Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020 | 18:01

ΕπικαιρότηταPointer

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ «ΚΟΝΤΡΑ» ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΦΛΕΒΑΡΗΣΤΟ ΨΑΧΝΟ / EDITORIAL

Αναγνωρίστε τον εχθρό!

Τελευταία, δίπλα στον «προαιώνιο εχθρό» προστέθηκε και ένας άλλος «ύπουλος εχθρός», ο οποίος έχει ήδη «εισβάλει», «εποικίζει τη χώρα μας», «αλλάζει την πληθυσμιακή της σύνθεση», «απειλεί να μετατρέψει τα καμπαναριά μας σε μιναρέδες και να υψώσει την ισλαμική ημισέληνο στη θέση του σταυρού». Χυδαιότητες λίγων φασιστών, θα πείτε. Ναι, αλλά τις ίδιες χυδαιότητες, με πιο προσεγμένη γλώσσα, τις ακούμε από τα χείλη πολιτικών παραγόντων που μοστράριζαν ως σοβαροί (ο βουλευτής Τζαβάρας το πιο πρόσφατο παράδειγμα) και δημοσιογράφων που δεν είναι χρυσαυγίτες, είναι όμως «εθνικά ανησυχούντες».
ΣΕΛΙΔΑ 6

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πως τροφοδοτείται η εθνικιστική υστερία

Την Παρασκευή 31 του Γενάρη ξυπνήσαμε ακούγοντας πολεμικές κραυγές. Ενα τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος απειλούσε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, έλεγαν. Οταν ακούσαμε κάποιους ραδιοφωνιτζήδες να μας ενημερώνουν ότι το τουρκικό σκάφος παραβίασε το FIR Αθηνών, κοντέψαμε να χάσουμε τα μαλλιά μας. Ακόμα και να μην ξέραμε τι σημαίνουν τα αρχικά, ξέραμε ότι το FIR αναφέρεται σε εναέριες ζώνες πτήσης. Flight Information Region είναι η πλήρης απόδοση του όρου. Περιοχή Πληροφοριών Πτήσεων, που την ορίζει ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO). 
ΣΕΛΙΔΑ 3

«Λαγός» ο Ντόκος

Ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφαλείας (θέση που εισήγαγε ο Μητσοτάκης για να παριστάνει τον… αμερικανό πρόεδρο), Θάνος Ντόκος, ούτε τυχαίος ούτε πρωτάρης είναι. Εχει εργαστεί στα υπουργεία Αμυνας και Εξωτερικών, έχει διδάξει σε «κρίσιμες» κρατικές Σχολές (Σχολή Εθνικής Αμύνης, Σχολή Εθνικής Ασφαλείας και Διπλωματική Ακαδημία) και ήταν επί εικοσαετία επικεφαλής στο ΕΛΙΑΜΕΠ, «μαγαζί» που συνδέεται με το ελληνικό «βαθύ κράτος». Οταν, λοιπόν, επανέρχεται στα περί συνεκμετάλλευσης με την Τουρκία στο Αιγαίο, υπό τον όρο ότι πρώτα θα διευθετηθούν τα εκκρεμή ζητήματα (καθορισμός υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ), υποστηρίζει την άποψη εκείνων που λένε «πάμε στη Χάγη εδώ και τώρα, γιατί αν παρεμβληθεί θερμό επεισόδιο θα χάσουμε περισσότερα».
ΣΕΛΙΔΑ 3

Κατάφεραν να ξαναγίνουν ρεζίλι

Είπαμε κι εμείς: πώς και φέτος δεν πήγε κάποιος στρατιωτικός να πετάξει ένα στεφάνι πάνω από τα Ιμια; Εδώ υπάρχουν αρθρογράφοι που καταλογίζουν στον σημερινό υφυπουργό Αμυνας Στεφανή, ότι ως στρατηγός στον Εβρο είχε εισηγηθεί στον Καμμένο να οργανωθεί «μπούκα» στην Τουρκία για να πάρουν πίσω τους δυο στρατιωτικούς που είχαν συλληφθεί, κι αυτός δεν πήρε ένα «Σινούκ» για να πεταχτεί και να πετάξει ένα στεφάνι, όπως έκανε ο Καμμένος; Την απορία μας την έλυσε ο Ερντογάν, που αποκάλυψε ότι υπήρξε συνεννόηση μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, ώστε να μη γίνει τίποτα στα Ιμια (Καρντάκ στα τουρκικά) από ελληνικής πλευράς, για να μην υπάρξει ανταπόδοση από τουρκικής.
ΣΕΛΙΔΑ 13

Σπάνια νόσος πλήττει το δικαστικό σώμα!

