Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020 | 22:00

ΕπικαιρότηταPointer

Πέραν του εθνικισμού ουδέν

Small_img_34346
Aπό εμπορική άποψη πρόκειται περί γελοιότητας που μόνο χαμόγελα συγκατάβασης προκαλεί στους καπιταλιστές του εμπορίου. Υπάρχουν άραγε τόσο ισχυρά brand names σε προϊόντα που παράγονται στην ελληνική Μακεδονία, ώστε να γεννιέται η ανάγκη της ομαδοποίησής τους υπό την ετικέτα «MACEDONIA the GREAT», ώστε να γίνουν ασυναγώνιστα έναντι ομοειδών προϊόντων που προέρχονται από τη Βόρεια Μακεδονία; Ποια είναι, τέλος πάντων, αυτά τα προϊόντα, για να μην τρελαθούμε; Μήπως ο «Μακεδονικός Χαλβάς»;
 
Και τι έγινε που θα καταθέσουν αυτό το σήμα στο ευρωπαϊκό γραφείο σημάτων στο Αλικάντε; Μπορεί κάλλιστα η Βόρεια Μακεδονία να καταθέσει ένα δικό της σήμα, με διαφορετικά σχεδιασμένο το Μ, με τη λέξη MACEDONIA με μεγάλα γράμματα κι από κάτω το  ΝΟRTH με μικρά, ίσα που να φαίνονται. Το ίδιο, βέβαια, θα ισχύει και για τα δικά της προϊόντα που ενδεχομένως να θελήσει να ομαδοποιήσει κάτω από κάποιο γενικό «μακεδονικό» σήμα. Πόσο δυνατά είναι αυτά τα προϊόντα στις διεθνείς αγορές;
 
Αν κάποια προϊόντα είναι δυνατά στις διεθνείς αγορές, με ή χωρίς το επίθετο «μακεδονικός-ή-ό» στο όνομά τους, δεν έχουν ανάγκη από καμιά εθνικού τύπου ομαδοποίηση. Οπως «πήγαιναν» μέχρι τώρα, έτσι θα «πηγαίνουν» και στο μέλλον, αν διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους (σχέση ποιότητας-τιμής). Η ομαδοποίηση μπορεί να τα βλάψει, θολώνοντας το όνομα με τα οποία είναι γνωστά. Αν πρόκειται για νέα προϊόντα, και πάλι δεν έχει καμιά σημασία η ομαδοποίηση υπό «μακεδονικό» σήμα. Ενα κρασί της ποικιλίας Ξινόμαυρο θα κριθεί από την ποιότητα και την τιμή του και όχι από το αν παράγεται στη Νάουσα ή στο Βέλλες.
 
Τι μένει από αυτή την ιστορία, στην οποία συμμετείχε ο ίδιος ο Μητσοτάκης; Μια γερή δόση εθνικισμού, που την έχει ανάγκη  ο Μητσοτάκης και την οποία του προσέφερε το συνδικάτο των βορειοελλαδιτών βιομήχανων. Είχαν και αυτοί ανάγκη να συσφίξουν τους δεσμούς τους με τον Μητσοτάκη, γιατί είχαν καταγραφεί ως… συριζαίοι (ο ΣΥΡΙΖΑ τους έδωσε στάτους «κοινωνικού εταίρου», προκαλώντας την μήνιν του ΣΕΒ). Το σήμα φτιά-χτηκε από το Μαξίμου και οι καπιταλιστές απλώς δέχτηκαν να το παρουσιάσουν. Το αποκάλυψε άθελά του ο πρόεδρός τους, ευχαριστώντας τον Κούλη, αλλά και τον επικεφαλής Δημιουργικού στη Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού Στιβ Βρανάκη! Οι γραφίστες του Μαξίμου έκαναν την… πρωτότυπη σύνθεση.
 
Ο Μητσοτάκης «καρφώθηκε» με τη μακροσκελέστατη δήλωση που έκανε μετά τη συνέντευξη Τύπου του ΣΕΒΕ, στην οποία παρέστη. Το μήνυμα που προσπάθησε να περάσει ήταν ότι αυτός διορθώνει τις… ατέλειες της Συμφωνίας των Πρεσπών! Είπε: «Είχα δεσμευθεί ότι θα αντιμετωπίσουμε τις αρνητικές συνέπειες της Συμφωνίας των Πρεσπών, υποστηρίζοντας τους επαγγελματικούς φορείς της Βορείου Ελλάδος ώστε να κατοχυρώσουν μία ενιαία συλλογική ταυτότητα, η οποία θα ξεχωρίζει τα προϊόντα τα οποία θα παράγονται από εδώ και στο εξής στη Μακεδονική γη.  Πιστεύω ότι αυτό το καλαίσθητο σήμα το οποίο παρουσιάζεται σήμερα και το οποίο άμεσα θα κατατεθεί στο Ευρωπαϊκό Γραφείο στο Αλικάντε, επιτυγχάνει αυτό το σκοπό. Είμαι σίγουρος ότι είναι ένα σήμα το οποίο θα αγκαλιαστεί από όλους τους παραγωγούς της Μακεδονίας, καλύπτει και τις τρεις περιφέρειες: της Ανατολικής Μακεδονίας, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Δυτικής Μακεδονίας θα υποστηριχθεί από τις επιχειρήσεις και θα μας δώσει τη δυνατότητα να έχουμε μια κεντρική ταυτότητα για τα μακεδονικά προϊόντα. Μια ταυτότητα η οποία παραπέμπει, όπως βλέπετε, στο ένδοξο παρελθόν μας, αλλά ταυτόχρονα χαράσσει και με αυτοπεποίθηση το δρόμο για ένα πιο αισιόδοξο, για ένα πιο φωτεινό μέλλον».
 
