Δευτέρα 03 Αυγούστου 2020 | 23:34

ΕπικαιρότηταPointer

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ «ΚΟΝΤΡΑ» ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΗΣΤΟ ΨΑΧΝΟ / EDITORIAL

Εθνική ενότητα με ποιους και για τι;

Την Τρίτη, στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) «διαπιστώθηκε εθνική σύμπνοια και ομόνοια». Πλην του Περισσού, που δε συμμετέχει σ' αυτό το όργανο, τα υπόλοιπα αστικά κόμματα κατέθεσαν τον οβολό τους σ' αυτό που επιδιώκει να χτίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, εκμεταλλευόμενη την (για πολλοστή φορά) όξυνση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
ΣΕΛΙΔΑ 6

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γην και ύδωρ στους ιμπεριαλιστές

Η διατύπωση αποτελεί υπόδειγμα διπλωματικής ασάφειας-σαφήνειας. Μπορεί να θεωρηθεί ότι βολεύει εξίσου την Ελλάδα (στην περίπτωση της Κρήτης και των Δωδεκανήσων) και την Τουρκία (στην περίπτωση του Αιγαίου και του Καστελόριζου). Πάνω απ' όλα, όμως, βολεύει τους ιμπεριαλιστές, οι οποίοι θα κληθούν να παίξουν το ρόλο του επιδιαιτητή (είτε μέσω του Συμβούλιου Ασφάλειας του ΟΗΕ είτε και απευθείας), όχι μόνο στις γνωστές ελληνοτουρκικές διαφορές (που χρονολογούνται εδώ και δεκαετίες, όταν ο όρος ΑΟΖ ήταν ακόμα άγνωστος και συζήτηση γινόταν μόνο για τον ορισμό των θαλάσσιων συνόρων και της υφαλοκρηπίδας), αλλά και στο κόψιμο της -πέραν των χωρικών υδάτων κάθε χώρας- Ανατολικής Μεσογείου σε θαλάσσια οικόπεδα με δικαιώματα αποκλειστικής κρατικής εκμετάλλευσης.
ΣΕΛΙΔΑ 3

Εκαναν την ανάγκη φιλοτιμία

Πρέπει να πάει κανένας πολύ πίσω στην ιστορία του ελληνικού κοινοβουλευτισμού για να βρει νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από την ολότητα σχεδόν των βουλευτών (καταψήφισαν επί της αρχής μόνο οι εννιά βουλευτές του ΜέΡΑ25). Για να φτάσουν σ' αυτό το αποτέλεσμα, χρειάστηκε να κάνουν την ανάγκη φιλοτιμία και η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ.
ΣΕΛΙΔΑ 11

Καμαρώστε την αστική Δικαιοσύνη!

Δεν πρόκειται για «ρεπορτάζ» βουλευτών-μελών της Επιτροπής, που κόβουν και ράβουν τις καταθέσεις των μαρτύρων ανάλογα με το πώς τους συμφέρει κομματικά. Εγινε από τον ίδιο τον Ι. Αγγελή και μας προσφέρει ένα λαμπρό παράδειγμα ποιότητας ανώτατου δικαστικού λειτουργού. Ο κύριος αυτός, που δηλώνει ότι δε θα βγάλει το φίδι από την τρύπα, θα έπρεπε να έχει ήδη παραιτηθεί, αν είχε και το ελάχιστο ενδιαφέρον για το κύρος της αστικής Δικαιοσύνης. Γιατί υποτίθεται ότι οι εισαγγελείς έχουν καθήκον «να βγάζουν το φίδι από την τρύπα», να ανακαλύπτουν την αλήθεια και να την αποκαλύπτουν, για να προστατευθούν οι αδικούμενοι και να υποστούν τις κυρώσεις του νόμου οι αδικοπραγούντες. Αδιαφορώντας για κάθε προσωπικό κόστος, αποκρούοντας κάθε απειλή σε βάρος τους, απ' όπου κι αν προέρχεται, όσο ισχυροί κι αν είναι αυτοί που την εκτοξεύουν.
ΣΕΛΙΔΑ 12

Με τους πασόκους στη ροζ πασαρέλα

Δεν ήταν καμιά νέα φουρνιά πασόκων οι 120 που υπέγραψαν  κείμενο για τη συστράτευσή τους με τον ΣΥΡΙΖΑ. Γνωστοί και μη εξαιρέτοι είναι όλοι τους και έχουν συμπεριληφθεί στα 694 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ. Απλά, ήθελαν να κάνουν και μια δική τους εκδήλωση, με ομιλητή τον Τσίπρα, φυσικά, για να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στο γεγονός της προσχώρησής τους στον «νέο» ΣΥΡΙΖΑ με ισότιμο τρόπο. 
ΣΕΛΙΔΑ 3

ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

Ξαμόλησαν τα σκυλιά τους με συγκεκριμένες εντολές

Το αρχηγείο της μπατσαρίας δήλωσε ότι συνέλαβε «υπεύθυνους για επιθέσεις στο κέντρο των Εξαρχείων, με τις μολότοφ και τις πέτρες στα χέρια», ενώ το υπουργείο του Χρυσοχοΐδη μίλησε για συλλήψεις ανθρώπων «με σακίδια γεμάτα πέτρες, με τα μάρμαρα της πλατείας πάλι σπασμένα, με μολότοφ». Την καλύτερη απάντηση την έδωσαν οι δικαστικές αρχές, στις οποίες προσήγαγαν τους έντεκα συλληφθέντες, με βαρύτατα κακουργήματα: τους άφησαν όλους ελεύθερους, ενώ στους επτά από τους έντεκα δεν έβαλαν ούτε περιοριστικούς όρους! Ξέρουμε καλά πώς ενεργούν οι δικαστικές αρχές όταν υπάρχει το παραμικρό στοιχείο: προφυλάκιση χωρίς δεύτερη κουβέντα. Οταν όμως δεν υπάρχει τίποτα και έχουν ανθρώπους που συνελήφθησαν με το συνήθη τρόπο των μπάτσων («από το σωρό»), αναγκαστικά αποφεύγουν την προφυλάκιση.
ΣΕΛΙΔΑ 13

Ο Δήμος Μούτσης, το ξύλο και η «τρελίτσα» των μπάτσων

Ο Δήμος Μούτσης δε χρειάζεται συστάσεις. Εκτός του ότι είναι ένας συνθέτης με διαδρομή δεκαετιών στο ελληνικό τραγούδι, είναι και ένας άνθρωπος που δεν είχε ποτέ έντονη πολιτική δράση, ώστε να τον κατηγορήσουν ως προκατειλημμένο έναντι της αστυνομίας. 
ΣΕΛΙΔΑ 13

«Περιποιήθηκαν» και τους νοσοκομειακούς γιατρούς

Στο βίντεο ακουγόταν η φωνή ενός γιατρού που φώναζε στους ΜΑΤατζήδες ότι πρέπει να ντρέπονται που τους χτυπούν, γιατί αυτοί αγωνίζονται για την υγεία τους. Οι ΜΑΤατζήδες, όμως, δεν καταλαβαίνουν από τέτοια. Αλλωστε, όταν πηγαίνουν στο νοσοκομείο για τον εαυτό τους ή για κάποιον δικό τους, δε φορούν στολή «εργασίας». Φορούν κανονικά ρούχα πολίτη. Και είναι σίγουροι ότι οι γιατροί θα κάνουν κανονικά τη δουλειά τους, όπως την κάνουν για οποιονδήποτε πολίτη.
ΣΕΛΙΔΑ 13

Απέρριψαν μια ακόμα άδεια του Δ. Κουφοντίνα

Νέα αίτηση για κανονική άδεια υπέβαλε ο Δ. Κουφοντίνας, η οποία απορρίφθηκε και αυτή τη φορά. Οχι ομόφωνα, αλλά με πλειοψηφία 2-1, καθώς στη σύνθεση του Συμβουλίου Φυλακής επανήλθε η αρμόδια για τον Κουφοντίνα κοινωνική λειτουργός, η οποία ψήφισε θετικά για την άδεια στον πολιτικό κρατούμενο, όπως είχε κάνει και τις προηγούμενες φορές, σεβόμενη την επιστημοσύνη της και τη δουλειά της. Αυτή τη φορά επέλεξαν να μην αντικαταστήσουν την τελευταία στιγμή την κοινωνική λειτουργό με συνάδελφό της, για να ψηφίσει απορριπτικά, όπως είχαν κάνει την προηγούμενη φορά
ΣΕΛΙΔΑ 13

ΕΡΓΑΤΙΚΑ

Προκρούστης

Νάτη πάλι η γήρανση του πληθυσμού, η οποία εξαντλεί τα ασφαλιστικά συστήματα και τους κρατικούς προϋπολογισμούς. Το ιδεολόγημα, ιδιαίτερα γνωστό σ' εμάς μετά από τόσες αντιασφαλιστικές ανατροπές, ακούγεται τώρα στη Γαλλία, όπου ο Μακρόν επιδιώκει τη δική του αντιασφαλιστική ανατροπή.
ΣΕΛΙΔΑ 16

