Τρίτη 04 Αυγούστου 2020 | 03:15

ΕπικαιρότηταPointer

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ «ΚΟΝΤΡΑ» ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΗΨΑΧΝΟ / EDITORIAL

Εντός των τειχών

Εκατό βιολιά συντονίζονται και συγχρονίζονται στην ίδια μελωδία, η οποία περνάει από το νανούρισμα στο πολεμικό εμβατήριο και τανάπαλιν. Ο προαιώνιος εχθρός μας απειλεί. Σβήνει από το χάρτη τα νησιά μας. Απειλεί να μας αρπάξει τους υδρογονάνθρακές μας. Παραβιάζει ωμά τη διεθνή νομιμότητα.
ΣΕΛΙΔΑ 6

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για τα κέρδη των ενεργειακών μονοπωλίων…

Υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες που μας επιτρέπουν να κατανοήσουμε καλύτερα τη μεγάλη εικόνα. Ο υπουργός Αμυνας Παναγιωτόπουλος πήρε γραμμή να το παίξει σκληρός και ανακοίνωσε (με διαρροή) ότι παγώνουν οι συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ανάμεσα στα υπουργεία Αμυνας Ελλάδας και Τουρκίας. Πανικόβλητο το Μαξίμου, μερικές ώρες αργότερα, έσπευσε να κάνει νέα διαρροή, που έλεγε ότι οι συζητήσεις για τα ΜΟΕ θα συνεχιστούν κανονικά. Το ανακοίνωσε και ο Μητσοτάκης, στη δήλωση που έκανε μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν: «Κατεγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες. Οι δύο πλευρές ωστόσο συμφώνησαν στη συνέχιση των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας».
ΣΕΛΙΔΑ 9

Ο Κούλης στην Ουάσινγκτον για ΣΩΒΕ

«Πρώτος στόχος είναι η αναβάθμιση του υφιστάμενου υλικού και μετά η προμήθεια νέου», είπε ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο. Δεν μιλούσε για νοσοκομεία, αλλά για οπλικά συστήματα. Το καραβαναριό έχει φτιάξει μια ολόκληρη λίστα από «κενά» και την περιφέρει από μνημονιακή κυβέρνηση σε μνημονιακή κυβέρνηση, κλαψουρίζοντας ότι λόγω λιτότητας «μείναμε πίσω» και κινδυνεύουμε να υποστούμε πλήγματα στο «αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων». Με λίγη προκλητικότητα από μεριάς Τουρκίας και μετατροπή της σε ύψιστο εθνικό κίνδυνο από τα αστικά ΜΜΕ και τους συνήθεις πατριδοκάπηλους, το έδαφος στρώνεται καλύτερα.
ΣΕΛΙΔΑ 9

Ο Σαμαράς του χάλασε το Θρίαμβο

Ποιος ήταν ο σκοπός του συνέδριου της ΝΔ; Ούτε ηγεσία θα εξέλεγε, ούτε προεκλογικό ήταν, ούτε πρόγραμμα θα συζητούσε. Το μόνο που έμενε ήταν να αποτελέσει προσωπικό θρίαμβο του Μητσοτάκη, ο οποίος έγινε ο πρώτος αρχηγός που κατάφερε να οδηγήσει τη ΝΔ αυτοδύναμη στην εξουσία μετά από 12 χρόνια. Ποια ήταν η είδηση που κυριάρχησε τελικά; Η σκληρή ακροδεξιά εμφάνιση του Σαμαρά με μια ομιλία εφ' όλης της ύλης, η οποία εμφανώς -κάποιες φορές και προκλητικά- αντιπολιτευόταν τον Μητσοτάκη και την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνησή του.
ΣΕΛΙΔΑ 3

Ο Τσίπρας μαζεύει όλο το πρασινορόζ χαρτί

Αναμενόμενο ήταν, τα δεξιά ΜΜΕ να καταγράψουν ό,τι ακούστηκε από τη λεγόμενη «αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ» για τους πασόκους και τους Γκλέτσους που φιγουράριζαν ως μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, και να δημιουργήσουν την εικόνα ενός σπαρασσόμενου ΣΥΡΙΖΑ και ενός παραπαίοντος Τσίπρα. Ομως, τα αυτιά του Τσίπρα και των κολλητών του δεν ιδρώνουν από κάτι τέτοια. 
ΣΕΛΙΔΑ 3