Μια σπάνια ασθένεια έχει εμφανιστεί το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας. Οι ειδικοί την έχουν ονομάσει παροδική αμνησία. Επειδή δε πλήττει δικαστικούς, έχει καταταγεί στις επαγγελματικές ασθένειες. Από τη νόσο επλήγη η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου, η οποία έδωσε μια ποινικά αδιάφορη κατάθεση σε συνάδελφό της αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον αποχαιρέτισε, αλλά μόλις έφτασε στο γκαράζ για να πάρει το αυτοκίνητό της, κάτι έλαμψε μέσα της και θυμήθηκε όλα όσα δεν είχε καταθέσει. 
ΣΕΛΙΔΑ 9

Συμβουλευτικό (!) δημοψήφισμα για την τσόντα στο ΣΥΡΙΖΑ

Θα ρωτήσουν τα μέλη του κόμματος τι όνομα θέλουν, αλλά αυτό που θα πλειοψηφήσει δε θα είναι δεσμευτικό. Η απόφαση θα παρθεί στο συνέδριο, που αν και αντιπροσωπευτικό όργανο, τοποθετείται πάνω από το σύνολο των μελών του κόμματος! Μαθημένοι είναι σ' αυτά τα κόλπα. Εδώ το 2015 οργάνωσαν πολιτειακό δημοψήφισμα-μαϊμού, έχοντας ήδη πάρει την απόφαση ότι -ανεξαρτήτως αποτελέσματος- ο Τσίπρας θα πάει σε διαπραγμάτευση με τους ευρωπαίους ιμπεριαλιστές και θα υπογράψει το τρίτο Μνημόνιο. Στο εσωκομματικό δημοψήφισμα θα κώλωναν;
ΣΕΛΙΔΑ 13

Ξεδιαντροπιά

Ο Τσίπρας συναντήθηκε με τον πρέσβη της Παλαιστίνης Μαρουάν Τουμπάσι και -σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ- εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις σε συνέχεια της αμερικανικής πρότασης και τόνισε ότι ο μόνος δρόμος για επίλυση διαφορών και διενέξεων στην περιοχή είναι αυτός του αμοιβαίου σεβασμού, του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού των αποφάσεων του ΟΗΕ. Υπογράμμισε δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σταθερός στην ανάγκη για επανέναρξη άμεσων και αξιόπιστων συνομιλιών με στόχο τη λύση δυο κρατών που συνυπάρχουν ειρηνικά και με ασφάλεια, με την εγκαθίδρυση παλαιστινιακού κράτους στη βάση των συνόρων του 1967 με πρωτεύουσα τα Ανατολικά Ιεροσόλυμα.
ΣΕΛΙΔΑ 12

Προειδοποιητικές βολές

Πυρ ομαδόν από τους αρθρογράφους των «Νέων», αθλητικούς και πολιτικούς, την επομένη της συζήτησης στη Βουλή, όπου ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε τα περί… ποδοσφαιρικού Μνημόνιου. Πυρ ομαδόν από τον Μαρινάκη, φυσικά, που είχε έναν επιπλέον λόγο να δώσει εντολή να «την πέσουν» στον Κούλη. Απαντώντας στον Τσίπρα στη Βουλή, ο Μητσοτάκης του είπε ότι αυτός υπήρξε εκλεκτός του Μαρινάκη, τα έντυπα του οποίου του αφιέρωναν (του Τσίπρα) κόκκινα εξώφυλλα. Ο Τσίπρας, μολονότι ήξερε ότι αυτό ήταν ψέμα, δεν απάντησε, γιατί δεν ήθελε να αναμοχλεύσει παλιές ιστορίες που δεν του περιποιούν τιμή. 
ΣΕΛΙΔΑ 13

ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

Φασιστικής έμπνευσης εκστρατεία εναντίον προσφύγων και μεταναστών

Τα δημοσιεύματα του αστικού Τύπου δεν κρύβουν ότι στο χειρισμό εμπλέκεται και η ΕΥΠ/ΚΥΠ, η βρομερή μυστική υπηρεσία με τη μακρά παράδοση στην οργάνωση πολιτικής προβοκάτσιας και στη χρήση των κάθε είδους αποβρασμάτων σε ρόλο εφεδρείας των μηχανισμών καταστολής (για να κάνουν την πιο βρόμικη δουλειά). Τι συνέβη και η κυβερνητική στάση άλλαξε μέσα σε λίγες μέρες και μετατράπηκε από ανοχή της πρώτης διαδήλωσης προσφύγων σε καταστολή των επόμενων, χωρίς και στη μία και στις άλλες περιπτώσεις να υπάρξει κανένα αδίκημα από πλευράς προσφύγων, αφού το δικαίωμα του «συνέρχεσθαι ησύχως και αόπλως» αναγνωρίζεται για όλους, ντόπιους και ξένους;
ΣΕΛΙΔΑ 7

ΕΡΓΑΤΙΚΑ

Αναλώσιμοι οι εργάτες στον ΟΤΕ της Deutsche Telekom

Στις 26 του Γενάρη, η Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων ΟΤΕ εξέδωσε ανακοίνωση με τίτλο: «Είναι συνειδητοί δολοφόνοι! Νομίζουν ότι βρίσκονται σε μια κατακτημένη χώρα», καταγγέλλοντας τους συνεχείς τραυματισμούς εργατών του ΟΤΕ, εξαιτίας της εγκληματικής πολιτικής που ακολουθούν οι γερμανοί καπιταλιστές και οι μανατζαραίοι που έχουν βάλει να διοικούν τον ΟΤΕ. Εγραφε η ανακοίνωση:
ΣΕΛΙΔΑ 12

Τσιράκια των καπιταλιστών

Υπάρχουν, όμως, και χειρότερα. Σε κοινή ανακοίνωσή τους, το Σωματείο Εργαζομένων Μότορ Οιλ Διυλιστήρια Κορίνθου «Οι Αγιοι Θεόδωροι», η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας και το Εργατικό Κέντρο Κορίνθου, αφού τόνισαν εισαγωγικά ότι «όλη η σκέψη αυτές τις στιγμές είναι στους συναδέλφους, τα αδέλφια μας, που δίνουν τη μεγαλύτερη μάχη τους, και στις οικογένειές τους», μας ενημέρωσαν ότι «τα αίτια του ατυχήματος είναι υπό διερεύνηση, μετά από κοινή απαίτηση του σωματείου μας, της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας και του συνόλου των εργαζομένων, από αρμόδια κλιμάκια Πυροσβεστικής και ΣΕΠΕ». Και συνεχίζει η ανακοίνωση: «Τα πορίσματα που θα εξαχθούν θα αξιολογηθούν έτσι ώστε καταρχήν να μην επιτρέψουμε να επαναληφθεί».
ΣΕΛΙΔΑ 12

Χοντροκομμένο παραμύθι

Το παραμύθι των καπιταλιστών ότι τάχα αναζητούν εξειδικευμένους εργαζόμενους και δε βρίσκουν και γι' αυτό θα πρέπει να θεσπιστεί η «διά βίου μάθηση» και η «συνεχής επανεκπαίδευση» των εργαζόμενων, περνούσε σε κάποιον κόσμο από τα μέσα της δεκαετίας του '90 μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 2000. Ηταν η περίοδος του «εκσυγχρονισμού», της «ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων» και της «ευελφάλειας». Η κρίση το έκανε σκόνη. Διότι από την Ελλάδα άρχισαν να μεταναστεύουν εργαζόμενοι υψηλής ειδίκευσης (από οικοδόμοι μέχρι τεχνίτες της ναυπηγοεπισκευαστικής) και νέοι επιστήμονες (γιατροί, μηχανικοί και άλλοι) και να βρίσκουν δουλειά στο εξωτερικό. Αρα, δεν έλειπαν από την Ελλάδα η υψηλή εξειδίκευση και το επιστημονικό επίπεδο.
ΣΕΛΙΔΑ 12

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο εμίρης και ο κακομοίρης…

Δεν είναι τυχαίο ότι ήταν πάρα πολλοί εκείνοι που βλέποντας τον Μητσοτάκη στο Ριάντ θυμήθηκαν τον… τεράστιο Βλάση Τσάκα και τον σαουδάραβα «πρίγκηπα» που έφερε για να αγοράσει τον Παναθηναϊκό. Εδωσαν και πήραν τα σχετικά ανέκδοτα, ενώ στα λεγόμενα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Διαδίκτυου στήθηκε πάρτι. Ηταν η ίδια η εικόνα που μεταφέρθηκε τηλεοπτικά, με τον Μητσοτάκη να καλεί τους σαουδάραβες να κάνουν επενδύσεις στην Ελλάδα και τον σαουδάραβα συνομιλητή του να του λέει να του δώσει έναν κατάλογο για επενδύσεις, ώστε αυτός (ο Σαουδάραβας) να φτιάξει μια επιτροπή και να τη στείλει στην Ελλάδα για να δει τι μπορεί να γίνει μ' αυτές τις επενδύσεις. Μιλάμε για την απόλυτη ξεφτίλα.
ΣΕΛΙΔΑ 3

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Δικαστές και κυβέρνηση

Εξακολουθούν να ξεφτιλίζονται για χάρη του Μελισσανίδη!

