Παρασκευή 07 Αυγούστου 2020 | 00:37

ΕπικαιρότηταPointer

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ «ΚΟΝΤΡΑ» ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΓΕΝΑΡΗ


ΣΤΟ ΨΑΧΝΟ / EDITORIAL

Το ευαγγέλιο της ξενοδουλείας

Οι Αμερικάνοι δεν έχουν καμιά δυσκολία να συγκρατούν στο επιθυμητό πλαίσιο («όχι θερμό επεισόδιο») την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μ' αυτή την ένταση ρουφάνε το αίμα των δύο λαών, εξασφαλίζουν βάσεις για την πολεμική τους μηχανή και παραγγελίες-μαμούθ για τα μονοπώλια παραγωγής οπλικών συστημάτων. Και οι αστοί πολιτικοί στην Ελλάδα ενδύονται τη στολή του «μεγάλη εθνικού ηγέτη» κάθε φορά που κάποιος αμερικανός υπουργός -ή έστω το Γραφείο Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ή του Πενταγώνου- κάνει κάποια δήλωση που μπορεί να ερμηνευτεί ως «αντιτουρκική» ή έστω «φιλελληνική».
ΣΕΛΙΔΑ 6

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μια μπανανιά μπροστά στο τζάκι

Από την άποψη της αστικής πολιτικής, η επίσκεψη του Μητσοτάκη στο Λευκό Οίκο ήταν φιάσκο. Μην ψάχνετε άλλες αποδείξεις, ανατρέξτε στην επίσημη ιστοσελίδα του έλληνα πρωθυπουργού (primeminister.gr). Εκεί θα δείτε ότι δημοσιεύεται ένα βίντεο διάρκειας μόλις 2':07'' με τις αρχικές δηλώσεις του Τραμπ και του Κούλη. Ολα τα υπόλοιπα, ο μισάωρης διάρκειας μονόλογος του Τραμπ και οι δύο σύντομες παρεμβάσεις του Κούλη κόπηκαν.
ΣΕΛΙΔΑ 3

«Διπλωματία των αγωγών» στην υπηρεσία των μονοπωλίων και του πολέμου

Οι κινήσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και των ισχυρών ή λιγότερο ισχυρών περιφερειακών-εξαρτημένων χωρών είναι καλειδοσκοπικές. Κινούνται και διαφοροποιούνται συνεχώς, όχι χωρίς εντάσεις, ακόμα και πολεμικές συγκρούσεις.  Οι λαοί πληρώνουν την ακόρεστη δίψα των μονοπωλίων για το μέγιστο κέρδος και τη βουλιμία των ιμπεριαλιστικών κρατών για σφαίρες επιρροής, με φτώχεια, καταστροφή του περιβάλλοντος και αίμα. Σ' αυτόν τον καταστροφικό κυκλώνα έχουν βάλει τη χώρα και το λαό μας οι αστικές κυβερνήσεις, με απόλυτη συμφωνία του αστικού πολιτικού μπλοκ.
ΣΕΛΙΔΑ 9

EastMed: Ενα σχέδιο επί χάρτου

Για να κατασκευαστεί ένας αγωγός θα πρέπει να είναι οικονομικά βιώσιμος από καπιταλιστική άποψη. Δηλαδή να αποδίδει το μέγιστο κέρδος. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει το κόστος κατασκευής και λειτουργίας να είναι τέτοιο που να επιτρέπει στο φυσικό αέριο να πουλιέται σε ανταγωνιστικές τιμές, να υπάρχει επαρκής ποσότητα αερίου, ώστε να δικαιολογείται το κόστος κατασκευής και λειτουργίας. Και βέβαια, αν υπάρχουν αυτές οι προκαταρκτικές προϋποθέσεις, θα πρέπει να βρεθούν τα μονοπώλια που θα χρηματοδοτήσουν τον αγωγό κι εκείνα που θα εμπορευτούν το φυσικό αέριο που θα φτάνει στο τέρμα του αγωγού. Ας δούμε, λοιπόν, τι ισχύει για τον EastMed.
ΣΕΛΙΔΕΣ 8-9

