Δευτέρα 03 Αυγούστου 2020 | 23:20

ΕπικαιρότηταPointer

Ο Κούλης στην Ουάσινγκτον για ΣΩΒΕ

«Πρώτος στόχος είναι η αναβάθμιση του υφιστάμενου υλικού και μετά η προμήθεια νέου», είπε ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο. Δεν μιλούσε για νοσοκομεία, αλλά για οπλικά συστήματα. Το καραβαναριό έχει φτιάξει μια ολόκληρη λίστα από «κενά» και την περιφέρει από μνημονιακή κυβέρνηση σε μνημονιακή κυβέρνηση, κλαψουρίζοντας ότι λόγω λιτότητας «μείναμε πίσω» και κινδυνεύουμε να υποστούμε πλήγματα στο «αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων». Με λίγη προκλητικότητα από μεριάς Τουρκίας και μετατροπή της σε ύψιστο εθνικό κίνδυνο από τα αστικά ΜΜΕ και τους συνήθεις πατριδοκάπηλους, το έδαφος στρώνεται καλύτερα.
 
Η αλήθεια είναι ότι οι Τσιπροκαμμένοι είχαν βάλει μπροστά μερικά μεγάλα «πρότζεκτ», όπως η μετατροπή των F-16 σε νεότερο μοντέλο, η αγορά ελικοπτέρων κτλ. Ομως, η λίστα των καραβανάδων (και των μεσαζόντων που «σπρώχνουν» τα συμφέροντα των μονοπωλίων παραγωγής οπλικών συστημάτων) είναι μεγάλη. Οπως λένε, πρέπει να κλείσουν μεγάλες «τρύπες», οπότε έχει μείνει «δουλίτσα» και για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
 
Παρασκευή έγινε το σόου του υπουργικού συμβούλιου, Δευτέρα έφτασε η επίσημη πρόσκληση προς τον Μητσοτάκη για να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο στις 7 Γενάρη. Εκεί θα υπογραφούν και οι νέες συμφωνίες προμήθειας οπλικών συστημάτων. Γίνεται λόγος για 9 αμφίβια τεθωρακισμένα και 1.200 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, τα οποία -λέει- θα δοθούν δωρεάν από το πλεονάζον υλικό του αμερικάνικου στρατού. Ξέρετε πώς γίνονται αυτές οι δουλειές. Οι Αμερικάνοι δωρίζουν τα χρέπια που έχουν ξεσκίσει στις διάφορες επεμβάσεις τους (Αφγανιστάν, Ιράκ), αλλά και στις ασκήσεις που κάνουν τα στρατεύματά τους σε όλο τον κόσμο. Ομως, για να γίνουν και πάλι μάχιμα τα χρέπια, αναλαμβάνουν να προμηθεύσουν τα απαραίτητα εξαρτήματα και ανταλλακτικά οι αμερικάνικες εταιρίες κατασκευής αυτών των συστημάτων. Κι αυτά, βέβαια, πληρώνονται, δεν είναι τζάμπα. Ετσι, μετατρέπονται σε χρυσοφόρα μπίζνα ακόμα και τα οπλικά συστήματα που θα πήγαιναν για σκραπ.
 
Ομως, η ανακοίνωση της Γραμματείας Τύπου του Λευκού Οίκου, αφού ανέφερε τα καθιερωμένα (για τους ισχυρούς οικονομικούς, πολιτιστικούς και δεσμούς ασφάλειας κτλ.), κατέληγε με μια αναφορά κάθε άλλο παρά συνηθισμένη σε τέτοιες τυπικές ανακοινώσεις: «Ο πρόεδρος Τραμπ θα τονίσει επίσης τη σημαντικότητα της ασφάλειας των τηλεπικοινωνιών, ειδικά σε σχέση με το 5G, την αντιμετώπιση της κακόβουλης επιρροής στην περιοχή, και την προώθηση της θρησκευτικής ελευθερίας παγκοσμίως».
 