Στο εργασιακό Νταχάου της Deutsche Telekom

Δημοσιεύουμε ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης ΟΤΕ, με ένα μόνο ερώτημα ευρύτερης σημασίας: πού βρισκόταν η εργατική τάξη από άποψη αμοιβών και συνθηκών εργασίας πριν από κάποια χρόνια και πού βρίσκεται σήμερα;
Τα εργατικά ατυχήματα και το Burn-out  εξοντώνουν τους τεχνικούς του ΟΤΕ!
Κι άλλο σοβαρό περιστατικό χθες στην Αθήνα!
Χθες, Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου, ο συνάδελφος τεχνικός πεδίου Α.Κ. βρέθηκε από περαστικούς στο Κολωνάκι (Σκουφά και Μασσαλίας) μπροστά σε ένα καφάο εντελώς αναίσθητος.
ΣΕΛΙΔΑ 12ΝΕΟΛΑΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ

Μέγγενη για τα ΑΕΙ

Κυριολεκτικά σε μέγγενη για τα ΑΕΙ αναδεικνύεται  το νέο σύστημα «αξιολόγησης και πιστοποίησης της ποιότητας» μέσω της «Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.)», που αντικαθιστά την ΑΔΙΠ. Το περίφημο «αυτοδιοίκητο» πετιέται κυριολεκτικά στα σκουπίδια, αφού τα ΑΕΙ υφίστανται σκληρή επιτήρηση. Μηχανισμοί εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης κρίνουν με βάση την προσαρμοστικότητα των Ιδρυμάτων στα κριτήρια αξιολόγησης και πιστοποίησης που ισχύουν στον Ευρωπαϊκό Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης, όπου τη στρατηγική χαράσσει το κεφάλαιο των ιμπεριαλιστικών κρατών, σύμφωνα με τις «αναπτυξιακές» πολιτικές που επιλέγει κάθε φορά να υπηρετήσει, στο έδαφος του σκληρού ανταγωνισμού για την ανάπτυξη της κερδοφορίας και την κατάχτηση αγορών.
ΣΕΛΙΔΑ 10

Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών σε συνδυασμό με την ένταση των ταξικών φραγμών

Τις «σκέψεις» του σχετικά με τον τρόπο αξιολόγησης-βαθμολόγησης των μαθητών σε Δημοτικό, Γυμνάσιο-Λύκειο και τη σύνδεσή του με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών διέρρευσε το υπουργείο Παιδείας, μέσω γνωστής ιστοσελίδας. Δε θέλει, λέει, να μην τηρείται η βαθμολόγηση με βάση την κλίμακα 5-10 στο Δημοτικό και να πληθαίνουν οι αριστούχοι στα Γυμνάσια και Λύκεια.
ΣΕΛΙΔΑ 10

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πράσινη ανάπτυξη, πράσιν’ άλογα και πράσινες μπίζνες

Την ευρωπαϊκή «πράσινη συμφωνία» παρουσίασε η ΕΕ την περασμένη Τετάρτη (βλ. https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/IP_19_6691). Πρόκειται για ένα κείμενο των γενικών κατευθύνσεων και ενεργειών, που καλύπτει όλους τους τομείς της οικονομίας (μεταφορές, ενέργεια, αγροτική οικονομία, κατασκευές, βιομηχανία), τις οποίες προτείνει η Κομισιόν προκειμένου να πιαστεί ο στόχος της «ουδέτερης περιβαλλοντικά ευρωπαϊκής ηπείρου» μέχρι το 2050. Τι σημαίνει αυτό; Οτι μέχρι το 2050 η Ευρώπη δε θα εκπέμπει πλέον αέρια που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου! Μεγαλεπήβολος στόχος, αν σκεφτεί κανείς ότι μέχρι σήμερα οι στόχοι του πρωτοκόλλου του Κιότο, που αποφασίστηκαν το 1992 (δηλαδή πριν από τρεις δεκαετίες περίπου), για μείωση των παγκόσμιων εκπομπών ρύπων κατά 5.2% από τα επίπεδα του 1990 μέχρι το 2012, πήγαν στο… βρόντο (από τότε οι ρύποι αυθήθηκαν σε ποσοστό πάνω από 63%).
ΣΕΛΙΔΑ 5

