Τρίτη 04 Αυγούστου 2020 | 03:24

ΕπικαιρότηταPointer

Εργατικός ξεσηκωμός ενάντια στο Ασφαλιστικό του ΜακρόνΜε τη μεγαλύτερη απεργία εργατών και εργαζόμενων εδώ και τρεις δεκαετίες βρίσκεται αντιμέτωπος ο Εμανουέλ Μακρόν, που ανακοίνωσε τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, προκειμένου να το κάνει… δίκαιο και… λιγότερο δαπανηρό. Φυσικά, αληθινό είναι μόνο το δεύτερο. Εκτός αν ονομάσουμε δικαιοσύνη την εξίσωση των διαφορετικών ασφαλιστικών καθεστώτων προς τα κάτω.

Δεν περιλαμβάνει τίποτα πρωτότυπο η μεταρρύθμιση Μακρόν. Αύξηση των ορίων ηλικίας και μείωση συντάξεων, με τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών βάσει ολόκληρου του ασφαλιστικού βίου (και όχι του τελευταίου εξάμηνου, όπως ισχύει σήμερα π.χ. για τους σιδηροδρομικούς).

Οι σιδηροδρομικοί είναι αυτοί που μπήκαν μπροστά στον αγώνα, κηρύσσοντας απεργία διάρκειας, μέχρι ο Μακρόν να πάρει πίσω το σχέδιό του, όπως εξαναγκάστηκε να κάνει το 1995 ο Σιράκ (ο προηγούμενος που πήγε να βάλει χέρι στην ασφάλιση των εργατών), μετά από εβδομάδες απεργιών, διαδηλώσεων και συγκρούσεων.

Εκτός από τους σιδηροδρομικούς, απεργία έχουν κηρύξει συνδικάτα δασκάλων, ταχυδρομικών, εργατών καθαριότητας, νοσοκομειακών και άλλων εργαζόμενων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Διαμαρτύρονται ακόμα και οι δικαστές και οι μπάτσοι!

Ο υπουργός Μπάτσων και Καταστολής Καστανέρ φρόντισε να οχυρώσει τις περιοχές γύρω από τα κυβερνητικά μέγαρα, ενώ κάλεσε τους μαγαζάτορες στην περιοχή που θα γίνει η εργατική συγκέντρωση στο Παρίσι να κλείσουν, διότι αναμένονται επεισόδια από το «μαύρο μπλοκ» και τα «κίτρινα γιλέκα» που θα διεισδύσουν στην πορεία. Μ' αυτόν τον τρόπο, προσπαθεί να απομονώσει τους απεργούς από τα υπόλοιπα στρώματα της γαλλικής κοινωνίας. Ομως, πριν καλά-καλά ξεκινήσει η απεργία, γκάλοπ «μέτρησε» ότι το 60% της «κοινής γνώμης» τάσσεται στο πλευρό των απεργών!

Το σιδηροδρομικό δίκτυο έχει παραλύσει σε όλη τη Γαλλία (δεν κινείται τίποτα!), στο Παρίσι δεν κινούνται Μετρό, αστικά λεωφορεία και προαστιακός, με αποτέλεσμα να κάνουν χρυσές δουλειές τα… ποδηλατάδικα. Ακόμα και οι αεροπορικές εταιρίες ειδοποιήθηκαν να ακυρώσουν το 20% των πτήσεών τους την πρώτη κιόλας μέρα της απεργίας.

Το γαλλικό προλεταριάτο έχει και άλλες φορές αποδείξει ότι ξέρει να υπερασπίζεται τις κατακτήσεις του. Μένει να δούμε αν θα τα καταφέρει και τώρα. Και για να κάνουμε μια μελαγχολική σύγκριση, φτάνει να δούμε πώς κινήθηκαν οι γάλλοι σιδηροδρομικοί, νεκρώνοντας τα πάντα («πρέπει να μπλοκάρουμε όλη την οικονομία» είναι το σύνθημα που επικρατεί ανάμεσά τους) και πώς (δεν) κινήθηκαν οι εργάτες της ΔΕΗ πριν από μερικές μέρες.
Παρασκευή 06 Δεκεμβρίου 2019