Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020 | 07:15

ΕπικαιρότηταPointer

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ «ΚΟΝΤΡΑ» ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΝΟΕΜΒΡΗΜπήκαμε στα είκοσι τέσσερα

Με το φύλλο που κρατάτε στα χέρια σας, η «Κόντρα» μπαίνει στον 24ο χρόνο της ζωής της. Ενα τέταρτο του αιώνα παρά κάτι δεν είναι και λίγο, για μια εφημερίδα που ποτέ δεν έβαλε διαφήμιση (κρατική ή ιδιωτική), ποτέ δεν πήρε χορηγίες, αλλά κράτησε πάντοτε ανοιχτό όχι μόνο το γενικό αντικαπιταλιστικό μέτωπο, αλλά και το μέτωπο ενάντια σε συγκεκριμένες ομάδες καπιταλιστικών συμφερόντων και σε ξεχωριστούς καπιταλιστές.
ΣΕΛΙΔΑ 16

ΣΤΟ ΨΑΧΝΟ / EDITORIAL

Διπλή φυλακή

Με ένα ακροδεξιάς υφής νομοσχέδιο, που θυμίζει Ορμπαν και Σαλβίνι, η κυβέρνηση Μητσοτάκη βάζει την καταστολή στην κωρωνίδα της αντιμετώπισης του Προσφυγικού, πετώντας στην πυρά ακόμα και βασικά δικαιώματα αναγνωρισμένα από διεθνείς συνθήκες (γράφουμε αναλυτικά στη διπλανή σελίδα).
ΣΕΛΙΔΑ 6

KATΑΣΤΟΛΗ

Νομοσχέδιο για το Προσφυγικό

Στην πυρά βασικά δικαιώματα και ενίσχυση της καταστολής

Ενα βήμα πριν από την ψήφισή του στη Βουλή βρίσκεται το νέο νομοσχέδιο με ρυθμίσεις για το Προσφυγικό. Πλέον, έχουμε στα χέρια μας την τελική έκθεση στην οποία κατέληξε η Διαρκής Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, αφού πραγματοποίησε τα τελευταία «μερεμέτια» στο κείμενο του νομοσχεδίου. Προφανώς, κανένας δεν είχε ελπίδες αυτό το νομοσχέδιο να ασχολείται με την ουσία του προσφυγικού προβλήματος, πολύ περισσότερο δε να ρυθμίζει τα θέματα προς όφελος των προσφύγων. Αλλωστε, είχαν από καιρό αποκαλυφθεί οι βλέψεις των κυβερνητικών στελεχών, είχε από καιρό δουλευτεί η «κοινή γνώμη» από τα παπαγαλάκια που έστρωσαν το έδαφος ώστε να έρθει αυτό το «πόνημα» και να πέσει σαν ώριμο φρούτο.
ΣΕΛΙΔΑ 7

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πόλεμος συμμοριών με βαρείς θεσμικούς τίτλους

Κι ενώ η επικαιρότητα κατακλύζεται από όσα έχουν καταθέσει η Ράικου και ο Αγγελής, «σκάει» η αναφορά των τριών εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς προς τους προϊσταμένους τους στον Αρειο Πάγο, σύμφωνα με την οποία ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας (και στη συνέχεια κατηγορούμενος) Μανιαδάκης (καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας), περί τον Οκτώβρη-Νοέμβρη του 2018 εμφανίστηκε έντρομος ενώπιόν τους και τους ανέφερε ότι ο Στουρνάρας τον κάλεσε σε γεύμα στην ΤτΕ και του είπε ότι γνωρίζει πως είναι ένας από τους προστατευόμενους μάρτυρες και πως όταν αλλάξει η κυβέρνηση, αυτός (ο Στουρνάρας) μαζί με άλλα δύο πολιτικά πρόσωπα θα τσακίσουν τους εισαγγελείς και τους μάρτυρες.
ΣΕΛΙΔΑ 12

Νόμος 4635/2019 με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Επενδύω στην Ελλάδα» 