Εκανε αυτή τη δήλωση και στη συνέχεια συναντήθηκε με τον Ζάεφ, ο οποίος ήταν επίσης καλεσμένος στο συνέδριο του ΣΕΒΕ.  Ο Ζάεφ όχι μόνο δεν εξέφρασε κανένα παράπονο, αλλά επιδόθηκε σ' ένα ρεσιτάλ κακομοιριάς και επαιτείας. Από τη μια, κάλεσε τους καπιταλιστές της Βόρειας Ελλάδας να επενδύσουν στη χώρα του, η οποία εγγυάται σήμερα όλες τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη κερδοφόρων δραστηριοτήτων, και από την άλλη, απευθύνθηκε στους Μητσοτάκη και Μπορίσοφ (ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας ήταν επίσης καλεσμένος στο Thessaloniki Summit), σχεδόν κλαψουρίζοντας: «Μην μας αφήσετε πίσω. Εσείς είστε οι ηγέτες της περιοχής. Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά καθώς δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική για όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Υπάρχει μόνο μία οδός κι αυτή είναι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η πραγματική ελπίδα για τα Δυτικά Βαλκάνια ήρθε από την Σύνοδο της Θεσσαλονίκης. Παραμένουμε στην ίδια τροχιά, δεν έχουμε άλλη εναλλακτική. Η συμπαράσταση των γειτόνων μας μας δίνει δύναμη να προχωρήσουμε. Στη χώρα μου υπήρξε απογοήτευση από την απόφαση της τελευταίας ευρωπαϊκής συνόδου. Σήμερα, όμως, εδώ στη Θεσσαλονίκη, μετά τη συνάντησή μου με τους δυο πρωθυπουργούς, πήρα θάρρος να προχωρήσω».
 
Κι αφού τέλειωσε η φιέστα των καπιταλιστών της Θεσσαλονίκης, δημοσιεύματα στα Σκόπια ανέφεραν ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας είναι ενοχλημένο επειδή δεν ενημερώθηκε για την πρόθεση της Ελλάδας να δημιουργήσει και να κατοχυρώσει το συγκεκριμένο εμπορικό σήμα. «Εκτιμούμε ότι τα ζητήματα αυτά πρέπει να προσεγγίζονται μέσω του διαλόγου και με συμβουλευτική και εξειδικευμένη βοήθεια διεθνούς ομάδας εμπειρογνωμόνων για εμπορικές ονομασίες, εμπορικά σήματα και προστασίας σημάτων. Η μονομερής προσέγγιση θα μπορούσε να υπονομεύσει την αμοιβαία εμπιστοσύνη και να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις προσπάθειες και τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής μεταξύ των δύο χωρών», αναφέρει το ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας. Ανακοίνωση για εσωτερική κατανάλωση, προφανώς, καθώς τα εθνικιστικά Μέσα έβαλαν κατά του Ζάεφ επειδή δεν έθεσε το ζήτημα στον Μητσοτάκη, καθώς η ανακοίνωση του ελληνικού σήματος προηγήθηκε της συνάντησής τους στη Θεσσαλονίκη.
 
Ο Μητσοτάκης, πάντως, στη συνάντησή του με τον Ζάεφ, τον διαβεβαίωσε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να αρθεί το γαλλικό βέτο και η ΕΕ να αποφασίσει να δώσει στη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία το προενταξιακό καθεστώς. Βλέπετε, οι καπιταλιστές της Βόρειας Ελλάδας θέλουν να επεκτείνουν τις μπίζνες τους στη γειτονική χώρα, την οποία αντιμετωπίζουν ως προέκταση της ελληνικής ενδοχώρας. Με το προενταξιακό καθεστώς οι μπίζνες τους θα επιχορηγηθούν με κονδύλια που θα κατευθυνθούν προς τη Βόρεια Μακεδονία.
Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019