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Φέτα-μαϊμού και με την παράνομη μέθοδο Creamo Prot

Μέχρι πρόσφατα, εμείς τουλάχιστον, γνωρίζαμε μόνο για την παράνομη μέθοδο της υπερδιήθησης, με την οποία γαλακτοβιομηχανίες και τυροκομικές επιχειρήσεις παράγουν ένα κιλό φέτα με λιγότερο από τέσσερα κιλά γάλακτος. Θυμίζουμε ότι η φέτα ΠΟΠ πρέπει να παράγεται με παστεριωμένο ελληνικό πρόβειο γάλα, ή με μείγμα αιγοπρόβειου με το γίδινο να μην ξεπερνά το 30%. Οι γαλακτοβιομηχανίες και οι τυροκομικές επιχειρήσεις, βέβαια, δε χρησιμοποιούν μόνο ελληνικό γάλα και στις προβλεπόμενες αναλογίες. Χρησιμοποιούν και εισαγόμενο γάλα, νωπό και συμπυκνωμένο, και όχι μόνο αιγοπρόβειο αλλά και αγελαδινό.
ΣΕΛΙΔΑ 8

Η Κεντρική Διοίκηση του ΕΦΕΤ συγκαλύπτει την παράνομη δράση των γαλακτοβιομήχανων

Επαναλαμβάνουμε αυτό που διαχρονικά τονίζουμε. Για όλες τις κυβερνήσεις, ανεξάρτητα από το κουστούμι που φορούν, οι ιδιοκτήτες των καπιταλιστικών επιχειρήσεων είναι φερέγγυα πρόσωπα και γι΄ αυτό ο έλεγχος από τους δημόσιους ελεγκτικούς μηχανισμούς είναι δειγματοληπτικός. Ολο το σύστημα του ελέγχου των επιχειρήσεων στηρίζεται στο λεγόμενο αυτοέλεγχο των επιχειρήσεων. Είναι δε δομημένο έτσι το σύστημα των ελέγχων στην καπιταλιστική παραγωγή, γιατί η αποκόμιση του ανώτατου κέρδους είναι ο βασικός οικονομικός νόμος στο μονοπωλιακό στάδιο του καπιταλισμού.
ΣΕΛΙΔΑ 9

ΥΓΕΙΑ

Μάστιγα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Εχουμε ασχοληθεί πολλές φορές με το ποιόν και τη δράση του γενικού διευθυντή Κτηνιατρικής Θ. Αλεξανδρόπουλου. Θυμίζουμε για παράδειγμα το ρόλο που διαδραμάτισε στην προσπάθεια των πολιτικών ηγεσιών του ΥΠΑΑΤ να περάσουν το θεσμό του κτηνίατρου εκτροφής, που θα πλήξει καίρια τον ήδη αποδυναμωμένο και ασθμαίνοντα ελεγκτικό μηχανισμό, προς όφελος των καπιταλιστικών επιχειρήσεων.
ΣΕΛΙΔΑ 12

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μακρόν «εκτελεί» την Κοινωνική Ασφάλιση

Δεν είναι η πρώτη φορά που μια γαλλική κυβέρνηση επιχειρεί να περάσει μια αντιασφαλιστική ανατροπή. Από το 1995, όταν η τότε κυβέρνηση Σιράκ επιχείρησε ανεπιτυχώς ριζική αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος στη Γαλλία, για να την αποσύρει άρον-άρον εξαιτίας των μαζικών κινητοποιήσεων περισσότερων από δύο εκατομμύρια εργαζόμενων σε όλη τη Γαλλία, που παρέλυσε επί τρεις εβδομάδες, οι κυβερνήσεις όλων των αποχρώσεων επιχειρούσαν συνεχώς να αυξήσουν τα όρια ηλικίας και να μειώσουν τις εργοδοτικές εισφορές. 
ΣΕΛΙΔΑ 16

Χεβρώνα, Παλαιστίνη

Αντίσταση στην επέκταση του σιωνιστικού εποικισμού

Ο ισραηλινός στρατός κατοχής ανακοίνωσε στις δημοτικές αρχές της Χεβρώνας στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, πως είτε θα δεχτούν την κατεδάφιση της παλιάς αγοράς στην οδό Σουχάντα του ιστορικού κέντρου της πόλης, προκειμένου να ανεγερθούν κατοικίες που θα στεγάσουν εβραίους εποίκους, είτε θα χάσουν οποιοδήποτε δικαίωμα πάνω στη συγκεκριμένη έκταση!
ΣΕΛΙΔΑ 9