Εντονη διαμαρτυρία της Παλαιστινιακής Αρχής

Μέσα στο κλίμα ψεύτικης ευφορίας που δημιούργησαν τα αστικά ΜΜΕ και της ευρείας πολιτικής συναίνεσης (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ), πέρασε στο ντούκου η έγγραφη διαμαρτυρία της Παλαιστινιακής Αρχής για την υπογραφή από την Ελλάδα της συμφωνίας για τον EastMed. Προσοχή, δεν μιλάμε για κάποια επαναστατική παλαιστινιακή οργάνωση ή γενικότερα για τις οργανώσεις της Αντίστασης με τα αντι-σιωνιστικά αντανακλαστικά. Μιλάμε για το όργανο της πιο αντιδραστικής, της πιο ξενόδουλης μερίδας της παλαιστινιακής μπουρζουαζίας, αναγνωρισμένο απ' όλες τις ιμπεριαλιστικές κυβερνήσεις, των οποίων αποτελεί στενό και διαρκή συνομιλητή και συνεργάτη.
ΣΕΛΙΔΑ 8

Διαδήλωσαν ενάντια στην παρουσία του σφαγέα Νετανιάχου

Μολονότι ούτε η μέρα ούτε ο καιρός ήταν ευνοϊκά, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Μετρό της Πανόρμου και πορεύτηκαν προς τη σιωνιστική πρεσβεία, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην παρουσία του σφαγέα Νετανιάχου στην Αθήνα και στην υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό EastMed.  Την πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση είχε η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό, ενώ καλέσματα έγιναν στη συνέχεια από μια σειρά οργανώσεις. 
ΣΕΛΙΔΑ 8

Προεδρολογία: περί όνου σκιάς

Τελικά, ο Μητσοτάκης που όλοι περίμεναν να κατέβει από το Μέτσοβο όπως ο Μωυσής από το όρος Σινά, κρατώντας την πλάκα με το όνομα του προσώπου που θα προτείνει για πρόεδρο της Δημοκρατίας, «μας» την έσκασε. Εχει πλησιάσει, λέει, αλλά θέλει να το σκεφτεί λίγο ακόμα. Ισως -λέμε εμείς- να θέλει να πάρει και την έγκριση των Αμερικανών για το όνομα που θα προτείνει. Αντί να στέλνει απεσταλμένους στον Πάιατ, αυτός να επικοινωνεί με Ουάσιγκτον και να φέρνει την απάντηση, μπορεί να το συζητήσει κατευθείαν ο Κούλης στην Ουάσνγκτον. Αν όχι με τον Τραμπ ή τον Πενς, τουλάχιστον με τον Πομπέο που είναι και ο «καθ' ύλην αρμόδιος».
ΣΕΛΙΔΑ 3

Μια σύγκρουση με νόημα

Η πλάκα είναι πως ο Πολάκης έχει επί της ουσίας δίκιο. Δεν αναφερόμαστε στη συνωμοσιολογική-πρακτορολογική πλευρά περί σχεδιασμών της Γερμανίας, αλλά στο γεγονός ότι υπάρχει συντονισμένη αντίδραση των σημιτικών, είτε έχουν παραμείνει στο ΚΙΝΑΛ είτε έχουν πάει στον ΣΥΡΙΖΑ, είτε χρησιμοποιούν σκληρή γλώσσα, όπως ο Λιάκος, είτε μιλούν πιο γενικόλογα, όπως π.χ. ο Ιωακειμίδης. Η άποψή τους είναι ότι πρέπει να αποφεύγονται κινήσεις απομόνωσης της Τουρκίας, όπως είναι η συμμαχία με το Ισραήλ, αλλά αντίθετα να επιδιωχτεί προσέγγιση με την Τουρκία, με αναγνώριση των δικαιωμάτων που αυτή έχει στην Ανατολική Μεσόγειο, ως κράτος με τόσο μεγάλη ηπειρωτική ακτογραμμή, και προσπάθεια προσέγγισης στα ζητήματα του Αιγαίου και συνεκμετάλλευσης.
ΣΕΛΙΔΑ 12

