Τρίτη 04 Αυγούστου 2020 | 00:11

ΕπικαιρότηταPointer

92η Σύνοδος Πρυτάνεων: Απέξω ξύλο και χημικά στους φοιτητές, μέσα τσάι και συμπάθεια με την υπουργό ΠαιδείαςΠρώτα κράτησαν μυστική την τοποθεσία πραγματοποίησης της Συνόδου. Επειτα, με προβοκατόρικη διάθεση, χαρακτήρισαν «συγκρουσιακό επεισόδιο μεταξύ ομάδας φοιτητών και αστυνομίας», τον ανηλεή ξυλοδαρμό της διαδήλωσης των φοιτητών έξω από τον τόπο πραγματοποίησης της Συνόδου, που κατέληξε σε τραυματισμό 4 φοιτητών, ένας εκ των οποίων χρειάστηκε να υποστεί χειρουργική επέμβαση.

Τα γεγονότα τούς προκάλεσαν απλά «θλίψη» και «έντονο προβληματισμό». Κι έπειτα σα να μη συνέβαινε απολύτως τίποτε, σε κλίμα τσαγιού και συμπάθειας, συζήτησαν με την υπουργό Παιδείας, που εδώ και καιρό έχει ανοίξει όλη τη βεντάλια των αντιδραστικών αλλαγών που επαγγέλλεται για τα Πανεπιστήμια, κάποιες εκ των οποίων ήδη έχει βάλει επί τάπητος (αξιολόγηση πανεπιστημίων, χρηματοδότηση υπό την αίρεση της αξιολόγησης). 

Η απουσία διάθεσης για αποφασιστική αντίσταση από το υψηλόβαθμο πανεπιστημιακό κατεστημένο στα παραπάνω σχέδια έχει γίνει αντιληπτή από το υπουργείο Παιδείας, γι’ αυτό και η Κεραμέως πέταξε στους Πρυτάνεις το «τυράκι» της θεσμοθέτησης της Συνόδου ως συμβουλευτικού οργάνου της Πολιτείας.

Εντελώς ξετσίπωτα, οι Πρυτάνεις, δεν εξέφρασαν στο ανακοινωθέν τους την παραμικρή ένσταση για την ασφυκτική τανάλια της αξιολόγησης, που τους επιβάλλεται άνωθεν, οδηγώντας τα Ιδρύματα στη σκληρή ανταγωνιστικότητα και για τη χρηματοδότηση υπό την αίρεση της αξιολόγησης. Στρουθοκαμηλίζοντας, παρότι η ατμόσφαιρα βρωμάει μπαρούτι, δε βρήκαν να πουν ούτε μια λέξη για τα μέτρα που θα πλήξουν βαριά τους φοιτητές (π.χ. ν+2). 

Αντίθετα νοιάστηκαν για τη «διεθνοποίηση» των Πανεπιστημίων (ξενόγλωσσα προγράμματα σε όλα τα επίπεδα, επέκταση του προγράμματος ERASMUS+ και της δράσης των «Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων», ενίσχυση των διεθνών συνεργασιών των Πανεπιστημίων, αρχής γενομένης με την προώθηση δράσεων συνεργασίας με Πανεπιστήμια των ΗΠΑ και της Κίνας), που θα τροφοδοτήσουν τα Πανεπιστήμια με φοιτητές-πελάτες και πόρους από την καθιέρωση διδάκτρων.

Και έβαλαν πλάτη για την «ανωτατοποίηση» των κολλεγίων, χαρακτηρίζοντας «σημαντική για το εγχείρημα της διεθνοποίησης» την «άρση των εμποδίων για τη συμμετοχή αλλοδαπών φοιτητών/τριών σε προγράμματα σπουδών με την επιτάχυνση της διαδικασίας αναγνώρισης τίτλων σπουδών από ιδρύματα της αλλοδαπής μέσω του ΔΟΑΤΑΠ και της διαδικασίας χορήγησης αδειών διαμονής σε πολίτες χωρών εκτός Ε.Ε.». Κλείνουν εσκεμμένα τα μάτια και μιλούν για διαδικασίες αναγνώρισης τίτλων σπουδών από Ιδρύματα της αλλοδαπής μέσω ΔΟΑΤΑΠ, παρότι γνωρίζουν ότι τα κολλέγια συνάπτουν συμφωνίες δικαιόχρησης με Πανεπιστήμια του εξωτερικού, τα οποία και αποδίδουν στους αποφοίτους τους τους σχετικούς τίτλους σπουδών. Σκοπός ιερός η προσέλκυση φοιτητών-πελατών και όχι η στήριξη και προάσπιση του περιεχομένου και του κύρους του δημόσιου Πανεπιστήμιου.
Με μια αόριστη δε αναφορά έθιξαν το θέμα των σημαντικών αντιδραστικών αλλαγών που θα προωθηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, ζητώντας τον «απαραίτητο χρόνο διαβούλευσης» για «την ουσιαστική συζήτηση γενικότερων θεσμικών θεμάτων που αφορούν στην Ανώτατη Εκπαίδευση».

Οι Πρυτάνεις θεωρούν «πετυχημένο θεσμό» την πρακτική άσκηση των φοιτητών (τσάμπα εργατικό δυναμικό στα καπιταλιστικά κάτεργα), «που αποδεδειγμένα συμβάλλει στη διασύνδεση των σπουδών με την αγορά εργασίας» και συναινούν στον καθορισμό του αριθμού εισακτέων από τα Πανεπιστήμια, που θα σηματοδοτήσει το δραστικό περιορισμό της πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Στο ανακοινωθέν τους αναφέρουν μεταξύ άλλων:

♦ Αμεση αύξηση της τακτικής χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι η χρηματοδότηση των ΑΕΙ από τον τακτικό προϋπολογισμό το 2019, ακόμα και μετά την πρόσθετη επιχορήγηση, παραμένει μειωμένη κατά 45% σε σχέση με το 2012. Για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες η τακτική χρηματοδότηση για το 2020 πρέπει να είναι αυξημένη τουλάχιστον κατά 30% σε σχέση με το 2019.

♦ Πιο ευέλικτη διαχείριση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση της χρηματοδότησης αυτής. Τα Πανεπιστήμια επίσης αξιολογούν θετική τη διεύρυνση της χρηματοδότησης υποδομών, τόσο κτιριακών αλλά και εργαστηριακών, από πόρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

♦ Ενίσχυση των Πανεπιστημίων με πρόσθετο προσωπικό όλων των κατηγοριών. Η απόδοση νέων θέσεων διδακτικού προσωπικού όλων των κατηγοριών πρέπει να πραγματοποιείται σε τακτική βάση, ενώ η ανανέωση του διοικητικού προσωπικού των Ιδρυμάτων με νέες προσλήψεις είναι επιτακτική.

♦ Διαρκής και συνεπής χρηματοδότηση της έρευνας. Είναι σημαντική η χρηματοδότηση της έρευνας με σταθερούς πόρους σε εθνικό επίπεδο, με έμφαση στη βασική έρευνα σε όλες τις επιστημονικές περιοχές και στην υποστήριξη νέων ερευνητών.

Τα παραπάνω εκλαμβάνονται απλά ως ευχολόγια και αιτήματα κενά περιεχομένου, εφόσον στην πράξη οι Πρυτάνεις έχουν αποδεχθεί να μεταβληθούν σε γκεσέμια της επιχειρηματικής λειτουργίας των Πανεπιστημίων.
Τετάρτη 04 Δεκεμβρίου 2019