Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020 | 14:47

ΕπικαιρότηταPointer

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ «ΚΟΝΤΡΑ» ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΓΕΝΑΡΗ


ΣΤΟ ΨΑΧΝΟ / EDITORIAL

Να βγούμε από το περιθώριο

Ποια είναι τα θέματα που κυριαρχούν στην εσωτερική πολιτική επικαιρότητα; Από το βραδάκι της Τετάρτης έχουμε την πρόεδρο του ΣτΕ, η οποία θ' αφήσει την τήβεννο και θα φορέσει το ταγιέρ της πρώτης παρελασιάρχου της χώρας. Με υπόδειξη Μητσοτάκη και θετικές ψήφους από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ. Και με τον συρφετό της μιντιοκρατίας να της πλέκει το εγκώμιο.
ΣΕΛΙΔΑ 6

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πάιατ κόβει, Κούλης ράβει, μάπα το παλτό

Πράγματι, πριν ο Μητσοτάκης πάει στο δείπνο του Ελληνοαμερικάνου Εμπορικού Επιμελητήριου, για να προσπαθήσει (σε φιλικό περιβάλλον) να μερεμετίσει το προφίλ του, που τρώθηκε πολύ από το φιάσκο στο Οβάλ Γραφείο και στο Atlantic Council, κλήθηκε να βάλει πλάτη ο ανθύπατος Πάιατ. Αυτός κάλεσε δημοσιογράφους ελληνικών ΜΜΕ στην πρεσβεία, ενώ έδωσε και μια συνέντευξη στην ΕΡΤ.
ΣΕΛΙΔΑ 3

Δίκη Χρυσής Αυγής 

Μια ακόμα πρέπουσα απάντηση στην εισαγγελέα

Mε αγορεύσεις συνηγόρων της πολιτικής αγωγής, που -εκτός των άλλων- αποδομούν πλήρως και την προκλητική αθωωτική απόφαση της εισαγγελέα Αδ. Οικονόμου, συνεχίζεται η δίκη της ΧΑ. Μια πρώτη προσέγγιση της εισαγγελικής πρότασης κάναμε στο φύλλο μας της 21ης Δεκέμβρη (http://www.eksegersi.gr/issue/1033/Πολιτική/34566. Προκλητική-πρόταση-αθώωσης-του-φίρερ-και-των). Συνεχίζοντας, θα αναφερθούμε στις επικοινωνίες που είχαν με τον Ρουπακιά και τη γυναίκα του στελέχη του τάγματος εφόδου τα Νίκαιας και στις οργιώδεις προσπάθειες του ηγετικού πυρήνα των νεοναζιστών να κρύψει το γεγονός της στοχευμένης δολοφονίας του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα.
ΣΕΛΙΔΑ 9

Η Λίτσα Πατέρα έβγαλε πρόεδρο!

Η γνωστή αστρολόγος Λίτσα Πατέρα υπήρξε κατηγορηματική (κι όταν η Λίτσα είναι κατηγορηματική, πάντα πέφτει μέσα): Το 2020 θα γίνουν δυο κρίσιμες εκλείψεις Σελήνης που μας λένε πρώτον ότι το 2020 είναι μια χρονιά σαφώς φεμινιστική. Οι δύο εκλείψεις της Σελήνης γίνονται στον Καρκίνο, ένδειξη θηλυκής κυριαρχίας αλλά όχι πολιτικής κυριαρχίας. Επομένως, πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλεγεί γυναίκα και όχι πολιτικός.
ΣΕΛΙΔΑ 13

Εκλογικός νόμος

Κομμένος και ραμμένος στα μέτρα της ΝΔ

«Εκλογές θα γίνουν το ’23, το επαναλαμβάνω για ακόμα μία φορά», είπε ο Μητσοτάκης στο δείπνο του Ελληνοαμερικάνικου Επιμελητήριου. Το επανέλαβε και ο εκλογομάγειράς του Θεοδωρικάκος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη. Κανείς δεν τους πίστεψε, φυσικά. Αλλωστε, αποτελεί κοινό τόπο αυτό που συνήθιζαν να λένε οι παλιότεροι αστοί πολιτικοί: δύο πράγματα δεν προαναγγέλλονται, οι πρόωρες εκλογές και η υποτίμηση του νομίσματος.
ΣΕΛΙΔΑ 13