Αποπυρηνικοποίηση Κορεατικής Χερσονήσου: Παραμύθι για αφελείς

Οι δηλώσεις που έκανε το περασμένο Σάββατο ο βορειοκορεάτης αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, Κιμ Σονγκ, έπεσαν σαν βόμβα στο κλίμα ευφορίας που τόσο καιρό καλλιεργεί ο Τραμπ. Ουσιαστικά αναίρεσαν ολόκληρη την προπαγάνδα που αναπτύσσει εδώ και δύο χρόνια, η οποία κορυφώθηκε με την «ιστορική» συνάντησή του με τον Κιμ στη Βόρεια Κορέα, σε ταξίδι αστραπή που έκανε τον περασμένο Ιούλη
ΣΕΛΙΔΑ 5

Ευρωπαϊκή υπόθεση (χωρίς τον Τραμπ)

Τα κατεβασμένα μούτρα του Πούτιν (άριστου διαχειριστή της τέχνης της εικόνας), το ηλίθιο χαμόγελο του Ζελένσκι (ενός κωμικού της τηλεόρασης που βρέθηκε ξαφνικά στο ίδιο τραπέζι με τρεις από τους ισχυρότερους ιμπεριαλιστές ηγέτες του πλανήτη), το τυπικό-υπηρεσιακό ύφος της Μέρκελ και το χαμόγελο του Μακρόν (που τόσο έχει ανάγκη την εικόνα ενός ηγέτη παγκόσμιου διαμετρήματος), μπορεί να περιγράφουν διάφορες δευτερεύουσες πολιτικές ή παραπολιτικές πλευρές της τετραμερούς του Ελιζέ, όμως εκείνο που κυριάρχησε στη σύνοδο ήταν το γεγονός ότι για πρώτη φορά συναντήθηκαν τετ-α-τετ ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
ΣΕΛΙΔΑ 4

Αγριος ανταγωνισμός μεταξύ «συμμάχων»

Στα τέλη του Νοέμβρη, έγινε γνωστό ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να επιβάλουν κυρώσεις σε εταιρίες που παίρνουν μέρος στην κατασκευή του ρωσογερμανικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2. Η απειλή επισημοποιήθηκε από τον υφυπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Χέιλ. Η απάντηση ήρθε από τη Μπούντεσταγκ, τη γερμανική ομοσπονδιακή Βουλή. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομίας και Ενέργειας Κλάους Ερνστ ζήτησε από την κυβέρνηση να εξετάσει την επιβολή αντιμέτρων, αν οι ΗΠΑ επιβάλουν κυρώσεις για την κατασκευή του αγωγού.
ΣΕΛΙΔΑ 4

Χονγκ Κόνγκ: Ξανά στους δρόμους

Οι διαδηλωτές επέστρεψαν στους δρόμους, αφού διαπίστωσαν ότι με τις εκλογές δεν άλλαξε ουσιαστικά τίποτα. Η μεγάλη διαδήλωση που έγινε την περασμένη Κυριακή (δυο βδομάδες μετά από τις εκλογές της 24ης Νοέμβρη) συγκέντρωσε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. 173.000 σύμφωνα με την αστυνομία, 800.000 σύμφωνα με τους διοργανωτές. Οποιο νούμερο κι αν διαλέξετε, θα διαπιστώσετε ότι είναι πολύ μεγάλο για τα πληθυσμιακά δεδομένα του Χονγκ Κονγκ (αριθμεί περί τα 7.5 εκατομμύρια κατοίκους). Η διαδήλωση ήταν γενικά ειρηνική, αλλά δεν έλειψαν και τα επεισόδια, με την επιχείρηση πυρπόλησης του Ανώτατου Δικαστηρίου.
ΣΕΛΙΔΑ 9

Ιράκ: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις

Αμείωτες συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράκ, που ξεκίνησαν από τις αρχές Οκτώβρη, παρά την παραίτηση του πρωθυπουργού Αντέλ Αμπντούλ Μαχντί, που μεσολάβησε, και παρά την άγρια καταστολή που μέχρι στιγμής έχει κοστίσει τη ζωή σε 452 άτομα και έχει προκαλέσει τραυματισμούς σε 20 χιλιάδες! Αριθμοί που μόνο πολεμικές καταστάσεις θυμίζουν. Οι διαδηλωτές δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν μέχρι να καταρρεύσει εντελώς η κυβέρνηση, ενώ το κοινοβούλιο πασχίζει να πετύχει συμφωνία για υπηρεσιακό πρωθυπουργό, χωρίς μέχρι τώρα να τα έχει καταφέρει.
ΣΕΛΙΔΑ 9