ΕΡΓΑΤΙΚΑ

Παρά την παραπλανητική προπαγάνδα

Ετοιμάζεται νέο πετσόκομμα των συντάξεων

Σε προπαγανδιστικό ξεσάλωμα επιδίδεται ο υπουργός Εργασίας Βρούτσης συνεπικουρούμενος από γνωστά παπαγαλάκια των ΜΜΕ. Ισχυρίζεται ότι με το νομοσχέδιο που ετοιμάζει να καταθέσει το επόμενο χρονικό διάστημα (για τέλη Γενάρη μίλησε την Πέμπτη στη Βουλή) θα αποκαταστήσει τις αδικίες του αντιασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου, τόσο για τους παλιούς (προ Κατρούγκαλου) συνταξιούχους όσο και για τους νέους (που η σύνταξή τους υπολογίστηκε με βάση το νόμο Κατρούγκαλου).
ΣΕΛΙΔΑ 16

Κεφάλαιο και κράτος ενάντια στην απεργία στον ΟΤΕ

Αν δεν υπήρχε τόση συσσωρευμένη αγανάκτηση από τους εργαζόμενους και τόση αδιαλλαξία από τη διοίκηση της Deutsche Telekom, που αρνείται ακόμα και να διαπραγματευθεί συλλογική σύμβαση εργασίας, η ξεφτιλισμένη συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ΟΜΕ ΟΤΕ δε θα κήρυσσε πολυήμερη απεργία. Από τη στιγμή που την κήρυξε, έχασε και τμήμα του ελέγχου. Γιατί η απεργία είναι απόλυτα επιτυχημένη και με μεγάλη συμμετοχή.
ΣΕΛΙΔΑ 16

Πάει η «13η σύνταξη»

Μ' άλλα λόγια, το ψηφισμένο με νόμο (με την ψήφο και της ΝΔ) βοήθημα στους συνταξιούχους καταργείται. Για το κόλπο με την τροποποίηση του νόμου Κατρούγκαλου και τις καθημερινά υποσχόμενες αυξήσεις στις νέες συντάξεις θα διαβάσετε σε άλλες στήλες της Κόντρας. Με την περιπέτεια του βοηθήματος της «13ης σύνταξης», όμως, που το υποσχέθηκε ο Μητσοτάκης και το… ξεϋπόσχονται οι υπουργοί του, βλέπουμε καθαρά ότι οι αυξήσεις που υπόσχονται θα προκύψουν από εσωτερικές ανακατανομές εντός του ασφαλιστικού συστήματος (κόβω από εδώ, δίνω εκεί).
ΣΕΛΙΔΑ 13

ΔΙΕΘΝΗ

Βεντέτα με άρωμα πολέμου

«Επιβεβαιώνουμε ότι αυτό που συνέβη αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της ιρακινής κυριαρχίας και ξεκάθαρη αθέτηση της εντολής των αμερικάνικων στρατευμάτων, που αφορά αποκλειστικά τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους και την παροχή συμβουλών και βοήθειας στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας». Η καταδικαστική για την αμερικάνικη πολιτική ανακοίνωση έγινε από τη Στρατιωτική Διοίκηση του Ιράκ, λίγες ώρες μετά από τη στοχευμένη επίθεση και τη δολοφονία του ιρανού υποστράτηγου και επικεφαλής της Ειδικής Δύναμης Αλ Κουντς (σημαίνει Ιερουσαλήμ) των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, Κασέμ Σολεϊμανί, και του επικεφαλής των ιρακινών Δυνάμεων Λαϊκής Κινητοποίησης (παραστρατιωτική οργάνωση-ομπρέλα 40 σιιτικών πολιτοφυλακών, που στηρίζεται από την ιρακινή κυβέρνηση), Αμπού Μαχντί Αλ Μουχαντίς. 
ΣΕΛΙΔΑ 5

Πυρκαγιές στην Αυστραλία

Κυβερνητική γαϊδουριά δίχως όρια!

