Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020 | 22:01

ΕπικαιρότηταPointer

Σκάνδαλο Novartis: Σε τροχιά κουκουλώματος

Θα έπρεπε να είναι βλάκας με περικεφαλαία ο περιβόητος Φρουζής αν πήγαινε στην Προανακριτική Παπαγγελόπουλου και έλεγε άλλα απ' αυτά που φέρεται ότι είπε κατά την πρώτη μέρα της εξέτασής του. Επειδή βλάκας δεν είναι και επειδή το παιχνίδι της προπαγάνδας το ξέρει πολύ καλά (χρόνια στο χώρο των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, έμαθε καλά πώς να δουλεύει με την αφανή διαφήμιση και το «λόμπινγκ»), είπε αυτά που ήθελαν ν' ακούσουν αυτοί που τον κάλεσαν και που αποτελούν την πλειοψηφία της επιτροπής.
 
Πρώτον, ότι αυτός δεν έδωσε ούτε δεκάρα σε πολιτικούς για μίζα και, δεύτερον, ότι τον Μάη του 2018 τον κάλεσε ατύπως η Τουλουπάκη στο γραφείο της και παρουσία των δύο βοηθών εισαγγελέων Διαφθοράς και των δικηγόρων του του άσκησε πίεση να καταθέσει κατά των δέκα πολιτικών προσώπων και να πάρει κι αυτός το καθεστώς του προστατευόμενου μάρτυρα.
 
Οι τίτλοι της επομένης εξασφαλίστηκαν: «Τι αποκάλυψε ο Φρουζής για την εισαγγελέα Τουλουπάκη: Μου είπε να μιλήσω για πολιτικά πρόσωπα» (Τα Νέα). «Τι είπε ο κ. Φρουζής για άτυπη συνάντηση με την κ. Τουλουπάκη: Μου ζητήθηκε να μιλήσω κατά πολιτικών προσώπων» (Καθημερινή). «Καταγγελία Φρουζή για την Τουλουπάκη στην Προανακριτική: Με πίεζαν να καταθέσω για δέκα πολιτικούς» (Φιλελεύθερος).
 
Από την άλλη πλευρά, η απόλυτη αμηχανία. Η ΕφΣυν περιορίζεται σε ένα μικρό ουδέτερο «χτύπημα» στην πρώτη σελίδα: «Με την εξέταση του Κωνσταντίνου Φρουζή ξεκίνησε τις ακροάσεις μαρτύρων η προανακριτική επιτροπή της Βουλής». Η Αυγή χορεύει ταραντέλα: «Κατάθεση Φρουζή - Λέξη για τον Παπαγγελόπουλο - “Με πίεζε η Τουλουπάκη“ - Οσα είπε εντάσσονται στην υπερασπιστική του γραμμή. Αύριο οι ερωτήσεις». Η φυλλάδα του Κουρή: «Φρουζής: πιέστηκα για πολιτικά πρόσωπα - Τι κατέθεσε ο ισχυρός άντρας της Novartis στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής».
 
Το «χτύπημα» της Αυγής είναι χαρακτηριστικό για την αμυντική θέση στην οποία έχει περιέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ. Κάλυψη στον Παπαγγελόπουλο, έκθετη η Τουλουπάκη! Βέβαια, τι θα μπορούσε να πει ο Φρουζής για τον Παπαγγελόπουλο, με τον οποίο δεν είχε καμιά επαφή; Οτι τον φώναξε στο γραφείο του και του είπε να καταθέσει για τους «10»; Ούτε ο Παπαγγελόπουλος είναι μακάκας ούτε ο Φρουζής.
 
Οσα είπε ο Φρουζής εντάσσονται στην υπερασπιστική του γραμμή, γράφει η Αυγή. Σωστά! Δεν υπήρχε περίπτωση να παραδεχτεί ότι χρημάτισε πολιτικούς, γιατί στο τέλος αυτός θα την πλώρωνε. Τι έκανε, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν δικοί του άνθρωποι χειρίζονταν την υπόθεση, για να αποκαλύψει τις μίζες του Φρουζή και τους μιζαδόρους που τις έπαιρναν; Να θυμίσουμε πώς απαλλάχτηκε από την Τουλουπάκη ο Σαμαράς, για τον οποίο η συριζαίικη προπαγάνδα υπαινισσόταν ότι έπαιρνε τα λεφτά μέσα σε τροχήλατη Samsonite που ο ίδιος ο Φρουζής κουβαλούσε στο Μαξίμου; Η Τουλουπάκη επικαλείται την κατάθεση της μάρτυρα «Κελέση», ότι ο Φρουζής έκλεισε ραντεβού με τον Σαμαρά μέσω της γραμματείας του πρωθυπουργού, ότι έφυγε από τα γραφεία της Novartis με μια τσάντα με λεφτά, αλλά δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για το ποιους συνάντησε στο Μαξίμου και για το αν τους έδωσε λεφτά. Γι' αυτό και έβαλε την υπόθεση στο αρχείο. Τόσο πολύ την είχαν «δέσει» την υπόθεση οι Κλουζό του Παπαγγελόπουλου. Τόσο καλά ώστε να θυμίζει τα κουτιά από τα «Πάμπερς» τίγκα στα «τούβλα» (δεσμίδες με πεντοχίλιαρα σε δραχμές τότε), που σύμφωνα με τις καταθέσεις κάποιων μπράβων του Κοσκωτά πήγαιναν στον Ανδρέα Παπανδρέου. Συγγνώμη, αλλά αν ήταν να τα «πιάσει» ο Σαμαράς, στο Μαξίμου θα του πήγαινε τα λεφτά ο Φρουζής; Και θα τα παραλάμβανε ο ίδιος ή οι άμεσοι συνεργάτες του; Ούτε σε χολιγουντιανά b-movies δε γίνονται έτσι αυτές οι δουλειές.
 