Πέρα από την ανταλλαγή βρομερών σχολίων…

Ο Πολάκης είχε μπροστά του την καρδάρα με το γάλα και της έδωσε μια μεγαλοπρεπέστατη κλοτσιά. Είχε μπροστά του ένα βρομερό σχόλιο της Αγαπηδάκη σε βάρος του κι αντί να το παραθέσει απλώς και να απαξιώσει και τη συγγραφέα του και τους προστάτες της, απάντησε ως… Πολάκης. Στο ίδιο ύφος και με την ίδια βρομιά με την Αγαπηδάκη.
ΣΕΛΙΔΑ 12

Η «αριστεία» εξακολουθεί να θριαμβεύει

«Το θέμα έχει λήξει για την κυβέρνηση μετά τη διευκρίνιση του κ. Διαματάρη ότι σπούδασε», δήλωσε την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πέτσας, την ώρα που ακόμα και ο φιλοκυβερνητικός Τύπος καλούσε τον Διαματάρη να παραιτηθεί πριν τον διώξει ο Μητσοτάκης όταν επιστρέψει από το Λονδίνο. Γνωρίζοντας ότι η συνάντησή του με τον Ερντογάν θα επισκιάσει κάθε άλλο ζήτημα, ο Μητσοτάκης έδωσε εντολή στον Πέτσα να κάνει δήλωση κάλυψης του Διαματάρη, σε μια προσπάθεια να βγει το θέμα από την ατζέντα ενόσω αυτός βρίσκεται ακόμα στο εξωτερικό.
ΣΕΛΙΔΑ 12

ΕΡΓΑΤΙΚΑ

Προς κατάργηση η επικουρική σύνταξη

Προσέξτε τον κυνισμό. Συνήθως οι αστοί πολιτικοί δηλώνουν ότι οι μεταρρυθμίσεις τους στο ασφαλιστικό σύστημα έχουν ως στόχο την εξασφάλιση της βιωσιμότητάς του και την παροχή καλύτερων συντάξεων στους ασφαλισμένους. Τώρα, βλέπουμε ένα μέλος της κυβέρνησης να πηγαίνει σε εκδήλωση ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών και να τους λέει ότι στόχος των αλλαγών που η κυβέρνηση θέλει να κάνει στο Ασφαλιστικό είναι για να τους προσφέρει κεφάλαια για να τα διαχειριστούν!
ΣΕΛΙΔΑ 13

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Ημερίδα υπό την αιγίδα του ΣΕΒΓΑΠ για το γάλα και τα γαλακτοκομικά

Μούγκα και παραλλαγή από τους γαλακτοβιομήχανους

Αξιολογώντας την ημερίδα, την οποία παρακολουθήσαμε, δύο θέματα είχαν ενδιαφέρον. Πρώτον, η παρουσίαση από τον αναπληρωτή καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ) Θ. Μασούρα της «μελέτης» που θα περιλαμβάνει ο φάκελος για το ελληνικό γιαούρτι. Δεύτερον, το πάνελ για τη Φέτα ΠΟΠ, στο οποίο έλαβαν μέρος οι Βιτάλης (αντιπρόεδρος της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη ΑΕ), Γκίκας (διευθυντής Διασφάλισης Ποιότητας της ίδιας εταιρίας), Μποτός (πρόεδρος της τυροκομικής επιχείρησης Ρούσσας) και Σαράντης (διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ, στον οποίο ανήκουν οι Τυράς, Ολυμπος και Ροδόπη).
ΣΕΛΙΔΑ 8

ΝΕΟΛΑΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ

92η Σύνοδος Πρυτάνεων

Απέξω ξύλο και χημικά στους φοιτητές, μέσα τσάι και συμπάθεια με την υπουργό Παιδείας

Πρώτα κράτησαν μυστική την τοποθεσία πραγματοποίησης της Συνόδου. Επειτα, με προβοκατόρικη διάθεση, χαρακτήρισαν «συγκρουσιακό επεισόδιο μεταξύ ομάδας φοιτητών και αστυνομίας», τον ανηλεή ξυλοδαρμό της διαδήλωσης των φοιτητών έξω από τον τόπο πραγματοποίησης της Συνόδου, που κατέληξε σε τραυματισμό 4 φοιτητών, ένας εκ των οποίων χρειάστηκε να υποστεί χειρουργική επέμβαση.
ΣΕΛΙΔΑ 10