Παιχνίδι εντυπώσεων

«Είκοσι ώρες μετά την επιστροφή του από την Ουάσιγκτον και για δεύτερη φορά τους τελευταίους μήνες, ο Πρωθυπουργός προχώρησε σε μια κίνηση διακομματικής συναίνεσης. Σταθερή επιδίωξή του ήταν και είναι η συνεννόηση στα μείζονα ζητήματα, ιδίως σε αυτά που αφορούν στα εθνικά μας θέματα. (…) Ο πρωθυπουργός άκουσε τις απόψεις των συνομιλητών του κι επανέλαβε τη σταθερή επιλογή του, να συζητά με τις πολιτικές δυνάμεις για κάθε κρίσιμο θέμα που απασχολεί τη χώρα». Ετσι παρουσίασε το Μαξίμου τις συναντήσεις του Μητσοτάκη με τους Τσίπρα, Γεννηματά, Βαρουφάκη και Βελόπουλο την επομένη της επιστροφής του από τις ΗΠΑ. Τι νόημα είχαν αυτές οι συναντήσεις; 
ΣΕΛΙΔΑ 3

Ομολογία αδιεξόδων

Αποδείχτηκε ότι και τα σχέδια του Στεφανή, που παρουσιάστηκαν με στόμφο και παράτες, ήταν μόνο στα χαρτιά. Η δημιουργία και πάλι χωριστού υπουργείου, ο προβιβασμός και η τοποθέτηση του Μηταράκη στην κεφαλή του, μοιάζει με κίνηση απελπισίας. Σιγά την ισχυρή προσωπικότητα, σιγά τον γίγαντα τεχνοκράτη της πολιτικής που θα βάλει τάξη εκεί που απέτυχαν οι άλλοι. Εδώ ο Βρούτσης τον είχε υφυπουργό και δεν του έλεγε ούτε καλημέρα. Οχι μόνο δεν του είχε αφήσει καμιά αρμοδιότητα, αλλά τον είχε αποκόψει και από το Γραφείο Τύπου του υπουργείου, με αποτέλεσμα ο Μηταράκης να στέλνει δελτία από το προσωπικό του Γραφείο!
ΣΕΛΙΔΑ 12

ΖΟΟΜ

Τα δυο πρόσωπα του Ιανού

Μια ακόμα φάση έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έχει αναδειχτεί εδώ και λίγο καιρό σε κορυφαίο ζήτημα της εσωτερικής πολιτικής ατζέντας, τροφοδοτώντας «εθνικές» συναινέσεις και προσεκτικές αντιπαραθέσεις, οι οποίες κάποια στιγμή «εκτρέπονται» και μετά «μαζεύονται». Οποιος έχει παρακολουθήσει αυτά τα ζητήματα, με τις εξάρσεις και τις υφέσεις τους, τα τελευταία 45 χρόνια, δεν εκπλήσσεται. Εκείνο που αλλάζει κάθε φορά είναι τα «παρελκόμενα». Η ουσία παραμένει η ίδια. Γι' αυτό και το πρώτο που πρέπει να σημειώσουμε είναι ότι τα λεγόμενα «εθνικά θέματα» δεν είναι και τόσο… εθνικά
ΣΕΛΙΔΑ 7

ΝΕΟΛΑΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ

Οι απόφοιτοι κολλεγίων στη δημόσια εκπαίδευση

Πετραδάκι πετραδάκι ξηλώνεται το άρθρο 16 του Συντάγματος

Η κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, παρά τις επανειλημμένες απόπειρες από πασόκους (Γιωργάκης) και δεξιούς, δεν κατέστη δυνατόν να πραγματοποιηθεί αφού συναντούσε πάντοτε τη σθεναρή αντίσταση του φοιτητικού κινήματος και προσέκρουε στις πεποιθήσεις -εξασθενημένες ίσως σήμερα, πλην, όμως, ευτυχώς σταθερές- της εργαζόμενης κοινωνίας περί δημόσιας και δωρεάν Παιδείας. Αυτό δεν πτόησε όμως τους κυβερνώντες, που διαχρονικά επιδίδονται σε μια άνευ προηγουμένου σκυταλοδρομία κατεδάφισής του με ρυθμίσεις «από το παράθυρο». 
ΣΕΛΙΔΑ 10

