Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020 | 05:30

ΕπικαιρότηταPointer

Ολα του Brexit δύσκολα…Θα έχουμε Brexit στις 31 του Οκτώβρη; Την ώρα που γράφουμε αυτό το σημείωμα δεν το γνωρίζουμε. Θα το μάθουμε αύριο, καθώς το Βρετανικό Κοινοβούλιο θα σπάσει την παράδοση και θα συνεδριάσει Σάββατο. Η προηγούμενη φορά που η Βουλή των Κοινοτήτων συνεδρίασε Σάββατο ήταν με τον πόλεμο των Φόκλαντ, το 1982.
 
Η συμφωνία του Τζόνσον με τη διαπραγματευτική ομάδα του Μπαρνιέ επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες στις 11:30 το πρωί της Πέμπτης, λίγο πριν ξεκινήσει η σύνοδος κορυφής. Ανακοινώθηκε αμέσως με θριαμβολογικά tweets του Τζόνσον και του Γιούνκερ. «Φτάσαμε σε μια νέα σπουδαία συμφωνία», έγραψε ο Τζόνσον. «Οπου υπάρχει θέληση υπάρχει συμφωνία - έχουμε μία», έγραψε ο Γιούνκερ. Οι υπόλοιπες διαδικασίες ήταν τυπικές.  Ο Τζόνσον προσήλθε και ενημέρωσε τους «27», αυτοί συνεδρίασαν χωρίς αυτόν και λίγο μετά τις 6 το απόγευμα βγήκαν ο Γιούνκερ με τον Τουσκ και έκαναν επίσημες δηλώσεις.
 
Για να υπάρξει συμφωνία, ο Τζόνσον έκανε μια θεαματική κωλοτούμπα, αποδεχόμενος μια παραλλαγή του περιβόητου backstop (που μέχρι τώρα απέρριπτε μετά βδελυγμίας), που αποτελεί τεράστια υποχώρηση από τη βρετανική πλευρά, αφού αποδέχεται ουσιαστικά το μοίρασμα της Βόρειας Ιρλανδίας με την ΕΕ.
 
Η Βόρεια Ιρλανδία θα ανήκει ντε γιούρε στη Βρετανία αλλά ντε φάκτο στην ΕΕ! Αυτό  θα γίνει με τη θέσπιση «σκληρών συνόρων» μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Βρετανίας. Η Βόρεια Ιρλανδία θα εξακολουθήσει να είναι τελωνειακά συνδεδεμένη με την ΕΕ, ενώ το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο όχι. Ο… πολύς Μπόρις Τζόνσον έκανε δεκτό αυτό που -σύμφωνα με την προκάτοχό του Τερίζα Μέι- δε θα μπορούσε να δεχτεί κανένας βρετανός πρωθυπουργός. Την αποδοχή διαφορετικών μέτρων και σταθμών μεταξύ περιοχών που ανήκουν στο (όχι και τόσο) Ηνωμένο Βασίλειο. Η Βόρεια Ιρλανδία θα αγοράζει εμπορεύματα από την ΕΕ χωρίς τελωνειακούς ελέγχους (και δασμούς), ενώ η υπόλοιπη Βρετανία όχι!
 
Οι ακροδεξιοί Ενωτικοί του DUM, χάρη στις ψήφους των οποίων μπόρεσε να σχηματίσει κυβέρνηση το Συντηρητικό Κόμμα, δήλωσαν αμέσως την αντίθεσή τους στη συμφωνία.  Ο εκπρόσωπος Τύπου του DUP Σάμι Γουίλσον δήλωσε ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να γίνει αποδεκτή και από τους Ενωτικούς και από τους Εθνικιστές της Βόρειας Ιρλανδίας.
 
Την αντίθεσή τους στη συμφωνία δήλωσαν επίσης το Εργατικό και το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα καθώς και το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας.  Ο Τζόνσον χρειάζεται 320 βουλευτές υπέρ της συμφωνίας και έχει 259. Τους 61 που του λείπουν θα πρέπει να τους βρει ανάμεσα στους 19 «ευρωπαϊστές» Τόρηδες που διέγραψε από το κόμμα, τους 28 «σκληροπυρηνικούς» Tόρηδες που δε θέλουν το backstop, τους 21 Εργατικούς φανατικούς υπέρ του Brexit, τους 10 βορειοϊρλανδούς προτεστάντες και 7 ακόμα ανεξάρτητους. Πολύ δύσκολη αποστολή.
 
Γι' αυτό ο Γιούνκερ έσπευσε να τον στηρίξει, δηλώνοντας πως αν η συμφωνία δεν περάσει από τη βρετανική Βουλή, θα υπάρξει «άτακτο» Brexit, γιατί η ΕΕ δε θα δεχτεί νέα παράταση της ημερομηνίας εξόδου. Οι ηγέτες του γερμανογαλλικού άξονα έβαλαν αμέσως τον Τουσκ να διερρεύσει ότι ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν δεν έχει καμιά αρμοδιότητα να αποκλείσει περαιτέρω παράταση. Αυτή είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Μετά τη «χεστήριο» για τον Γιούνκερ διαρροή, ο Τουσκ δήλωσε και επίσημα ότι αν υπάρξει βρετανικό αίτημα για παράταση, θα επικοινωνήσει με τα κράτη μέλη «για να δούμε πώς θα αντιδράσουμε». Το παράθυρο για νέα τρίμηνη παράταση έμεινε ορθάνοιχτο.
 
Υπενθυμίζουμε ότι αν η συμφωνία δεν περάσει από τη Βουλή των Κοινοτήτων, ο Τζόνσον είναι υποχρεωμένος -βάσει του λεγόμενου νόμου Μπεν- να στείλει επιστολή στην ΕΕ και να ζητήσει νέα παράταση μέχρι τις 31 Γενάρη του 1920. Εως τώρα απέκλειε κάτι τέτοιο, όμως οι συνδυαστικές κωλοτούμπες φέρνουν τη μεγαλύτερη βαθμολογία από τους κριτές. Ετσι, μπορεί να δούμε τον Τζόνσον να ζητάει (και να παίρνει) την παράταση και να πηγαίνει αμέσως σε εκλογές.
Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019