Ανυπολόγιστη είναι η οικολογική καταστροφή από τις πρωτοφανείς πυρκαγιές στην Αυστραλία, που μέχρι στιγμής έχουν κοστίσει τη ζωή σε 25 άτομα και σε ζώα ο αριθμός των οποίων φτάνει ενδεχομένως το ένα δισεκατομμύριο! Χιλιάδες άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, πολλά από τα οποία παραδόθηκαν στις φλόγες (πάνω από 1.500). Οι πυρκαγιές ξεκίνησαν από τον Σεπτέμβρη και μέχρι τώρα έχουν κάψει επιφάνεια ίση με 80 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα (όσο η Ιρλανδία!) και θα συνεχιστούν για μερικές εβδομάδες ακόμα! 
ΣΕΛΙΔΑ 4

Ο Αμπάς συνεργός στη δολοφονία ηγέτη της Παλαιστνιακής Αντίστασης

Την Πέμπτη 2 Γενάρη, η κυβέρνηση της Χαμάς στη Γάζα έδωσε στη δημοσιότητα τηλεφωνική συνομιλία, στην οποία εμφανίζεται αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών της Παλαιστινιακής Αρχής (ΠΑ) να συνομιλεί με πράκτορα της ισραηλινής αντικατασκοπείας, παρέχοντάς του πληροφορίες για τον Μπαχά Αμπού Αλ Ατα, στέλεχος της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ στη Γάζα, οι οποίες οδήγησαν στη δολοφονία του ίδιου και μελών της οικογένειάς του από ισραηλινό αεροπορικό χτύπημα, στις 12 Νοέμβρη του 2019. 
ΣΕΛΙΔΑ 4

Σάντσεθ και Ιγκλέσιας μαζί στην κυβέρνηση

Υστερα από οχτώ μήνες πολιτικού αδιεξόδου και δύο εκλογικών αναμετρήσεων, ο Πέδρο Σάντσεθ αναγκάστηκε να δεχτεί τη συγκυβέρνηση με τους Unidas Podemos, δίνοντας στον Πάμπλο Ιγκλέσιας την αντιπροεδρία της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση μειοψηφίας. Εκλέχτηκε στη δεύτερη ψηφοφορία, στην οποία απαιτείται απλή πλειοψηφία των παρόντων, χάρις στις ψήφους μικρών «αριστερών» κομμάτων (κυρίως καταλανικών και βάσκικων) και κυρίως χάρις στη συμφωνημένη αποχή 13 βουλευτών της Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς της Καταλωνίας και 5 βουλευτών του ΕΗ Bildu από τη Χώρα των Βάσκων.
ΣΕΛΙΔΑ 4

Aυστρία: από τη φασιστική Δεξιά στους Πράσινους

Νέα κυβέρνηση απέκτησε η Αυστρία. Καγκελάριος είναι ο ακροδεξιός Σεμπάστιαν Κουρτς του Λαϊκού Κόμματος και αντικαγκελάριος ο Βέρνερ Κόγκλερ των Πρασίνων. Επειδή δεν παρακολουθούν όλοι από κοντά τις πολιτικές εξελίξεις στην Αυστρία, θυμίζουμε ότι στην προηγούμενη κυβέρνηση το Λαϊκό Κόμμα του Κουρτς είχε συμμαχήσει με το φασιστικό κόμμα, όμως η κυβέρνηση έπεσε εξαιτίας του «σκανδάλου Ιμπιζα» (οι φασίστες παζάρευαν σαν λαμόγια με ρώσους πράκτορες, οι οποίοι τους είχαν παγιδέψει).
ΣΕΛΙΔΑ 4

ΝΕΟΛΑΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ

Αξιολόγηση: ολική επαναφορά

Επανήλθε με συνεντεύξεις του στην Καθημερινή και το Εθνος, ο νέος πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) Γιάννης Αντωνίου (persona non grata για όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, ακόμη και από τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ΟΛΜΕ), για να στείλει τα χαμπέρια της σχεδιαζόμενης αξιολόγησης, που λίαν συντόμως θα πέσει ως πέλεκυς στα κεφάλια των εκπαιδευτικών.
ΣΕΛΙΔΑ 10

