Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020 | 19:18

ΕπικαιρότηταPointer

Και η NΔ επιδιώκει να νομιμοποιήσει τις περιβόητες οικιστικές πυκνώσεις

Χθες, επικοινωνήσαμε με υψηλόβαθμο υπηρεσιακό παράγοντα του ΥΠΕΝ (Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας) και τον ρωτήσαμε γιατί δεν εφαρμόζεται η απόφαση 685/2019 της Ολομέλειας του ΣτΕ, που με συντριπτική πλειοψηφία (26 προς 1) έκρινε ότι οι αποφάσεις με τις οποίες η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ (επί ΣΥΡΙΖΑ) επιχείρησε να νομιμοποιήσει την καταπάτηση δασών και την οικοδόμηση πολυτελών βιλών σ’ αυτά, καταπάτηση που πολιτογραφήθηκε με τον όρο «οικιστικές πυκνώσεις» είναι αντισυνταγματικές. Μας απάντησε ότι σε μερικές εβδομάδες θα αναρτηθούν οι περιβόητες οικιστικές πυκνώσεις στους δασικούς χάρτες. Οταν τον ρωτήσαμε αν υπάρχει γραπτή απάντηση από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ γι’ αυτό που μας ανέφερε, μας απάντησε, ότι η απάντηση της πολιτικής ηγεσίας ήταν προφορική!

Κρίνουμε ότι αυτή η απάντηση, που δε δίνεται για πρώτη φορά, είναι προσχηματική. Γιατί και η σημερινή πολιτική ηγεσία, όπως και η προηγούμενη, δεν έχει παραιτηθεί από το σχέδιο πρώτα να νομιμοποιήσει τις «οικιστικές πυκνώσεις», που καλύπτονται από πολυτελείς βίλες, και μετά να τις αναρτήσει στους δασικούς χάρτες. Γιατί αν τις αναρτήσεις, τα κτίσματα θα πρέπει να κατεδαφιστούν, δεν υπάρχει «γιατρειά». Δεν είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος υπηρεσιακός παράγοντας διαβεβαιώνει προφορικά, ότι το θέμα θα λυθεί με την ανάρτηση των «οικιστικών πυκνώσεων» στους δασικούς χάρτες.

Θυμίζουμε, ότι η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ δημοσιεύτηκε στις 4 Απρίλη του 2019 και επικύρωνε την απόφαση 1492 του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ , που είχε δημοσιευτεί στις 21 Ιούλη του 2017. Από τότε πέρασαν πάνω από δυόμισι χρόνια και ακόμα να εφαρμοστεί η απόφαση, με την οποία κρίθηκε ότι οι «οικιστικές πυκνώσεις» είναι παράνομες.
Φυσικά, το ζήτημα δεν είναι μόνο να αναρτηθούν οι «οικιστικές πυκνώσεις» στους δασικούς χάρτες. Το σπουδαιότερο ζήτημα είναι να καταβάλλονται τα πρόστιμα, μέχρι τη χρονική στιγμή που οι βίλες θα κατεδαφιστούν.

Στο πρόσφατο παρελθόν ζητήσαμε να εφαρμοστεί άμεσα η απόφαση του ΣτΕ. Το ίδιο έκανε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλήλων (ΠΕΔΔΥ), στις 24 Απρίλη του 2019. Σε άρθρο μας, που δημοσιεύτηκε στις 27 Μάη του 2019, με τον τίτλο «Αδίστακτοι οι Φάμελλος και Σταθάκης: Επιμένουν στη νομιμοποίηση των οικιστικών πυκνώσεων», γράφαμε:

Την προηγούμενη βδομάδα, γράψαμε ότι ο Φάμελλος αρνείται να εφαρμόσει την απόφαση 685/2019 της Ολομέλειας του ΣτΕ (σε μείζονα σύνθεση), που ακυρώνει την απόφασή του με την οποία νομιμοποιούνται οι περιβόητες οικιστικές πυκνώσεις. Αναφέραμε ότι η ΠΕΔΔΥ (Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων) έστειλε στις 24 Απρίλη την απόφαση του ΣτΕ στους υπουργούς Σταθάκη και Φάμελλο και στο γενικό διευθυντή Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος (ΓΔΔΔΠ) Δ. Βακάλη, ο οποίος υπέβαλε προφορικά στον Φάμελλο αίτημα για εφαρμογή της απόφασης, για να εισπράξει την απάντηση… να περιμένει!

Αυτές τις μέρες μάθαμε ότι ο πρόεδρος της ΠΕΔΔΥ Ν. Μπόκαρης δεν έλαβε καμία απάντηση επί του αιτήματός του για εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ.

Ολη αυτή η αναβλητικότητα από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος μας «ψύλλιασε», ότι ο Φάμελλος κάτι ετοιμάζει. Επικοινωνήσαμε ξανά με τον γενικό διευθυντή Δ. Βακάλη και μάθαμε ότι ο Φάμελλος έστειλε στις τέσσερις Διευθύνσεις της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος το νομοσχέδιο που είχε ανεβάσει στη «Διαβούλευση» στις 6 Δεκέμβρη του 2018, παραμονή της εκδίκασης της υπόθεσης στην Ολομέλεια του ΣτΕ, με στόχο να μη συνεχιστεί η δίκη. Οπως είναι γνωστό, ο στόχος του Φάμελλου δεν επιτεύχθηκε. Ετσι, αυτός επαναφέρει το ίδιο νομοσχέδιο στις Διευθύνσεις της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος, προφανώς για να μην προχωρήσουν στην εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ. Η μόνη διαφορά που υπάρχει σ’ αυτό το νομοσχέδιο, όπως μάθαμε, είναι ότι αφαιρέθηκαν οι λέξεις «οικιστικές πυκνώσεις» από το αρχικό κείμενο.

Θυμίζουμε, ότι με το νομοσχέδιο αυτό δινόταν η δυνατότητα στους καταπατητές δασών και δασικών εκτάσεων που είχαν χτίσει πολυτελείς βίλες πριν από τις 11 Ιούνη του 1975 (μέρα ψήφισης του Συντάγματος του 1975) να διατηρήσουν τις βίλες τους, να ανασταλούν οι ασκηθείσες ποινικές διώξεις, να κάνουν επισκευαστικές εργασίες και να συνδέονται με όλα τα δίκτυα κοινής ωφέλειας για 40 χρόνια! Ενώ στους καταπατητές της μετέπειτα περιόδου (από 11-6-1975 μέχρι 28-7-2011) δίνονται τα ίδια δικαιώματα για 25 χρόνια!


Ρωτάμε τον υπουργό ΠΕΝ Χατζηδάκη. Τι θα γίνει με το νομοσχέδιο που είχε καταθέσει ο πρώην αναπληρωτής ΥΠΕΝ στις 31 Μάη του 2019, επιδιώκοντας τη νομιμοποίηση των παράνομων «οικιστικών πυκνώσεων»; Εχει σκοπό να το επαναφέρει;
Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020