Δευτέρα 03 Αυγούστου 2020 | 23:05

ΕπικαιρότηταPointer

Υπό κατάληψη η Πρυτανεία του ΕΜΠ

Small_img_34352
Σημαντική πρωτοβουλία, που μπορεί να πυροδοτήσει ευρύτερα γεγονότα, πήραν οι φοιτητές της Σχολής ΗΜΜΥ (Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών). Κατέλαβαν την Πρυτανεία του ΕΜΠ απαιτώντας να ορισθεί άμεσα Σύγκλητος, ενόψει της Συνόδου των Πρυτάνεων, που θα πραγματοποιηθεί στις 27-30 του Νοέμβρη σε τοποθεσία στην Αθήνα που κρατείται μυστική από τους φοιτητές.
 
Οι φοιτητές απαιτούν η Σύγκλητος να πραγματοποιηθεί με την παρουσία τους και να συζητήσει όλα τα φλέγοντα θέματα που έχει βάλει στην ατζέντα του το υπουργείο Παιδείας και έχει δημοσιοποιήσει με όλους τους τρόπους (κατάργηση ασύλου, ν+2, κολλέγια, κ.λπ.), προετοιμάζοντας το έδαφος για νέα σαρωτική επίθεση ενάντια στο δημόσιο Πανεπιστήμιο και τους φοιτητές του.
 
Οταν το υπουργείο ακονίζει τα μαχαίρια του -και αυτό το καθιστά απολύτως σαφές- το πανεπιστημιακό κατεστημένο δεν έχει το δικαίωμα να παριστάνει τη στρουθοκάμηλο και να κρύβει το κεφάλι του στην άμμο. Πολύ δε, περισσότερο να στρώνει το δρόμο στην κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας σιωπώντας ηχηρά ακόμη και όταν το άσυλο γίνεται κουρέλι και οι μπάτσοι εφορμούν στα ιδρύματα ξυλοκοπώντας τους φοιτητές, ενδιαφερόμενο πρωτίστως και κυρίως για τις επιχειρηματικές μπίζνες των πανεπιστημίων.
 
Οι φοιτητές απαιτούν συζήτηση σε όλα τα καυτά θέματα και καθαρές θέσεις, που θα εκφράζουν το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΕΜΠ και πάνω απ’ όλα τους ίδιους τους φοιτητές, αφού πρόκειται ουσιαστικά για τις ζωές τους.
 
Η απόφαση της  συνέλευσής τους, με τη γνωστή κατάληξη (απόφαση για κατάληψη της Πρυτανείας) είναι πολύ εύγλωττη. Την παραθέτουμε:
 
«Μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης ο φοιτητικός σύλλογος ΗΜΜΥ πραγματοποίησε την Παρασκευή 22/11 κινητοποίηση στον Πρύτανη κ. Μπουντουβή με βασικό αίτημα να οριστεί άμεσα σύγκλητος. Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που, μετά από ενάμιση μήνα μαζικών γενικών συνελεύσεων και κινητοποιήσεων των φοιτητών, οι εξελίξεις γύρω από την παιδεία συνεχίζουν να τρέχουν. Κυβέρνηση και υπουργείο παιδείας έχουν κάνει πλέον ξεκάθαρο ότι δεν έχουν καμία διάθεση να ακούσουν τα αιτήματα των φοιτητών, αλλά μάλιστα καταστέλλουν οποιαδήποτε μορφή αντίστασης με κάθε μέσο.
 
Την ίδια στιγμή η υπουργός παιδείας Νίκη Κεραμέως προσπαθεί να βρει νομιμοποίηση γύρω από τις αλλαγές που φέρνει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσα από τον ‘’εθνικό διάλογο’’ με τα άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα, αλλά και μέσω των πρυτάνεων των ιδρυμάτων προσπαθώντας να πάρει την συγκατάθεση της ακαδημαϊκής κοινότητας. Πάνω σε αυτή τη βάση έχει οριστεί και σύνοδος πρυτάνεων αυτή την εβδομάδα, όπου για άλλη μια φορά υπουργός παιδείας και πρυτάνεις θα συζητήσουν για τις ζωές μας πίσω από κλειστές πόρτες. Το ΕΜΠ στη σύνοδο πρυτάνεων πρέπει να έχει ξεκάθαρη θέση, η οποία θα εκφράζει το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας δηλαδή τους ίδιους τους φοιτητές και όχι μόνο τον Πρύτανη κ. Μπουντουβή. Προκειμένου λοιπόν να υπάρχει δημοκρατία, διαφάνεια και δέσμευση γύρω από την τοποθέτηση του ιδρύματος, μιας και ο χρόνος και ο τόπος διεξαγωγής της συνόδου είναι κρυφά απ’ τους φοιτητές, είναι αναγκαίο να οριστεί σύγκλητος. Μέσα στη σύγκλητο θα συζητηθούν όλα τα σημεία τα οποία ανοίγει αυτή τη στιγμή το υπουργείο γύρω από το κομμάτι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και τελικά θα υπάρξει μια συνολική και εξώστρεφη τοποθέτηση του ιδρύματος. 
 
