Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020 | 15:47

ΕπικαιρότηταPointer

Ξεσαλωμένη ρατσιστική προπαγάνδα: Πνίξτε τους στο Αιγαίο!

Small_img_34710
Η αφίσα που κυκλοφόρησε η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου δεν αφήνει καμιά αμφιβολία για τα προτάγματά της. Το κακοφτιαγμένο φωτογραφικό κολάζ δείχνει βάρκες με πρόσφυγες να πολιορκούν τα νησιά, λες και πρόκειται για πολεμικό στόλο που ετοιμάζει απόβαση και κατοχή. «Θέλουμε πίσω τα νησιά μας… Θέλουμε πίσω τη ζωή μας!!!», κραυγάζουν τα συνθήματα. Ποιοι τους τα πήραν; Οι πρόσφυγες και μετανάστες, φυσικά. Γι' αυτό και μπήκε το κολάζ. Μη τυχόν και κάνει κάποιος λάθος και θεωρήσει ότι τα συλλαλητήρια στρέφονται κατά της κυβέρνησης και της πολιτικής της ΕΕ, που έχει μετατρέψει τα ελληνικά νησιά σε τεράστιες φυλακές για δεκάδες χιλιάδες ξεριζωμένους από τον τόπο τους.
 
Τα προσχήματα που έμπαιναν μπροστά στο πρόσφατο παρελθόν, η δήθεν ευαισθησία για την άθλια κατάσταση στην οποία αναγκάζονται να διαβιούν οι εγκλωβισμένοι στα ελληνικά νησιά, έχουν πάει στην άκρη. Πλέον, εκείνο που κυριαρχεί είναι η θεωρία των «λαθροεισβολέων», του «επιχειρούμενου εξισλαμισμού», ενώ κεντρικό σύνθημα γίνεται η «ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών». Πνίξτε τους στο Αιγαίο είναι το σύνθημα που κυριαρχεί, χωρίς κανένας από τους επίσημους να το λέει ανοιχτά (για ευνόητους λόγους).
 
Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κ. Μουτζούρης, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, δηλώνει «απαισιοδοξότατος, διότι δεν βλέπω να υπάρχει η βούληση για αποτροπή των μεταναστευτικών ροών». Επικαλείται και τη θητεία του στο ΕΜΠ, του οποίου υπήρξε και πρύτανης, για να πείσει ότι «by far, δεν είμαι καθόλου ακροδεξιός». Οταν, όμως, η συζήτηση φτάνει στο «διά ταύτα», επικαλείται συζητήσεις του με αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού και δηλώνει με νόημα: «Αποτροπή γίνονταν σε παλαιότερες περιπτώσεις με επιτυχία, απλά, αυτή τη στιγμή δεν είναι η “γραμμή“ να γίνει κάτι τέτοιο». Μ' άλλα λόγια, ο Κ. Μουτζούρης ζητάει πολεμικού τύπου αντιμετώπιση των λεμβών που μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες. Κι αν πνιγούν και μερικοί, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν, δεν τρέχει και τίποτα. Μόνο άμα πνιγούν μερικοί μπορεί να φοβηθούν οι υπόλοιποι ή κάποιοι από τους υπόλοιπους και να μειωθούν κάπως οι ροές.
 
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο γνωστός για τις στενές σχέσεις του με τη ΝΔ ακροδεξιός Πορτοσάλτε δηλώνει ανοιχτά και απροκάλυπτα πως «αν δεν θέλουμε να πνιγεί κανείς, θα έρχονται όλοι στην Ελλάδα»! «Οταν σε πιάνει ο ανθρωπισμός να μην πνιγεί κανείς, τελείωσε το θέμα», επαναλαμβάνει. Και εξηγείται: «Την αποτροπή δεν την καταλαβαίνω. Τι θα βάλεις, ανεμιστήρες να φυσάς ,να φεύγει η βάρκα πίσω;». Οταν οι άλλοι δημοσιογράφοι προσπαθούν να τον συνεφέρουν, αρχίζει να παραληρεί: «Δεν είπα να βουλιάζεις βάρκες, αλλά από την ώρα, που δεν βουλιάζεις βάρκα…»! Ο νοών νοείτω.
 
Από το βήμα της συγκέντρωσης στη Μυτιλήνη, την περασμένη Τετάρτη, ο Μουτζούρης έδωσε ρέστα. Αν ζούσε ο Μουσολίνι, θα αυτοκτονούσε από τη ζήλια του. «Αποκάλυψε» ότι από το 2000 ο ΟΗΕ έχει εκπονήσει «σχέδιο υποκατάστασης του πληθυσμού», με 230 εκατομμύρια μετανάστες που θα συρρεύσουν στην Ευρώπη μέχρι το 2050 για να λυθεί το δημογραφικό των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Και βέβαια, κανένα σενάριο συνωμοσίας δεν μπορεί να σταθεί χωρίς τον «γνωστό και μη εξαιρετέο Σόρος», που αποτελεί το αλατοπίπερο της «αποκάλυψης». «Θέλουν να μας επιβάλουν άλλο τρόπο ζωής, άλλη θρησκεία», είναι η πολεμική κραυγή που ακολουθεί την «αποκάλυψη».
 