Σκυταλοδρομία Σύριζα-ΝΔ στην αντιλαϊκή πολιτική

Την αντιδραστική σκυταλοδρομία του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ στην αντεργατική επίθεση, στις ιδιωτικοποιήσεις στους δήμους, στους ελέγχους στα τρόφιμα, στην ανωτατοποίηση των κολλεγίων και άλλους τομείς καταδεικνύει το νομοσχέδιο με το βαρύγδουπο (και φυσικά ψευδεπίγραφο) τίτλο «Επενδύω στην Ελλάδα», που ψηφίστηκε την περασμένη βδομάδα στη Βουλή και αποτελεί πλέον το Νόμο 4635/2019 του ελληνικού αστικού κράτους.
ΣΕΛΙΔΑ 8

Ιμπεριαλιστική πατρονία

Εφτασαν στο λιμάνι του Βόλου και από εκεί μεταφέρθηκαν στη βάση του Στεφανοβίκειου τα ελικόπτερα «Απάτσι», «Μπλάκχοκ» και «Σινούκ» της 3ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ. Η αρμόδια αμερικάνικη υπηρεσία έδωσε στη δημοσιότητα σχετικό βίντεο, ο πρέσβης Πάιατ το ανέβασε στο Twitter και τα υπόλοιπα τα ανέλαβαν τα ελληνικά κανάλια. Το βίντεο έπαιζε και ξαναέπαιζε και οι σχολιαστές ενημέρωναν τον ελληνικό λαό για τα μεγάλα οφέλη που θα έχει «για τη χώρα μας» η εκχώρηση αυτής της βάσης στους Αμερικανούς, διότι θα συνεκπαιδεύονται οι έλληνες στρατιωτικοί και μπλα, μπλα, μπλα.
ΣΕΛΙΔΑ 11

Παραλήρημα Λαγού με τη βεβαιότητα της καταδίκης

Σε παραλήρημα εξελίχθηκε η απολογία του νεοναζιστή Λαγού στο δικαστήριο, γεγονός που δεν μπορεί να αποδοθεί παρά στην πεποίθησή του ότι τα στοιχεία που υπάρχουν σε βάρος του είναι αδιάσειστα και οδηγούν αναπόφευκτα στην καταδίκη του. Τρεις φορές αναφέρθηκε στο δικαστήριο ο Λαγός. Πρώτα στην αρχή της απολογίας του, όταν δήλωσε υποκριτικά σεβασμό στο δικαστήριο. Μετά, περίπου στο μέσον της απολογίας του, όταν με οργίλο ύφος επιτέθηκε στην πρόεδρο και στο δικαστήριο λέγοντας «ντροπιάσατε τη» διαδικασία. Και μία ακόμα αργότερα, όταν αισθάνθηκε άσχημα στριμωγμένος.
ΣΕΛΙΔΑ 9

Κύλησε ο τέντζερης…

Η συγκέντρωση δεν έγινε, άλλωστε, για να μαζέψει κόσμο (και μάλιστα στις Βρυξέλλες). Εγινε για να δείξει ο Λαγός ότι δεν είναι εθνικοσοσιαλιστής αλλά «έλληνας εθνικιστής» και ότι είναι ο μόνος που συνεχίζει τον αγώνα «για τη Μακεδονία μας», συνεργαζόμενος με «προσωπικότητες διεθνούς κύρους», όπως ο Σπύρου. Γιατί ο Σπύρου ήταν ο κεντρικός ομιλητής στο εθνικοφασιστικό συλλαλητήριο της 20ής Γενάρη του 2019. 
ΣΕΛΙΔΑ 13

Κυπριακό: μία από τα ίδια

O κύβος ερρίφθη. Στις 25 Νοέμβρη θα συναντηθούν στο Βερολίνο ο Αναστασιάδης με τον Ακιντζί, παρόντος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Γκουτέρες, προκειμένου να συζητήσουν τη συνομολόγηση Ορων Αναφοράς (Terms of Reference) για την επανέναρξη των συνομιλιών για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό. Αν υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες των ηγετών των δύο κοινοτήτων, το σχέδιο Γκουτέρες προβλέπει να συγκληθεί τον Δεκέμβρη και πενταμερής, με τη συμμετοχή και των εγγυητριών δυνάμεων (Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία).
ΣΕΛΙΔΑ 3

