρτύρων», έγραψε στο facebook. Μπα, μπα, μπα, ώστε η Αριστερά (ακόμα και η ψευτοαριστερά του Τσίπρα) τάσσεται υπέρ του θεσμού των κουκουλοφόρων μαρτύρων; Τι έχουν να πουν άραγε ο Νίκος Παρασκευόπουλος, η Ιφιγένεια Καμτσίδου και άλλοι διακεκριμένοι νομικοί, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που το 2001 πρωτοστατούσαν ενάντια στην εισαγωγή του θεσμού των κουκουλοφόρων μαρτύρων, που έγινε με τον περιβόητο τρομονόμο; Τότε, σύσσωμος ο νομικός κόσμος στράφηκε ενάντια σ’ αυτή (και όχι μόνο) τη ρύθμιση. Οπως και η Αριστερά, σε όλες της τις εκφάνσεις (του ΣΥΡΙΖΑ συμπεριλαμβανόμενου).
 
Οι νομικοί μίλησαν για φαλκίδευση των δικαιωμάτων των κατηγορούμενων, επικαλούμενοι (και) την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η οποία θεσπίζει ρητά και κατηγορηματικά το δικαίωμα του κατηγορούμενου να εξετάσει τους μάρτυρες κατηγορίας -με αυστηρή τήρηση των αρχών της αμεσότητας και της προφορικότητας, που προβλέπονται για την ποινική δίκη- και να διερευνήσει την αξιοπιστία τους. Πράγμα που δεν μπορεί να γίνει με κουκουλοφόρους μάρτυρες, που δεν ξέρεις ποιοι είναι, τι υποκρύπτει η κατάθεσή τους, αν λένε αλήθεια, αν αποκρύπτουν στοιχεία κτλ.
 
Η Αριστερά θυμήθηκε όχι τους κουκουλοφόρους της Κατοχής, που δεν είχαν ανάγκη από δικονομικές εγγυήσεις, αλλά απλά έκρυβαν το πρόσωπό τους για να γλιτώσουν από το τιμωρό χέρι του λαού (την ΟΠΛΑ), αλλά τους ψευδομάρτυρες που οδήγησαν αγωνιστές και αγωνίστριες στο εκτελεστικό απόσπασμα ή στη φυλακή. Γι’ αυτό και από άποψη αρχών η Αριστερά υπήρξε πάντοτε ενάντια στους κουκουλοφόρους μάρτυρες. Ας τους προστατέψουν όσο θέλουν (όπως προστατεύουν και τους δικαστικούς), όμως στη δικαστική διαδικασία αυτοί πρέπει να καταθέτουν αυτοπροσώπως και με το ονοματεπώνυμό τους, για να μπορεί να ελέγχεται η αξιοπιστία τους.
 

Εργαλειοποίηση

 
Αυτά υποστήριζε και ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι να αναρριχηθεί στην κυβερνητική εξουσία και να έχει ανάγκη από κουκουλοφόρους μάρτυρες που καταθέτουν (αλήθεια ή ψέματα δεν το γνωρίζουμε) ενάντια στους πολιτικούς αντιπάλους του. Eίναι χαρακτηριστικό ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε και την τελευταία εκδοχή για τη χρήση κουκουλοφόρων μαρτύρων, αυτή περί μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, που κατέθεσε η κυβέρνηση των Σαμαροβενιζέλων. Γιατί τώρα υπερασπίζεται -και από άποψη αρχών- αυτά που καταψήφιζε; Είναι προφανές ότι η υπεράσπιση από άποψη αρχών γίνεται για να προστατευθούν οι συγκεκριμένοι κουκουλοφόροι μάρτυρες, τους οποίους χρησιμοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ στην παιδαριώδη υπόθεση που άνοιξε εναντίον ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (τόσο παιδαριώδη που ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ εγκατέλειψε κάθε προεκλογική χρήση της, όταν συνειδητοποίησε ότι αντί να βάλει τους άλλους στη φάκα, πιάστηκε ο ίδιος).
 
