Τρίτη 04 Αυγούστου 2020 | 02:14

ΕπικαιρότηταPointer

COP25: Ποιος νοιάζεται για το κλίμα, όταν ρέει άφθονο το χρήμα;

Η διάσκεψη για το κλίμα έχει πλέον καθιερωθεί, είναι… θεσμός. Κάθε χρόνο μαζεύονται ηγέτες και άλλα… αξιοσέβαστα στελέχη των κυβερνήσεων εκατοντάδων χωρών του ΟΗΕ για να… συσκεφθούν περί του πώς θα μειώσουν τις εκπομπές των ρύπων για να αποτρέψουν τη συνεχή άνοδο της θερμοκρασίας η οποία αν ξεπεράσει τον 1.5 βαθμό Κελσίου από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα, θα γίνει το… έλα να δεις στον πλανήτη!
 
Αυτή τη φορά συνέβη κάτι απρόοπτο. Οι διαδηλώσεις στη Χιλή ανάγκασαν την κυβέρνησή της να δηλώσει αδυναμία να φιλοξενήσει την 25η διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή (γνωστή ως COP25), που κανονικά θα γίνονταν στο Σαντιάγο. Ετσι, η διάσκεψη άρχισε την περασμένη Τρίτη στη Μαδρίτη, με τη Χιλή να κρατάει την προεδρία.
 
Τι περιμένουμε από αυτή τη συνάντηση; Τίποτα απολύτως. Οχι ότι δε θα παρθούν κάποιες αποφάσεις και δε θα γίνουν κάποια… «ιβέντς»! Κάτι θα δούμε μέχρι την επόμενη Παρασκευή (13/12) που κλείνει η φιέστα. Ομως σίγουρα μην περιμένετε σπουδαία πράγματα, γιατί αυτά ανήκουν στη σφαίρα της επιστημονικής… φαντασίας.
 
Αλλωστε, η Κομισιόν θα δράσει… ταχύτατα θέτοντας στόχο να περάσει τον πρώτο περιβαλλοντικό ευρωπαϊκό νόμο που θα εξασφαλίσει το μεγαλεπήβολο στόχο της εκμηδένισης των ρύπων στην Ευρώπη μέχρι το 2050. Αυτό θα γίνει τον Οκτώβρη του 2020, όπως προκύπτει από έγγραφο που διέρρευσε πρόσφατα (εδώ)! Τόσο σύντομα δηλαδή!
 
Από την άλλη, ούτε η Ιαπωνία φαίνεται διατεθειμένη να εγκαταλείψει τον άνθρακα, ενώ οι ΗΠΑ δεν υπάρχει περίπτωση να αναιρέσουν την απόφασή τους για απόσυρση από την περιβόητη συμφωνία του Παρισιού (εκτός από τη Νάνσι Πελόζι που μαζί με άλλους 15 βουλευτές του Κογκρέσου είπε να κάνει ένα ταξιδάκι στη Μαδρίτη για να δηλώσει την… ηθική της υποστήριξη)! Για τα υπόλοιπα θα σας κρατήσουμε ενήμερους όταν ολοκληρωθεί η σύνοδος…
 
ΥΓ. Στο περιθώριο της συνάντησης, οι δηλώσεις του δημάρχου της Μαδρίτης μπροστά σε μαθητές σχολείων, ότι προτιμά να δώσει λεφτά για την αναστήλωση της Παναγίας των Παρισίων παρά για τον Αμαζόνιο, γιατί «η Νοτρ Νταμ αποτελεί σύμβολο της Ευρώπης» (!) προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση του αντιπροσώπου των ιθαγενών της Αμερικής, Μάριο Αγκρέντα, που είπε ότι τα παιδιά χρειάζονται περισσότερο τον Αμαζόνιο για να αναπνεύσουν παρά μία εκκλησία. Και δεν είχε άδικο. Η στάση όμως του δημάρχου της Μαδρίτης αντανακλά μία πραγματικότητα. Οτι καρφί δεν τους καίγεται για το περιβάλλον. Αρκεί να πέφτει το παραδάκι, να γίνονται οι μπίζνες και να δουλεύει η τουριστική «βιομηχανία» (της οποίας και η Νοτρ Νταμ είναι βασικό εργαλείο).
 
 
Κυριακή 08 Δεκεμβρίου 2019