Λόμπινγκ στην Αμερική με όχημα το παπαδαριό της Αρχιεπισκοπής

Δύο εκατομμύρια ευρώ το χρόνο έταξε ως επιχορήγηση ο Μητσοτάκης στο Θεολογικό Κολλέγιο της Βοστώνης, ένα ιδιωτικό ίδρυμα της Αρχιεπισκοπής της Αμερικής, με 80 φοιτητές και 20 καθηγητές, όταν αντίστοιχο ποσό δίνεται σε ελληνικά δημόσια Πανεπιστήμια (π.χ. Ιόνιο, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου) με χιλιάδες φοιτητές και εκατοντάδες εκπαιδευτικό προσωπικό. Η πράξη του αυτή αποτελεί μεγάλη πρόκληση τη στιγμή που τα δημόσια Πανεπιστήμια στην Ελλάδα αγκομαχούν να πληρώσουν ακόμη και τα στοιχειώδη και η Κεραμέως ακόμη και αυτήν την πετσοκομμένη κρατική χρηματοδότηση τη δίνει υπό την αίρεση της «αξιολόγησης» και επαίρεται, μάλιστα, ξεδιάντροπα ότι αυτό «αποτελεί τη μεγαλύτερη τομή για την οποία είμαστε πραγματικά ιδεολογικά υπερήφανοι»!
ΣΕΛΙΔΑ 10

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Διεπαγγελματικές Οργανώσεις

Εργαλεία των καπιταλιστών

Με την επαναβεβαίωση μιας προηγούμενης συμφωνίας για τη συγκρότηση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας (ΔΟΦ) ολοκληρώθηκε στις 13 Γενάρη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύσκεψη υπό την προεδρία του Βορίδη, στην οποία έλαβαν μέρος ο ΣΕΒΓΑΠ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων), η ΠΕΚ (Πανελλήνια Ενωση Κτηνοτρόφων), ο ΣΕΚ (Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας), ο Σύλλογος Τυροπαραγωγών Ελλάδας, η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας και άλλοι.
ΣΕΛΙΔΑ 11

Για παράνομη μετακίνηση σκύλων στη Γερμανία καταδικάστηκαν δύο Γερμανίδες

Σε ποινή φυλάκισης 18 μηνών και χρηματικό πρόστιμο 7.000 ευρώ η κάθε μία καταδικάστηκαν την περασμένη Δευτέρα δύο Γερμανίδες (τα στοιχεία τους στη διάθεση της εφημερίδας μας), οι οποίες στις 24 Γενάρη του 2015 επιχείρησαν να μεταφέρουν από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» δέκα σκύλους, χωρίς να έχουν τα απαιτούμενα νομιμοποιητικά έγγραφα. Η ποινή ανεστάλη επί τριετία, επειδή οι καταδικασθείσες είχαν λευκό ποινικό μητρώο.
ΣΕΛΙΔΑ 11

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλο EastMed, άλλο East Med Act, άλλο Εast Med Gas Forum

Αν πιστέψουμε τον Κ. Χατζηδάκη, η «μονογραφή του Καταστατικού του East Med Gas Forum» υπήρξε μια «ιστορική στιγμή για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου». Οποιοι δεν παρακολουθούν από κοντά τα ενεργειακά (η πλειοψηφία δηλαδή) μπερδεύονται. «Καλά, τις προάλλες δεν ήρθαν στην Αθήνα ο σφαγέας Νετανιάχου και ο Αναστασιάδης για να υπογράψουν μαζί με τον Τσίπρα τη συμφωνία για τον East Med; Τι είναι αυτό που υπέγραψε στο Κάιρο ο Χατζηδάκης, άλλο πράγμα;».
ΣΕΛΙΔΑ 8

Ατλας ή καρικατούρα Οβελίξ;

