Τρίτη 04 Αυγούστου 2020 | 03:04

ΕπικαιρότηταPointer

Πρωτοβουλία Εργαζομένων Πανεπιστημίου Αθηνών

Την απροκάλυπτη στάση της Συνόδου των Πρυτάνεων την ώρα που τα ΜΑΤ αιματοκυλούσαν τη διαδήλωση των φοιτητών καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία Εργαζομένων Πανεπιστημίου Αθηνών. Καταγγέλλει επίσης την εκ των υστέρων σύγκληση της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ, που συμπορεύεται με όσα σαρωτικά για το δημόσιο Πανεπιστήμιο προετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας.
 
Παραθέτουμε χαρακτηριστικά αποσπάσματα:
 
«Τα γεγονότα της Παρασκευής, 29/11, στη Σύνοδο Πρυτάνεων, είναι λίγο πολύ γνωστά. Τα ΜΑΤ επιτέθηκαν στους φοιτητές που είχαν συγκεντρωθεί για να μεταφέρουν τα αιτήματά τους, χτύπησαν πολλούς, τραυμάτισαν σοβαρά τέσσερις, ένας οδηγήθηκε στο χειρουργείο.
 
Την ίδια ώρα, η Σύνοδος διεξαγόταν κανονικά. Φαίνεται ότι ο ήχος από τα χτυπήματα των δυνάμεων καταστολής και οι κραυγές των τραυματιών δεν έφταναν μέχρι την πόρτα της συνεδρίασης των επικεφαλής των ΑΕΙ. Γι αυτό ίσως δε θεώρησαν σκόπιμο να διακόψουν τη συζήτησή τους για να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι τι συνέβαινε… Μετά από οχλήσεις και παρεμβάσεις, στάλθηκε ένας εκπρόσωπός τους απλώς και μόνο για να διαβιβάσει στους ξυλοκοπημένους φοιτητές ότι 5μελής αντιπροσωπία θα γίνονταν δεκτή. Οι τραυματίες και το αίμα που -κυριολεκτικώς- είχε ποτίσει το δρόμο πάνω στον οποίο περπατούσε ο εκπρόσωπος της Συνόδου, δεν αποτέλεσαν ζήτημα. Αυτά ήταν μάλλον αποτέλεσμα της “αυθάδειας” των φοιτητών να έχουν αιτήματα και άρα δεν αφορούσαν κανέναν εκπρόσωπο των Διοικήσεων των ΑΕΙ…
 
Την Τρίτη, 3/12, πραγματοποιήθηκε μια, μάλλον σύντομη για την περίσταση, συνεδρίαση της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ. Παρά τις καταγγελίες των φοιτητών, βγήκε μια ανακοίνωση που ήταν ήδη έτοιμη πριν την έναρξη της συζήτησης, στο ύφος αυτής της Συνόδου. Στην ανακοίνωση αντιπαρατίθεται, πάντα στο πλαίσιο «της εκπαιδευτικής κοινότητας και του Δημόσιου Πανεπιστημίου», κι όχι σε ό,τι αφορά τα ΜΑΤ και την κυβέρνηση, ο «διάλογος και ο αλληλοσεβασμός» με «πράξεις βίας, αυθαιρεσίας και αντιδημοκρατική συμπεριφορά». Επιπλέον, επισημαίνεται η ανάγκη «τήρησης των δημοκρατικών κανόνων λειτουργίας» που, όπως φαίνεται, κινδυνεύουν από τους φοιτητές, οι οποίοι μάλιστα “εγκαλούνται” τόσο για έλλειψη σεβασμού προς το Δημόσιο Πανεπιστήμιο όσο και για υπονόμευσή του…
 
Κάτω από αυτή την αποκαλυπτική παράθεση των θέσεων και της Διοίκησης του ΕΚΠΑ, η οποία αντιμετωπίζει σαν εσωτερικό εχθρό τους φοιτητές του και συμπλέει πρόθυμα με την κυβέρνηση, υπό τη μαζική και δίκαιη διαμαρτυρία των φοιτητών, προστέθηκαν στο κείμενο και κάποια “φοιτητικά” θέματα: το ζήτημα της αναγνώρισης επαγγελματικής ισοτιμίας πτυχίων μη ομοταγών ιδρυμάτων και κολλεγίων (λίγο αργά βέβαια, μια και αυτή έχει γίνει πράξη προ πολλού), καθώς και η σίτιση κι η στέγαση (μέσω ΙΝΕΔΙΒΙΜ φυσικά, γιατί κάπως πρέπει να ζήσουν κι οι εργολάβοι…). Καμιά αναφορά δεν έγινε φυσικά σε ζητήματα που συγκρούονται με τις κυβερνητικές και μνημονιακές πολιτικές (ν+2, βάση του 10, διαγραφές, δίδακτρα, συνεχής αξιολόγηση δομών και Προγραμμάτων Σπουδών, κ.α.) με στόχο την περαιτέρω μετατροπή της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε εμπόρευμα για λίγους κι εκλεκτούς και την πλήρη μεταμόρφωση των Ιδρυμάτων σε Α.Ε. στην υπηρεσία της αγοράς...».
Πέμπτη 05 Δεκεμβρίου 2019