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Kαι στην κορφή… Suez

Στης Ψυττάλειας τα νερά σφάζονται εργολάβοι

Πράματα και θάματα γίνονται στο ευαγές ίδρυμα της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, άλλοτε κραταιά κρατική επιχείρηση που διαχειριζόταν το υπερπολύτιμο αγαθό του νερού και εδώ και χρόνια άντρο εργολαβικής κερδοσκοπίας και μήλον της έριδος για μονοπωλιακούς ομίλους όπως η γαλλική Suez. Μια εταιρία που θέλει την ΕΥΔΑΠ όπως θέλει το νερό ένας οδοιπόρος στη Σαχάρα. Κι επειδή για διάφορους λόγους δεν μπορεί να την πάρει «στα ίσια», φαίνεται πως αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το τέχνασμα με το οποίο ο πολυμήχανος Οδυσσέας άλωσε την Τροία. Ας τα πάρουμε, όμως, με τη σειρά.
ΣΕΛΙΔΑ 11

Η διαχείριση των συμβόλων

Ο Μητσοτάκης είχε, βέβαια, και έναν επιπλέον λόγο για να στήσει τη φιέστα «ΔΝΤ go home» στην Ουάσινγκτον. Είχε καταστεί σαφές ότι η επίσκεψή του στο Λευκό Οίκο θα εξελισσόταν σε ένα μεγαλοπρεπέστατο φιάσκο, οπότε ήθελε ένα μικρό έστω προπαγανδιστικό αντίβαρο. Ετσι, ενώ η Γκεοργκίεβα δεν είπε τίποτα (ζήτημα ρουτίνας είναι το συγκεκριμένο για το ΔΝΤ), το είπε ο Μητσοτάκης προς το τέλος της αντιφώνησής του, σε ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους μάλιστα, για να μην προκαλέσει. Τα θριαμβολογικά τα ανέλαβε στη συνέχεια το γκεμπελίστικο επιτελείο της κυβερνητικής προπαγάνδας.
ΣΕΛΙΔΑ 13

Κόβεται το ρεύμα; Να πουλήσουμε τον ΔΕΔΔΗΕ!

Ατάραχος, καταπώς το συνηθίζει, ο Χατζηδάκης μπροστά στις καταγγελίες για τις συνεχείς διακοπές ρεύματος που παρατηρούνται τις τελευταίες μέρες, είχε έτοιμη την απάντηση: για να μην κόβεται το ρεύμα πρέπει να πουλήσουμε τον ΔΕΔΔΗΕ (τη θυγατρική της ΔΕΗ που έχει την ιδιοκτησία και τη διαχείριση του δικτύου μέσης και χαμηλής τάσης).
ΣΕΛΙΔΑ 13

Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει

Για να το πούμε απλά, παρακάμπτονται οι αρμόδιες για τον έλεγχο δημόσιες υπηρεσίες και ο έλεγχος ανατίθεται σε ιδιώτες (άτομα ή εταιρίες), οι οποίες συνδέονται με χίλια δυο νήματα με τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις και τις διοικήσεις τους. Εν προκειμένω δεν έχουμε καν ενδοεταιρικές σχέσεις, ώστε οι ιδιώτες ελεγκτές να έχουν ένα τεκμήριο στοιχειώδους αντικειμενικότητας (μολονότι και σ' αυτό το επίπεδο ξέρουμε καλά ότι ευθυγραμμίζονται με τα σχέδια των διοικήσεων και των μεγαλομετόχων, σε βάρος των μικρομετόχων). Εδώ έχουμε τους ιδιώτες ελεγκτές ως μεσολαβητές ανάμεσα στο κράτος και τους καπιταλιστές που υπάγονται σε κάποιον «αναπτυξιακό» νόμο και τσεπώνουν τζάμπα κρατικό χρήμα. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, τι έχει να γίνει με το «Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει».
ΣΕΛΙΔΑ 12