Το τελευταίο δεν ξέρουμε σε τι αναφέρεται (το ελληνικό κράτος, αν και έχει κυρίαρχη θρησκεία, δεν έχει κατηγορηθεί για παρεμπόδιση της θρησκευτικής ελευθερίας). Ισως να μπαίνει τυπικά σε κάθε τέτοια ανακοίνωση. Ομως η αναφορά στο νέο πρωτόκολλο τηλεπικοινωνιών 5G είναι ευθεία παρέμβαση στο διαγωνισμό που θα κάνει η ελληνική κυβέρνηση και τον οποίο «χτυπάει» με αξιώσεις και η κινέζικη Huawei. Αυτή είναι η «κακόβουλη επιρροή στην περιοχή», στην οποία αναφέρεται η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Το ίδιο ζήτημα είχε θέσει δημόσια και ο αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα.
 
Οι Αμερικάνοι δεν αγνοούν το ότι ο Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκε με τον Μητσοτάκη στο Πεκίνο κι αμέσως μετά ήρθε για επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, έχοντας ως ένα από τα βασικά θέματα στην ατζέντα του την προώθηση των συμφερόντων της Huawei. Επιλέγουν τον Μητσοτάκη και το ελληνικό κράτος ως τον αδύναμο κρίκο για να επιφέρουν ένα πλήγμα στο κινέζικο μονοπώλιο επί ευρωπαϊκού εδάφους. Η ελληνική δεν είναι η μεγαλύτερη αγορά στην Ευρώπη για το 5G, μια απόρριψη της Huawei, όμως, θα είχε συμβολική σημασία.
 
Ο πόλεμος των Αμερικανών κατά της Huawei διεξάγεται σε διεθνές επίπεδο. Κατηγορούν το κινέζικο μονοπώλιο ότι πρακτορεύει τα συμφέροντα της κινέζικης κυβέρνησης και καλούν τις κυβερνήσεις στη Δύση -ιδιαίτερα τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις- να μην κάνουν οποιαδήποτε συνεργασία με τη Huawei, γιατί σημαντικά κρατικά μυστικά και μυστικά του ΝΑΤΟ θα διοχετεύονται στους… κομμουνιστές. Πριν από μερικές μέρες, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Ρόμπερτ Ο' Μπράιεν δήλωσε σοκαρισμένος μπροστά στο ενδεχόμενο μια δυτική χώρα που θέλει να διαφυλάξει τα στρατιωτικά της μυστικά όπως και αυτά των συμμάχων της να αναθέσει στο Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας την ανάπτυξη δικτύου 5G! Η γερμανική κυβέρνηση, πάντως, έχει δηλώσει ότι δε θα εναντιωθεί σώνει και καλά στη συμμετοχή της Huawei σε διαγωνισμούς για την ανάπτυξη του δικτύου 5G της Γερμανίας.
 
Το κινέζικο μονοπώλιο προφανώς προσπαθεί να αναπτύξει συμμαχίες με ευρωπαϊκά μονοπώλια, τα οποία μπορούν να βάλουν τη Huawei στις ευρωπαϊκές αγορές, με αντάλλαγμα την παροχή τεχνογνωσίας, στην οποία οι Κινέζοι αυτή τη στιγμή είναι μπροστά. Αυτή η διαδικασία βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, γι' αυτό και καμιά ευρωπαϊκή κυβέρνηση δεν έχει πάρει ακόμα τις τελικές αποφάσεις της, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι το παιχνίδι είναι πολύ χοντρό και ο Μητσοτάκης θα βρεθεί στη θέση ενός βατράχου εν μέσω μιας άγριας σύγκρουσης βουβαλιών.
 

ΥΓ1. ΣΩΒΕ στη γλώσσα των «στρατόγκαβλων» σημαίνει σωματική βελτίωση. Είναι ο κωδικός για το καψώνι.
 
ΥΓ2. Η Huawei έχει ανακοινώσει ήδη συνεργασία με τη Wind, μαζί με την οποία δημιούργησαν μια ζώνη πιλοτικής εφαρμογής δικτύου 5G στην Καλαμάτα.
 
Τετάρτη 04 Δεκεμβρίου 2019