Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020 | 15:41

ΕπικαιρότηταPointer

Ετοιμοι οι Patriot για τη Σαουδική Αραβία!

Με τον πιο επίσημο τρόπο έχει επιβεβαιωθεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ότι μια συστοιχία αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot, μαζί με το απαραίτητο προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας (130 στρατιωτικοί), που είναι εκπαιδευμένο στη χρήση αυτού του συστήματος, είναι έτοιμη να σταλεί στη Σαουδική Αραβία, προκειμένου να προστεθεί στις πολεμικές δυνάμεις που συγκεντρώνουν οι Αμερικάνοι στην περιοχή, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με το Ιράν και τη Ρωσία που στέκεται στο πλευρό του.
 
Απ' όσο μπορούμε να θυμηθούμε, είναι η πρώτη φορά που το ελληνικό κράτος συμμετέχει σε ιμπεριαλιστική στρατιωτική αποστολή σε τόσο αναβαθμισμένο επίπεδο. Στο παρελθόν συμμετείχε κυρίως με βοηθητικές μονάδες (μεταφορές, επιμελητεία, στρατιωτικά νοσοκομεία), προσπαθώντας να σώσει κάποια προσχήματα και ν' αποφύγει -όσο μπορούσε- την κατακραυγή από τον ελληνικό λαό, ο οποίος γενικά δε βλέπει με καλό μάτι τις ιμπεριαλιστικές πολεμικές αποστολές.
 
Την τελευταία δεκαετία, όμως, όλες οι αστικές κυβερνήσεις (από τον Παπανδρέου και τον Σαμαρά μέχρι τον Τσίπρα και τον Μητσοτάκη) έχουν αναβαθμίσει τις στρατιωτικές σχέσεις τους με τις ΗΠΑ και το μαντρόσκυλό του στην περιοχή, το σιωναζιστικό μόρφωμα του Ισραήλ και σ' αυτή τη στρατηγική αναβάθμιση εντάσσεται και η αποστολή των Patriot στη Σαουδική Αραβία. Μπορεί τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίζεται ως αντίθετος σ' αυτή την αποστολή, το κάνει όμως για αντιπολιτευτικούς και μόνο λόγους. Ας μην ξεχνάμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πωλούσε βλήματα στη Σαουδική Αραβία, όταν αυτή βομβάρδιζε σχολεία, νοσοκομεία και αγορές, σκοτώνοντας στοχευμένα αμάχους, γεγονός που είχε αναγκάσει ακόμα και ευρωπαϊκές ιμπεριαλιστικές χώρες να μιλούν για εμπάργκο.
 
Περιττεύει να πούμε ότι -πέραν της συμμετοχής σε μια ιμπεριαλιστική πολεμική αποστολή- το κόστος θα το πληρώσει ο ελληνικός λαός. Και δε θα είναι μικρό, αν σκεφτούμε ότι οι στρατιωτικοί θα πάρουν διπλό μισθό (ήδη, η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών -ΠΟΕΣ- με επιστολή της στον υπουργό Αμυνας ζητάει όσα στελέχη μετακινηθούν στη Σαουδική Αραβία να πληρώνονται όπως οι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες που αποσπώνται στην ΕΕ και τους διεθνείς οργανισμούς).
Κυριακή 02 Φεβρουαρίου 2020