Σάββατο 06 Ιουνίου 2020 | 20:21

ΕπικαιρότηταPointer

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ «ΚΟΝΤΡΑ» ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΝΟΕΜΒΡΗΣΤΟ ΨΑΧΝΟ / EDITORIAL

Ο καπιταλισμός (εξακολουθεί να) γεννά το φασισμό

Η παρουσία του φίρερ του εγχώριου νεοναζιστικού μορφώματος στο δικαστήριο που εκδικάζει κάποια από τα εγκλήματα της συμμορίας του ήταν όπως την περιμέναμε όσοι έχουμε παρακολουθήσει -λίγο ή περισσότερο συστηματικά- την προσωπική του διαδρομή. Μόνο το καλαμπόκι έλειπε…
ΣΕΛΙΔΑ 6

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

102 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

Ποιο είναι το βασικότερο δίδαγμα της Οκτωβριανής Επανάστασης, υπό το φως της Ιστορίας των Επαναστάσεων; Οτι το εξεγερμένο προλεταριάτο, ο εξεγερμένος λαός, χρειάζεται τη φυσική του ηγεσία για να φτάσει την επανάσταση μέχρι το τέλος. Στη δράση του Κόμματος των Μπολσεβίκων, πριν και κατά τη διάρκεια της ρωσικής επανάστασης (από τον Φλεβάρη μέχρι τον Οκτώβρη του 1917), αλλά και μετά τη νίκη της επανάστασης, στις συνθήκες του ιμπεριαλιστικού πολέμου, του εμφύλιου πολέμου και της ξένης επέμβασης, μπορούμε να δούμε την επιτομή της διαλεκτικής σχέσης του εξεγερμένου προλεταριάτου με την επαναστατική του πρωτοπορία.
ΣΕΛΙΔΕΣ 8-9

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαν έτοιμοι από καιρό

Κάτι φασισταριά στα Διαβατά αποφάσισαν να κάνουν πάρτι με χοιρινό και αλκοόλ έξω από τον εκεί καταυλισμό προσφύγων, για να προκαλέσουν τους μουσουλμάνους πρόσφυγες. Το θέμα θα είχε λήξει με μια βελούδινη αστυνομική επιχείρηση (κολλητάρια τους είναι οι μπάτσοι, θα τους έλεγαν «μαζέψτε τα» και θα τα μάζευαν), αν δεν αναλάμβανε την υπεράσπισή τους ο βουλευτής της ΝΔ Κυρανάκης, που δήλωσε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να ψήνει ό,τι του αρέσει και να πίνει ό,τι του γουστάρει. «Γιατί να περιοριστούν τα δικαιώματα των Ελλήνων; Με ποια λογική;», ρώτησε ο Κυρανάκης. Λες και το ζήτημα ήταν οι πανσέτες και οι ρετσίνες και όχι η χρήση τους ως εργαλείου ωμής ρατσιστικής πρόκλησης. 
ΣΕΛΙΔΑ 16

Ολο και πιο βαθιά στο βούρκο

Προς τι αυτά τα διαδοχικά… φλικ-φλακ της Τουλουπάκη; Γιατί απλούστατα, μόλις διέρρευσε το έγγραφό της, οι πολιτικοί αντίπαλοί της σκαρφάλωσαν στα κάγκελα και άρχισαν να φωνάζουν ότι όλη η διαδικασία είναι άκυρη. Πρώτος και καλύτερος ο Λοβέρδος, ο μόνος που έχει καταστεί κατηγορούμενος (απομένουν υπό διερεύνηση Γεωργιάδης και Αβραμόπουλος). Κατηγορούμενος είναι, βέβαια, ο άνθρωπος και έχει κάθε δικαίωμα να επικαλείται τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Πολιτικά μιλώντας, όμως, ρωτάμε: Καλά, ρε Λοβέρδο, με δικονομικά τερτίπια προσπαθείς να υπερασπιστείς την πολιτική και ηθική σου καθαρότητα; Σημασία έχει αν η Τουλουπάκη έκανε δικονομικά σάλτα ή αν οι μάρτυρες λένε αλήθεια; Κι εν πάση περιπτώσει, αν η διαδικασία είναι άκυρη, πώς μπορείτε να καλέσετε τους συγκεκριμένους μάρτυρες να καταθέσουν στην Προανακριτική της Βουλής; 'Η έχουν ακυρωθεί ως μάρτυρες ή ακόμα υφίστανται ως τέτοιοι, δε γίνεται να χρησιμοποιούνται αλά καρτ.
ΣΕΛΙΔΑ 7

ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΥ

Το νεοναζιστικό θρασίμι προσπαθεί να κρύψει τα εγκλήματά του

Mερικές δεκάδες χρυσαυγίτες, πετάχτηκαν σαν ελατήρια όρθιοι και στάθηκαν προσοχή μόλις μπήκε στη δικαστική αίθουσα για να απολογηθεί ο φίρερ Μιχαλολιάκος. Παρέμειναν «κλαρίνο» μέχρι ο φίρερ να καθήσει στο εδώλιο του κατηγορούμενου. Διέψευσαν έτσι τον ίδιο τον Μιχαλολιάκο, ο οποίος απολογούμενος στον ανακριτή είχε πει ότι το «εγέρθητω» του Καιάδα ήταν ένα… μεμονωμένο και ατυχές συμβάν! Γεμάτη από τέτοιες αντιφάσεις ήταν η απολογία του φίρερ, ο οποίος εμφανίστηκε και ενώπιον του δικαστηρίου όπως είχε εμφανιστεί και στην ανάκριση: ως κότα λειράτη. Ως ένα θρασύδειλο ανθρωπάκι που προσπαθεί να σώσει το τομάρι του, αδιαφορώντας όχι μόνο για τα μέλη των ταγμάτων εφόδου, αλλά ακόμα και για τους πιο στενούς του συνεργάτες στον ηγετικό πυρήνα του νεοναζιστικού μορφώματος, τους οποίους «έκαψε» κατά το κοινώς λεγόμενο.
ΣΕΛΙΔΕΣ 12-13

Κύλησε ο τέντζερης…

Πωρωμένος οπαδός του ναζισμού ο Πλεύρης, στέλνει το μήνυμα: Είμαστε ναζιστές κι είναι δικαίωμά μας να έχουμε στρατιωτική δομή και να χαιρετάμε όπως οι πρόγονοί μας χιτλερικοί. Μόνο που αυτό δε θ' αρέσει καθόλου στον φίρερ Μιχαλολιάκο και στα υπόλοιπα γκεσέμια του νεοναζισμού (συμπεριλαμβανόμενου του Λαγού), όπως και στους συνηγόρους υπεράσπισής τους. Γιατί εδώ και πολύ καιρό πασχίζουν να βγάλουν από πάνω τους τη ρετσινιά του εθνικοσοσιαλισμού, που αποτελεί το κίνητρο (και νομικά μιλώντας) για τα εγκλήματα που διέπραξαν τα τάγματα εφόδου, κατ' εντολήν του φίρερ και της ηγετικής ομάδας.
ΣΕΛΙΔΑ 11

Πράσινη κωμωδία

Ολα τα λεφτά ήταν το πανό, φόντο στο βήμα που θα μιλούσε η Φώφη: «Το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστής μέσα στο Κίνημα Αλλαγής». Τους το έγραψε για να το εμπεδώσουν. Η κωμωδία συνεχίστηκε με τη Φώφη να εξηγεί ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν έφυγε ποτέ. Είναι ο κινητήριος μοχλός, ο πρωταγωνιστής μέσα στο Κίνημα Αλλαγής» και πως «το ζητούμενο σήμερα είναι ο τρόπος προσαρμογής του καταστατικού και της λειτουργίας του ΠΑΣΟΚ στην απόφαση, για την λειτουργική ενοποίηση του Κινήματος Αλλαγής». Και γιατί το ΠΑΣΟΚ κάνει συνέδριο χωρίς να εκλέγει συνέδρους; «Η απάντηση είναι σαφής», είπε η Φώφη, απορώντας που οι διαφωνούντες δεν την αντιλαμβάνονται. «Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει οργανώσεις βάσης, επομένως δεν μπορεί να εκλέξει τώρα συνέδρους. Και δεν υπάρχει λόγος να δημιουργήσουμε νέες. Θα ήταν σε ευθεία αντίθεση με τις μέχρι σήμερα αποφάσεις μας. Οργανώσεις έχει το Κίνημα Αλλαγής στο οποίο μετέχουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ κατά συντριπτική πλειοψηφία. 
ΣΕΛΙΔΑ 3

