Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020 | 07:18

ΕπικαιρότηταPointer

Θράσος χτισμένο με ψέματα

Small_img_34091
Ο Μιχάλης Σαράντης, διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ, με συνέντευξή του στην «Υπαιθρος Χώρα» (βλ. https://www.ypaithros.gr/m-sarantis-yx-87-90-lepta-dikaii-timi-kalo-gala-den-ginetai-na-ypograpsoume-symbolaia/), ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος για πρόεδρος της Διεπαγγελματικής της φέτας. Δε θα μας απασχολούσε το θέμα, αν ο Σαράντης δεν εμφανιζόταν με ύφος χιλίων καρδιναλίων ως σωτήρας της φέτας, των κτηνοτρόφων, των τυροκόμων.
 
«Είμαστε η μεγαλύτερη εταιρία που εισκομίζουμε ελληνικό γάλα και όχι μόνο δεν κάνουμε εισαγωγές, αλλά λέμε και στην ανακοίνωση ότι “εργοστάσιο που κάνει ΠΟΠ απαγορεύεται να φέρνει εισαγόμενο γάλα. Τέλος“», διακηρύσσει ο Σαράντης. Και όταν τον ρωτάνε αν γίνονται ελληνοποιήσεις γάλακτος, απαντά: «Επειδή εγώ δεν κάνω εισαγωγές και επειδή τόσα χρόνια κοιτάω τη δουλειά μου, σας λέω ότι δεν ξέρω»! (Οι εμφάσεις δικές μας).
 
Δεν μας κατέλαβε ούτε έκπληξη ούτε κατάπληξη. Συνηθισμένοι στο ψέμα οι καπιταλιστές, χτίζουν μ' αυτό τις πιο θρασύτατες ενέργειές τους. Γι' αυτό πάμε κατευθείαν στα στοιχεία. - Ο πρώτος πίνακας περιέχεται σε απάντηση του τέως υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου σε Ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Αντωνιάδη με θέμα «Υποπτα παιχνίδια των βιομηχανιών γάλακτος σε βάρος των παραγωγών, αλλά και των καταναλωτών». Η Ερώτηση έγινε στις 13.4.16 και ο Αποστόλου απάντησε στις 17.5.2016. Εχουμε αναφερθεί ξανά στο θέμα και ο χώρος δεν επιτρέπει την επανάληψη (διότι υπάρχουν πολλά ράμματα για τη γούνα του ομίλου Σαράντη). Μένουμε, λοιπόν, στον πίνακα που περιέλαβε στην απάντησή του ο Αποστόλου, σημειώνοντας ότι «από τα τηρούμενα αρχεία του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ προκύπτει ότι το έτος 2015, είκοσι πέντε επιχειρήσεις δήλωσαν ότι προμηθεύονται αγελαδινό γάλα (νωπό, θερμικά επεξεργασμένο και συμπύκνωμα) από χώρες της ΕΕ. Οπως βλέπουμε, οι εταιρίες του ομίλου Σαράντη (έχει τα διακριτικά σήματα ΤΥΡΑΣ, ΟΛΥΜΠΟΣ και ΡΟΔΟΠΗ) είναι από τους πρωταθλητές στις εισαγωγές νωπού και συμπυκνωμένου αγελαδινού γάλακτος (συνολικά ΟΙ ΤΥΡΑΣ, ΡΟΔΟΠΗ και ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΕΙΑ - πρώην ΡΟΔΟΠΗ εισήγαγαν το 2015 1.512 τόνους νωπό, 674 τόνους θερμικά επεξεργασμένο και 7.645 συμπυκνωμένο αγελαδινό γάλα - το συμπυκνωμένο γάλα αραιώνεται σε αναλογία 1:4 με νερό, οπότε αντιλαμβάνεστε για τι τεράστιες ποσότητες μιλάμε). Ομως ο Μ. Σαράντης φωνάζει: «Εγώ δεν κάνω εισαγωγές»!
 
Πριν βιαστείτε να πείτε ότι «η φέτα παράγεται με αιγοπρόβειο και όχι με αγελαδινό», σας ενημερώνουμε ότι ο πίνακας που έδωσε ο Αποστόλου αναφερόταν μόνο σε εισαγωγές αγελαδινού γάλακτος. Γίνονται εισαγωγές και αιγοπρόβειου.
 


-
Ο δεύτερος πίνακας παρουσιάστηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ Μπακαλέξη στην 125η συνεδρίαση του ΔΣ του Οργανισμού, στις 11.12.2018. Περιλαμβανόταν στην εισήγησή του με θέμα «Επιβολή διοικητικών κυρώσεων σε επιχειρήσεις γάλακτος κατά τον έλεγχο των οποίων διαπιστώθηκαν παραβάσεις της νομοθεσίας περί ισοζυγίων γάλακτος». Ο Μπακαλέξης πρότεινε να επιβληθούν διοικητικές κυρώσεις σε πέντε βιομηχανίες και στην πρώτη θέση βρισκόταν η «Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ»! Ο λόγος; Σε έλεγχο που έγινε στις 22.3.2018 και αφορούσε τους μήνες Ιανουάριο-Μάρτιο 2018, οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι: «Η επιχείρηση κάνει χρήση συμπυκνωμένου γάλακτος στην παραγωγή τυροκομικών προϊόντων και επιπλέον αναγράφει στις συσκευασίες αυτών από παστεριωμένο και όχι από συμπυκνωμένο γάλα – Παραπλανητική επισήμανση»!
 
