Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020 | 14:45

ΕπικαιρότηταPointer

Ψάχνοντας τη μπάλα, έχασαν και το γήπεδο

Για δεύτερη βδομάδα ο κυβερνητικός θίασος παρουσιάζει μια παράσταση αυτοσχεδιασμού, ερασιτεχνικά σχεδιασμένη και αρκετά κακόγουστη, με τίτλο «η επανεκκίνηση του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου». Η πρεμιέρα έγινε το βράδυ της Πέμπτης 30 Γενάρη στη Βουλή, όταν ο Κούλης ανακοίνωσε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για να βγει το ποδόσφαιρο από τη «μαύρη τρύπα» που βρίσκεται τα τελευταία χρόνια. Παρά το πολύ καλό προμόσιον που έκαναν όλη τη μέρα τα «παπαγαλάκια» και τη δημιουργία προσδοκιών για ρηξικέλευθες αλλαγές που θα σαρώσουν την ποδοσφαιρική «παράγκα» και θα συντρίψουν τους μεγαλονταβατζήδες που απομυζούν το άθλημα, ο θησαυρός αποδείχτηκε άνθρακες. 

Ο Κούλης ανακοίνωσε απλώς ότι θα παραδώσει τα «κλειδιά» του ελληνικού ποδοσφαίρου σε ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ, υπογράφοντας μαζί τους μνημόνιο συναντίληψης για την “επανεκκίνησή” του, ξεχνώντας ότι εδώ και τρία χρόνια το ελληνικό ποδόσφαιρο βρίσκεται υπό την εποπτεία τους. Στην κορύφωση του αυτοσχεδιασμού, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να κάνει ούτε βήμα πίσω και χωρίς να έχει καταλάβει ότι του έχει σκιστεί το καλτσόν επί σκηνής, ξεκαθάρισε με το γνωστό ρωμαλέο τρόπο του, ότι όποιος δε συμμορφωθεί με τις υποδείξεις θα αποβληθεί διά παντός από το πρωτάθλημα και τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Οπως ήταν φυσικό, εκτός από το αίτημα να επιστραφεί το εισιτήριο, καθώς η παράσταση ποιοτικά ήταν κάτω και από σχολική, στα αθλητικά στέκια τα σχόλια ήταν ακατάλληλα για ανηλίκους, επιβεβαιώνοντας τους φόβους των πιο υποψιασμένων στην κυβέρνηση, ότι η φθορά που θα υποστούν από τις εξελίξεις στο ποδόσφαιρο θα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή είχε εκτιμηθεί αρχικά, καθώς η υπόθεση θα βρίσκεται στην επικαιρότητα για αρκετό διάστημα.

Αρκεί μια αναφορά στις κινήσεις της κυβέρνησης για να καταλάβουμε ότι ο Κούλης και η παρέα του έχουν χάσει όχι μόνο τη μπάλα αλλά και το γήπεδο. Αρχικά, υπό το βάρος της απόφασης της ΕΕΑ, αποφάσισαν να σπάσουν τη γραμμή της «ουδετερότητας» και να πάρουν το μέρος του Σαββίδη, σώζοντας με την τροπολογία που ψήφισαν τον ΠΑΟΚ από τον «ξαφνικό θάνατο». Στη συνέχεια, βλέποντας τις αντιδράσεις από την πλευρά του Μαρινάκη και παίρνοντας το μήνυμα από την αποχή του Σαμαρά, αποφάσισαν να ικανοποιήσουν εμμέσως πλην σαφώς την πάγια απαίτηση των ερυθρόλευκων και να «τελειώσουν» την ελεγχόμενη από Σαββίδη και Μελισσανίδη ΕΠΟ, παραδίδοντας τα «κλειδιά» του ελληνικού ποδοσφαίρου σε ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ. Οταν οι πιο μυημένοι, μετέφεραν τα αρνητικά σχόλια της συντριπτικής πλειοψηφίας των φιλάθλων για τον τρόπο που χειρίστηκαν το θέμα και ταυτόχρονα κατάλαβαν ότι κανένας από τους δυο μονομάχους δεν ήταν ευχαριστημένος από τις επιλογές τους, αποφάσισαν να το παίξουν σκληροί και να ρίξουν στην πιάτσα τον εκβιασμό της διακοπής του πρωταθλήματος και του Grexit. 