ΖΟΟΜ

Διδάγματα της Ιστορίας

Μέσα στον ορυμαγδό της εθνικιστικής προπαγάνδας σε Ελλάδα και Τουρκία και την ανταλλαγή δηλώσεων σε φορτισμένο ύφος, στη χώρα μας πέρασε «στο ντούκου» ένας «διάλογος» ανάμεσα στους εκπροσώπους Τύπου των υπουργείων Εξωτερικών Τουρκίας και Ελλάδας, με αναφορές στο παρελθόν. Αξίζει τον κόπο να τον ανασύρουμε, γιατί θα μας αποκαλύψει μια πλευρά της Ιστορίας, η οποία είναι προσεκτικά θαμμένη από την κυρίαρχη εθνικιστική αφήγηση του ελληνικού αστισμού. Κι όμως, αυτή η πλευρά της Ιστορίας μπορεί να μας προσφέρει διδάγματα για το παρόν και το μέλλον.
ΣΕΛΙΔΑ 7

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Προβολές και συζητήσεις

~Παρασκευή, 20/12/2019~

Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ

(The other side of hope, Γερμανία, Φινλανδία, 2017, 98’)
Σκηνοθεσία, σενάριο, παραγωγή: Ακι Καουρισμάκι
Φωτογραφία: Τίμο Σάλμινεν
Μοντάζ: Σαμού Χεικίλα
Πρωταγωνιστές: Σερβάν Χαγί, Σακάρι Κουοσμάνεν, Γιάνε Χιτιαΐνεν, Ιλκα Κοϊβούλα, Νούπου Κοΐβου, Σίμον Χουσεΐν Αλ-Μπαζούν


Η πιο πρόσφατη και -παρά το γεγονός ότι ο τίτλος της περιέχει την λέξη «ελπίδα»- η πιο απαισιόδοξη ταινία του σκηνοθέτη, που μας έχει συνηθίσει ακόμα και στα πιο δύσκολα θέματα, πάντα με μια έντονη πολιτική ματιά, στο τέλος να χαμογελάμε.
Τα τελευταία χρόνια, ταινίες για το προσφυγικό βγαίνουν σωρηδόν. Δε θα μπορούσε να συμβεί διαφορετικά, αφού είναι ένα από τα φλέγοντα ζητήματα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Ευρώπη (και όχι μόνο) τα τελευταία χρόνια. Ο Καουρισμάκι πλάθει το δικό του κόσμο με τα δικά του χρώματα και το δικό του πολύ χαρακτηριστικό, μοναδικό χιούμορ και μας μιλά για τα αυτονόητα: όταν κάποιος χρειάζεται βοήθεια, τη δίνεις. Τα οποία, βέβαια, μόνο αυτονόητα δεν είναι -όπως και ο ίδιος πιστεύει- στον καπιταλισμό.
Η ιστορία του Χάλεντ, πρόσφυγα από τη Συρία που ψάχνει να βρει την αδερφή του, με την οποία χάθηκαν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ενώ ταυτόχρονα έρχεται αντιμέτωπος με το κράτος της Φινλανδίας, είναι στον πυρήνα της η ιστορία εκατομμυρίων ανθρώπων. Η ιστορία του Βίκστρομ, ενός άντρα που πιάνει πάτο ανάμεσα σε ανθρώπινα ερείπια σε μια μεγαλούπολη, είναι στον πυρήνα της ιστορία εκατομμυρίων ανθρώπων. Ο Καουρισμάκι δεν έρχεται να πει κάτι καινούριο. Ολοι έχουμε γνωρίσει τους χαρακτήρες της ταινίας του. Αυτή είναι μια μικρή του νίκη. Παρά το γεγονός ότι η ταινία είναι αισθητικά σφραγισμένη από το προσωπικό του ύφος και βρίθει συμβολισμών, νιώθουμε μεγάλη οικειότητα με το υλικό της. Εκεί είναι που τον «παραδεχόμαστε». Με μια πολύ απλή ιστορία, μας κρατά σφιχτά στη χούφτα του.
Παρασκευές στις 8:30 μμ | Είσοδος ελεύθερη
Αγαθουπόλεως 65 & Αχαρνών, Αθήνα
Ιουστινιανού 24, Θεσσαλονίκη
 
Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019