Εκείνο που θέλουμε να πούμε είναι πως οι συριζαίοι, με τους εντελώς ερασιτεχνικούς χειρισμούς τους και με την αδιαφορία τους για κάθε ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης, έστρωσαν το δρόμο για να βγουν όλοι λάδι. Ακόμα και ο Φρουζής, που η ίδια η Novartis έχει φροντίσει να ξεφορτωθεί (αφού τα βρήκε με το αμερικάνικο κράτος και πλήρωσε το πρόστιμό της).
 
Η συριζαίικη προπαγάνδα επικαλείται τώρα ένα ντοκιμαντέρ της ελβετικής τηλεόρασης στο οποίο υπάρχει βίντεο με τον Φρουζή να λέει στα στελέχη της Novartis το 2012: «Είμαστε οι πρώτοι που ξέρουμε τι θα συμβεί στο υπουργείο (σ.σ.Υγείας). Είναι τα ίδια άτομα που παίρνουν τις αποφάσεις τα οποία μας πληροφορούν. Πριν πάρουν τις αποφάσεις, μας ενημερώνουν για τα επόμενα βήματα. Και μ΄ αυτόν τον τρόπο μπορούμε να επηρεάσουμε εκ των προτέρων (…) Από τη μια μεριά ασκούμε πιέσεις στα υπουργεία, αλλά είμαστε και συνεργάτες μαζί τους». Υπάρχει κι άλλο ένα βίντεο, στο οποίο ο Φρουζής λέει στα στελέχη της εταιρίας ότι «η Novartis είναι ο καλύτερος συνεργάτης για τους γιατρούς και τα μέλη της κυβέρνησης»!
 
Φυσικά, θα τον ρωτήσουν οι συριζαίοι τον Φρουζή γι' αυτά τα βίντεο. Και είμαστε σίγουροι ότι θα τους απαντήσει πως αναφέρεται στο καλό κλίμα που ο ίδιος και τα στελέχη της Novartis δημιούργησαν στις σχέσεις τους και με τους γιατρούς και με τα στελέχη του υπουργείου και με τους υπουργούς, ώστε με πνεύμα συνεργασίας και χωρίς εντάσεις και συγκρούσεις να αντιμετωπίζουν όλα τα κοινού ενδιαφέροντος ζητήματα. Βλέπετε, πουθενά ο Φρουζής δε μιλά για μίζες, αλλά για καλές δημόσιες σχέσεις και συνεργασία. Αυτού του επιπέδου τα στελέχη είναι έμπειρα και δε θα μιλούσαν ποτέ για μίζες σε μια συγκέντρωση υπαλλήλων της εταιρίας. Επειδή, όμως, κι εμείς δεν είμαστε βλάκες, μπορούμε να καταλάβουμε πολύ καλά τι εννοούσε ο Φρουζής μ' αυτές τις ομιλίες του (ανεξάρτητα από την ποινική βαρύτητα που έχουν τα λεγόμενά του).
 
Οι συριζαίοι, όμως, γιατί περίμεναν την ελβετική τηλεόραση να τους δείξει τι έλεγε ο Φρουζής το 2012 στα εν Ελλάδι στελέχη της Novartis; Ηταν επί τεσσεράμισι χρόνια στην κυβέρνηση, τι έκαναν για να αποκαλύψουν όλο αυτό το σάπιο σύστημα των φαρμακευτικών εταιριών, που αδειάζει και τα κρατικά ταμεία και τις τσέπες των λαϊκών οικογενειών που πληρώνουν το μεγαλύτερο μέρος της φαρμακευτικής δαπάνης; Ακόμα και όταν κίνησαν την ποινική διαδικασία, το έκαναν για τα δέκα πολιτικά στελέχη. Ολη η υπόλοιπη υπόθεση αραχνιάζει στα συρτάρια της Τουλουπάκη που -πέραν των άλλων- αποδεικνύεται και… σαΐνι.
 