Παζάρια

«Η Ε.Ε. καθίσταται αναξιόπιστη καθώς οι Βρυξέλλες μάς είχαν υποσχεθεί ότι αν επιτυγχάναμε την υπογραφή συμφωνίας με τους γείτονές μας, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα, θα αρχίζαμε ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Εμείς σεβαστήκαμε τη συμφωνία και θα τη σεβαστούμε και στο μέλλον, όμως η Ε.Ε. δεν τη σεβάστηκε». Η δήλωση έγινε από τον Γκόραν Μίλεφσκι, υπουργό Εσωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας και πρόεδρο του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό του Γκόραν Ζάεφ.
ΣΕΛΙΔΑ 3

Η Φώφη κάνει fast track «συνέδριο» του ΠΑΣΟΚ

Σαμπάνιες πρέπει να άνοιξαν στον ΣΥΡΙΖΑ, όταν πληροφορήθηκαν ότι η Φώφη προκήρυξε αιφνιδιαστικά συνέδριο του ΠΑΣΟΚ με fast track διαδικασίες. Ηταν σίγουροι ότι τις επόμενες μέρες και μέχρι το συνέδριο θα γίνει της κακομοίρας στο εναπομείναν ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα να εξευτελιστεί ακόμα περισσότερο στα μάτια της παλιάς εκλογικής του βάσης και να σταθεροποιηθεί (αν όχι να αυξηθεί) το μεγαλύτερο μέρος αυτής της βάσης στον ΣΥΡΙΖΑ.
ΣΕΛΙΔΑ 3

Ωμός Γκεμπελισμός

Ο τίτλος εξιτάρει τον αναγνώστη, δημιουργώντας του περιέργεια και ανησυχία (τουλάχιστον): «Ενας ακήρυκτος πόλεμος». Το έντυπο από τα θεωρούμενα έγκυρα: «Τα Νέα». Ο συγγραφέας με περγαμηνές στο αστικό θεσμικό στερέωμα: Λουκάς Λυμπερόπουλος, επίτιμος αρεοπαγίτης, ΔΝ. Ο αναγνώστης πιάνεται εξαρχής στις δαγκάνες του «κύρους της αυθεντίας». Πρέπει καταρχάς να δώσει σημασία σε ό,τι ακολουθεί και εν συνεχεία να το ενστερνιστεί, γιατί κοτζάμ επίτιμος αρεοπαγίτης δεν μπορεί να γράφει μπούρδες.
ΣΕΛΙΔΑ 11

Σκέψεις πάνω σε μια παπάρα

Ηρθε, όμως, μια άλλη γενιά δεξιών πολιτικών, σπουδαγμένων σε ξένα πανεπιστήμια, με μοντέρνες ιδέες. Μια γενιά πιο κοντά στο «επιχειρείν» παρά στην έννοια της αστικής πολιτικής. Αυτοί, λοιπόν, αποφάσισαν ν' αλλάξουν τον παραδοσιακό αστικό πολιτικό λόγο, να τον εκσυγχρονίσουν (τρομάρα τους). Οπως άλλαξε ο λόγος των καπιταλιστικών επιχειρήσεων και τον προσωπάρχη τον λένε πλέον «υπεύθυνο ανθρώπινου δυναμικού», έτσι πρέπει να αλλάξει και ο πολιτικός λόγος.  Και βέβαια, στην προσπάθειά τους ν' αλλάξουν τον παραδοσιακό πολιτικό λόγο, παράγουν τερατουργήματα που προκαλούν είτε οργή είτε γέλια μέχρι δακρύων.
ΣΕΛΙΔΑ 11

ΝΕΟΛΑΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ

Νέος γύρος κινητοποιήσεων

Η κυβέρνηση ψήφισε τα «επείγοντα» νομοθετικά μέτρα για την αυτοματοποιημένη διαδικασία επαγγελματικής ισοδυναμίας των πτυχίων των κολλεγίων και των ξένων πανεπιστημίων, την κατάργηση των τμημάτων ελεύθερης πρόσβασης, την απελευθέρωση των μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών, κι όμως οι φοιτητικές αντιδράσεις -προς μεγάλη λύπη και σαφώς ανησυχία- της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας δε λένε να κωπάσουν.
ΣΕΛΙΔΑ 10

Παντεχνική συνάντηση 

Πολυτεχνεία - ΤΕΕ ενάντια στις ρυθμίσεις για τα κολλέγια
Δύσκολοι καιροί για την Κεραμέως και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Τα νομοθετήματά τους που αφορούν στην «πανεπιστημιοποίηση» ουσιαστικά των κολλεγίων αντιμετωπίζουν την αντίσταση του ισχυρού τεχνικού κόσμου, που συσπειρώνεται στις διοικήσεις των Πολυτεχνείων και του ΤΕΕ και κατά τεκμήριο έχει παραδοσιακά ερείσματα στον κρατικό μηχανισμό και στα βουλευτικά έδρανα.
ΣΕΛΙΔΑ 10

Ενα ανιστόρητο, γεμάτο αντιδραστικές ιδεοληψίες μήνυμα

Η φέρουσα βαρύγδουπους πανεπιστημιακούς τίτλους και παθιασμένη με την «αριστεία»  υπουργός Παιδείας έγινε καταγέλαστη με το μήνυμα που απέστειλε στα σχολεία για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Δείγματα μας είχε δώσει προηγουμένως με το κάλεσμα προς τους ιεροδιδασκάλους να παρέμβουν δραστήρια στα της Παιδείας και με τη δήλωση ότι το μάθημα της ιστορίας δεν πρέπει να έχει κοινωνιολογικό χαρακτήρα αλλά οφείλει να ενισχύει την εθνική συνείδηση!
ΣΕΛΙΔΑ 10

Και φρικτοί και γελοίοι

Δε θα κάνουμε εδώ κριτική της παρέμβασης από πολιτική ή από πολιτιστική άποψη. Θα μείνουμε στο κύριο. Μια παρέμβαση που με τα μέσα της σάτιρας αντιπαρατέθηκε στον εθνικισμό, το μιλιταρισμό, την ξενοφοβία, τον κοινωνικό ρατσισμό, ανήκει στην «από δω όχθη του ποταμού», στη δική μας όχθη. Οπως συνέβη πολλές φορές στο παρελθόν με άλλου τύπου παρεμβάσεις, με άλλα μέσα, διαφορετικούς πρωταγωνιστές, διαφορετικά προτάγματα, και αυτή η παρέμβαση κατάφερε να τραβήξει τη διαχωριστική γραμμή. Και πρέπει όλοι μας να την κάνουμε πιο χοντρή, πιο ορατή αυτή τη διαχωριστική γραμμή. Για να φανεί πιο καθαρά πόσο φρικτοί και γελοίοι άνθρωποι είναι οι άνθρωποι της αστικής εξουσίας. Ας τραβήξουμε την πιο χοντρή διαχωριστική γραμμή από τους Βούρους και τους Βορίδηδες, τους Γαβριήλ, τις Δόμνες και τις Κεραμέες.
ΣΕΛΙΔΑ 16

ΔΙΕΘΝΗ

Χιλή

Συνεχίζεται η εξέγερση

Παρά την ηλικία και τα κιλά του, ο Πινιέρα αποδεικνύεται εξαιρετικός ακροβάτης, κάνοντας τη μια κωλοτούμπα μετά την άλλη προκειμένου να αποφύγει τα χειρότερα. Χωρίς αξιοσημείωτο αποτέλεσμα παρόλα αυτά. Οι διαδηλώσεις και οι συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών και των χιλιανών δυνάμεων καταστολής συνεχίζονται σε καθημερινή βάση. 
ΣΕΛΙΔΑ 5