Μετρό Θεσ/νίκης: Χαστούκι και από τη Σύγκλητο του ΑΠΘ

Η Σύγκλητος του ΑΠΘ δε διέπεται ούτε καν από αντιλήψεις αστικού προοδευτισμού. Είναι ένα ούλτρα συντηρητικό όργανο, που δίνει «έδρα» στον Σαββίδη, αναγορεύει σε επίτιμους διδάκτορες τον Ανθιμο και τον CEO της Pfizer και υπερασπίζεται το πανεπιστήμιο-επιχείρηση. Εχουν τη σημασία τους, λοιπόν, οι προειδοποιήσεις της για το χειρισμό του ζητήματος των αρχαιοτήτων που υπάρχουν σε σταθμούς του υπό ανέγερση Μετρό της Θεσσαλονίκης. Είναι τόσο προκλητική, τόσο καταστροφική η διαχείριση που αποφασίστηκε (για να βολευτούν οι εργολάβοι), που η Σύγκλητος του ΑΠΘ δεν μπορούσε να την προσπεράσει χωρίς κόστος για την ίδια (αντιδράσεις από την επιστημονική κοινότητα). 
ΣΕΛΙΔΑ 12

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Γερμανική εταιρία έχει πουλήσει εξοπλισμό CreamoProt σε ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες, αλλά το υπουργείο «σφυρίζει κλέφτικα»

Είναι προφανέστατο ότι και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στους ελεγκτικούς μηχανισμούς είναι γνωστό ότι αυτή η παράνομη μέθοδος χρησιμοποιείται από ελληνικές εταιρίες για την αύξηση της κερδοφορίας τους, αλλά κάνουν το κορόιδο. Διότι η αύξηση της κερδοφορίας των καπιταλιστικών επιχειρήσεων είναι υπεράνω κάθε νόμου. Ακόμα κι όταν υπάρχει -ως ενδεχόμενο- να προκαλούνται προβλήματα στην υγεία των ανθρώπων από τη μακροχρόνια κατανάλωση φέτας και άλλων -γαλακτοκομικών και μη- προϊόντων που παρήχθησαν μ’ αυτή τη μέθοδο.
ΣΕΛΙΔΑ 10

Ο «πολύς» Βορίδης φυγομαχεί

Μια ακόμα συνέντευξη έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για να επαναλάβει αυτά που ανακοινώνει κατά καιρούς, ως νέος Μαυρογιαλούρος. Στην αρχή της συνέντευξης παρουσίασε το νέο ΔΣ του ΕΦΕΤ. Επειδή ήταν η πρώτη συνέντευξη που πήραμε μέρος και ο Βορίδης δεν μας γνώριζε, επέτρεψε να κάνουμε ερωτήσεις για το ελληνικό γιαούρτι και για τον πλημμελή χαρακτήρα των ελέγχων του ΕΦΕΤ. Η προσέγγισή μας δεν άρεσε στον Βορίδη, γι’ αυτό και μετά την παρουσίαση του εξάμηνου κυβερνητικού «έργου» και του σχεδιασμού της πολιτικής για το 2020, άρχισε να δίνει το λόγο σε συναδέλφους από την άλλη πλευρά του τραπεζιού, αφήνοντάς μας για το τέλος.
ΣΕΛΙΔΑ 11

Σφυρίζουν αδιάφορα μπροστά στο όργιο του παράνομου εμπορίου ζώων συντροφιάς

Επιστροφή στο ζήτημα του παράνομου εμπόριου ζώων συντροφιάς, με σύντομη αναφορά σε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που προέκυψε πριν από λίγο. Ελληνας που γεννήθηκε και ζει στην Ολλανδία πηγαίνει συστηματικά στα Τρίκαλα, παίρνει ζώα συντροφιάς (κουτάβια και μεγαλύτερα σκυλιά) και τα μετακινεί στην Ολλανδία με το πρόσχημα ότι τα υιοθετούν κάτοικοι εκεί. Στην πραγματικότητα, όπως έχουμε ξαναπεί, κάνει παράνομο εμπόριο ζώων συντροφιάς, αφού και στην περίπτωσή του ισχύει η ελληνική και κοινοτική νομοθεσία. 
ΣΕΛΙΔΑ 11
 
Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020