Θα λέγαμε ότι μας δουλεύουν, αλλά αυτό είναι κάτι περισσότερο: είναι φτύσιμο. Μια δημόσια υπηρεσία, επί τρία χρόνια δεν έχει στείλει ένα φάκελο που της έχει ζητήσει ένα δικαστήριο. Eίναι προφανές ότι οι υπηρεσιακοί παράγοντες εκτελούν κυβερνητικές εντολές. Κωλυσιεργούν σκόπιμα επειδή έχουν κυβερνητικές πλάτες (και επί ΣΥΡΙΖΑ και επί ΝΔ). Και ο πανίσχυρος δικαστικός μηχανισμός, που μπορεί «να πιάσει από το αυτί» κάθε δημόσιο υπάλληλο και να τον υποχρεώσει να ανταποκριθεί άμεσα σε αυτό που του ζήτησε (το οποίο, μάλιστα, είναι απλούστατο: φωτοτυπούν τα έγγραφα του φακέλου, τα δίνουν σ’ έναν κλητήρα κι αυτός τα παραδίδει στο δικαστήριο), δεν κάνει τίποτα για να πάρει το φάκελο και να δικάσει την υπόθεση! Χρειάζεται «φιλοσοφία» για να αντιληφθούμε ότι έχουμε να κάνουμε με συμπαιγνία;
ΣΕΛΙΔΑ 9

ΝΕΟΛΑΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ

Η ρύθμιση Κεραμέως για τα κολλέγια

Καθρεφτάκι για ιθαγενείς

Είναι η νομοθετική ρύθμιση της Κεραμέως για τα κολλέγια μια «τρύπα στο νερό»; Μια προσεκτική ανάγνωση, μετά το θόρυβο που ξεσηκώθηκε, αποδεικνύει πως από πρακτικής άποψης είναι, αφού στέκεται μέγα εμπόδιο το άρθρο 16 του Συντάγματος, το οποίο απαγορεύει την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα. 
ΣΕΛΙΔΑ 10

Η συλλογική αντίδραση φέρνει αποτέλεσμα

Σε προηγούμενο φύλλο της Κόντρας (αρ. φύλ. 1036) δημοσιεύσαμε την καταγγελία του φοιτητικού σχήματος Αυτόνομη Συνέλευση Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την καθηγητική αυθαιρεσία του Α.Θ. Πρόκειται για τον καθηγητή που δίδασκε το μάθημα «Αναπτυξιακή-Γνωστική Ψυχολογία» και εισέπραττε 8 ευρώ από κάθε φοιτητή για να του δώσει τις σημειώσεις του, με βάση τις οποίες οι φοιτητές του Τμήματος χωρίστηκαν σε δυο κατηγορίες για να γράψουν εξετάσεις: μια κατηγορία θα έγραφε βάσει των σημειώσεων και η άλλη βάσει της ύλης του συγγράμματος. 
ΣΕΛΙΔΑ 10

Ολοι οι άνθρωποι της υπουργού Παιδείας

Ενας κι ένας είναι όλοι «οι άνθρωποι της υπουργού Παιδείας» που τοποθετούνται στα κρίσιμα πόστα για την εκπαίδευση. Η Κεραμέως διατείνεται ότι έκανε «ανεξάρτητες» και όχι κομματικές επιλογές. Μα, το ζήτημα είναι εάν είναι κομματικά μέλη της ΝΔ τα εν λόγω πρόσωπα ή εάν με τις πράξεις τους και τις διακηρύξεις τους όλα τα προηγούμενα χρόνια -και ειδικά τα επίμαχα διαστήματα που άρχισε η επιχείρηση «εκσυγχρονισμού» της δημόσιας εκπαίδευσης- ταυτίζονται με όσα πράττει και όσα διατείνεται ότι θα πράξει η κυβέρνηση της ΝΔ και το υπουργείο Παιδείας;
ΣΕΛΙΔΑ 11