Για να δώσουν κύρος στην εναγώνια προσπάθειά τους να δείξουν ότι μπορούν να βρουν τη λύση, αποφάσισαν να βάλουν στο περιθώριο τον αρμόδιο υφυπουργό  Αθλητισμού Αυγενάκη (ο οποίος έχει την ανεπιφύλακτη στήριξη του πρωθυπουργού, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Πέτσα!) και να ρίξουν στη μάχη τον υπουργό Επικρατείας Γεραπετρίτη, εμπνευστή του «επιτελικού κράτους» και της ιδέας για την τροπολογία-σωτηρία του ΠΑΟΚ. Στο πλευρό του προσπάθησαν να βάλουν τον Ντέμη Νικολαΐδης, τον οποίο τα «παπαγαλάκια» παρουσίασαν ως τον κορυφαίο ποδοσφαιρικό παράγοντα όλων των εποχών, με ευρεία λαϊκή αποδοχή, και ιδανικό για να αναλάβει την ηγεσία της ΕΠΟ ή της Διοικούσας Επιτροπής που θα έχει την ευθύνη για την υλοποίηση της «επανεκκίνησης». Οπως πολύ σωστά σχολιάστηκε από την πλειοψηφία των φιλάθλων, η επιλογή του Νικολαΐδη ήταν μια ακόμη άσκηση ισορροπίας, αφού η κυβέρνηση έκανε μεν δεκτό το ερυθρόλευκο αίτημα για αποπομπή της διοίκησης Γραμμένου από την ΕΠΟ, επέλεξε όμως για τη θέση του επικεφαλής έναν άνθρωπο που δεν έχει καθόλου καλές σχέσεις με τους ερυθρόλευκους (για πολλούς δεν είναι αποδεκτός ούτε από τον Μελισσανίδη, ενώ δεν έχει πλέον και τις καλύτερες σχέσεις με τον Σαββίδη).

Για την αποδόμηση του Νικολαΐδη ήταν αρκετή μια μικρή παρέμβαση του Κούγια (που εδώ και καιρό λειτουργεί ως «αντ' αυτού» του Μαρινάκη), με την ιδιότητα του προέδρου της ΠΑΕ Λάρισας, ο οποίος σε δήλωσή του έθεσε στην κυβέρνηση δυο ερωτήματα: Τι δουλειά κάνει ο Ντέμης, εκτός από το να μεταφέρει την εξαίρετη τραγουδίστρια σύζυγό του στα νυχτερινά κέντρα που εργάζεται, και πόσες ξένες γλώσσες μιλάει για να μπορεί να συνεννοείται με τους εκπρόσωπους των ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ, που θα αποφασίζουν για τα τεκταινόμενα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Για να αποφύγει τα χειρότερα, η κυβέρνηση αποφάσισε να μην πάει ο Νικολαΐδης μαζί με τον Γεραπετρίτη στην Ελβετία, αλλά να παραμείνει εφεδρεία στα μετόπισθεν, αν και πλέον μοιάζει να είναι καμένο χαρτί.

Οσον αφορά τα αποτελέσματα των συναντήσεων του Γεραπετρίτη με τους αξιωματούχους της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ, ήταν πολύ πιο κάτω από τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί. Στις συναντήσεις δεν παρεβρέθηκαν ο πρόεδρος της ΦΙΦΑ Τζιάνι Ινφαντίνο και ο γενικός γραμματέας της ΟΥΕΦΑ Θόδωρος Θεοδωρίδης, αφήνοντας μόνο τον πρόεδρο της ΟΥΕΦΑ Αλεξάντερ Τσέφεριν, δείγμα του ότι η επιλογή των διεθνών Ομοσπονδιών είναι σε πρώτη φάση να ακούσουν και να μη δεσμευτούν. Ο φιλοκυβερνητικός Τύπος προσπάθησε να σώσει την κυβέρνηση και να παρουσιάσει σαν σημαντική επιτυχία την αποδοχή από τον Τσέφεριν της πρόσκλησης του Μητσοτάκη να επισκεφτεί την Αθήνα για την υπογραφή του Μνημονίου, καθώς και τις δηλώσεις των αξιωματούχων των διεθνών Ομοσπονδιών, ότι θα συνεργαστούν στενά με την ελληνική κυβέρνηση με στόχο να βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις και να βγει το ποδόσφαιρο από τη σημερινή κατάσταση απαξίωσης. Τα πιο ξεσαλωμένα «παπαγαλάκια» τόνιζαν με πανηγυρικό τόνο ότι είναι πιθανό να έρθει προσεχώς και ο Ινφαντίνο και κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι οι κυβερνητικές προτάσεις εντυπωσίασαν τους ευρωπαίους.

