Δευτέρα 03 Αυγούστου 2020 | 23:55

ΕπικαιρότηταPointer

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ «ΚΟΝΤΡΑ» ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΝΟΕΜΒΡΗ


ΣΤΟ ΨΑΧΝΟ / EDITORIAL

Χώρα-φυλακή

Τα νέα μέτρα για το Προσφυγικό, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη (γράφουμε αναλυτικά στη σελίδα 16), κλιμακώνουν την καταστολή σε πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς προστίθενται στις αλλαγές στο καθεστώς χορήγησης ασύλου που έχουν ψηφιστεί. Πρόκειται για μέτρα καθαρά φασιστικά (γράφουμε τη λέξη κυριολεκτικά, όχι συμβολικά), καθώς έχουν στο κέντρο τους τη δημιουργία τεράστιων στρατοπέδων συγκέντρωσης, με χωρητικότητα μεγαλύτερη των 5.000 ατόμων!), στα οποία θα εγκλείονται ακόμα και αιτούντες άσυλο,  για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα (διοικητική κράτηση επ' αόριστον!) με στόχο να «σπάσουν» και να αποδεχτούν την απέλαση στις χώρες καταγωγής τους.
ΣΕΛΙΔΑ 6

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναθεώρηση του ΑΣΤΙΚΟΥ Συντάγματος

Σε κάθε Σύνταγμα (ανεξάρτητα από το αν είναι αστικό ή αν είναι προλεταριακό) αποτυπώνεται αυτό που έχει ήδη διαμορφωθεί στη ζωή και αναζητά την κατοχύρωσή του. Η ΝΔ, λοιπόν, προτείνει να προστεθεί στο Σύνταγμα μια διάταξη που πράγματι έχει κατοχυρωθεί στη ζωή, κατά τη διάρκεια των μνημονιακών χρόνων. Προτείνει να προστεθεί στο Σύνταγμα διάταξη που θα κατοχυρώνει το περιβόητο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.
ΣΕΛΙΔΑ 9

ΣΥΡΙΖΑ…  DIY

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα χρησιμοποιείται για την εγγραφή νέων μελών και μόνο. Δεν είναι όμως καθόλου βέβαιο ότι όσοι θα γραφούν ηλεκτρονικά θα περάσουν μετά και από την τοπική οργάνωση μελών για να ολοκληρώσουν την εγγραφή τους. Αν δε γίνει αυτό, τότε οι «παλιοί» θα βρεθούν σε πλεονεκτική θέση, καθώς θα διατηρηθούν οι υπάρχοντες συσχετισμοί. Από την άλλη, τι θα γίνει με τους πασόκους που προσχώρησαν εσχάτως και που ακόμα παραμένουν υπό την ομπρέλα της «προοδευτικής συμμαχίας»; Θα παραμείνουν ως σύμμαχοι, όπως θέλουν οι 53+, ή θα ενταχθούν στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως τους έχει υποσχεθεί ο Τσίπρας; Επομένως, μέχρι το συνέδριο θα δούμε και άλλα επεισόδια εσωκομματικών συγκρούσεων. 
ΣΕΛΙΔΑ 3

Ρέκβιεμ για το ΠΑΣΟΚ

Γίνεται συνέδριο κόμματος εξουσίας χωρίς τους πρώην προέδρους του; Κόμματος εξουσίας τρόπος του λέγειν, γιατί το ΠΑΣΟΚ έχει προ πολλού χάσει αυτή την ιδιότητα και δεν υπάρχει περίπτωση να την ξαναβρεί (τουλάχιστον στο ορατό μέλλον). Ισως όμως να είναι αυτή η χαμένη αίγλη που καθιστά πιο επιτακτική την παρουσία των πρώην προέδρων στο συνέδριο. Για να μη φαίνεται τόσο έρημη και μόνη η Φώφη.
ΣΕΛΙΔΑ 3