Ιράκ

Ξέσπασμα λαϊκής οργής

Ξεπέρασαν τους 250 οι νεκροί και τους οκτώ χιλιάδες  οι τραυματίες(!) στις βίαιες διαδηλώσεις που συνεχίζουν να μαίνονται από τις αρχές του μήνα στο Ιράκ. Η απομάκρυνση ενός δημοφιλή στρατηγού, που διακρίθηκε στις μάχες κατά του ISIS, φέρεται να ήταν η αφορμή για το ξέσπασμα ενός αντικυβερνητικού κινήματος που γρήγορα αγκαλιάστηκε από τη νεολαία (φοιτητική και μαθητική) και απέκτησε βίαια χαρακτηριστικά. 
ΣΕΛΙΔΑ 4

Εκλογές στο ρυθμό του Brexit

Εκλογές στις 12 Δεκέμβρη πρόκειται να διεξαχθούν στη Βρετανία. Πράγμα αναμενόμενο μετά από μία ακόμα τρίμηνη παράταση που έδωσε η Κομισιόν για την πραγματοποίηση του Brexit. Αφού οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τον Τζόνσον να προηγείται των Εργατικών του Τζέρεμι Κόρμπιν με δώδεκα έως δεκαπέντε μονάδες διαφορά, ήταν επόμενο να ζητήσει εκλογές, που πολύ πιθανό να τις κερδίσει, αφού έχει παίξει το χαρτί του «σκληρού διαπραγματευτή» με τις Βρυξέλλες.
ΣΕΛΙΔΑ 5

Οι σοσιαλδημοκρατικές… παπάρες δεν ταΐζουν άδεια στομάχια!

Η εξάπλωση των διαδηλώσεων και οι εμφυλιοπολεμικές σκηνές με νέους να ξηλώνουν τις τέντες των διαδηλωτών, ανάγκασαν τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι να παραιτηθεί, μετά από 13 μέρες μαζικών διαδηλώσεων, προκαλώντας εκδηλώσεις ενθουσιασμού σε πολλούς διαδηλωτές. Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν του ζήτησε να παραμείνει ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός μέχρι τις ερχόμενες εκλογές, κάτι που ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί. Το σίγουρο είναι ότι ο στρατός κατεβαίνει πλέον για να επιβάλει την τάξη, ζητώντας από τους διαδηλωτές να εγκαταλείψουν βασικές αρτηρίες που είχαν αποκλείσει, για να επιστρέψει η ζωή στην κανονικότητά της.
ΣΕΛΙΔΑ 5

Χολιγουντιανά εμέσματα

Ο Τραμπ ευχαρίστησε τις κυβερνήσεις της Ρωσίας, του Ιράκ, της Συρίας και της Τουρκίας, αλλά και τους Κούρδους της Συρίας για τη βοήθειά τους στην επιχείρηση. Αυτή έγινε σε περιοχή που ελέγχεται από τη Μόσχα, ενώ οι Κούρδοι προσέφεραν πολύτιμες πληφορορίες (κατά τους Αμερικανούς).  Δεν παρέλειψε επίσης να πασπαλίσει τη θριαμβολογία του με άρωμα νικητή που ταπεινώνει το θύμα του, λέγοντας ότι ο Αλ Μπαγκντάντι πέθανε με τον τρόμο ζωγραφισμένο επάνω του, κλαίγοντας, ουρλιάζοντας και φωνάζοντας σε όλη τη διαδρομή! Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει ο βρετανικός «Γκάρντιαν», τα πλάνα από τα βίντεο δεν είναι τόσο αποκαλυπτικά, αφού δεν ήταν δυνατόν να μπουν κάμερες μέσα στο τούνελ που σκοτώθηκε ο Μπαγκντάντι και να καταγράψουν τα τελευταία λεπτά της ζωής του (επίσης, η εικόνα ενός που τρέμει και κλαίει δε συνάδει με κάποιον που αυτοανατινάζεται μαζί με τα παιδιά του). 
ΣΕΛΙΔΑ 4

