Τρίτη 04 Αυγούστου 2020 | 00:17

ΕπικαιρότηταPointer

Eργαζόμενοι μέσω Ειδικού Προγράμματος Απασχόλησης του ΟΑΕΔ: Zητούν ανανέωση συμβάσεων για έναν επιπλέον χρόνο

Κινητοποιήσεις πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι μέσω του Ειδικού Προγράμματος Απασχόλησης του ΟΑΕΔ για 5.500 άνεργους πτυχιούχους ηλικίας 22-29, με αίτημα αιχμής άμεση ανανέωση-παράταση των συμβάσεών τους για χρονική διάρκεια ίση με την αρχική προκήρυξη [12 μήνες] για το ήδη υφιστάμενο προσωπικό.
 
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Συντονιστικό Αγώνα Εργαζομένων του Ειδικού Προγράμματος Απασχόλησης του ΟΑΕΔ για 5.500 άνεργους πτυχιούχους ηλικίας 22-29, διεκτραγωδεί την κατάσταση που βιώνουν αυτοί οι νέοι εργαζόμενοι πτυχιούχοι (σε μια περίοδο που κυριαρχεί η κυβερνητική δημαγωγία για αναστροφή του λεγόμενου brain drain).
 
«Τη Δευτέρα  9/12 οι εργαζόμενοι μέσω του Ειδικού Προγράμματος Απασχόλησης του ΟΑΕΔ για 5500 άνεργους πτυχιούχους ηλικίας 22-29 πραγματοποιήσαμε δύο κινητοποιήσεις στο πλαίσιο των αποφάσεων της τελευταίας μας συνέλευσης:
 
• Πραγματοποιήθηκε παρέμβαση στο συνέδριο “Διεπιστημονική Πρωτοβουλία για την ανάσχεση του Brain Drain και τον τεχνολογικό μετασχηματισμό της αγοράς εργασίας“, όπου θα μιλούσε ο Υπουργός Εργασίας, όμως ο κ. Βρούτσης αποχώρησε για άλλη μια φορά χωρίς να τον συναντήσουμε ενώ ο διοικητής του ΟΑΕΔ μόλις αντιλήφθηκε την παρουσία μας έφυγε τρέχοντας για να αποφύγει τον οποιονδήποτε διάλογο. Συνεπώς, μπορεί η κυβέρνηση μέσα από τους βουλευτές, τα στελέχη της αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό να υπόσχεται την επιστροφή όσων νέων τα προηγούμενα χρόνια εξαναγκάστηκαν σε μετανάστευση και προεκλογικά να διατυμπάνιζε τον περιορισμό του brain drain, η πρακτική της όμως αποδεικνύει το αντίθετο.
 
• Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση έξω από το Υπουργείο Εργασίας ενόψει και της προγραμματισμένης μας συνάντησης με τον Υφυπουργό Εργασίας. Στη συνάντηση ο κ. Μηταράκης επί της ουσίας μας είπε πως δεν υπάρχει πρόθεση από την κυβέρνηση για ανανέωση κανενός άλλου προγράμματος και μας έδειξε το δρόμο για τον ιδιωτικό τομέα. Σημειωτέον, ενημερωθήκαμε πως τα 90 εκατομμύρια του κρατικού προϋπολογισμού για τον ΟΑΕΔ που είχαν προϋπολογιστεί για το πρόγραμμα μας διοχετεύθηκαν σε άλλη κατεύθυνση! Είναι γνωστό, όμως, πως όταν πρόκειται για τις τράπεζες και τις «διεθνείς μας δεσμεύσεις» χρήματα βρίσκονται εν μία νυκτί, ενώ όταν πρόκειται για τις ανάγκες των εργαζομένων τα χρήματα εξαφανίζονται ως δια μαγείας!
 
Η κυβέρνηση πετάει στο δρόμο 3.650 εργαζόμενους. Όπως ακριβώς κάνει και με λοιπούς συμβασιούχους άλλων προγραμμάτων. Τόσο εύκολα μας παραπέμπουν στον ιδιωτικό τομέα, τη στιγμή που σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ η ανεργία συνεχώς αυξάνεται [βλ στοιχεία Οκτωβρίου 2019]. Αυτό που μας περιμένει είναι η εργασιακή περιπλάνηση, η ανεργία, η μετανάστευση. Μας περιμένει η αναζήτηση μιας εργασίας που αν τυχόν τη βρούμε, με την κατάσταση που επικρατεί στα εργασιακά, κατάσταση που δημιούργησαν όλες οι κυβερνήσεις, είμαστε υποχρεωμένοι να δουλεύουμε σε συνθήκες εργοδοτικής αυθαιρεσίας που μεταφράζονται σε απλήρωτες υπερωρίες και χαμηλούς μισθούς, με τους οποίους κανείς δεν μπορεί να ζήσει αξιοπρεπώς.
 