ΕΡΓΑΤΙΚΑ

Ενας ακόμα δολοφονημένος εργάτης

Αν καταγράψει κανένας τους νεκρούς εργάτες στο βιομηχανικό κάτεργο της ΛΑΡΚΟ, από τότε που αυτή ήταν ναυαρχίδα του ομίλου Μποδοσάκη (η μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής σιδηρονικελίου στην Ευρώπη) μέχρι σήμερα, θα φτιάξει έναν τεράστιο κατάλογο (72 νεκροί), μπροστά στον οποίο πολλοί θα τρίβουν τα μάτια τους. Γιατί δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν χάψει το παραμύθι των προνομιούχων και… κρατικοδίαιτων εργατών.
ΣΕΛΙΔΑ 11

Η αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος στη ΔΕΗ

Υπόθεση όλης της εργατικής τάξης

Επίθεση στο σύνολο της εργατικής τάξης (και όχι μόνο στους εργάτες της ΔΕΗ) εξαπολύεται με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που τέθηκε την Πέμπτη σε «διαβούλευση». Σε όσους τρίβουν χαιρέκακα τα χέρια τους, επειδή «θα  μπει  χέρι στα ρετιρέ»,  ταιριάζει το «κούνια που σας κούναγε». Οι μισθοί και οι καλύτερες εργασιακές σχέσεις που είχαν κερδίσει οι εργάτες της ΔΕΗ, με σκληρούς αγώνες δεκαετιών, που αξιοποίησαν τη «δύναμη πυρός» που διαθέτει ο συγκεκριμένος κλάδος, αποτελούσαν πάντοτε ένα μέτρο σύγκρισης για ολόκληρη την εργατική τάξη. Οταν χτυπιούνται τα λεγόμενα «ρετιρέ», δηλαδή οι εργάτες με τους καλύτερους μισθούς και τις καλύτερες εργασιακές σχέσεις, θα χτυπηθούν και τα «υπόγεια». Γιατί πάντοτε επιχειρείται μια συνολική μετατόπιση προς τα κάτω και όχι «κλείσιμο της ψαλίδας».
ΣΕΛΙΔΑ 16

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ετοιμαστείτε και για νέα μέτρα

Αυτή η διάψευση δεν έχει θεωρητικό χαρακτήρα, αλλά άμεσες πρακτικές συνέπειες στη δημοσιονομική πολιτική. Ολα τα σενάρια ανατρέπονται, διότι έχουν γίνει με υποθέσεις για υψηλότερη ανάπτυξη (επομένως και υψηλότερα φορολογικά έσοδα). Κατά συνέπεια, όχι μόνο δε θα μπορέσουν να υλοποιηθούν όλα όσα υποσχέθηκε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά θα απαιτηθούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα προκειμένου να βγει το «πρωτογενές πλεόνασμα» του 3,5% του ΑΕΠ, που είναι συμφωνημένο μέχρι και το 2022. 
ΣΕΛΙΔΑ 3

