Δευτέρα 03 Αυγούστου 2020 | 23:41

ΕπικαιρότηταPointer

Δολοφόνοι!Ανακοίνωση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας:
 
«Σχετικά με αναφορές σε ΜΜΕ για τραυματισμό με πλαστική σφαίρα ημεδαπής γυναίκας, η οποία συνελήφθη κατά τη διάρκεια της χθεσινής επιχείρησης για την εκκένωση υπό κατάληψη κτιρίου στην οδό Παναιτωλίου, ανακοινώνονται τα ακόλουθα:
 
• είναι απολύτως ψευδές ότι η συλληφθείσα χτυπήθηκε από πλαστική σφαίρα,
 
• η Ελληνική Αστυνομία, λόγω της επικινδυνότητάς τους, δεν χρησιμοποιεί πλαστικές σφαίρες,
 
• σε επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται σε χώρους, όπου είναι επικίνδυνη η χρήση χημικών, χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τις ειδικές δυνάμεις, που διαθέτουν ανάλογη εκπαίδευση, συσκευές τύπου Manuhrin, οι οποίες εκτοξεύουν μικρές ελαστικές μπάλες (περίπου μεγέθους πινγκ πονγκ), με βεληνεκές περίπου (15) μέτρα και δύναμη μικρότερη από μιας γροθιάς.
 
Στη χθεσινή επιχείρηση, στην οδό Παναιτωλίου, έγινε περιορισμένη χρήση του εξοπλισμού αυτού…».
 
Ρεπορτάζ στο «Βήμα» (10.1.2013) του «γνωστού» Βασίλη Λαμπρόπουλου:
 
«Περίπου 130 όπλα, που εκτοξεύουν σφαίρες από καουτσούκ φέρεται να έχει στην διάθεσή της η ΕΛ.ΑΣ. και ήδη εμφάνισε ένα από αυτά την Τετάρτη, κατά τις επιχειρήσεις σε καταλήψεις κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας.
 
Φωτογραφία άνδρα των ΕΚΑΜ, ενώ βρίσκεται έξω από τα γραφεία της ΔΗΜΑΡ κατά την επιχείρηση απομάκρυνσης των καταληψιών που διαμαρτύρονταν για την επέμβαση στη Βίλα Αμαλία, με ένα τέτοιο όπλο ανά χείρας, αναρτήθηκε την Πέμπτη σε διάφορους δικτυακούς τόπους.
 
Το νέο όπλο λέγεται Manuhrin MR-35 Punch Gun («Οπλο Γροθιά» δηλαδή)  και ξεκίνησε να κατασκευάζεται την δεκαετία του ’90.
 
Πρόκειται για όπλα γαλλικής κατασκευής που κοστίζουν περίπου 700 έως 800 ευρώ και τα οποία μπορεί να εκτοξεύσουν σε λιγότερο από πέντε δευτερόλεπτα, πέντε σφαιρίδια καουτσούκ, τα οποία κτυπούν τους ανθρώπινους στόχους, με ταχύτητα περίπου 112 μέτρων το δευτερόλεπτο.
 
Το κτύπημα από σφαίρα καουτσούκ προκαλεί σοκ και έντονο πόνο. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στο εγχειρίδιό του, ειδικά αν η ρίψη της πλαστικής σφαίρας γίνει από μακριά, ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος ο στόχος να κτυπηθεί στο κεφάλι ή σε άλλο ευαίσθητο σημείο και να προκληθεί σοβαρός τραυματισμός, ακόμη και θάνατος!».
 
Ρεπορτάζ iefimerida.gr (11.1.2013)
 
«Τα νέα όπλα που αποφάσισε να χρησιμοποιεί πλέον η Ελληνική Αστυνομία ως κατασταλτικά μέσα κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεών της μπορούν, όπως έχει αποδειχθεί από την εμπειρία της χρήσης τους στο εξωτερικό, να προκαλέσουν σοβαρότατους τραυματισμούς ή ακόμη και τον θάνατο».
 
Ιστοσελίδα Désarmons-les
 
Γαλλική ιστοσελίδα που συγκεντρώνει στοιχεία για περιστατικά αστυνομικής βίας στη Γαλλία. Οσοι/ες γνωρίζετε γαλλικά μπορείτε να αναζητήσετε στοιχεία για τη χρήση αυτών των όπλων στη Γαλλία. Στη διάρκεια των κινητοποιήσεων των «Κίτρινων Γιλέκων» περισσότεροι από 100 άνθρωποι τρυματίστηκαν σοβαρά. Δεκατρείς απ' αυτούς έχασαν το μάτι τους. Οι 68 από τους τραυματίες, ανάμεσά τους σχεδόν όλοι απ' αυτούς που έχασαν το μάτι τους, τραυματίστηκαν από τέτοια όπλα.
 
Την περασμένη Τετάρτη, όπως οι ίδιοι παραδέχονται, οι μπάτσοι έκαναν χρήση τέτοιων όπλων! Δε θα το παραδέχονταν ποτέ, αν δεν υπήρχε ιατρική βεβαίωση κρατικού νοσοκομείου για τον τραυματισμό μιας γυναίκας από πλαστική σφαίρα. Παλαιότερα, παρόμοιες καταγγελίες είχαν γίνει από κατοίκους της Κερατέας και της Ιερισσού, αλλά θάφτηκαν. Η κρατική καταστολή παίρνει δολοφονικά χαρακτηριστικά, από τη στιγμή που βάζουν μπροστά τα ΕΚΑΜ με τέτοια όπλα. Θα τ' αφήσουμε να περάσει έτσι;
 
 
Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019