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Πλήρης ιδιωτικοποίηση των ελέγχων στον αγροδιατροφικό τομέα

Με τον κανονισμό 625/2017 της ΕΕ μπήκαν οι βάσεις για την πλήρη ιδιωτικοποίηση των ελέγχων στον αγροτικό τομέα, με την εξαφάνιση και των ελάχιστων ελέγχων που είχαν απομείνει. Ο ρόλος που οι Κομισάριοι και οι αρμόδιοι υπουργοί της ΕΕ έχουν αναθέσει στις δημόσιες ελεγκτικές υπηρεσίες κάθε κράτους μέλους είναι ένας ρόλος-πάρεργο. Εννοείται ότι τον έχουν αποδεχτεί και οι ελληνικές κυβερνήσεις, όλων των χρωμάτων.
ΣΕΛΙΔΑ 8

Να καταργηθεί άμεσα η κατάπτυστη εγκύκλιος του 2017, που νομιμοποιεί τις ελληνοποιήσεις αρνιών

Στο θέμα έχουμε ξαναναφερθεί. Από τον Νοέμβρη του 2017, ο τότε υπουργός ΥΠΑΑΤ (του ΣΥΡΙΖΑ) Β. Αποστόλου είχε αποφασίσει την αφαίρεση του δικαιώματος και της υποχρέωσης των κτηνιάτρων δημοσίων υπαλλήλων να σφραγίζουν τα σφάγια αρνιών και προβάτων για να αποδεικνύεται η χώρα προέλευσής τους. Μάλιστα, έβαλε προϊσταμένη της αρμόδιας Διεύθυνσης από την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου να εκδώσει τη σχετική εγκύκλιο, μολονότι αυτή δεν είχε -από την υπηρεσιακή της θέση- το δικαίωμα να εκδίδει τέτοιες εγκυκλίους.
ΣΕΛΙΔΑ 8


ΥΓΕΙΑ

Κοροναϊός

Κίτρινη απειλή ή ρατσιστική υστερία;

Είναι προφανές ότι αυτό εκπορευόταν από καθαρή πολιτική σκοπιμότητα της αμερικάνικης κυβέρνησης που πάτησε πάνω σε ένα υπαρκτό πρόβλημα υγείας για να στριμώξει τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή των ΗΠΑ στο διεθνές εμπόριο, την Κίνα. Αυτό φυσικά δεν αθωώνει την κινέζικη οικονομική και πολιτική εξουσία από την έλλειψη ελέγχων στα θέματα υγειινής, αλλά δεν δικαιώνει τους αμερικάνους ιμπεριαλιστές για τον πανικό που καλλιεργούν σε παγκόσμιο επίπεδο.
ΣΕΛΙΔΑ 4

ΔΙΕΘΝΗ

Δυτική Οχθη

Μαχητικές διαδηλώσεις ενάντια στο Σχέδιο Τραμπ

Ο 19χρονος Γιαζάν Αμπού Ταμπίχ στη μαρτυρική Τζενίν και ο 17χρονος Μοχάμεντ Αλ Χαντάντ στη Χεβρώνα είναι οι πρώτοι Παλαιστίνιοι που έπεσαν νεκροί από τα πυρά του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Οχθη, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων εναντίον του Σχεδίου Τραμπ, που ξεκίνησαν αυθόρμητα και συνεχίζονται καθημερινά εδώ και περισσότερο από μια βδομάδα.
ΣΕΛΙΔΑ 5

Γαλλία: Νέες απεργίες, νέοι πονοκέφαλοι του Μακρόν

Εκεί που ο Μακρόν σκούπιζε ανακουφισμένος τον ιδρώτα από το μέτωπό του, μετά τη λήξη της απεργίας στο μετρό του Παρισιού, βρέθηκε αντιμέτωπος με μια νέα απεργία, αυτή τη φορά στην καθαριότητα. Οι έξι από τους εφτά αποτεφρωτήρες απορριμμάτων της πρωτεύουσας σταμάτησαν να λειτουργούν εξαιτίας της απεργίας και σε πολλές περιοχές του Παρισιού άρχισαν να μαζεύονται σωροί από σκουπίδια. Στη Μασσαλία, οι εργάτες καθαριότητας έχουν αποκλείσει εδώ και ένα δεκαήμερο τα κέντρα συλλογής απορριμμάτων, με αποτέλεσμα 3.000 τόνοι σκουπιδιών να συσσωρεύονται στους δρόμους της πόλης. 
ΣΕΛΙΔΑ 5