Χρηματοδότηση Πανεπιστημίων υπό την αίρεση της αξιολόγησης

Τους βασικούς άξονες του σχεδίου νόμου που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση για 15 ημέρες (αρχής γενομένης από την Τρίτη 3/12;) παρουσίασε η Νίκη Κεραμέως σε συνέντευξη Τύπου. Οι βασικοί άξονες αφορούν την αξιολόγηση των Πανεπιστημίων, μέσω της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), που αντικαθιστά την Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας (ΑΔΙΠ) και τους ΕΛΚΕ, ενώ δεν είναι σίγουρο αν στο νομοσχέδιο θα συμπεριλαμβάνονται και άλλες ρυθμίσεις, όπως η ηλεκτρονική ψηφοφορία στις φοιτητικές εκλογές, που σκοπό έχει να βάλει ταφόπλακα σε κάθε ζωντανή διαδικασία (συνελεύσεων-ζυμώσεων-αντιπαραθέσεων-αποφάσεων) του φοιτητικού κινήματος.
ΣΕΛΙΔΑ 11

Διορισμοί γιοκ!

Μπορεί οι 37.000 διορισμοί αναπληρωτών στην εκπαίδευση να υπογραμμίζουν το τεράστιο πρόβλημα σε ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού, που έγινε δυσβάσταχτο τη μνημονιακή δεκαετία, όμως η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του Μητσοτάκη δεν κάνει πίσω από τις μνημονιακές δεσμεύσεις. 
ΣΕΛΙΔΑ 10

Απροκάλυπτος

Ο Καραγιαννίδης συνεισφέρει τον οβολό του στη βρόμικη προπαγάνδα της «ανομίας» στους πανεπιστημιακούς χώρους, που αποτέλεσε το «χαλί» για να πατήσει η κατάργηση του ασύλου, η αποθέωση της κρατικής καταστολής, το χτύπημα φοιτητικών διαμαρτυριών με απροκάλυπτη επέμβαση των ΜΑΤ στους πανεπιστημιακούς χώρους (ΑΣΟΕΕ). Υπερθεματίζει μάλιστα υπέρ της εισβολής των μπάτσων στα πανεπιστήμια.
ΣΕΛΙΔΑ 10

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

COP25

Ποιος νοιάζεται για το κλίμα, όταν ρέει άφθονο το χρήμα;

Η διάσκεψη για το κλίμα έχει πλέον καθιερωθεί, είναι… θεσμός. Κάθε χρόνο μαζεύονται ηγέτες και άλλα… αξιοσέβαστα στελέχη των κυβερνήσεων εκατοντάδων χωρών του ΟΗΕ για να… συσκεφθούν περί του πώς θα μειώσουν τις εκπομπές των ρύπων για να αποτρέψουν τη συνεχή άνοδο της θερμοκρασίας η οποία αν ξεπεράσει τον 1.5 βαθμό Κελσίου από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα, θα γίνει το… έλα να δεις στον πλανήτη!
ΣΕΛΙΔΑ 7

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η κοροϊδία της φιλανθρωπίας και η φιλανθρωπία της κοροϊδίας

Τελικά πέσαμε έξω στους υπολογισμούς μας. Οταν οι φιλοκυβερνητικές φυλλάδες μιλούσαν για «κοινωνικό μέρισμα» που θα φτάσει τα 700 εκατ. ευρώ, εμείς -βάσει πρόχειρων υπολογισμών με τα στοιχεία του προϋπολογισμού- λέγαμε ότι δεν υπάρχει περίπτωση το χριστουγεννιάτικο φιλανθρωπικό βοήθημα να είναι πάνω από 300 εκατ. ευρώ. Τελικά δε φτάνει ούτε τα 200 εκατ.!
Οπως ανακοίνωσε ο Σταϊκούρας, το «κοινωνικό μέρισμα» που θα διανεμηθεί πριν από τις γιορτές θα φτάσει μετά βίας τα 175 εκατ. ευρώ. 
ΣΕΛΙΔΑ 13