Η πλάκα είναι ότι η εταιρία μας έστειλε τότε εξώδικο διαμαρτυρόμενη ότι θίγουμε τη φήμη της, διότι «ουδέποτε έχει προβεί σε παραγωγή προϊόντος Φέτας κάνοντας χρήση εισαγόμενου γάλακτος είτε νωπού είτε συμπυκνωμένου». Απαντήσαμε εν εκτάσει, υπό τον τίτλο «Κύριοι, ξύνεστε στη γκλίτσα του τσοπάνη!» (βλ. http://www.eksegersi.gr/Επικαιρότητα/32216. Εξώδικο-στην-«Κόντρα»-από-την-«Ελληνικά). Μ' αυτά που έγραφαν για τη φέτα έκαναν ένα παιχνίδι με τις λέξεις. Δεν αφήσαμε τίποτα να πέσει κάτω. Γράψαμε: «Η εισήγηση Μπακαλέξη, η οποία στηρίζεται στο πόρισμα των ελεγκτών, αναφέρει ότι παράγουν τυροκομικά προϊόντα με χρήση συμπυκνωμένου γάλακτος. Και στα παραγόμενα προϊόντα αναφέρει και φέτα ΠΟΠ. Τι θέλουν να μας πουν οι κύριοι της γαλακτοβιομηχανίας, ότι χρησιμοποιούν εισαγόμενο συμπυκνωμένο γάλα για την παραγωγή όλων των άλλων τυριών, εκτός της φέτας;
 
Γνωρίζουν πολύ καλά ότι η χρήση συμπυκνωμένου γάλακτος απαγορεύεται στην παραγωγή όλων των τυροκομικών προϊόντων. Δεν έχουμε την έκθεση των ελεγκτών, ούτε το έγγραφο του προϊσταμένου του τέως ΕΛΟΓΑΚ προς τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ (το αναφέραμε κιόλας στο ρεπορτάζ μας), αλλά από την εισήγηση Μπακαλέξη γίνεται σαφές ότι οι ελεγκτές αναφέρονται σε χρήση συμπυκνωμένου γάλακτος γενικά στην παραγωγή τυροκομικών, μεταξύ των οποίων και φέτας ΠΟΠ. Γιατί οι ελεγκτές δεν μπορούν να διακρίνουν πώς ακριβώς χρησιμοποιήθηκε το συμπυκνωμένο γάλα».
 
Ακολούθησε άλλο δημοσίευμά μας με αποκαλυπτικά στοιχεία για τα έργα και τις ημέρες των εταιριών του ομίλου Σαράντη (βλ. http://www.eksegersi.gr/Επικαιρότητα/32261. Κρατάει-χρόνια-η-νοθεία-στο-γάλα-και-τα). Πάντα με επίκληση επίσημων εγγράφων.
 
- Στις 8.8.2000, το Γενικό Χημείο του Κράτους ενημερώνει το Τελωνείο Τρικάλων ότι «το δείγμα τυρού Φέτα που έγινε εξαγωγή με την Δ/ση -Αίτηση αριθμός 865/2000 δεν παρασκευάστηκε 100% από πρόβειο γάλα, όπως προβλέπει ο Κώδικας Τροφίμων, αλλά χρησιμοποιήθηκε και αγελαδινό γάλα σε ποσοστό 20%, η χρησιμοποίηση του οποίου απαγορεύεται για την παρασκευή του παραδοσιακού τυρού». Εξαγωγέας ήταν η γαλακτοβιομηχανία ΤΥΡΑΣ ΑΕ, η ναυαρχίδα της «Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ».
 
- Στις 4.11.2003, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Νομαρχίας Πειραιά στέλνει στο υπουργείο Γεωργίας έγγραφο με θέμα «Δειγματοληψία σε τυρί ΦΕΤΑ ΠΟΠ», το οποίο αναφέρει: «Σας γνωρίζουμε ότι σε δεσμευτική δειγματοληψία που πραγματοποιήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού σε τυρί ΦΕΤΑ ΠΟΠ, προερχόμενο από το τυροκομείο ΤΥΡΑ ΑΕ, με κωδικό HELLAS 46-2-1 EU, ευρέθη ότι είχε παρασκευασθεί από γάλα ΑΓΕΛΑΔΙΝΟ αντί από πρόβειο ή μείγμα πρόβειου-γίδινου γάλακτος και το λίπος είχε αντικατασταθεί από ξένη προς το γάλα λιπαρή ύλη (φυτικά λιπαρά). Το προϊόν κατεσχέθη. Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες».
 
