Τρίτη 04 Αυγούστου 2020 | 02:07

ΕπικαιρότηταPointer

Προς κατάργηση η επικουρική σύνταξη

Πόσο συνηθισμένο είναι, υπουργός μιας κυβέρνησης, να πηγαίνει σε εκδήλωση μιας καπιταλιστικής επιχείρησης και να υπόσχεται ότι θα δώσει σ' αυτή την επιχείρηση κρατικά κεφάλαια; Αλλο υπουργός, άλλο πλασιέ, όμως με τους «αρίστους» του Κούλη αυτά έχουν ισοπεδωθεί.
 
Ο Μηταράκης, λοιπόν, πήγε προ ημερών σε ημερίδα που οργάνωσε η Πειραιώς Asset Management ΑΕΔΑΚ, υπό το χαρακτηριστικό τίτλο «Διαχείριση Αποθεματικών Ασφαλιστικών Ταμείων», και δήλωσε ότι «στόχος της νέας επικουρικής είναι η δημιουργία ισχυρών Ελληνικών θεσμικών επενδυτών, με κεφάλαια που αναμένεται να ξεπεράσουν, σε βάθος χρόνου, τα 100 δισ. ευρώ»!
 
Προσέξτε τον κυνισμό. Συνήθως οι αστοί πολιτικοί δηλώνουν ότι οι μεταρρυθμίσεις τους στο ασφαλιστικό σύστημα έχουν ως στόχο την εξασφάλιση της βιωσιμότητάς του και την παροχή καλύτερων συντάξεων στους ασφαλισμένους. Τώρα, βλέπουμε ένα μέλος της κυβέρνησης να πηγαίνει σε εκδήλωση ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών και να τους λέει ότι στόχος των αλλαγών που η κυβέρνηση θέλει να κάνει στο Ασφαλιστικό είναι για να τους προσφέρει κεφάλαια για να τα διαχειριστούν!
 
Γνωστός νεοφιλελεύθερος ο Μηταράκης, κάνει καθημερινά προπαγάνδα υπέρ του νέου μοντέλου ιδιωτικής ασφάλισης, το οποίο (αν θεσπιστεί όπως το περιγράφει) θα περιλαμβάνει την παγκόσμια πρωτοτυπία του… ασφαλισμένου-επενδυτή. Ο ασφαλισμένος θα μπορεί να επιλέγει ανάμεσα σε «επενδυτικά προϊόντα χαμηλού, μεσαίου και υψηλού ρίσκου», θα μπορεί να μεταφέρει τον «ασφαλιστικό κουμπαρά του» σε όποιο «επενδυτικό προϊόν» επιθυμεί. Θα τον βοηθήσουν μάλιστα οι υπηρεσίες ώστε να κάνει σωστή «εναλλαγή επενδυτικού κινδύνου, ξεκινώντας από μια επιθετική επενδυτική στρατηγική για τα πρώτα χρόνια ασφάλισης, ενώ όσο θα πλησιάζει στα χρόνια συνταξιοδότησής του, θα ακολουθείται μια πιο μετριοπαθής επενδυτική στρατηγική προκειμένου να μην τίθεται σε κίνδυνο το ύψος που θα έχει φτάσει έως τότε η σύνταξή του»! Κάθε ασφαλισμένος θα βγάλει τον… Ουόρεν Μπάφετ που κρύβει μέσα του!
 
Ο Βρούτσης, παλιά καραβάνα της Δεξιάς (προέρχεται από το συνδικαλισμό των εφοριακών) δεν εκτίθεται όπως ο υφυπουργός του. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι αγαπιούνται τόσο πολύ που μετά βίας ανταλλάσσουν καλημέρα (να φανταστείτε ότι ο Μηταράκης για τις ανακοινώσεις του δε χρησιμοποιεί το Γραφείο Τύπου του υπουργείου αλλά προσωπικό Γραφείο Τύπου: press@mitarakis.gr). Oμως ήταν ο Βούτσης αυτός που εισηγήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο (για να εγκριθεί, φυσικά) τη συγχώνευση του ΕΤΕΑΕΠ (ενιαίο ταμείο επικουρικής ασφάλισης) στον ΕΦΚΑ. Μια χαρά λειτουργεί ως «λαγός» ο Μηταράκης με το νεοφιλελεύθερο ξεσάλωμά του.
 
Η ενσωμάτωση κύριας και επικουρικής ασφάλισης «παίζει» εδώ και χρόνια, πολύ πριν δημιουργηθούν ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ. Και βέβαια, δεν είναι οργανωτικό-λειτουργικό ζήτημα. Στόχος είναι να καταργηθεί η επικουρική σύνταξη και κάποια ψίχουλά της να προστεθούν στην κύρια σύνταξη. Το κόλπο που βρήκαν τώρα είναι «ντουμπλουφάς». Οι νεοεισερχόμενοι (από 1.1.2021) αντί για επικουρική ασφάλιση θα έχουν μια υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλιση. Και οι ήδη ασφαλισμένοι, που ανήκουν σ' ένα διανεμητικό σύστημα επικουρικής ασφάλισης; Πώς θα χρηματοδοτηθούν οι δικές τους επικουρικές συντάξεις, όταν στο σύστημα δε θα μπαίνουν οι ασφαλιστικές εισφορές των νέων; Απλούστατα, θα ροκανιστούν τα τελευταία αποθεματικά του ΕΤΕΑΕΠ και μετά επικουρική σύνταξη… πάπαλα.
 
Υποτίθεται ότι ο ΕΦΚΑ θα εξακολουθεί να καταβάλλει τις επικουρικές συντάξεις, καλύπτοντας το έλλειμμα που θα προκύπτει από τη μη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών των νεοεισερχόμενων στην ασφάλιση από 1.1.2021. Καλόοοο, το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε; Ο ΕΦΚΑ είναι από τα γεννοφάσκια του ένας γίγαντας με πήλινα πόδια (αυτό το έχουμε εξηγήσει αναλυτικά) και η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ανακοινώσει και μείωση των «εργοδοτικών» ασφαλιστικών εισφορών από το δεύτερο εξάμηνο του 2020, γεγονός που θα ενισχύσει την ελλειμματικότητά του. Από πού θα βρει κονδύλια για να χρηματοδοτήσει τα ελλείμματα που θα δημιουργηθούν στην επικουρική ασφάλιση, όταν θα βγουν απ' αυτήν οι εισφορές των νεοασφαλιζόμενων;
 
Είναι προφανές ότι η συγχώνευση του ΕΤΕΑΕΠ στον ΕΦΚΑ είναι το πρελούδιο για την κατάργηση της επικουρικής σύνταξης, μέσω της συγχώνευσής της με την κύρια σύνταξη (το παλιό σχέδιο δηλαδή).
Σάββατο 07 Δεκεμβρίου 2019