Πέμπτη 04 Ιουνίου 2020 | 20:55

ΕπικαιρότηταPointer

Κύλησε ο τέντζερης…

«Πραγματοποιήθηκε εχθές εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες η εκδήλωση με οικοδεσπότη τον ανεξάρτητο Ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγό με τίτλο “Γιατί πρέπει να ακυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών;”. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Κρις Σπύρου, Πρόεδρος της Επιτροπής για την Ακύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και Πρώην Πρόεδρος της Βουλής του Νιου Χαμσάιρ».
 
Η είδηση δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του νέου ναζιστικού μορφώματος που έχει φτιάξει ο Λαγός μαζί με τον Καιάδα, τον Ηλιόπουλο και άλλους χρυσαυγίτες (Εθνική Λαϊκή Συνείδηση). Μη φανταστείτε καμιά συγκέντρωση στην κυριολεξία. Μπορεί να διαφημίστηκε σαν «μεγάλη ανοιχτή συγκέντρωση», όμως όπως δείχνουν οι φωτογραφίες, σε μια μικρή αίθουσα είκοσι θέσεων μαζεύτηκαν δεκαπέντε όλοι κι όλοι νοματαίοι. Ο Λαγός, ο Σπύρου, ο συνταξιούχος πρέσβης Καραγιάννης, οι συνεργάτες τους (του Λαγού τους πληρώνει η Ευρωβουλή και το ελληνικό κράτος) και δυο τρεις που παρίσταναν τους δημοσιογράφους. Ηταν, λέει, και «σκοπιανοί» δημοσιογράφοι που κρατούσαν σημειώσεις. Μετρημένοι δεκαπέντε ήταν, πάντως.
 
Η συγκέντρωση δεν έγινε, άλλωστε, για να μαζέψει κόσμο (και μάλιστα στις Βρυξέλλες). Εγινε για να δείξει ο Λαγός ότι δεν είναι εθνικοσοσιαλιστής αλλά «έλληνας εθνικιστής» και ότι είναι ο μόνος που συνεχίζει τον αγώνα «για τη Μακεδονία μας», συνεργαζόμενος με «προσωπικότητες διεθνούς κύρους», όπως ο Σπύρου. Γιατί ο Σπύρου ήταν ο κεντρικός ομιλητής στο εθνικοφασιστικό συλλαλητήριο της 20ής Γενάρη του 2019. Προβλήθηκε, μάλιστα, σαν μεγάλη επιτυχία η παρουσία του, διότι είναι «ο πιο διακεκριμμένος παράγοντας της ομογένειας στις ΗΠΑ» και ο μόνος γεννημένος στην Ελλάδα Ελληνοαμερικανός που έχει φτάσει τόσο ψηλά στην ιεραρχία του αμερικάνικου πολιτικού συστήματος. Μαζί με τον Σπύρου τότε, εκλεκτή -για ευνόητους λόγους- παρουσία ανάμεσα στους ομιλητές ήταν η Αφροδίτη Μάνου, που από τον μικροαστικό αντιιμπεριαλιστικό εθνικισμό του ΕΚΚΕ πέρασε στον εθνικοφασισμό της Ακροδεξιάς και των νεοναζιστών. Και από κάτω, όπως θυμόμαστε, χειροκροτούσε σύμπασα η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ (πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, όπως ο Δένδιας και η Μπακογιάννη).
 
Ο Λαγός ήταν εκεί, αλλά είχε άλλη δουλειά. Ως γνήσιος απόγονος των χιτλερικών, οργάνωσε «ντου» ομάδας κουκουλοφόρων χρυσαυγιτών στη Βουλή, με στόχο να προκαλέσει την αντίδραση των μπάτσων. Γνήσια προβοκάτσια, δηλαδή. «Σήμερα ο ελληνικός λαός μίλησε και οφείλουμε να τον ακούσουμε όλοι. Η κυβέρνηση που υπέγραψε μια συμφωνία απέναντι στο εθνικό αίσθημα, επιτέθηκε με χημικά σε ειρηνικούς διαδηλωτές για να διαλυθεί το συλλαλητήριο. Θα αναζητηθούν ευθύνες για όσα έγιναν σήμερα», έγραψε στο Twitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
 
Καβαλώντας (και) στο εθνικοφασιστικό ρεύμα, ο Μητσοτάκης κέρδισε τις εκλογές. Και όπως αναμενόταν, έκανε την κωλοτούμπα στο «Μακεδονικό» (ο Δένδιας ήξερε μάλλον από τότε ότι θα γίνει υπουργός Εξωτερικών, γι' αυτό και κρατούσε τις μεγαλύτερες αποστάσεις από τα συλλαλητήρια και τους λυσσασμένους «μακεδονομάχους«). Οι συμμαχίες τώρα έχουν αλλάξει. Ο Λαγός συναντά τον Κρις Σπύρου και παίρνει τη ρεβάνς για την απομόνωση της ΧΑ από τη ΝΔ εκείνη την περίοδο («εμείς, εμείς, οι μόνοι συνεπείς») και ο Σπύρου καταφεύγει στον Λαγό, αφού το επίσημο αστικό πολιτικό σύστημα δεν τον παίζει πλέον.
Σάββατο 02 Νοεμβρίου 2019