Παρασκευή 03 Ιουλίου 2020 | 20:56

ΕπικαιρότηταPointer

Η οργή για το «ιρλανδικό θαύμα» έφερε τη νίκη του Σιν Φέιν

Small_img_34877
Θυμόσαστε το «ιρλανδικό θαύμα» που από πρότυπο καπιταλιστικής ανάπτυξης την προηγούμενη δεκαετία κατέληξε να μετατρέψει την Ιρλανδία σε χώρα εισαγωγική, με τις εξαγωγές να κατρακυλούν, τον πληθυσμό να καταχρεώνεται στις τράπεζες, οι οποίες κονόμησαν χοντρά με την οικιστική φούσκα που οδήγησε στον υπερδιπλασιασμό της τιμής των κατοικιών μέσα σε μία δεκαετία; Το αποτέλεσμα ήταν η Ιρλανδία, από «καμάρι» της ΕΕ, να μπει κι αυτή σε Μνημόνιο, λίγους μήνες μετά την Ελλάδα, και ο ιρλανδικός λαός να γευτεί όλα τα «καλά» του Μνημονίου: μειώσεις μισθών και συντάξεων, αυξήσεις ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αυξήσεις διδάκτρων στα πανεπιστήμια, απολύσεις στο δημόσιο τομέα, αυξήσεις φόρων κτλ.
 
Ομως η Ιρλανδία «ανέκαμψε» και πάλι και τα παπαγαλάκια του κεφαλαίου άρχισαν ξανά να την παρουσιάζουν ως πρότυπο που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα, αφού κατόρθωσε να βγει από το Μνημόνιο και να επιστρέψει στις… αγκαλιές της ανάπτυξης! Το ιρλανδικό «θαύμα» επανήλθε δριμύτερο και πολλές φυλλάδες έκαναν ξανά τεμενάδες σ’ αυτό, ευελπιστώντας να παραδειγματίσουν τον ελληνικό λαό. Εκεί η «εθνική συναίνεση» στις μεταρρυθμίσεις πέτυχε! Εδώ όμως είμαστε… ανάποδοι άνθρωποι!
 
Το πόσο πέτυχαν οι μεταρρυθμίσεις το δείχνει το αποτέλεσμα των εκλογών του περασμένου Σαββάτου. Για πρώτη φορά στην Ιστορία, το Σιν Φέιν (άλλοτε νόμιμο πρόσωπο του «τρομοκρατικού» IRA) κατέκτησε την πρώτη θέση, διπλασιάζοντας το ποσοστό του σε σχέση με τις εκλογές του 2016!
 
Δεν ξέρουμε αν τελικά το Σιν Φέιν θα κατορθώσει να σχηματίσει κυβέρνηση, αφού το ποσοστό του δεν είναι τόσο ψηλό (γύρω στο 24,5%) και είναι λίγο πάνω από αυτό του πρώην κυβερνώντος κόμματος. Αυτό που θέλουμε να σημειώσουμε είναι πως -όπως γράφουν «έγκριτες» αστικές φυλλάδες (όπως ο βρετανικός Γκάρντιαν, βλ. https://www.theguardian.com/world/2020/feb/10/sinn-fein-declares-victory-irish-general-election)- η νίκη του Σιν Φέιν οφείλεται στη οργή του εκλογικού σώματος για τις τεράστιες αυξήσεις στα ενοίκια και την αγορά κατοικίας, στο μεγάλο πρόβλημα κατοικίας που υπάρχει στη χώρα και στην αποσάθρωση των δημόσιων υπηρεσιών και ιδιαίτερα αυτών της Υγείας. Σύμφωνα με τους Irish Times, μόνο το 1% των ψηφοφόρων σκοτίστηκε για το Brexit. Η πλειοψηφία θεωρεί την Υγεία και την Κατοικία ως τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει (βλ. https://www.irishtimes.com/news/politics/detailed-election-2020-exit-poll-results-how-voters-answered-15-questions-1.4167016).
 
Αυτό είναι το ιρλανδικό «θαύμα» που αποτελεί «πρότυπο»! Ανάπτυξη για λίγους, το ποσοστό της οποίας ορισμένες φορές μαγειρεύτηκε, όπως το 2016, όταν το ΑΕΠ εμφανίστηκε αυξημένο κατά 26%, για να μειωθεί τεχνητά το δημόσιο χρέος. Την απάτη την παραδέχτηκε η ίδια η στατιστική υπηρεσία της χώρας, εισάγοντας στις αρχές του 2017 μία τροποποιημένη μέτρηση του ΑΕΠ, ώστε να αντιστοιχεί περισσότερο στον παραγόμενο πλούτο και να μη συνυπολογίζονται τα μαγειρέματα των αμερικάνικων πολυεθνικών, που μεταφέρουν άυλα περιουσιακά στοιχεία, όπως πνευματικά δικαιώματα, στην Ιρλανδία. Εταιρίες τεχνολογικού χαρακτήρα είχαν τότε μεταφέρει στην Ιρλανδία πάγια περιουσιακά στοιχεία αξίας 300 δισ. ευρώ, κυρίως με τη μορφή «πνευματικής ιδιοκτησίας», για να γλιτώσουν φόρους (ως γνωστόν οι φόροι των καπιταλιστών στην Ιρλανδία είναι μικροί)!
 
 
Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020