Οι πολεμικές κραυγές συνεχίζονται: «Η πατρίς κινδυνεύει. Θέλουμε πίσω τα νησιά μας, θέλουμε πίσω τη ζωή μας». «Θέλουμε αποτροπή, η πατρίς κινδυνεύει». «Η πατρίς κινδυνεύει, δεν μ' ενδιαφέρει τι λένε οι συνθήκες» (για τους πρόσφυγες, για τη συμπεριφορά στη θάλασσα κτλ.). Ο Σαλβίνι  σίγουρα θα αισθάνεται μεγάλη ευχαρίστηση διαβάζοντας για τα κατορθώματα των ελληνικών κακεκτύπων του. Και ο Μιχαλολιάκος θα αφρίζει από το κακό του, επειδή του κλέβουν τα συνθήματα.
 
Σ' αυτό το κλίμα, απορεί κανείς πώς συντάχθηκαν με τη ρατσιστικών μηνυμάτων 24ωρη απεργία, πολιτικές δυνάμεις που δεν είναι ρατσιστικές, όπως ο Περισσός, το Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων. Εκαναν χωριστές συγκεντρώσεις και στα τρία νησιά, με αιτήματα φιλικά στους ξεριζωμένους, λένε. Αλήθεια, δεν υπήρχαν άλλες μέρες για να κάνουν συγκεντρώσεις; Γιατί έπρεπε να πάρουν μέρος στην 24ωρη απεργία που οργάνωσε ο Μουτζούρης μαζί με τους δημάρχους; Αυτή η απεργία είχε συγκεκριμένο περιεχόμενο, συγκεκριμένα αιτήματα, έστελνε συγκεκριμένα μηνύματα στον κόσμο των νησιών. Ποιο ήταν το κοινό αίτημα που «επέτρεπε» στους μη ρατσιστές να πάρουν μέρος σ' αυτή την απεργία; Το αίτημα να φύγουν οι μετανάστες και πρόσφυγες από τα νησιά. Μ' άλλα λόγια, στην καλύτερη γι' αυτούς περίσταση, οι μη ρατσιστές συμφώνησαν με το ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες αποτελούν πρόβλημα. Δε χρειάζονται τίποτα περισσότερο οι «άλλοι». Αρκεί που στην απεργία πήραν μέρος όλοι. Τα υπόλοιπα είναι ζήτημα συσχετισμών. Ο Μουτζούρης δεν άφησε ραδιόφωνο και τηλεόραση που να μην είναι παρών επί διήμερο. Εκοβε και έραβε, ανάλογα με την περίσταση. Τα έβαζε δήθεν με την κυβέρνηση και την ίδια στιγμή αποθέωνε τον «νησιώτη» Μηταράκη και συμφωνούσε με τα κλειστά κέντρα (κανονικά στρατόπεδα συγκέντρωσης δηλαδή). Μαζί με τους δημοσιογράφους φιλοτεχνούσε την εικόνα του «πρόσφυγα-προβλήματος», του «μετανάστη-λαθροεποικιστή». Αυτός ήταν η «φωνή των νησιών», όλοι οι υπόλοιποι ήταν απλώς τα «μπαζώματα» που του επέτρεψαν να κάνει μια ρατσιστική απεργία κατά την οποία νέκρωσαν τα πάντα.
 
Δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς γιατί υπήρξε αυτή η στάση. Τα «ψηφαλάκια» είναι στη μέση. Η απόφαση να μην υπάρξει σύγκρουση με την εκλογική πελατεία, ακόμα και όταν αυτή βαδίζει σε ρατσιστικά μονοπάτια. Τότε, όμως, είναι που πρέπει κανείς να επιδιώξει τη σύγκρουση με τις αντιδραστικές απόψεις και τα αντιδραστικά ρεύματα, ακόμα κι αν πρόσκαιρα θα έχει «πολιτικό κόστος». Γιατί χωρίς σύγκρουση δεν μπορεί να τραβηχτεί η διαχωριστική γραμμή με το ρατσισμό. Οταν αποδέχεσαι τον κοινό παρονομαστή («πρόβλημα οι πρόσφυγες και μετανάστες»), τότε παίζεις το παιχνίδι των ρατσιστών, οι οποίοι μπορεί να εμφανίζονται ως αντίθετοι με την κυβερνητική πολιτική, στην πραγματικότητα όμως βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος μ' αυτήν. Ο πραγματικός αντιρατσιστής δε φωνάζει «ν' αδειάσουν τα νησιά» (που φωνάζουν και οι ρατσιστές), αλλά «κάτω η πολιτική ΕΕ και κυβέρνησης - αλληλεγγύη με πρόσφυγες και μετανάστες».
Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020