Φυσικά, η προσπάθεια δημιουργίας θετικού κλίματος για την κυβέρνηση απέτυχε, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των φιλάθλων δεν πείστηκε από τους χειρισμούς της. Στο άσχημο επικοινωνιακό κλίμα ήρθε να προστεθεί η απόφαση της ΟΥΕΦΑ να αποδεχτεί το αίτημα της ΕΠΟ για συνάντηση των δυο πλευρών με θέμα τις εξελίξεις, με τη συμμετοχή του προέδρου της ελληνικής Ομοσπονδίας Γραμμένου, του ταμία Λασκαράκη και του μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής Θωμαΐδη. Η συγκεκριμένη συνάντηση ανέτρεψε τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς για περί απομόνωσης της ΕΠΟ και έδειξε ότι ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ δεν έχουν διάθεση να αβαντάρουν την κυβέρνηση, αποκλείοντας την ΕΠΟ από κάθε συζήτηση για την επόμενη μέρα. Μέχρι σήμερα, ο Γραμμένος και η παρέα του δεν έχουν πει το παραμικρό «όχι» στους επιτετραμμένους των διεθνών Ομοσπονδιών, αλλά και φροντίζουν να ικανοποιούν αμέσως τις διαταγές τους, συνεπώς δε υπάρχει κανένας λόγος απομόνωσής τους.

Δε χρειάζεται να μπούμε σε σενάρια για την επόμενη μέρα και να κάνουμε προβλέψεις για τις εξελίξεις. Οσοι έχουν μια στοιχειώδη επαφή με το ελληνικό ποδόσφαιρο γνωρίζουν ότι στο παρασκήνιο γίνονται σκληρές διαπραγματεύσεις για να βρεθεί μια συμφωνία μεταξύ των αντιμαχόμενων καπιταλιστών και να κλείσει η υπόθεση. Στο σημείο αυτό είναι που χάνει τη μπάλα η κυβέρνηση, αφού δεν μπορεί να διαχειριστεί το δεδομένο ότι, προϋπόθεση για να βρεθεί λύση στο ποδόσφαιρο, είναι να καταλήξουν σε συμφωνία και να ρυθμίσουν τους επιχειρηματικούς τους λογαριασμούς Μαρινάκης, Σαββίδης και Μελισσανίδης.

Οταν μιλάμε για κόντρα ανάμεσα σε προέδρους ομάδων στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, είναι ξεκάθαρο ότι η μεταξύ τους αντιπαλότητα δεν αφορά την ιστορία, το μεγαλείο και τη φανέλα της ομάδας, αλλά την προώθηση των επιχειρηματικών τους συμφερόντων μέσα από τη δυναμική που τους δίνουν οι οπαδικοί στρατοί. Επειδή η εξασφάλιση του μέγιστου κέρδους είναι πάνω απ’ όλα για τους καπιταλιστές, είναι σίγουρο ότι δε θα διστάσουν ακόμα και να «θυσιάσουν» την ομάδα, αν αυτό κριθεί απαραίτητο για τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα. Στην περίπτωση αυτή, για να παραπλανήσουν τους οπαδούς της ομάδας, ρίχνουν την ευθύνη στην κυβέρνηση και τους ανταγωνιστές τους, ζητώντας ταυτόχρονα τη λαϊκή στήριξη για να υπερασπιστούν το μεγαλείο της ομάδας με κάθε μέσο, μη διστάζοντας «να κόψουν την χώρα στο δύο», αν αυτό κριθεί απαραίτητο.   

Κος Πάπιας
papias@eksegersi.gr


Προσπαθώντας να εξευμενίσει τον Μαρινάκη, ο Γεραπετρίτης άνοιξε εκ νέου τη συζήτηση περί υποβιβασμού ΠΑΟΚ και Ξάνθης. Σύμφωνα με την άποψή του, η αφαίρεση βαθμών στην περίπτωση της πολυϊδιοκτησίας δε θα γίνεται εφάπαξ, αλλά θα επαναλαμβάνεται σε κάθε αγωνιστική μέχρι να αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Ολοι ξέρουν ότι η διαδικασία μεταβίβασης μιας ΠΑΕ δεν είναι υπόθεση μερικών ημερών, οπότε η άποψη Γεραπετρίτη οδηγεί στον υποβιβασμό των ομάδων. Ακόμα και φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ έγραψαν ότι ο Γεραπετρίτης ακυρώνει την ουσία της (ν)τροπολογίας που ψήφισε η κυβέρνηση. Αλλα ΜΜΕ πήραν στο ψιλό τον Γεραπετρίτη μιλώντας για αλαλούμ στους κυβερνητικούς  χειρισμούς. Απτόητος ο Μαρινάκης, έστησε τον Γεραπετρίτη στα έξι μέτρα, με δημοσίευμα του Παπαχρήστου την επομένη στα «Νέα», στο οποίο ο Γεραπετρίτης χαρακτηρίζεται κωλοτούμπας, ενώ εγκαλείται για σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον για ένα διάστημα τοποτηρητή της κυβέρνησης Τσίπρα στην ΕΠΟ, Δρόσου, ο οποίος του έδινε δικηγορικές δουλειές της ΕΠΟ! Μιλάμε για κανονικό «ξεφλούδισμα».
Πέμπτη 06 Φεβρουαρίου 2020