Για ακόμη μια φορά ο κ. Μπουντουβής αρνήθηκε να ακούσει τα αιτήματα των φοιτητών. Oχι μόνο επέμενε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτα «φλέγον» προκειμένου να συνεδριάσει η σύγκλητος, αλλά είπε ξεκάθαρα ότι οι φοιτητές δεν έχουν κανένα δικαίωμα να ορίσουν σύγκλητο και ότι ο μόνος που αποφασίζει πότε θα πραγματοποιηθεί είναι ο ίδιος ο πρύτανης, ένας πρύτανης που για να έχει το σεβασμό της κοινότητας δεν μπορεί να  υποκύπτει σε εκβιασμούς φοιτητών. Για τον κ. Μπουντουβή εκβιασμός είναι οι φοιτητές να απαιτούν να συζητήσει το ίδρυμα τις θέσεις του γύρω απ΄ το νομοσχέδιο που από ό,τι φαίνεται θα κατατεθεί μέσα στις επόμενες μέρες. Βλέπουμε λοιπόν ότι βασικά δημοκρατικά κεκτημένα που μπορεί να είχε μέχρι σήμερα το ΕΜΠ συνειδητά παραβλέπονται, καθώς επίσης υπήρχε η απειλή ότι οι επόμενες διαδικασίες θα γίνουν μακριά από «εξωτερικές παρεμβάσεις», χωρίς δηλαδή την παρέμβαση των Φοιτητικών Συλλόγων. Στην αυταρχικότητα που προτάσσει ο πρύτανης εμείς δεν μείναμε αμέτοχοι και για αυτό το λόγο προχωρήσαμε άμεσα σε κατάληψη της πρυτανείας μέχρι να ακουστούν τα αιτήματα των φοιτητών και να οριστεί σύγκλητος ενόψει της συνόδου πρυτάνεων, όπως όριζε η απόφαση της Γενικής μας Συνέλευσης.
 
Οι αλλαγές που έρχονται θα επηρεάσουν άμεσα την καθημερινότητα των φοιτητών, αλλά και συνολικά το Πανεπιστήμιο. Οι διαγραφές φοιτητών θα έρθουν να διαμορφώσουν πολύ πιο εντατικούς ρυθμούς σπουδών, ενώ συνδέεται με την αξιολόγηση των ιδρυμάτων από τη στιγμή που κριτήρια αξιολόγησης αποτελούν ο μέσος όρος φοίτησης ανά τμήμα και η αναλογία φοιτητών ανά μέλος ΔΕΠ. Η αξιολόγηση αποτελεί το βασικό μοχλό πίεσης για εφαρμογή των αναδιαρθρώσεων σε όλα τα επίπεδα. Μέσω της ΑΔΙΠ θα αξιολογούνται προγράμματα σπουδών, τμήματα και διδακτικό-διοικητικό προσωπικό, ενώ τα αποτελέσματά της θα συνδέονται με την χρηματοδότηση που θα λαμβάνει το κάθε ίδρυμα, την στιγμή που τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό. Με αυτή την πρόφαση προωθείται η εκχώρηση ακόμα περισσότερων πτυχών της λειτουργίας των ιδρυμάτων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις (εργολαβίες, ΣΔΙΤ).
 
Καλούμε τα μέλη των οργάνων διοίκησης των Ελληνικών πανεπιστημίων, τα μέλη ΔΕΠ αλλά και κάθε μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας να καταδικάσει τις εξαγγελίες του Υπουργείου Παιδείας και να προασπιστεί το Δημόσιο και Δωρεάν χαρακτήρα του Ελληνικού πανεπιστημίου. Καλούμε όλους τους φοιτητικούς συλλόγους να στηρίξουν την κατάληψη της πρυτανείας μέχρι να οριστεί σύγκλητος. Oπως επίσης καλούμε συντεταγμένα σε παρεμβάσεις στις κοσμητείες για περαιτέρω πίεση. Στην περίοδο που βρισκόμαστε είναι απαραίτητο να διασφαλίσουμε ότι η φωνή των φοιτητών θα ακούγεται παντού».
 
ΥΓ: Την εβδομάδα που διανύουμε (το σημείωμα αυτό γράφεται Τρίτη βράδυ) είναι προγραμματισμένες να γίνουν νέες γενικές συνελεύσεις στις Σχολές, ενώ νέα φοιτητική πορεία έχει οριστεί για την Πέμπτη 28/11)
 
Γιούλα Γκεσούλη
Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019