Ο Μητσοτάκης στη Σαγκάη

Πιο γλοιώδης πεθαίνεις

Η επίσκεψη του Κούλη στη Σαγκάη, για να συμμετάσχει σε μια διεθνή έκθεση που οργανώνουν οι κινέζοι καπιταλιστές, του έδωσε την ευκαιρία να κάνει μια γλοιώδη εμφάνιση, με στιλ εξευγενισμένου κράχτη του γιουσουρούμ. «Η Ελλάδα είναι open for business». «Η Bank of China που ανοίγει υποκατάστημα στην Αθήνα είναι η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο. Ενα μικρό μέρος του ισολογισμού της να διαθέσει στην Ελλάδα είναι πολύ σημαντικό». «Εάν είσαι Κινέζος και έρθεις στην Ευρώπη, πρέπει να έρθεις στην Ελλάδα».  «Μπορούμε να έχουμε κινεζικές κινηματογραφικές εταιρίες να γυρίζουν και να παράγουν ταινίες και σειρές στην Ελλάδα, αυτό θα βοηθήσει το ευρύτερο κινεζικό κοινό να κατανοήσει τι σημαίνει Ελλάδα». 
ΣΕΛΙΔΑ 3

ΝΕΟΛΑΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ

Οι φοιτητές δε θα κάτσουν εύκολα στ’ αυγά τους

Με λιγότερη ένταση συνεχίστηκαν και αυτήν την εβδομάδα οι κινητοποιήσεις των φοιτητών. Κατάληψη αποφάσισε περιορισμένος αριθμός σχολών (π.χ. Πολυτεχνείο Κρήτης), ενώ νέο συλλαλητήριο και πορεία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 7 Νοέμβρη. Οι περισσότερες σχολές και Τμήματα αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν συνελεύσεις στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Παρολαυτά, όποιος βιάζεται να βγάλει το συμπέρασμα ότι οι φοιτητές θα κάτσουν στ’ αυγά τους και θα αφήσουν ανενόχλητη την κυβέρνηση ν’ αλωνίζει είναι βαθιά γελασμένος.
ΣΕΛΙΔΑ 10

Κάρτα εισόδου στα Πανεπιστήμια;

«ΤΑ ΝΕΑ» επικαλούνται «πληροφορίες», σύμφωνα με τις οποίες «κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν ανοικτά πως τάσσονται υπέρ της κάρτας εισόδου στα ΑΕΙ, με την προϋπόθεση να υπάρχει σχετική πρωτοβουλία από τις ίδιες τις διοικήσεις των πανεπιστημίων». Η «είδηση», που περιγράφεται εδώ με τρόπο γενικό και αόριστο («πληροφορίες», ανώνυμα κυβερνητικά στελέχη) και μοιάζει περισσότερο με προσπάθεια σφυγομέτρησης αντιδράσεων, με τη συνδρομή και των Μέσων Μαζικής Εξαπάτησης, δεν είναι καινούργια. 
ΣΕΛΙΔΑ 10

Στα σχολεία της ύπνωσης μόνο τα όνειρά μας μας κρατάνε ξύπνιους

Στα σχολεία της ύπνωσης μόνο τα όνειρά μας μας κρατάνε ξύπνιους. Με τη θλιβερή αυτή διαπίστωση, που συγχρόνως φανερώνει και μη παραίτηση από το όνειρο για ένα άλλο σχολείο που θα χωράει όλους τους μαθητές, που θα μορφώνει και δε θα εξοντώνει, κλείνουν την επιστολή τους προς την υπουργό Παιδείας, τη διοικητική και εκπαιδευτική ιεραρχία, οι μαθητές του 1ου Γενικού Λυκείου Αργοστολίου «Μαρίνος Κοργιαλένιος».
ΣΕΛΙΔΑ 10

ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

Κάτω τα ξερά σας από τις πορείες

Kάποια στιγμή θα το ξεφούρνιζαν κι αυτό. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πέτσας, εν είδει λαγού, βγήκε σε τηλεοπτικό κανάλι και δήλωσε ότι θα αλλάξει το καθεστώς προκειμένου να οριοθετηθεί ο χώρος που θα πραγματοποιούνται οι πορείες ώστε οι διαδηλωτές να διαμαρτύρονται χωρίς να δημιουργούν προβλήματα στους καταστηματάρχες και στους πολίτες.
ΣΕΛΙΔΑ 11