«Στόχος τους είναι, όχι μόνο να κουκουλωθεί το σκάνδαλο Novartis, αλλά και να μην τολμήσει ποτέ ξανά κανένας μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος στη χώρα μας, να καταγγείλει και να αναδείξει υποθέσεις διαφθοράς, στις οποίες ενδεχομένως να εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα», έγραψε ο Τσίπρας. Διάβασες, μωρέ, τι έγραψαν οι συνεργάτες σου; Αν τα διά-βασες και δεν πρόσεξες τις κραυγαλέες αντιφάσεις, τότε βρίσκεσαι πραγματικά σε πανικό.
 
Από τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που «έδωσαν» οι κουκουλοφόροι, οι εφτά ήδη έχουν απαλλαγεί από τη φάση της προανάκρισης (που η Βουλή των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ανέθεσε στην Τουλουπάκη, αντί να την κάνει η Προανακριτική που συνέστησε), για δύο (Γεωργιάδη, Αβραμόπουλο) η υπόθεση εκκρεμεί και μάλλον θα πάει και αυτή στο αρχείο και μόνο για έναν (Λοβέρδο) έχει υπάρξει κατηγορία, επί τη βάσει μιας άθλιας δικογραφίας που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην πανηγυρική αθώωσή του (λεφτά σε λογαριασμούς δεν έχουν βρεθεί). Αν γι’ αυτή τη συνεισφορά της «Κελέση» και του «Σαράφη» καμαρώνει ο Τσίπρας και τους βάζει κάτω από τις προστατευτικές του φτερούγες, τι να πούμε;
 
Αλήθεια, γιατί δε θα τολμήσει ποτέ κανένας άλλος να καταγγείλει παρόμοια σκάνδαλα; Επειδή, αν αποκαλυφθεί η ταυτότητα των «Κελέση» και «Σαράφη» θα βρεθούν σε κίνδυνο; Κοροϊδευόμαστε! Η ταυτότητά τους έχει αποκαλυφθεί από την πρώτη στιγμή. Στην αρχή γίνονταν εικασίες, αλλά μετά ήρθε ο… ατυχήσας τρίτος κουκουλοφόρος, ονόματι Μανιαδάκης, και αποκάλυψε την ταυτότητα των άλλων δύο. Αρα, ζήτημα προστασίας μέσω της ανωνυμίας δεν υφίσταται εδώ και πολύ καιρό. Και τι είδους κινδύνους θα αντιμετώπιζαν οι δύο κουκουλοφόροι; Θα έβαζαν ο Σαμαράς, ο Πικραμμένος και οι υπόλοιποι υποδειχθέντες πολιτικοί να τους σκοτώσουν; Αστεία πράγματα. Εκείνο που θα γινόταν, θα ήταν να τους πλακώσουν στις μηνύσεις για ψευδή κατάθεση, συκοφαντική δυσφήμηση και τα παρόμοια και να τους «σκίσουν». Θα έβαζε, μήπως, η Novartis να τους σκοτώσουν; Μα η Novartis δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα με το ελληνικό κράτος. Εδιωξε τον Φρουζή, έβαλε άλλον CEO στη θέση του και συνεχίζει το θεάρεστο έργο της, σαν να μην πέρασε μια μέρα.
 

Να μην τους πάρουν τα σκάγια

 
Αυτό που υπερασπίζονται τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας είναι το δικαίωμα των κουκουλοφόρων να παραμείνουν κουκουλοφόροι, για να μην μπορούν οι αθωωθέντες πολιτικοί αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ να τους μηνύσουν. Οχι, δεν έπιασε τους συριζαίους κάποια ευαισθησία για την ενδεχόμενη ταλαιπωρία των δύο μαρτύρων. Τη δική τους πολιτική ταλαιπωρία θέλουν να αποσοβήσουν. Γιατί αν οι κουκουλοφόροι αποκαλυφθούν, θα στηθεί γλέντι από ΝΔ και ΚΙΝΑΛ και τα σκάγια από τις μπαλωθιές θα πάρουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Και προσωπικά τον Τσίπρα. Γιατί μπορεί ο Μητσοτάκης να επέλεξε (πονηρά σκεπτόμενος) να μην ασκήσει ποινική δίωξη κατά του Τσίπρα, όμως όλοι θυμούνται τον Παπαγγελόπουλο να δηλώνει ένα βράδυ Κυριακής, κάτω από τις νερατζιές του Μαξίμου, ότι πρόκειται για «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους», εκτίμηση την οποία ο ίδιος παρουσίασε στον πρωθυπουργό Τσίπρα, παρέα με τον υπουργό Κοντονή (τον μόνο που κατάφερε να δραπετεύσει από το κάδρο). Αρα, αν καταρρεύσουν οι κουκουλοφόροι, ο Τσίπρας θα κληθεί να απαντήσει στο ερώτημα: υπήρξε συνένοχος του Παπαγγελόπουλου ή βλαξ που δεν κατάλαβε τι του σέρβιρε ο Παπαγγελόπουλος;
 