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΠΡΟΒΟΛΕΣ + ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ

Φθινοπώριασε για τα καλά και η κινηματογραφική λέσχη της «Κόντρας» ξεκινά τις προβολές της μ' ένα αφιέρωμα σ' έναν από τους σημαντικότερους δημιουργούς, τον Κρις Μαρκέρ. Κινηματογραφιστής, φωτογράφος, μοντέρ, δημοσιογράφος, ποιητής, ντοκιμαντερίστας, ο Κρις Μαρκέρ έχει να επιδείξει ένα πλουσιότατο έργο στην πεντηκονταετή πορεία του, που μόνο στον κινηματογράφο αριθμεί 50 ταινίες και ντοκιμαντέρ, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων δεν προβλήθηκε ποτέ στην Ελλάδα. Γεννήθηκε το 1921, κατά πάσα πιθανότητα στη Γαλλία (ο ίδιος δε διέψευσε ποτέ μια φήμη ότι γενέτειρά του ήταν το Ουλάν Μπατόρ της Μογγολίας) και πέθανε το 2012, σε ηλικία 91 ετών.
Εχει χαρακτηριστεί διεθνώς ως ένας από τους σημαντικότερους ιστορικούς κινηματογραφιστές. Ο ίδιος περιγράφει τη σχέση του με την Ιστορία ως τη μόνιμη περιέργειά του, τη μανία του να καταλάβει «μα πώς τα καταφέρνουν οι άνθρωποι να ζουν σε έναν τέτοιο κόσμο;». Εξ ου και η πολυετής εξερεύνησή του σε κάθε γωνιά της γης, η συλλογή από χιλιάδες ώρες οπτικού και κινηματογραφικού υλικού, τα οποία συνθέτει με μοναδική μαεστρία και με πλήρη αδιαφορία για γραμμικές αφηγήσεις ή ουδέτερες απεικονίσεις της πραγματικότητας. Από τους πρωτοπόρους του φιλμ-δοκίμιου, ο Μαρκέρ δηλώνει ευθαρσώς πως δεν κρύβεται πίσω από την επίπλαστη αντικειμενικότητα αλλά θα πει τη γνώμη του: «Δεν πρόκειται να με αναγκάσετε να πω τη λέξη σινεμά-βεριτέ». Μια γνώμη η οποία βρίσκεται στο πλευρό του καταπιεσμένου, του αόρατου, δίπλα σε όλα τα κινήματα που σημάδεψαν τον πλανήτη κατά το δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα.
Το νήμα που συνδέει το πολύμορφο έργο του Μαρκέρ και διαπερνά το μεγαλύτερο κομμάτι της δουλειάς του είναι «η προσπάθεια να δώσω το λόγο στους ανθρώπους που δεν τον έχουν και ει δυνατόν να τους βοηθήσω να βρουν τα δικά τους μέσα για να εκφραστούν» (Liberation, Μάρτης 2003). Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η δημιουργία το 1967 της κινηματογραφικής κολλεκτίβας SLON (αργότερα ISKRA), της οποίας σκοπός ήταν η χειραφέτηση του εργατικού κινήματος (και) μέσα από τον κινηματογράφο. Πάντοτε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, παρά τους διθυράμβους προς το πρόσωπό του, προ και μετά θάνατον, ο ίδιος περιγράφει τον εαυτό του απλά: Αν θέλετε να με γνωρίσετε, δείτε τις ταινίες μου.

~ Παρασκευή 8/11/2019 ~

ΘΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ ΣΥΝΤΟΜΑ, ΕΛΠΙΖΩ
(A bientôt, j’ espère, Γαλλία, 1968, 55')
Σκηνοθεσία: Κρις Μαρκέρ, Μαριό Μαρέ, Σενάριο: Μαριό Μαρέ, Σχόλια: Κρις Μαρκέρ, Φωτογραφία: Πιερ Λομ Μοντάζ:  Κάρλος ντε λος Γιάνος, Παραγωγή: SLON
 
Παρασκευή 01 Νοεμβρίου 2019