Τα δικά τους παιδιά

Oταν στην περίπτωση του Γεράσιμου Τσάκαλου οι δικαστικές αρχές ξεπερνούσαν και το 18μηνο, επεκτείνοντας την προφυλάκισή του μέχρι τους 49 μήνες, όταν η Ολγα Οικονομίδου και ο Γιώργος Πολύδωρος έμειναν προφυλακισμένοι για περίπου 45 μήνες και ο Κώστας Σακκάς για 36 μήνες (χρειάστηκε να κάνει απεργία πείνας για να μη φτάσει τους 48), οι δημοκρατικοί και φιλελεύθεροι αυτοί κύριοι και κυρίες δεν αισθάνθηκαν την ανάγκη να υπογράψουν δημόσια διαμαρτυρία. Αλλο οι «νεαροί τρομοκράτες» και άλλο «ένα δημόσιο πρόσωπο με την πολιτική διαδρομή του Γιάννου Παπαντωνίου».
ΣΕΛΙΔΑ 12

Στουρνάρας: Δεν υπάρχει σκάνδαλο Novartis!

Ο Στουρνάρας έχει λόγους να διαφοροποιείται από την επίσημη γραμμή ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για το σκάνδαλο Novartis. Πρόκειται για την εμπλοκή της συζύγου του, που δεν είναι πολιτικό πρόσωπο, όμως ακολουθεί γραμμή πολιτικής υπεράσπισης, καταγγέλλοντας «κυνήγι μαγισσών» και «εκστρατεία δολοφονίας χαρακτήρων», με σχεδιασμένη δική της εμπλοκή σε σκάνδαλο «με στόχο αποκλειστικά τον σύζυγό μου Γιάννη Στουρνάρα, Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας». Η σύζυγος Στουρνάρα έχει εταιρία που διοργανώνει συνέδρια (MINDWORK) και συνεργάστηκε με τη Novartis, παίρνοντας χορηγίες (και) απ' αυτήν για τα διάφορα συνέδρια.
ΣΕΛΙΔΑ 12

ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

Φτιάχνουν στρατόπεδα συγκέντρωσης για δεκάδες χιλιάδες

Φασιστικού τύπου καταστολή για πρόσφυγες και μετανάστες

Πρόσφυγες και μετανάστες αντιμετωπίζονται ως μιάσματα, ως εχθρός. Οπως αναίσχυντα δήλωσε ο Πέτσας, «δεν μπορεί να κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στη χώρα, αλλά και διότι πρέπει να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους σχεδιάζουν ή σκέφτονται να μπουν παράνομα στη χώρα, την ώρα που ξέρουν πως δεν δικαιούνται άσυλο. Να καταλάβουν -όπως τόνισε κατ’ επανάληψη ο Πρωθυπουργός- πως αν δώσουν τα λεφτά τους σε έναν διακινητή για να τους φέρει στην Ελλάδα, στο τέλος θα τα χάσουν»! Ο Στεφανής περιέγραψε το ίδιο ως στρατιωτικό σχέδιο αποτροπής του εχθρού
ΣΕΛΙΔΑ 16

MAT, ασφαλίτες και «κοριοί» στην ημερήσια διάταξη

Μια ολόκληρη διμοιρία ΜΑΤ  έσπευσε για να προσφέρει προστασία σε δυο ασφαλίτες που απομάκρυναν αυτοκίνητο με μικροκάμερα στον καθρέφτη, η οποία κατέγραφε ποιος έμπαινε και ποιος έβγαινε από τα γραφεία της «Ταξικής Αντεπίθεσης» στα Εξάρχεια. Το αυτοκίνητο με την μικροκάμερα στον καθρέφτη φωτογραφίστηκε και η επιχείρηση απομάκρυνσής του από ΜΑΤ και ασφαλίτες βιντεοσκοπήθηκε, όχι μόνο από μέλη της «Ταξικής Αντεπίθεσης», αλλά και από δημοσιογράφο της ΕφΣυν, που είχε κληθεί γι' αυτό το σκοπό.
ΣΕΛΙΔΑ 13