Στο εξωτερικό εξαγωγή νοθευμένης φέτας με αγελαδινό γάλα 20%, στο εσωτερικό μαϊμού τυρί, με 100% αγελαδινό γάλα και φυτικά λιπαρά, το οποίο βαφτίστηκε «Φέτα ΠΟΠ»! Από τα έγγραφα που έχουμε στα χέρια μας φαίνεται ότι ζητήθηκε επανεξέταση από την εταιρία «Λιακόπουλοι ΑΒΕΕ», η οποία όρισε ως εκπρόσωπό της και ιδιώτη χημικό. Εγινε αποσφράγιση και έλεγχος του δεύτερου δείγματος από χημικό του ΓΧΚ και από τον ιδιώτη χημικό και στο συμπέρασμα αναγράφεται: «Πρόκειται για δείγμα τυριού Φέτα ΠΟΠ, όπως παραπλανητικά δηλώνεται, ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟ-ΝΟΘΕΥΜΕΝΟ, διότι βρέθηκε ότι έχει παρασκευασθεί από ΑΓΕΛΑΔΙΝΟ γάλα (…) και το λίπος έχει αντικατασταθεί από ξένη προς το γάλα λιπαρή ύλη (φυτικά λιπαρά), γι' αυτό και απαγορεύεται η πώληση του προϊόντος ως τυρί και επιτρέπεται η πώλησή του μόνον ως μη γαλακτοκομικό προϊόν». Ο ιδιώτης χημικός σημειώνει: «Να σημειωθεί ότι ο ενδιαφερόμενος (σ.σ. δηλαδή η Λιακόπουλοι ΑΒΕΕ) δεν είναι ο παρασκευαστής του προϊόντος, το οποίο προμηθεύεται ως φέτα από μεγάλη τυροκομική εταιρία και το διαθέτει ως έχει χωρίς να προβαίνει σε καμμία παρέμβαση σε αυτό». Σε απλά ελληνικά, «δε φταίμε εμείς, η ΤΥΡΑΣ μας εξαπάτησε» (όποιος θέλει το πιστεύει).
 
- Στις 2.3.2006, ο ΕΦΕΤ ανακοινώνει με δελτίο Τύπου την επιβολή προστίμων σε διάφορες επιχειρήσεις. Στο σημείο 1 διαβάζουμε: «ΟΛΥΜΠΟΣ, Γαλακτοβιομηχανία Λάρισας ΑΕ (σ.σ. από το 2000 έχει αγοραστεί από τους ιδιοκτήτες της ΤΥΡΑΣ ΑΕ). Παράβαση: Καθ' υποτροπή δε συμμορφώθηκε με την κείμενη νομοθεσία διαφήμισης του προϊόντος “ΟΛΥΜΠΟΣ, Φρέσκο γάλα επιλεγμένο“, παρά τις έγγραφες συστάσεις που της έγιναν και την αρχική της συμμόρφωση. Το ΔΣ του ΕΦΕΤ επέβαλε πρόστιμο ύψους 20.000 ευρώ».
 
- Την 1.2.2007, σε άλλη ανακοίνωση του ΕΦΕΤ για την επιβολή προστίμων, στο σημείο 4, διαβάζουμε: «Την επιβολή χρηματικού προστίμου ύψους 15.000 ευρώ στην επιχείρηση ΟΛΥΜΠΟΣ ΑΕ, διότι εμπορευόταν και διακινούσε τυρί (κασέρι ΠΟΠ) μη κανονικό και νοθευμένο. Επειτα από εξέταση δείγματος τυρί ΠΟΠ-κασέρι από το Γενικό Χημείο του Κράτους βρέθηκε να περιέχει αγελαδινό γάλα σε ποσοστό ~10%».
 
- Στις 17.2.2007 στο σημείο 2 δελτίου Τύπου του ΕΦΕΤ για την επιβολή προστίμων διαβάζουμε: «Την επιβολή χρηματικού προστίμου ύψους 20.000 ευρώ στην επιχείρηση ΤΥΡΑΣ ΑΕ. Η επιχείρηση παρήγαγε για λογαριασμό της ΟΛΥΜΠΟΣ ΑΕ τυρί (κασέρι ΠΟΠ) μη κανονικό και νοθευμένο. Επειτα από εξέταση δείγματος τυρί ΠΟΠ-κασέρι από το ΓΧΚ, βρέθηκε να περιέχει αγελαδινό γάλα σε ποσοστό ~10%».
 
Πώς το λέει ο Μ. Σαράντης; «Εγώ δεν κάνω εισαγωγές»! «Εργοστάσιο που κάνει ΠΟΠ απαγορεύεται να φέρνει εισαγόμενο γάλα»! Θέλει να γίνει πρόεδρος της Διεπαγγελματικής της φέτας (άλλη πονεμένη ιστορία αυτή), επειδή «ασχολούμαι με το γάλα 40 χρόνια και πλέον αποφάσισα να ασχοληθώ για να συμμαζευτούν τα πράγματα, γιατί δεν πάει άλλο». Πράγματι…
Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019