Ξανάρχισαν οι διαδηλώσεις στη Χιλή

Νέο κύμα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων ξέσπασε αυτή τη βδομάδα στη Χιλή, με αποτέλεσμα το θάνατο τεσσάρων διαδηλωτών. Υπενθυμίζουμε ότι οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν τον περασμένο Σεπτέμβρη, απ’ αφορμή την αύξηση των εισιτηρίων στο μετρό του Σαντιάγο, και παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης του δισεκατομμυριούχου Πινιέρα να τις καταστείλει με την πολιτική «μαστίγιο και καρότο» (το καρότο ήταν η αύξηση του κατώτατου μισθού και οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης), συνεχίστηκαν μέχρι τα τέλη του χρόνου. Τώρα ξανάρχισαν, συνοδευόμενες από λεηλασίες στα μαγαζιά, που δημιουργούν έναν ακόμα μεγαλύτερο πονοκέφαλο στον Πινιέρα. 
ΣΕΛΙΔΑ 4

Ιράκ: Νέος πρωθυπουργός αλλά οι διαδηλώσεις συνεχίζονται

Ο Αλάουι προσπάθησε να πείσει ότι θα αποδώσει δικαιοσύνη σ' αυτούς που διαδηλώνουν από τον περσινό Οκτώβρη, με αποτέλεσμα να έχουν σκοτωθεί 556, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε την περασμένη Δευτέρα στη δημοσιότητα η ιρακινή τηλεόραση. Ομως, για την ώρα δεν πείθει. Η αστυνομική καταστολή ήταν όλο αυτό το διάστημα ιδιαίτερα σκληρή, με πραγματικά πυρά εναντίον των διαδηλωτών που διαμαρτύρονται για τις άθλιες συνθήκες ζωής στη χώρα, δεκαεφτά χρόνια μετά την αμερικάνικη εισβολή.
ΣΕΛΙΔΑ 5

Συρία: Στενεύει ο κλοιός στο Ιντλίμπ

Ολοένα και χειρότερη γίνεται η κατάσταση στο συριακό μέτωπο, μετά από το σπάσιμο της εκεχειρίας στο τελευταίο προπύργιο των αντικαθεστωτικών ανταρτών στην επαρχία του Ιντλίμπ. Στις συγκρούσεις μπλέχτηκε και η Τουρκία, αφού περισσότεροι από οκτώ στρατιώτες της σκοτώθηκαν από πυρά του συριακού στρατού κατά την προέλασή του στο Ιντλίμπ, δημιουργώντας έντονες τριβές μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας. Το τουρκικό υπουργείο Πολέμου κατηγορεί τη Δαμασκό ότι της είχε δώσει τις θέσεις που θα μετακινούνταν οι στρατιώτες του, αλλά αυτή τις αγνόησε, ενώ η ρωσική πλευρά ισχυρίζεται ότι δεν είχε ενημερωθεί σχετικά. Ο Ερντογάν απείλησε ξανά με εισβολή για να προστατεύσει τα τουρκικά συμφέροντα στην περιοχή και για να ανακόψει τη ροή των προσφύγων που ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο (κατά τον Ερντογάν ο αριθμός είναι διπλάσιος). 
ΣΕΛΙΔΑ 5

ΙΣΤΟΡΙΑ

Νίκη στο Στάλινγκραντ

Οταν η ηθικοπολιτική ενότητα του σοβιετικού λαού συνέτριβε τη ναζιστική πολεμική μηχανή

Στις 2 Φλεβάρη, συμπληρώθηκαν 77 χρόνια από τη νίκη του σοβιετικού Κόκκινου Στρατού στη «μάχη του Στάλινγκραντ», όπως πολιτογραφήθηκαν οι πολεμικές επιχειρήσεις ανάμεσα στη ναζιστική Βέρμαχτ και τους συμμάχους της, από τη μια, και στον Κόκκινο Στρατό, από την άλλη, που άρχισαν στις 17 Ιούλη του 1942 και ολοκληρώθηκαν στις 2 Φλεβάρη του 1943, με την παράδοση των υπολειμμάτων της ναζιστικής 6ης στρατιάς και του επικεφαλής της στρατάρχη Φον Πάουλους.
ΣΕΛΙΔΑ 16
 
Παρασκευή 07 Φεβρουαρίου 2020