Ας συνοψίσουμε. Στο διαγωνισμό για το καζίνο στο Ελληνικό έμεινε ένα μόνο σχήμα, αλλά αυτό δε θεωρήθηκε νόθευση του ανταγωνισμού, ενώ η κυβέρνηση δηλώνει -διά του αρμόδιου υπουργού- ότι δεν μπορεί να παρέμβει, γιατί αν παρενέβαινε θα διέπραττε παρανομία. Στο διαγωνισμό για το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας έμεινε μια εταιρία, αυτό θεωρήθηκε νόθευση του ανταγωνισμού και υπήρξε κυβερνητική παρέμβαση για ν' αλλάξει η κρίση του αρμόδιου οργάνου της ΕΥΔΑΠ. Δεν είναι δύσκολο να βγάλει κανείς τα συμπεράσματά του. Τι διάολο, στην Ελλάδα ζούμε, όχι στην… άμεμπτη και… αδιάφθορη Γαλλία.
ΣΕΛΙΔΑ 12

ΔΙΕΘΝΗ

Λιβύη όπως Συρία

Το χάος και η διάλυση που επικράτησαν στην Λιβύη μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση και την ανατροπή του καθεστώτος Καντάφι συνεχίζονται. Τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα έχουν συμπτυχθεί σε δύο πλέον. Ο Χαφτάρ, που στοιχίζει πίσω του τους φυλάρχους του ανατολικού τμήματος της χώρας και υποστηρίζεται από τη Ρωσία, τη Γαλλία και διάφορες περιφερειακές δυνάμεις, όπως η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλες, και η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Φαγέζ Αλ Σαράζ, με τη στήριξη κυρίως της Τουρκίας και του Κατάρ. Την κυβέρνηση Σαράζ αναγνωρίζει τυπικά ο ΟΗΕ, χωρίς αυτό να σημαίνει κάτι για τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, που σχεδόν στο σύνολό τους στηρίζουν τον Χαφτάρ, γιατί εκτιμούν ότι αυτός θα κυριαρχήσει στον πόλεμο για την εξουσία και τον έλεγχο των τεράστιων ορυκτών πόρων της Λιβύης. 
ΣΕΛΙΔΑ 5

Ενα βήμα πίσω ο Μακρόν αλλά ο αγώνας συνεχίζεται

Την πρώτη σοβαρή υποχώρηση αναγκάστηκε να κάνει η κυβέρνηση Μακρόν για να σώσει την αντιασφαλιστική της μεταρρύθμιση. Το περασμένο Σάββατο, ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ δήλωσε ότι δεν πρόκειται να αυξηθεί το όριο ηλικίας για πλήρη σύνταξη (με 40 χρόνια προϋπηρεσίας) από τα 62 στα 64 έτη. Ελπίζει ότι με την υποχώρηση αυτή οι εργαζόμενοι θα «τσιμπήσουν» και θα αποδεχτούν την κατάργηση των 42 διαφορετικών ασφαλιστικών ταμείων και τη συγχώνευσή τους σε ένα, με σταδιακή μετατροπή του ασφαλιστικού συστήματος σε «ανταποδοτικό» (όσα πληρώνεις παίρνεις), χωρίς ίχνος κοινωνικού χαρακτήρα.
ΣΕΛΙΔΑ 5

ΗΠΑ-ΚΙΝΑ

Εκεχειρία με τα όπλα παρά πόδα…

Η υπογραφή την περασμένη Τετάρτη της πρώτης φάσης της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας, καθώς και η άρση από πλευράς ΗΠΑ της κατηγορίας ότι η Κίνα χειραγωγεί τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, προκειμένου να υποτιμήσει τεχνητά το εθνικό της νόμισμα, δείχνουν ότι επιτεύχθηκε μια «εκεχειρία» στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.
ΣΕΛΙΔΑ 5

Διεθνείς γκάνγκστερ

Οι παλινωδίες στις δηλώσεις των αμερικάνων αξιωματούχων σχετικά με την «επικινδυνότητα» του επικεφαλής των δυνάμεων Αλ Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, Κασέμ Σολεϊμανί, ο οποίος δολοφονήθηκε με γκανγκστερικό τρόπο στις αρχές του χρόνου, συνεχίζονται. Μετά από τις δηλώσεις του υπουργού Πολέμου, Μαρκ Εσπερ, την περασμένη Κυριακή, ότι δεν υπάρχουν σοβαρά αποδεικτικά στοιχεία για τον κίνδυνο επιθέσεων, οργανωμένων από τον Σολεϊμανί, σε τέσσερις αμερικάνικες πρεσβείες (αυτό είχε ισχυριστεί ο Τραμπ στο αγαπημένο του Twitter), την επόμενη μέρα ήταν η σειρά του υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, να γίνει ακόμα πιο κυνικός, υποστηρίζοντας ότι η δολοφονία ήταν μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής αποτροπής προκλήσεων από τους εχθρούς των ΗΠΑ, πράγμα που ισχύει και για τη Ρωσία και την Κίνα! 
ΣΕΛΙΔΑ 4

