Σάββατο 04 Απριλίου 2020 | 06:10

ΕπικαιρότηταPointer

Ντον Κορλεόνε

Ο Ντον Κορλεόνε, όπως τον γνωρίσαμε από τις ταινίες του Κόπολα, θεωρούσε προσβολή να πάρει λεφτά από ανθρώπους που του ζητούσαν κάποια προσωπική χάρη. Εστελνε τους ανθρώπους του, έκαναν στον άλλο «μια προσφορά που δεν μπορούσε να αρνηθεί» και ο ευεργετηθείς απλώς χρωστούσε μια χάρη στον νονό, ο οποίος μπορεί και να μη ζητούσε ποτέ κάτι σε ανταπόδοση.
 
Τα θυμηθήκαμε αυτά καθώς παρακολουθήσαμε κι εμείς το βίντεο με την ομιλία του Αδωνη Γεωργιάδη στην εκδήλωση κοπής της πίτας της νεοδημοκρατικής οργάνωσης στο Αμύνταιο. Το πρόβλημα είναι η μεταβίβαση  της επιχείρησης «Ξυνό Νερό Φλώρινας» στον πρώην δήμαρχο Αμυνταίου και κολλητό του Μπουμπούκου από την εποχή του ΛΑΟΣ, Μάκη Ιωσηφίδη.
 
Υπάρχει μια προϊστορία σ' αυτή την υπόθεση. Το «Ξυνό Νερό» είναι δημοτική επιχείρηση από το 1958 και έφερνε σημαντικά έσοδα στο δήμο Αμυνταίου. Κάποια στιγμή, ένας πασόκος δήμαρχος αποφάσισε να φτιάξει και δεύτερη επιχείρηση για τη διανομή των προϊόντων. Σ' αυτή βάζει με 60% τη «Μαλαματίνα» και με 40% το δήμο. Η «Μαλαματίνα» δε σέβεται τις συμβατικές της υποχρεώσεις, κάποια στιγμή χρεοκοπεί και ο Μάκης Ιωσηφίδης, που έχει διατελέσει δήμαρχος αλλά πλέον παραιτείται ακόμα και από δημοτικός σύμβουλος, αφγοράζει τις μετοχές της χρεοκοπημένης εταιρίας και διεκδικεί το «Ξυνό Νερό». Με τη βοήθειά του εκλέγεται δήμαρχος ο σημερινός (Ανθιμος Μοιτάκης), αλλά είτε δε θέλει είτε δεν μπορεί (λόγω αντιδράσεων) να «διευκολύνει» τον Ιωσηφίδη.
 
Και τότε, ρίχνεται στη μάχη το… ιππικό. Ανεβαίνει στο Αμύνταιο ο Γεωργιάδης, τάχα μου για να κόψει την πίτα, στην πραγματικότητα όμως για να απειλήσει δημόσια τον σημερινό δήμαρχο: εγώ σε έβγαλα δήμαρχο, επειδή μου το ζήτησε ο φίλος μου ο Μάκης. Πρόσεξε καλά να μη βάζεις εμπόδια στο φίλο μου τον Μάκη, γιατί θα σε συντρίψω. Αυτό είναι το νόημα όσων είπε, αδιαφορώντας για την κάμερα που κατέγραφε την ομιλία του.
 
Ο Γεωργιάδης απευθύνεται στον νυν δήμαρχο και του λέει: «Εγώ, κατά την προτροπή του φίλου μου Μάκη Ιωσηφίδη, έκανα και αγώνα από την Αθήνα για να βγεις δήμαρχος. Να τα θυμόμαστε αυτά. Τηλεφωνήματα σε όσους ήξερα από το Αμύνταιο για να βγεις δήμαρχος. Λοιπόν, να είναι καλά εκεί ο Μάκης που δεν με άφηνε ούτε να κοιμηθώ το βράδυ άμα μου ξέφευγε καμία ψήφος. Να τα ξέρουμε αυτά. Και μην αποθαρρύνεστε επειδή υπάρχουν και μερικοί αξιωματούχοι που έχουν παραμείνει από την παλαιά κατάσταση. Ονόματα δεν λέμε, υπολήψεις δεν θίγουμε. Και νομίζουν ότι είναι και υπεράνω κυβερνήσεων και μας γράφουνε εκεί που δεν πιάνει μελάνη. Θα καταλάβουν σε λίγο τι πρόκειται να γίνει! Διότι, όσοι νομίζουν ότι είναι υπεράνω των εκλεγμένων κυβερνήσεων του ελληνικού λαού, επειδή έτυχε να διοριστούν σε μία θέση και μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, θα διαπιστώσουν πολύ γρήγορα ότι η δύναμη του ελληνικού λαού είναι ισχυρότερη των θέσεών τους. Και ο νοών νοείτω. Ξέρετε, εγώ είμαι καλός καλός, μέχρι να με πειράξεις. Αν με πειράξεις, ααα! Γιατί μερικοί νομίζουν, πήρα λέει τη θέση, δεν με κουνάει κανείς μέχρι το ΄22. Για να δούμε. Και μια άλλη μου τα έλεγε αυτά και ήταν χθες στο ΣτΕ. Αρα, για να την κλείσω την παρένθεση. Ανθρώπινα και πολιτισμένα, αν συνεννοούμαστε, δήμαρχε, σε όλα τα θέματα, όλα πάνε καλά! Αμα αρχίζει ο καθένας μας να κάνει το μακρύ του και το κοντό του, εκεί χαλάμε τις καρδιές μας και γίνονται δύσκολα τα πράγματα».
 
Και κλείνει την ομιλία του αβαντάροντας απροκάλυπτα έναν επιχειρηματία, ο οποίος έχει προστριβές με το δήμο, οι οποίες θα έπρεπε να λυθούν στα αρμόδια δικαστήρια:
 
«Τώρα δεν υπάρχει λόγος να το κρύψω, με τον Μάκη τον Ιωσηφίδη με συνδέουν και δεσμοί φιλίας πολλών ετών, πριν ανέβει στο Αμύνταιο, την εποχή που ήταν κάτω στο Μαρούσι. Τον ευχαριστώ πάρα πολύ για όλη την υποστήριξη, για τις επενδύσεις που κάνει εδώ στο Αμύνταιο, για την πρόοδο που θα έχει το ΞΥΝΟ ΝΕΡΟ. Υπάρχουν κάποιοι εκεί πέρα που θέλουν να μας τα χαλάσουν, Μάκη μου, αλλά δεν σηκώνω και πολλά εγώ σε αυτά τα θέματα. Το λέω, για να είμαστε όλοι καθαροί μεταξύ μας»!
 
Αυτός ο άνθρωπος παραμένει υπουργός της κυβέρνησης σε οικονομικό υπουργείο!
Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020