Σκέψεις για την έξαρση της κρατικής καταστολής

Αρκετοί αναρωτιούνται: πού το πάει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, δε βλέπει ότι έτσι πυροδοτεί το κοινωνικό κλίμα; Αν το έβλεπε, τότε δε θα συνέχιζε στο ίδιο κατασταλτικό μοτίβο και μετά την ογκώδη πορεία του Πολυτεχνείου. Δεν είναι ζήτημα «βλέπει» - «δε βλέπει». Είναι στο πολιτικό DNA κάθε δεξιάς κυβέρνησης η έξαρση της καταστολής. Ακόμα και όταν δε βρίσκεται αντιμέτωπη με μαζικά διεκδικητικά κινήματα, εφαρμόζει την καταστολή σε επιλεγμένες κοινωνικές μειοψηφίες, επιδιώκοντας έτσι να δημιουργήσει μια κοινωνική πόλωση, ένα κλίμα φόβου απέναντι σε οποιαδήποτε αγωνιστική στάση, ένα κλίμα τρόμου μπροστά στη σιδερένια πυγμή του κράτους, ένα αίσθημα αγωνιστικής ματαιότητας και ηττοπάθειας.
ΣΕΛΙΔΑ 7

Καθεστώς πειθάρχησης

Την ίδια ακριβώς λογική, της μαζικής κοινωνικής πειθάρχησης, υπηρετεί και η καθιέρωση του ρουφιανοτηλέφωνου. Πέρα από τα ευτράπελα που θα υπάρξουν, στόχος είναι να καταστεί η μπατσαρία ρυθμιστής των σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων. Να σηκώνει ο άλλος το τηλέφωνο και να «δίνει» αυτόν που καπνίζει στο καφενείο της γειτονιάς. Να ρουφιανεύει ο ένας τον άλλο στο κράτος, τον «μέγα προστάτη».
ΣΕΛΙΔΑ 16

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πανηγύρια, επειδή η Κομισιόν ενέκρινε τη διαιώνιση της μνημονιακής λιτότητας!

Καλό το παραμύθι, αλλά δεν έχει δράκο. Ο «δράκος» ακούει στο όνομα Βάλντις Ντομπρόφσκις (αντιπρόεδρος στην Κομισιόν του Γιούνκερ και σ' αυτήν της Φον ντερ Λάιεν) και όταν ρωτήθηκε σχετικά απάντησε ότι το υψηλό δημόσιο χρέος της Ελλάδας δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια και θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί. Και αμέσως εξήγησε: «Οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα βασίζονται στην ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους, άρα αν δούμε ξεκάθαρα θετικές τάσεις στην ανάλυση αυτή, θα μπορούσα να φανταστώ ότι αυτό θα φανεί και στους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων». Ο Ντομπρόβσκις συνδέει τα «πρωτογενή πλεονάσματα» με την περιβόητη ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους και όχι με την… φερεγγυότητα του Κούλη και τον… αναπτυξιακό αέρα που θα φέρει στον ελληνικό καπιταλισμό.
ΣΕΛΙΔΑ 9

Σε funds οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές

Το μόνο βέβαιο είναι ότι το Reuters δε φαντασιώθηκε την είδηση για πώληση σε funds ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Το δημοσίευμά του, άλλωστε, φωτογράφιζε ως πηγή πληροφόρησης τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νότη Μηταράκη και έδινε και συγκεκριμένες πληροφορίες. Ο στόχος που έχει τεθεί είναι να πωληθεί ένα πρώτο πακέτο ύψους 12 δισ. από τις συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές των 35 δισ. ευρώ. 
ΣΕΛΙΔΑ 13

Πέραν του εθνικισμού ουδέν

Aπό εμπορική άποψη πρόκειται περί γελοιότητας που μόνο χαμόγελα συγκατάβασης προκαλεί στους καπιταλιστές του εμπορίου. Υπάρχουν άραγε τόσο ισχυρά brand names σε προϊόντα που παράγονται στην ελληνική Μακεδονία, ώστε να γεννιέται η ανάγκη της ομαδοποίησής τους υπό την ετικέτα «MACEDONIA the GREAT», ώστε να γίνουν ασυναγώνιστα έναντι ομοειδών προϊόντων που προέρχονται από τη Βόρεια Μακεδονία; Ποια είναι, τέλος πάντων, αυτά τα προϊόντα, για να μην τρελαθούμε; Μήπως ο «Μακεδονικός Χαλβάς»;
ΣΕΛΙΔΑ 12

ΝΕΟΛΑΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ

Ο Ιωάννης Αντωνίου πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής

Κομμένος και ραμμένος στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της ΝΔ

Αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα πολιτικού σαλταδορισμού, αφού πέρασε απ’ όλους τους πολιτικούς χώρους (ΚΚΕ, ΕΑΡ, Συνασπισμός, ΔΗΜΑΡ, ΠΑΣΟΚ) και σήμερα αποτελεί γκεσέμι της αντιδραστικής αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της ΝΔ. «Είναι διαπρύσιος κήρυκας του δόγματος της αγοράς στην εκπαίδευση». Τον Οκτώβριο του 2015 ως Διευθυντής Σπουδών στα Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη συνέταξε σύστημα «παράνομης και αυθαίρετης αξιολόγησης» και προσπάθησε να το επιβάλει πάραυτα, παρόλο που απαγορευόταν από το νόμο
ΣΕΛΙΔΑ 10

«Κέντρα Αριστείας»

Το πανεπιστημιακό κατεστημένο επινοεί, με τη συνδρομή βεβαίως των κυβερνητικών νομοθετημάτων, συνεχώς νέους τρόπους να συσφίξει τους δεσμούς των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων με την «ιδιωτική πρωτοβουλία», αποβλέποντας σε πρόσθετη χρηματοδότηση και αναβάθμιση στην αξιολογική κλίμακα της σκληρής «ανταγωνιστικότητας», με επιπτώσεις φυσικά και στα προσωπικά οφέλη. Δημιουργώντας ταχύρυθμες δομές «πιστοποίησης και κατάρτισης» διευκολύνει την κυβερνητική προπαγάνδα περί απορρόφησης των ανέργων, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει -με την «τσέπη» των συμμετεχόντων σ’ αυτές τις δομές- την ελλειπέστατη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων.
ΣΕΛΙΔΑ 10

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Τα γεγονότα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ο.Π.Α.) τις προηγούμενες μέρες ανέδειξαν τον πραγματικό στόχο της κατάργησης του Ασύλου που ήταν η καταστολή της ενεργής πολιτικής δράσης στους χώρους των ΑΕΙ, η έξωση των κινητοποιήσεων και των αγώνων από αυτά, η δημιουργία μιας υγειονομικής ζώνης απαλλαγμένης από κάθε φωνή που θα μπορούσε να διαταράξει τα συμφέροντα κράτους και κεφαλαίου μέσα στα Πανεπιστήμια. Το Ο.Π.Α. (πρώην ΑΣΟΕΕ) είναι εμβληματικό από αυτή την άποψη: διεκδικεί επάξια τη θέση του στην πρωτοπορία της (ανα)παραγωγής γνώσης και έρευνας στην υπηρεσία επιχειρηματικών συμφερόντων. 
ΣΕΛΙΔΑ 10

ΥΓΕΙΑ

Λερναία Υδρα η μπίζνα με τις υιοθεσίες και τα παράνομα καταφύγια ζώων συντροφιάς

Αυτό είναι ένα μόνο παράδειγμα για τα όσα συμβαίνουν γύρω από το σκάνδαλο-μπίζνα της διαχείρισης των ζώων συντροφιάς. Στους λίγους μήνες που ασχολούμαστε με το θέμα διαπιστώσαμε ότι το σύστημα δουλεύει σαν μια τεράστια Λερναία Υδρα. Κόβεις ένα κεφάλι, φυτρώνουν άλλα. Στη συνέχεια θα αναφέρουμε μερικά παραδείγματα.
ΣΕΛΙΔΑ 8

ΔΙΕΘΝΗ

Νομιμοποιούν τους σιωνιστές εποίκους οι Αμερικάνοι!