Kράτος και κόμματα γιουσουφάκια των καπιταλιστών του πλιάτσικου

Λίγες φορές έχει παραβιαστεί με τόσο προκλητικό και κραυγαλέο τρόπο η αστική νομιμότητα. Εδωσαν το οικόπεδο τζάμπα στην Ερασιτεχνική ΑΕΚ, η οποία το έδωσε στη «Δικέφαλος 1924» ΑΕ για να πάρει άδεια οικοδόμησης. Επειδή δε γινόταν να πάρει άδεια μόνο η «Δικέφαλος 1924», έβαλαν μέσα την τελευταία στιγμή (εικονικά) και το ερασιτεχνικό σωματείο. Μετά, επειδή δε γινόταν η Περιφέρεια να δώσει λεφτά στη «Δικέφαλος 1924», έβγαλαν (εικονικά) την εταιρία και έμεινε μόνο η ΑΕΚ. Κι όλο αυτό το διάστημα ο Μελισσανίδης εμφανίζεται ως (και είναι) ο μοναδικός ιδιοκτήτης της μπίζνας.
ΣΕΛΙΔΑ 11

Ταιριαστό δικαστικό τέλος στο σκάνδαλο Siemens

Με τη φυλάκιση του Μαυρίδη (Siemens), του Σκαρπέλη (ΟΤΕ) και της γυναίκας του Καραβέλα (Siemens), που καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης 15, 15 και 13 ετών, αντίστοιχα, έπεσε η αυλαία της δικαστικής διερεύνησης του σκανδάλου Siemens. Δεκατέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της εισαγγελικής έρευνας και αφού στο μεταξύ κάποιοι την κοπάνησαν (ο Χριστοφοράκος στη Γερμανία, όπου τον προστατεύει η Siemens μέσω του γερμανικού κράτους, ο Καραβέλας σε άγνωστο προορισμό), κάποιοι πέθαναν (είχαν και μια ηλικία), το ποινικό πλαίσιο άλλαξε, οι ποινές είναι μικρότερες απ' αυτές που προβλέπονταν τότε. 
ΣΕΛΙΔΑ 12

ΔΙΕΘΝΗ

Εργατικός ξεσηκωμός ενάντια στο Ασφαλιστικό του Μακρόν

Με τη μεγαλύτερη απεργία εργατών και εργαζόμενων εδώ και τρεις δεκαετίες βρίσκεται αντιμέτωπος ο Εμανουέλ Μακρόν, που ανακοίνωσε τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, προκειμένου να το κάνει… δίκαιο και… λιγότερο δαπανηρό. Φυσικά, αληθινό είναι μόνο το δεύτερο. Εκτός αν ονομάσουμε δικαιοσύνη την εξίσωση των διαφορετικών ασφαλιστικών καθεστώτων προς τα κάτω.
ΣΕΛΙΔΑ 16

Ισραηλινή κατασκοπεία μέσω ΜΚΟ αποκαλύπτεται και αποτυγχάνει

Οπως αποκάλυψε έρευνα του Αλ Τζαζίρα, που βγήκε στον αέρα την περασμένη Κυριακή, οι ισραηλινοί πράκτορες κατόρθωσαν στις 11 Νοέμβρη του περασμένου χρόνου να περάσουν με ένα ΙΧ μερικά χιλιόμετρα μέσα στη Λωρίδα της Γάζας μεταμφιεσμένοι σε Παλαιστίνιους, με την κάλυψη μίας «ανθρωπιστικής» οργάνωσης με έδρα τη Γερμανία, ονόματι Humedica International Aid. Ο επικεφαλής της οργάνωσης στη Γάζα, Joao Pedro Santos, ο οποίος νοίκιαζε διάφορες αποθήκες στη Γάζα, έγινε… καπνός αμέσως μόλις αποκαλύφθηκε η επιχείρηση, κι έκτοτε η οργάνωση σταμάτησε τις «ανθρωπιστικές» της υπηρεσίες
ΣΕΛΙΔΑ 5