Η απάντηση αυτή δείχνει ξεκάθαρα πως την κυβέρνηση δε την αφορούν οι εργαζόμενοι/ες. Οι προθέσεις της φαίνονταν, εδώ και ένα μήνα, και μέσα από τις συνεχείς αναβολές της συνάντησής μας με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου που υποδήλωναν πως υπήρχε ήδη ειλημμένη απόφαση. Αποτυπώθηκαν ακόμη και στο Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ όπου οι καθεστωτικές παρατάξεις [ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ] το διέλυσαν και με τη συνηγορία της ΕΑΕΚ δεν πάρθηκε ποτέ απόφαση για συνδικαλιστική μας κάλυψη στις 9/12, με αποτέλεσμα να προσπαθήσουν να μειώσουν τη δυναμική της κινητοποίησής μας. Είναι ξεκάθαρο, λοιπόν, πως σύμμαχοί μας είναι μόνο όσοι/ες πλήττονται με τον ίδιο τρόπο με εμάς.
 
Τα αιτήματά μας είναι δίκαια και δε θα υποχωρήσουμε. Μετά την αρνητική απάντηση από πλευράς Υπουργείου για την ανανέωση των συμβάσεών μας πραγματοποιήσαμε πορεία και συνέλευση αγώνα όπου δόθηκε το στίγμα της αγωνιστικής συνέχειας».
 
Πέραν της συμμετοχής τους σε άλλες κινητοποιήσεις, οργανώνουν πανελλαδική κινητοποίηση την Παρασκευή 10/01 ενάντια στις ελαστικές σχέσεις εργασίας, τις απολύσεις, την ανακύκλωση της ανεργίας, για ανανέωση των συμβάσεων όλων των συμβασιούχων, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλες/ους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
 
Σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους: «Ο αγώνας για την ανανέωση των συμβάσεών μας δεν αφορά μόνο εμάς, αλλά όσες/ους εργάζονται με ελαστικές σχέσεις, που βρίσκονται, έχουν βρεθεί ή προβλέπεται να βρεθούν σε κάποιο πρόγραμμα ανακύκλωσης της ανεργίας του ΟΑΕΔ. Αφορά κάθε εργαζόμενο/η είτε μόνιμο, είτε ΙΔΟΧ, είτε ΙΔΑΧ, είτε στον ιδιωτικό, είτε στο δημόσιο τομέα, που βλέπει τα δικαιώματά του μέρα με τη μέρα να περιστέλλονται.
 
Οι κυβερνήσεις διαλύουν όλο και περισσότερο τα εργασιακά δικαιώματα, αδιαφορούν για την κοινωνική πλειοψηφία και προτάσσουν τα συμφέροντα των λίγων έναντι των πολλών. Εμείς προτάσσουμε τα συμφέροντα των πολλών. Εργαζόμαστε σε υπηρεσίες του δημόσιου τομέα που ασφυκτιούν από την υποστελέχωση, προσφέροντας καθημερινά στο κοινωνικό σύνολο.
 
Κανείς εργαζόμενος/η δεν αξίζει αυτό τον “ρεαλισμό“ που μας παρουσιάζουν οι κυβερνήσεις, δηλαδή να δουλεύει για 500 ευρώ 10ωρα σε καθεστώς τρομοκρατίας, να ψάχνει κάθε τρεις και λίγο για δουλειά. Το δικό μας όπλο είναι ο κοινός αγώνας με όλους/ες τους/τις εργαζόμενους/ες.  […]
 
Δε θα υποχωρήσουμε, δε θα δεχτούμε το μέλλον της ανεργίας και της επισφάλειας. Θα αγωνιστούμε μέχρι τέλους!
 
Διεκδικούμε:
 
- Αμεση ανανέωση-παράταση της σύμβασής μας για χρονική διάρκεια ίση με την αρχική προκήρυξη [12 μήνες] για το ήδη υφιστάμενο προσωπικό.
 
- Να σταματήσει η πολιτική ανακύκλωσης της ανεργίας μέσω των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.
 
- Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλες/ους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Να μπει τέλος στις ελαστικές σχέσεις εργασίας! Ιση αντιμετώπιση των εργαζομένων. Ιση αμοιβή για ίση εργασία με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Ισα δικαιώματα για τις εργαζόμενες μητέρες και τις εγκύους.
 
- Στελέχωση των Υπουργείων, των δημόσιων υπηρεσιών και των δήμων με μόνιμο και σταθερό προσωπικό.
 
- Καμία απόλυση συναδέλφου/ισσας.
 
- Καμία συρρίκνωση του δημόσιου τομέα. Καμία ιδιωτικοποίηση των δημόσιων φορέων. Καμία σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα [ΣΔΙΤ] στους δημόσιους φορείς.
 
- Λεφτά για τις ανάγκες των εργαζομένων και όχι για τα πλεονάσματα».
 
 
Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2019