Ομως, μιας και τον Τσίπρα και τους συριζαίους τους έπια-σε η ευαισθησία για την «πλήρη αποσυναρμολόγηση τόσο του κράτους δικαίου, όσο και του Διεθνούς νομικού πλαισίου για την προστασία και τα δικαιώματα των προστατευόμενων μαρτύρων», που προωθεί η Προανακριτική (πλην ΣΥΡΙΖΑ), ρωτάμε: οι οριστικά απαλλαγέντες πολιτικοί αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν το δικαίωμα να υπερασπιστούν την τιμή και την υπόληψή τους, στρεφόμενοι ενάντια σε μάρτυρες οι οποίοι τους κατονόμασαν ως χρηματιζόμενους από τη Novartis;
 

Μπάχαλο

 
Επομένως, αν κάτι υπερασπίζονται οι συριζαίοι, είναι μόνο το δικαίωμα των κουκουλοφόρων μαρτύρων να παραμείνουν κουκουλοφόροι, για να μην τους «σκίσουν» οι απαλλαγέντες πολιτικοί αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ. Αν όμως οι κουκουλοφόροι είχαν καταθέσει την αλήθεια, τότε δε θα είχαν να φοβηθούν τίποτα. Αυτό, όμως, είναι το «κουμπί».
 
Αν αυτοί οι τύποι έχουν καταθέσει και στο FBI, που έψαχνε εναγωνίως whistleblowers σε χώρες σαν την Ελλάδα, τότε προσδοκούν οικονομικό όφελος, οπότε η μαρτυρία τους στην Ελλάδα θα έπρεπε να είναι άκυρη. Αν ταυτίζονται με τους Μαρία Μαραγγέλη και Φιλίστορα Δεσταμπασίδη, όπως ισχυρίζεται ο Μανιαδάκης, τότε δημιουργείται άλλο μείζον θέμα. Γιατί αυτοί οι δύο κατέθεσαν στην προανακριτική και ο μεν Δεσταμπασίδης δεν επιβεβαίωσε τίποτα απ' όσα έχει καταθέσει ο «Σαράφης», η δε Μαραγγέλη διέψευσε πλήρως όσα έχει καταθέσει η «Κελέση». Ούτε βαλίτσα με λεφτά που γέμιζε ο Φρουζής για να τα πάει σε πολιτικούς είδε, ούτε ξέρει τίποτα για χρηματισμό. Ξέρει μόνο ότι ο Φρουζής είχε φιλικές σχέσεις με πολιτικούς (πράγμα που δε διαψεύστηκε και που δεν είναι ποινικά επιλήψιμο - για το πολιτικά επιλήψιμο ας μην το συζητήσουμε εδώ, ξέρουμε τι γίνεται). Ο Δεσταμπασίδης είπε ότι δεν έχει καταθέσει ποτέ άλλοτε και σε κανέναν για την υπόθεση Novartis, αρνήθηκε να απαντήσει σε συγκεκριμένες ερωτήσεις και επαναλάμβανε συνέχεια ότι δε θέλει να απαντήσει σε οτιδήποτε άλλο «πέρα από το αντικείμενο της παρούσας προανακριτικής που είναι η διερεύνηση τυχόν ευθυνών του κ. Παπαγγελόπουλου» (καλά δασκαλεμένος από το δικηγόρο του).
 
