Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020 | 06:59

ΕπικαιρότηταPointer

24 χρόνια ΚΟΝΤΡΑ | Συναυλία με τους ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΟΥΣ


Μπήκαμε στα είκοσι τέσσερα


Με το φύλλο που κρατάτε στα χέρια σας, η «Κόντρα» μπαίνει στον 24ο χρόνο της ζωής της. Ενα τέταρτο του αιώνα παρά κάτι δεν είναι και λίγο, για μια εφημερίδα που ποτέ δεν έβαλε διαφήμιση (κρατική ή ιδιωτική), ποτέ δεν πήρε χορηγίες, αλλά κράτησε πάντοτε ανοιχτό όχι μόνο το γενικό αντικαπιταλιστικό μέτωπο, αλλά και το μέτωπο ενάντια σε συγκεκριμένες ομάδες καπιταλιστικών συμφερόντων και σε ξεχωριστούς καπιταλιστές.

Στα 23 χρόνια κυκλοφορίας της η «Κόντρα» διαμόρφωσε ένα ξεχωριστό στίγμα ανάμεσα στον αντικαπιταλιστικό Τύπο. Δεν περιορίστηκε σε πολιτικές, οικονομικές, ιστορικές και άλλες αναλύσεις, αλλά μοίρασε την ύλη της ανάμεσα στις αναλύσεις και στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, ακολουθώντας τη συμβουλή του Λένιν: «Να πιάνουμε τον κλέφτη επ' αυτοφώρω».

Η εμμονή του ρεπορτάζ άνοιξε πολλά πεδία που έως τότε αποτελούσαν terra incognita για τον αντικαπιταλιστικό Τύπο ή προσεγγίζονταν με μια γενικόλογη κριτική. Μπορούμε να απαριθμήσουμε μερικά απ' αυτά τα πεδία: Περιβαλλοντική πολιτική, με ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων. Προστασία της δημόσιας υγείας, με ιδιαίτερη έμφαση στα μεγάλα διατροφικά σκάνδαλα και τις επιδημικές νόσους. Αγροτικό πρόβλημα, όχι μόνο από προγραμματική σκοπιά, αλλά και από τη σκοπιά των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν γεωργοί και κτηνοτρόφοι (σημειώνουμε ιδιαίτερα τις αποκαλύψεις για το μεγάλο σκάνδαλο της νοθείας στο γάλα, που ήμασταν εμείς που το ανοίξαμε, όταν οι κυβερνήσεις το κουκούλωναν).

Το ρεπορτάζ μας δεν έχει μόνο αποκαλυπτικό χαρακτήρα, αλλά χαρακτήρα μαχητικής παρέμβασης. Δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που αποδείχτηκε ότι η συστηματική αποκαλυπτική δουλειά και παρέμβαση μιας επαναστατικής εφημερίδας μπορεί να πετύχει σε επιμέρους στόχους αγώνα, ακόμα και εκεί που απουσιάζει το κίνημα (εννοείται πως καμιά εφημερίδα δεν μπορεί να υποκαταστήσει το κίνημα).

Οι αναγνώστες μας ξέρουν ότι ποτέ δεν μας σαγήνευσαν οι σειρήνες του κυβερνητισμού, ότι ποτέ δεν «κιτρινίσαμε» απέναντι στους αντιπάλους μας και πως η εμμονή στις αρχές και στη θεωρία (γιατί χωρίς θεωρία οι αρχές καταντούν νεκρό γράμμα) μας επέτρεψε έγκαιρα και έγκυρα να ξεσκεπάσουμε τη συριζαϊκή βρομιά. Στον ίδιο δρόμο υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε, πάντα με τη βοήθεια των φίλων και συντρόφων.

Θα γιορτάσουμε και φέτος την επέτειό μας υπό τους ήχους των «Υπεραστικών», οι οποίοι πλέον δε χρειάζονται συστάσεις. Θέλουμε να τους ευχαριστήσουμε που μας τιμούν με την τέχνη τους και να σας καλέσουμε όλες και όλους απόψε στη γιορτή μας.
Παρασκευή 01 Νοεμβρίου 2019