Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020 | 15:43

ΕπικαιρότηταPointer

Βαστάζοι σε κάθε ιμπεριαλιστική αποστολή

Ενθουσιασμένος από τη συνάντησή του με τον Χαλίφα Χαφτάρ (ξέρεις τι είναι να σε τιμά με επίσκεψη ένας τέτοιος πολέμαρχος-φύλαρχος), ο Δένδιας δήλωσε πως διαβεβαίωσε τον υψηλό προσκεκλημένο της κυβέρνησης Μητσοτάκη ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη μέρα στη Λιβύη, είτε με τη συμμετοχή στις δυνάμεις εκείνες οι οποίες χρειάζονται για να υπάρξει η ανακωχήείτε με τη συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων στην ευρωπαϊκή επιχείρηση επιβολής του εμπάργκο των όπλων και της μεταφοράς μισθοφόρων στη Λιβύη».
 
♦ Την προθυμία της για συμμετοχή «σε αποστολή επιτήρησης του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη» εξέφρασε η κυβέρνηση και στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, την περασμένη Τρίτη. «Ανώτατη διπλωματική πηγή» δήλωσε σε έλληνες δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να μετάσχει σε οποιαδήποτε αποστολή επιτήρησης του εμπάργκο και της εκεχειρίας αποφασιστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και υλοποιηθεί από την ΕΕ» και αποκάλυψε ότι οι υπουργοί που συμμετείχαν στο ΣΕΥ «εξέτασαν πιθανούς τρόπους συνέχειας των ευρωπαϊκών κινήσεων επί της απόφασης του Βερολίνου, μεταξύ των οποίων και μια στρατιωτική αποστολή, κάτι για το οποίο δεν υπήρξε καμία αντίρρηση εκ των κρατών - μελών»!
 
♦ Κυβερνητικοί παράγοντες φουσκώνοντας σαν διάνοι από εθνικό καμάρι, ανακοίνωσαν ότι η φρεγάτα «Σπέτσαι» βρίσκεται ήδη στο ναύσταθμο της Τουλόν, στη νότια Γαλλία, προκειμένου να συμμετάσχει στο Carrier Group που θα συνοδεύει το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ» σε σκέλος της αποστολής του στην Ανατολική Μεσόγειο. Η συγκεκριμένη πολεμική αποστολή εκτός ελληνικών συνόρων, παρουσιάζεται ως δείγμα ως δείγμα διεύρυνσης των «στενών συμμαχικών δεσμών» με τη Γαλλία. Περιττεύει να πούμε ότι οι γάλλοι ιμπεριαλιστές και δαπάνες γλιτώνουν και την Ελλάδα χρησιμοποιούν ως βαστάζο τους σε μια πολεμική επιχείρηση-άσκηση.
 
Το «Σαρλ ντε Γκολ» έχει ευρύτερη αποστολή (θα περάσει από τη διώρυγα του Σουέζ και θα επιστρέψει στη Μεσόγειο). Πηγαίνοντας προς το Σουέζ θα κάνει «συνεκπαίδευση» με μονάδες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης και όταν επιστρέψει θα γίνει και νέα «συνεκπαίδευση». Η φρεγάτα δεν είναι καμιά βαρκούλα. Η συμμετοχή ενός τόσο μεγάλου πλοίου στη συνοδευτική δύναμη ενός αεροπλανοφόρου, που θα πλεύσει σε διάφορες θαλάσσιες ζώνες σε διάστημα πολλών μηνών, αποτελεί, προφανώς, μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού του γαλλικού ιμπεριαλισμού. Γι' αυτό και καμαρώνουν οι ξενόδουλοι στην κυβέρνηση και στα επιτελεία. Επειδή «οι Γάλλοι μας επέλεξαν»!
 
♦ Την ερχόμενη βδομάδα αναμένεται στον Πειραιά το γαλλικό ελικοπτεροφόρο αμφίβιας επίθεσης «Dixmude», που με τους κομάντο του θα συμμετάσχει στη μεγάλη ελληνική διακλαδική άσκηση «Μέγας Αλέξανδρος 2020». Στην άσκηση θα πάρουν μέρος και τα αμερικάνικα «Απάτσι» που σταθμεύουν στο Στεφανοβίκειο.
 
♦ Διαρροές από πλευράς κυβέρνησης κάνουν λόγο για καραχήν συμφωνία Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίαςγια την ανάπτυξη μιας συστοιχίας ελληνικών αντιαεροπορικών πυραύλων «Πάτριοτ», που θα ενισχύσει το αμερικανονατοϊκό μέτωπο στην περιοχή, εμπλέκοντας τη χώρα μας άμεσα στα πολεμικά επεισόδια ανάμεσα στις ΗΠΑ και στο Ιράν. Εξελιγμένοι πύραυλοι στη Σαουδική Αραβία, που εμπλέκεται σε όλα τα αμερικάνικα σχέδια στην περιοχή και στ βρόμικο πόλεμο στην Υεμένη, είναι κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί.
 
Τέλος, από το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών πληροφορηθήκαμε ότι η χώρα μας θα συμμετάσχει σε ιμπεριαλιστική πολεμική αποστολή στα στενά του Ορμούζ! «Συμμεριζόμενοι την εκτίμηση ότι η σημερινή κατάσταση στον Κόλπο και τα Στενά του Ορμούζ παραμένει ασταθής σε μια περιοχή κρίσιμη για την παγκόσμια σταθερότητα και υποστηρίζοντας την προσέγγιση αποκλιμάκωσης όσον αφορά την αντιμετώπιση περιφερειακών ζητημάτων ασφαλείας, οι κυβερνήσεις Βελγίου, Δανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ελλάδας, Ιταλίας, Ολλανδίας και Πορτογαλίας υποστηρίζουν πολιτικά τη δημιουργία μίας ευρωπαϊκής αποστολής θαλάσσιας επιτήρησης στα Στενά του Ορμούζ (European-led maritime surveillance mission in the Strait of Hormuz - EMASOH)», ανακοίνωσε το γαλλικό ΥΠΕΞ, το οποίο χαιρέτισε «τις επιχειρησιακές συνεισφορές που έχουν ήδη ανακοινώσει η Δανία, η Γαλλία, η Ελλάδα και η Ολλανδία σε αυτήν την προσπάθεια». Η συγκεκριμένη δύναμη θα συνεργάζεται με την υπό αμερικάνικη ηγεσία δύναμη International Maritime Security Construct.
 
 
Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020