Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020 | 17:18

ΕπικαιρότηταPointer

«ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ»Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις, όπως λέει η παροιμιώδης φράση. Ιερώνυμος, Παυλόπουλος, Μητσοτάκης, Αγγελοπουλίνα, Γεροβασίλη (ως εκπρόσωπος του Τσίπρα, ο οποίος δεν αντέχει να κάθεται «υπό» τον Κούλη), Κουτσούμπας, καθισμένοι αναπαυτικά στις πολυθρόνες του Μεγάρου Μουσικής, παρακολουθούν μαγεμένοι το πρόγραμμα των επετειακών δράσεων και εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, που παρουσίασε η «Πρωτοβουλία 1821-2021», την οποία δημιούργησαν καπιταλιστές (η Εθνική Τράπεζα και τα Ιδρύματα όλων των μεγάλων καπιταλιστικών οικογενειών), με διάθεση να δράσουν παράλληλα με την υπό την Αγγελοπουλίνα «Εθνική Επιτροπή “Ελλάδα 2021“», την οποία δημιούργησε η κυβέρνηση.  Τις υπόλοιπες θέσεις της σάλας μοιράστηκαν «υπουργοί, βουλευτές, εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής κοινότητας, των Ενόπλων Δυνάμεων, δημοσιογράφοι κ.ά.». Ολοι οι καλοί χωράνε στον εθνικό σκοπό, γι' αυτό και όλος ο καλός ο κόσμος έδωσε το παρών σ' αυτή τη φιέστα, σε κλίμα εθνικής ενότητας, παρακάμπτοντας τις μικρότητες που δημιουργεί ο κομματικός ανταγωνισμός. Δε χρειάζεται να πούμε περισσότερα. Αντιλαμβάνεστε τι «παίζει». Και μη μας ρωτήσετε τι γύρευε σ' αυτή την αποκρουστική φιέστα του μεγάλου κεφαλαίου ο Κουτσούμπας. Εντύπωση θα μας έκανε αν απουσίαζε, πολλώ δε μάλλον αν ο Περισσός ξεκινούσε κάποια πολεμική σ' αυτές τις φιέστες της μπουρζουαζίας, με τις οποίες θα προσπαθήσει να διαστρεβλώσει και το νόημα της επανάστασης του 1821 και τα όσα ακολούθησαν, αλλά και να ενσταλάξει στις συνειδήσεις το δόγμα του ελληνικού εθνικισμού, τον πυρήνα της κυρίαρχης ιδεολογίας. Κι επειδή ο Περισσός δεν σκοπεύει να κάνει πολεμική σ' όλ' αυτά, το πρώτο δείγμα γραφής ήταν ένα αυστηρά δημοσιογραφικό ρεπορτάζ στο «Ριζοσπάστη» της περασμένης Τρίτης, το οποίο ενημέρωνε τους αναγνώστες του ότι «στην ειδική εκδήλωση το “παρών“ έδωσε η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος και απηύθυνε χαιρετισμό, ενώ τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα εκπροσώπησε η Ολγα Γεροβασίλη. Παρευρέθηκαν ακόμα ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, υπουργοί, αιρετοί, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, η πρόεδρος της Πρωτοβουλίας, Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη κ.ά. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας. Η παρουσίαση του προγράμματος των εκδηλώσεων έγινε από τον Ιωάννη Μάνο, σύμβουλο στην Εθνική Τράπεζα και συντονιστή της “Πρωτοβουλίας“, ο οποίος μεταξύ άλλων ευχαρίστησε το ΚΚΕ για το υλικό που παραχώρησε στην «Πρωτοβουλία » για τον συνθέτη Ιάννη Ξενάκη και τη δράση του την περίοδο της Κατοχής»…

 
Για να καταλάβουμε ποιο είναι το περιεχόμενο της «Πρωτοβουλίας 1821-2021», την  οποία τίμησε με την παρουσία της σύμπασα η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, αρκεί ένα μικρό απόσπασμα από την ομιλία του εφοπλιστή Π. Λασκαρίδη, ο οποίος όρισε τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 ως επέτειο αναστοχασμού:
 
«Ο αναστοχασμός αυτός, πρέπει κυρίως να ψάξει και να αναλύσει εκείνες τις κακές πλευρές του Ελληνα που οδήγησαν την πατρίδα μας τέσσερις φορές στην χρεοκοπία, σε εθνικές περιπέτειες και στην αδυναμία μας να προκόψουμε και να ευημερήσουμε με ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις που η Πατρίδα μας μεγαλούργησε. Να δούμε δηλαδή, κατάματα, αυτά που μας ταλανίζουν, τη διχόνοια, τους εμφύλιους σπαραγμούς, την αδυναμία μας να καταλάβουμε τη θέση μας στον κόσμο, την έλλειψη αυτογνωσίας, την έλλειψη συνεργασίας και την ευθυνοφοβία που μας κάνει να πιστεύουμε πως για την κατάντια μας φταίνε πάντα οι ξένοι».
 
Δεν ξέρουμε αν ο Δ. Κουτσούμπας χειροκρότησε (δε φαίνεται στο σχετικό βίντεο), στο «Ριζοσπάστη», πάντως δεν είδαμε καμιά κριτική.
 
Τετάρτη 05 Φεβρουαρίου 2020