Σκεφτείτε τώρα το εξής… σατανικό σενάριο: η Προανακριτική αποφασίζει να εξετάσει σε κατ' αντιπαράσταση εξέταση τη Μαραγγέλη με την «Κελέση» και τον Δεσταμπασίδη με τον «Σαράφη». Με τους προστατευόμενους να καταθέτουν από άλλο χώρο! Αν πρόκειται για τα ίδια πρόσωπα, δε θα μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα ενώπιον της Προανακριτικής και σε ένα δωμάτιο στη ΓΑΔΑ. Και το πανηγύρι θα τελειώσει, έτσι ή αλλιώς. Είμαστε σίγουροι ότι, αν δεν καταφέρουν να τους εξετάσουν με φυσική παρουσία και χωρίς παραλλαγή, όπως πασχίζουν να κάνουν, το επόμενο βήμα θα είναι η απόφαση για κατ' αντιπαράσταση εξέταση. Να στείλουν άλλα πρόσωπα να παραστήσουν την «Κελέση» και τον «Σαράφη» αποκλείεται. Οι μπάτσοι ξέρουν την πραγματική τους ταυτότητα και ελέγχονται πλέον από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
 

Ξεκαθάρισμα λογαριασμών

 
Δεν πρόκειται εμείς να μπούμε σε συζήτηση επί των απίθανων δικονομικών λεπτομερειών που η κάθε πλευρά επικαλείται. Η χαρά των δικηγόρων έγιναν τα τηλεοπτικά πάνελ και τα στούντιο των ραδιοφωνικών σταθμών. Πίσω απ' αυτές τις δικονομικές λεπτομέρειες κρύβεται η πολιτική ουσία που εν συντομία περιγράψαμε παραπάνω.
 
Είμαστε σίγουροι ότι οι εμπνευστές του θεσμού των κουκουλοφόρων μαρτύρων δε φαντάστηκαν ποτέ ότι κάποια στιγμή θα βρίσκονταν οι ίδιοι μπλεγμένοι στα δίχτυα του θεσμού που δημιούργησαν. Να όμως που βρέθηκαν και «τρώγονται» άγρια στην προσπάθειά τους να ξεμπλέξουν. Λογαριασμούς πολιτικούς επιδιώκουν να ξεμπλέξουν και όχι να εκκαθαρίσουν ένα σκάνδαλο, ώστε να μην ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο.
 
Οι συριζαίοι αποδείχτηκαν και σ' αυτό το ζήτημα παιδική χαρά. Αντί να μείνουν στην πολιτική διάσταση (το διαρκές σκάνδαλο της εξωφρενικής κοστολόγησης των φαρμάκων, που δεν αφορά μόνο τη Novartis), αντί να στήσουν μια εξεταστική επιτροπή και να ξετινάξουν αυτό το βρόμικο σύστημα, αυτοί ενδιαφέρθηκαν μόνο για το πώς θα κάνουν ζημιά σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και θα κερδίσουν πόντους, ενώ την ίδια στιγμή το κύκλωμα εξακολουθεί να λειτουργεί. Πιο προσεκτικά, ασφαλώς, αλλά να λειτουργεί. Μα είναι δυνατόν να σταθεί κατηγορία κατά πρώην πρωθυπουργών και πρώην υπουργών με καταθέσεις κουκουλοφόρων μαρτύρων, οι οποίοι επικαλούνται μόνο κάτι «άκουσα» και κάτι «νομίζω», χωρίς να καταθέτουν οποιοδήποτε στοιχείο;
 
Οι συριζαίοι από κατήγοροι βρέθηκαν κατηγορούμενοι. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι το πολιτικό σύστημα θα μπορεί να επικαλείται την… αγνότητα και καθαρότητά του. Οτι το σκάνδαλο περιορίζεται σε κάποιους γιατρούς, άντε και σε κάποιους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Υγείας. Αυτό το… κατόρθωμα το πιστώνεται εξ ολοκλήρου ο ΣΥΡΙΖΑ.
Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020