ΔΙΕΘΝΗ

Χιλή

Κυβερνητικοί ελιγμοί για να αποφευχθούν τα χειρότερα

Υστερα από μια ολιγοήμερη παύση, λόγω εθνικής αργίας, οι διαδηλώσεις στην Χιλή επαναλήφθηκαν, καθιστώντας άκαρπες τις προσπάθειες του Πινιέρα να στείλει το λαό σπίτι του με κάποιους ελιγμούς, όπως ο κυβερνητικός ανασχηματισμός της προηγούμενης βδομάδας και το κάλεσμα στη σοσιαλδημοκρατική αντιπολίτευση για διάλογο με σκοπό την εκτόνωση της εξέγερσης. Φυσικά, η αντιπολίτευση αρνήθηκε να μπει σε διάλογο με τον Πινιέρα, βοηθώντας τον να βγει από το αδιέξοδο. Οχι γιατί νοιάζεται για το λαό και συμμερίζεται τα αιτήματα της εξέγερσης (εξάλλου αυτή κυβερνούσε την προηγούμενη τετραετία), αλλά για να μην μπει και αυτή στο στόχαστρο των διαδηλωτών και να παραμένει ως εναλλακτική λύση της αστικής εξουσίας.
ΣΕΛΙΔΑ 5

ΗΠΑ-Κίνα

Σκοτσέζικο ντους με φόντο τον εμπορικό πόλεμο

Η κινέζικη νίκη στον ΠΟΕ ήταν φυσικά περιορισμένης σημασίας και μάλλον μηδαμινής αποτελεσματικότητας σε έναν πόλεμο που μαίνεται και κανένας ΠΟΕ δεν μπορεί να τον σταματήσει. Ηδη οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει δασμούς στην πλειοψηφία των εισαγόμενων προϊόντων από την Κίνα, με την τελευταία να εφαρμόζει κι αυτή τα αντίποινά της επιβάλλοντας δασμούς σε πάνω από τα μισά εισαγόμενα προϊόντα από τις ΗΠΑ, σε ποσοστό 25% (το ίδιο δηλαδή που έχουν εφαρμόσει οι ΗΠΑ στα μισά προϊόντα που εισάγουν από την Κίνα).
ΣΕΛΙΔΑ 4

Ιράκ

Ονειρο απατηλό η πολιτική σταθερότητα

Πέντε ήταν οι νεκροί και δεκάδες οι τραυματίες από τα πυρά της αστυνομίας σε μία από τις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των τελευταίων δεκαέξι ετών, που έγινε στη Βαγδάτη την περασμένη Δευτέρα. Πριν από μια μέρα, βίαιες συγκρούσεις είχαν ξεσπάσει στην ιερή πόλη Καρμπάλα, με διαδηλωτές να επιχειρούν να μπουκάρουν στο ιρανικό προξενείο φωνάζοντας συνθήματα κατά του Ιράν. 
ΣΕΛΙΔΑ 4

Απεργιακό κίνημα στις ΗΠΑ

Γολιάθ εν υπνώσει

Η λήξη στις 25 Οκτώβρη της μεγαλύτερης σε διάρκεια -τα τελευταία πενήντα χρόνια- απεργίας στην αμερικάνικη αυτοκινητοβιομηχανία σίγουρα δεν ήταν «ένδοξη». Μετά από 40 μέρες απεργίας, οι 49.000 απεργοί της General Motors επικύρωσαν τελικά τη συμφωνία του συνδικάτου UAW με τους καπιταλιστές, για μία νέα τετραετή συλλογική σύμβαση εργασίας. Ομως και μόνο το ποσοστό της επικύρωσης (57% υπέρ έναντι 43% κατά) δείχνει ότι ένα μεγάλο ποσοστό εργατών δεν έμεινε ικανοποιημένο από την κατάληξη της απεργίας. 
ΣΕΛΙΔΑ 5

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΠΡΟΒΟΛΕΣ + ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ

Φθινοπώριασε για τα καλά και η κινηματογραφική λέσχη της «Κόντρας» ξεκινά τις προβολές της μ' ένα αφιέρωμα σ' έναν από τους σημαντικότερους δημιουργούς, τον Κρις Μαρκέρ. Κινηματογραφιστής, φωτογράφος, μοντέρ, δημοσιογράφος, ποιητής, ντοκιμαντερίστας, ο Κρις Μαρκέρ έχει να επιδείξει ένα πλουσιότατο έργο στην πεντηκονταετή πορεία του, που μόνο στον κινηματογράφο αριθμεί 50 ταινίες και ντοκιμαντέρ, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων δεν προβλήθηκε ποτέ στην Ελλάδα. Γεννήθηκε το 1921, κατά πάσα πιθανότητα στη Γαλλία (ο ίδιος δε διέψευσε ποτέ μια φήμη ότι γενέτειρά του ήταν το Ουλάν Μπατόρ της Μογγολίας) και πέθανε το 2012, σε ηλικία 91 ετών.
Εχει χαρακτηριστεί διεθνώς ως ένας από τους σημαντικότερους ιστορικούς κινηματογραφιστές. Ο ίδιος περιγράφει τη σχέση του με την Ιστορία ως τη μόνιμη περιέργειά του, τη μανία του να καταλάβει «μα πώς τα καταφέρνουν οι άνθρωποι να ζουν σε έναν τέτοιο κόσμο;». Εξ ου και η πολυετής εξερεύνησή του σε κάθε γωνιά της γης, η συλλογή από χιλιάδες ώρες οπτικού και κινηματογραφικού υλικού, τα οποία συνθέτει με μοναδική μαεστρία και με πλήρη αδιαφορία για γραμμικές αφηγήσεις ή ουδέτερες απεικονίσεις της πραγματικότητας. Από τους πρωτοπόρους του φιλμ-δοκίμιου, ο Μαρκέρ δηλώνει ευθαρσώς πως δεν κρύβεται πίσω από την επίπλαστη αντικειμενικότητα αλλά θα πει τη γνώμη του: «Δεν πρόκειται να με αναγκάσετε να πω τη λέξη σινεμά-βεριτέ». Μια γνώμη η οποία βρίσκεται στο πλευρό του καταπιεσμένου, του αόρατου, δίπλα σε όλα τα κινήματα που σημάδεψαν τον πλανήτη κατά το δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα.
Το νήμα που συνδέει το πολύμορφο έργο του Μαρκέρ και διαπερνά το μεγαλύτερο κομμάτι της δουλειάς του είναι «η προσπάθεια να δώσω το λόγο στους ανθρώπους που δεν τον έχουν και ει δυνατόν να τους βοηθήσω να βρουν τα δικά τους μέσα για να εκφραστούν» (Liberation, Μάρτης 2003). Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η δημιουργία το 1967 της κινηματογραφικής κολλεκτίβας SLON (αργότερα ISKRA), της οποίας σκοπός ήταν η χειραφέτηση του εργατικού κινήματος (και) μέσα από τον κινηματογράφο. Πάντοτε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, παρά τους διθυράμβους προς το πρόσωπό του, προ και μετά θάνατον, ο ίδιος περιγράφει τον εαυτό του απλά: Αν θέλετε να με γνωρίσετε, δείτε τις ταινίες μου.

~ Παρασκευή 15/11/2019 ~

ΤΟ ΒΑΘΟΣ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΟΚΚΙΝΟ
ΣΚΗΝΕΣ ΤΟΥ Γ’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ (1967-1977)
(Le fond de l’ air est rouge, Γαλλία, 1977, 240')
Σκηνοθεσία, σενάριο μοντάζ: Κρις Μαρκέρ, Μουσική: Λουτσιάνο Μπέριο, Ηχος: Πιερ Καμί, Κρις Μαρκέρ, Φωτογραφία: Πιερ-Ουϊλιάμ Γκλεν, Βιλί Κουράν, Παραγωγή: ΙΣΚΡΑ
 
Παρασκευή 08 Νοεμβρίου 2019