Την ευκαιρία την είχαν. Μπορούσαν να φτιάξουν μια εξεταστική επιτροπή της Βουλής και σ' αυτή να καλέσουν ως μάρτυρες τους πάντες. Οχι μόνο τους περιβόητους προστατευόμενους μάρτυρες (που ήταν τρεις και έγιναν δύο, επειδή ο ένας άλλαξε στρατόπεδο), αλλά και τον Φρουζή και στελέχη της Novartis και εργαζόμενους από το χώρο του φαρμάκου και φαρμακοποιούς και γιατρούς, όλους όσους θα μπορούσαν να συνεισφέρουν έστω και έναν κόκκο αλήθειας. Δεν το έκαναν, γιατί δεν ήθελαν να ξεπατώσουν αυτό το κύκλωμα με τις καπιταλιστικές βδέλες, το οποίο και αυτοί συνέχισαν να υπηρετούν. Αντίθετα, προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν πολιτικά «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους» (Παπαγγελόπουλος), στέλνοντας σε Προανακριτική τους δέκα πρώην πρωθυπουργούς και υπουργούς. Και αυτή η Προανακριτική, όμως, δε λειτούργησε ως τέτοια. Δεν προσπάθησε να διερευνήσει το σκάνδαλο (έστω το σκάνδαλο Novartis και όχι γενικά των φαρμακευτικών εταιριών). Με διαδικασίες fast track «διαπίστωσαν» ότι η Βουλή είναι αναρμόδια και έστειλαν το φάκελο ξανά στο σαΐνι Τουλουπάκη, για να τους απαλλάξει τον ένα μετά τον άλλο (εκτός του Λοβέρδου και των Γεωργιάδη-Αβραμόπουλου που -άγνωστο για ποιο λόγο- παραμένουν ακόμα σε εκκρεμότητα).
 
Τώρα, οι συριζαίοι βλέπουν την υπόθεση να τους έχει γυρίσει μπούμερανγκ, με τον Παπαγγελόπουλο κατηγορούμενο για σκευωρία (με αδικήματα ακόμα και σε βαθμό κακουργήματος) και… θυμήθηκαν το σκάνδαλο Novartis ζητώντας τη διερεύνησή του. Ζητούν, δηλαδή, από τους πολιτικούς τους αντιπάλους να κάνουν αυτό που δεν έκαναν οι ίδιοι!
 
Φυσικά, όλα πλέον έχουν πάρει το δρόμο του πλήρους κουκουλώματος. Η υπόθεση δε θα πάει στους ανακριτές κατά της Διαφθοράς αλλά σε ειδικό εφέτη ανακριτή, ο Λοβέρδος θα απαλλαγεί πανηγυρικά (με τέτοιους μάρτυρες κατηγορίας θα απαλλασσόταν ακόμα και ο Αλ Καπόνε) κι αν υπάρξουν τίποτα παραπομπές παρακατιανών (υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Υγείας και γιατρών), θα καθαρίσουν κάποια στιγμή και αυτοί. Και βέβαια, η Novartis και οι άλλες φαρμακευτικές εταιρίες θα συνεχίσουν να ρουφάνε το αίμα του ελληνικού λαού με το μπουρί της σόμπας, διότι -όπως είπε και ο υπουργός Μπουμπούκος στην ελβετική τηλεόραση- μπορεί να χρηματίζουν ακόμα και πολιτικούς, όμως με τα φάρμακά τους σώζουν ζωές!
 
ΥΓ. Ο ΣΥΡΙΖΑ απέσυρε τους Πολάκη και Τζανακόπουλο (μένει να αποδειχτεί αν η απόσυρση θα είναι μόνιμη, γιατί αυτό δεν το έκαναν καθαρό) και έστειλε στην επιτροπή μόνο τον Λάππα, ο οποίος υπέβαλε αίτημα ανάκλησης της απόφασης της πλειοψηφίας για εξαίρεση των δύο συριζαίων βουλευτών. Το αίτημα απορρίφθηκε από την πλειοψηφία, η οποία στη συνέχεια ασχολήθηκε με το αίτημα εξαίρεσης δύο βουλευτών της ΝΔ και ενός του ΚΙΝΑΛ (Πλεύρη, Κυρανάκη και Κεγκέρογλου), που είχε υποβάλει ο Παπαγγελόπουλος διά του συνηγόρου του Τσοβόλα. Ο Λάππας όχι μόνο υποστήριξε το αίτημα Παπαγγελόπουλου, αλλά στο τέλος ψήφισε υπέρ της εξαίρεσης των τριών βουλευτών της πλειοψηφίας. Το αίτημα απορρίφθηκε, βέβαια, όμως παίρνοντας μέρος στην ψηφοφορία ο Λάππας αποδέχτηκε ότι η επιτροπή έχει το δικαίωμα να εξαιρεί μέλη της, επικαλούμενη δικονομικούς κανόνες. Ψήφισε, δηλαδή, ενάντια στη μέχρι τώρα γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, που έλεγε ότι η επιτροπή δεν έχει τέτοιο δικαίωμα! Πρόκειται για προσωπική γκάφα του Λάππα ή για εύσχημο τρόπο οριστικής απόσυρσης των Πολάκη-Τζανακόπουλου; Μάλλον για το δεύτερο πρόκειται, αλλά θα περιμένουμε να επιβεβαιωθεί στην πράξη.
Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019