Η ανακοίνωση την περασμένη Δευτέρα, ότι οι ΗΠΑ παύουν να θεωρούν τους εβραϊκούς εποικισμούς, που έχουν κατακλύσει τις παλαιστινιακές περιοχές της Δυτικής Οχθης ξεπηδώντας σαν τα μανιτάρια μετά τη βροχή, ως «παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας», ήταν το επόμενο βήμα της κυβέρνησης Τραμπ στο δρόμο προς την πλήρη ευθυγράμμιση με τις σιωνιστικές απαιτήσεις. Οχι ότι η κυβέρνηση Ομπάμα ήταν… αντισιωνιστική, αλλά κρατούσε κάπως τα προσχήματα. Τώρα, μετά από την απόφαση για μεταφορά της αμερικάνικης πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, η αναγνώριση (ντε γιούρε, γιατί ντε φάκτο υπάρχει χρόνια τώρα) των ισραηλινών εποικισμών ολοκληρώνει αυτή την προσέγγιση. 
ΣΕΛΙΔΑ 5

Ιράν

Αντιλαϊκά μέτρα γεννούν βίαιες αντιστάσεις

Η εκτίναξη της τιμής της βενζίνης σε μία από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες στον κόσμο, το Ιράν, δεν μπορούσε παρά να προκαλέσει κύμα διαδηλώσεων που πολλές φορές απέκτησαν βίαιο χαρακτήρα. Με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα, η τιμή της βενζίνης αυξάνεται από τα δέκα στα δεκαπέντε χιλιάδες ριάλ (11 λεπτά του ευρώ) ανά λίτρο, δηλαδή κατά 50%. Αυτό ωστόσο ισχύει για το όριο των 60 λίτρων βενζίνης το μήνα. Πέρα από αυτό το όριο, η τιμή τριπλασιάζεται!
ΣΕΛΙΔΑ 4

Χονγκ Κονγκ

Εδώ Πολυτεχνείο!

Η περικύκλωση από την αστυνομία της πολυτεχνικής σχολής του Χονγκ Κονγκ, από το βράδυ της περασμένης Κυριακής, και η προσπάθειά της να εισβάλει την περασμένη Δευτέρα το απόγευμα πνίγοντας στα δακρυγόνα τους φοιτητές που ήταν μέσα, απαντήθηκε με σκληρές συγκρούσεις από τους φοιτητές που έχουν αναβαθμίσει τα μέσα πάλης τους απέναντι στην καταστολή (η φωτογραφία με τον φοιτητή που κρατά ένα τόξο, αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα αυτού του γεγονότος). 
ΣΕΛΙΔΑ 5

Ινδία: Συγκρούσεις φοιτητών-αστυνομίας

Σε συγκρούσεις με την αστυνομία εξελίχθηκαν οι διαδηλώσεις των φοιτητών στο Νέο Δελχί, που συνεχίζονται εδώ και δυο βδομάδες, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τα δίδακτρα. Τα δίδακτρα θα τριπλασιαστούν, φτάνοντας τις 12.000 ρουπίες (167 δολάρια) το μήνα, καθιστώντας απαγορευτική τη φοίτηση για τα παιδιά από φτωχά λαϊκά στρώματα. Σύμφωνα με την Ενωση των φοιτητών, οι μισοί φοιτητές στα μεγάλα πανεπιστήμια προέρχονται από οικογένειες με ετήσιο εισόδημα κάτω από 144.000 ρουπίες. Δηλαδή, το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δε θα φτάνει ούτε για τα δίδακτρα ενός παιδιού.
ΣΕΛΙΔΑ 5

Kουκούλωσαν εγκλήματα πολέμου

Εγγραφα που διέρρευσαν στο BBC και τους Sunday Times αποκαλύπτουν ότι βρετανοί στρατιώτες διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, τα οποία κουκουλώθηκαν από την ηγεσία του στρατού και τις κυβερνήσεις. Στα εγκλήματα  που κουκουλώθηκαν περιλαμβάνονται δολοφονίες από στρατιώτη της επίλεκτης μονάδας SAS καθώς και θάνατοι υπό κράτηση, ξυλοδαρμοί, βασανιστήρια και σεξουαλική κακοποίηση κρατουμένων από μέλη της μονάδας πεζικού Black Watch.
ΣΕΛΙΔΑ 4
 
Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019