ΝΑΤΟ: Ολοι μαζί κι ο καθένας χώρια

Ποια ήταν τα στοιχεία από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που απασχόλησαν την επικαιρότητα; Το δημόσιο ξεκατίνιασμα του Τραμπ με τον Μακρόν («θέλεις να σου στείλω μερικούς τζιχαντιστές;», ρώτησε ο Τραμπ τον Μακρόν μπροστά στις κάμερες - «Σοβαρέψου», του απάντησε βλοσυρά ο Μακρόν). Το απύλωτο στόμα του Τραμπ («ελεεινό» χαρακτήρισε τον Μακρόν φθάνοντας στο Λονδίνο, «διπρόσωπο» χαρακτήρισε τον Τριντό φεύγοντας). Και βέβαια, το πηγαδάκι όπου Τριντό, Μακρόν, Τζόνσον και Ρούτε έσπαγαν πλάκα με τον Τραμπ (εν απουσία του). Ο Τριντό είχε την ατυχία να πιάσει αυτόν η τηλεοπτική κάμερα, οπότε μετά αναγκάστηκε να κάνει την αυτοκριτική του, δηλώνοντας ότι είδαν το βίντεο οι συνεργάτες του και τους έφυγαν τα σαγόνια. Αμ η κόρη της Ελισάβετ, που αρνήθηκε επιδεικτικά να πάει και να δώσει το χέρι της στον Τραμπ;
ΣΕΛΙΔΑ 16

Λεφτά υπάρχουν… για τους καπιταλιστές, όμως οι διαδηλωτές δε μασάνε!

Ούτε η αύξηση του κατώτατου μισθού (όχι από τα λεφτά των καπιταλιστών, αλλά του κράτους, δηλαδή με κρατική επιδότηση), ούτε οι υποσχέσεις για φοροελαφρύνσεις, ούτε η απομάκρυνση των «σκληρών» της κυβέρνησης οδήγησαν σε σταμάτημα των διαδηλώσεων που συνεχίζονται εδώ και ενάμιση μήνα χωρίς διακοπή στη Χιλή! Κάτω από το βάρος των διαδηλώσεων, η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας αποφάσισε να διακόψει τη σεζόν. Οι αγώνες σταμάτησαν μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση (φαντάζεστε τι θα γινόταν στα γήπεδα).
ΣΕΛΙΔΑ 5

Κολομβία

Μαστίγιο και καρότο, αλλά το κίνημα δεν υποχωρεί

Η τεράστια διαδήλωση, με περισσότερους από 250 χιλιάδες διαδηλωτές και η γενική απεργία που έγιναν στα τέλη Νοέμβρη στην Κολομβία σηματοδότησαν μία νέα περίοδο στην πολιτική ζωή της χώρας. Μέχρι σήμερα, ήταν το αριστερό αντάρτικο (FARC και ELN) που εμφανιζόταν να αντιστέκεται στην αντιδραστική πολιτική των κολομβιανών κυβερνήσεων. Τώρα, η κυβέρνηση του ακροδεξιού Ιβάν Ντούκε (πολιτικού τέκνου του επί χρόνια προέδρου της χώρας, Αλβάρο Ουρίμπε), που αντιτάχτηκε και καταστρατήγησε τελικά τη συμφωνία ειρήνευσης που επιτεύχθηκε μεταξύ της κυβέρνησης του κεντροδεξιού πρώην προέδρου  Χουάν Μανουέλ Σάντος και της ηγεσίας των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC), βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα λαϊκό κίνημα που απαιτεί ανθρώπινες συντάξεις και αντιτίθεται στη μείωση του κατώτατου μισθού και την επαναφορά του ΦΠΑ στα φτωχότερα λαϊκά στρώματα, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση αποφάσιζε να μειώσει τους φόρους για τους καπιταλιστές. 
ΣΕΛΙΔΑ 5

Ιράκ: Ο πρωθυπουργός έπεσε, το σύστημα παραμένει

Ο 77χρονος πρωθυπουργός του Ιράκ Αντέλ Αμπντούλ Μαχντί παραιτήθηκε τελικά την περασμένη Κυριακή, τρεις μέρες μετά από το λουτρό αίματος των αντικυβερνητικών διαδηλωτών στη Νασιρίγια και την ιερή πόλη Νατζάφ, όπου από τα πυρά των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας σκοτώθηκαν πάνω από 44 άτομα μέσα σε μία μόλις μέρα! Είχε προηγηθεί η πυρπόληση του ιρανικού προξενείου στη Νατζάφ από εξαγριωμένους διαδηλωτές που θεωρούν το Ιράν υπεύθυνο για την κατάσταση που υπάρχει στη χώρα (το ίδιο επαναλήφθηκε λίγες μέρες μετά, αλλά είχε επιχειρηθεί και από άλλους διαδηλωτές στην Καρμπάλα πριν από ένα μήνα).
ΣΕΛΙΔΑ 7
 
Παρασκευή 06 Δεκεμβρίου 2019