Λίβανος: Ξανά στους δρόμους

Μετά από μερικές βδομάδες σχετικής ηρεμίας στο Λίβανο, οι διαδηλωτές ξανακατέβηκαν την περασμένη Τρίτη στους δρόμους της πρωτεύουσας Βηρυτού και άλλων μεγάλων πόλεων, μπλοκάροντας οδικές αρτηρίες και διαδηλώνοντας μπροστά από τράπεζες και κυβερνητικά κτίρια. Οι διαδηλώσεις πήραν βίαιο χαρακτήρα με τους διαδηλωτές να καίνε λάστιχα και να σπάνε τράπεζες. Από την οργή τους δε γλίτωσε ούτε η κεντρική τράπεζα του Λιβάνου στην οδό Χάμρα της Βηρυτού. 
ΣΕΛΙΔΑ 4

Ασφαλής χώρα η Συρία για τους ευρωπαίους ιμπεριαλιστές!

Πλανιόταν εδώ και καιρό η φήμη ότι τα πράγματα «αρχίζουν και δυσκολεύουν» για τους πρόσφυγες στις χώρες των ονείρων τους (Σουηδία, Γερμανία κτλ.), αλλά εδώ και μερικούς μήνες η φήμη επαληθεύτηκε: σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής, η Σουηδική Υπηρεσία Μετανάστευσης άλλαξε πρόσφατα τον τρόπο με τον οποίο «συνδράμει» τους πρόσφυγες και αποφάσισε να μην εκδίδει πλέον άδειες διαμονής στους πρόσφυγες από τη Συρία. Γιατί και οι «γενναιόδωρες», «φιλο-προσφυγικές» πολιτικές της «καλής» Ευρώπης έχουν τα όριά τους. Κι αυτά, κατά τη Σουηδία, «πιάστηκαν» με τις μερικές χιλιάδες πρόσφυγες που έφτασαν στο έδαφός της. Τέλος.
ΣΕΛΙΔΑ 8

Στυλοβάτες του φασισμού οι παραχαράκτες της Ιστορίας

Στα τέλη του περασμένου χρόνου, ο Πούτιν υπενθύμισε ότι ο πολωνός πρέσβης στη ναζιστική Γερμανία, Γιόζεφ Λίπσκι, είχε υποσχεθεί κάποτε στον Αδόλφο Χίτλερ να του χτίσει «ένα όμορφο μνημείο στη Βαρσοβία», αν πετύχαινε στο σχέδιό του να απελάσει όλους τους Εβραίους της Γερμανίας στην Αφρική. Ο Πούτιν αποκάλεσε «μπάσταρδο» και «αντισημιτικό γουρούνι» τον Λίπσκι. Και είχε, φυσικά, δίκιο.
ΣΕΛΙΔΑ 4

101 χρόνια από τη δολοφονία των Λούξεμπουργκ - Λίμπκνεχτ 

Ημουν, είμαι, θα είμαι

Στις 15 Γενάρη συμπληρώθηκαν 101 χρόνια από τη δολοφονία της Ρόζα Λούξεμπουργκ και του Καρλ Λίμπκνεχτ, ηγετών του νεοσύστατου Κομμουνιστικού Κόμματος Γερμανίας και εξεχουσών μορφών του παγκόσμιου επαναστατικού προλεταριακού κινήματος. Εχοντας συντρίψει την εξέγερση των βερολινέζων εργατών, με τη βοήθεια των αποβρασμάτων των «Φράικορπς», προγόνων των ναζιστικών Ταγμάτων Εφόδου, η γερμανική σοσιαλδημοκρατία, ηγέτιδα της αστικής αντεπανάστασης, έβαψε τα χέρια της στο αίμα των δυο επαναστατών ηγετών, που τους δολοφόνησαν εν ψυχρώ αποθηριωμένοι στρατιωτικοί. 
ΣΕΛΙΔΑ 16
 
Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020